• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая"

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
17 Ян 2016 21:41
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #111856
Учудващо, от цялата купчина книжки, които взех покрай излизането на списанието, прочетох първо тази, преди да я подаря на една приятелка.
Ами... ако кажа "ами, битова литература натъпкана в КИ" ще направя лоша услуга на книжката. Просто аз смятам, че писането за "нещата от живота" е вятърничава работа, но знам, че масовото мнение на критици и читатели е точно обратното. И все пак, книжката не беше лоша. Не е в мен вече (подарих я все пак), но някак си се чувствах заключен в адски пре-детерминирана ситуация. Вярно, стигнах до (предполагам) хубав край, но останах с впечатлението, че тежестта на изборите не е еднаква и съм хлътнал в някаква логическа релса, от която няма измъкване.
А може и да бъркам ужасно. С все цялата ми ненавист към "битовата литература" - книгата ми хареса и затвърди мнението ми от как Новата Вълна се появи - това е Интерактивен роман. Другото, дето го пишем са си КИ. Разликата се усеща от километър.
Определено си заслужава парите, ако човек харесва такъв тип истории. Аз лично ползвам литературата за ескейпизъм, а не за да си припомням гадостите дето са се случили на мен или мои приятели. Но аз съм си ръб. :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Ян 2016 13:42
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #111881
Леко и приятно четиво и определено смятам, че е полезно за жанра, като нещо ново и различно.
Историята е житвйска и битова, но е предадена ок. Интересни са заложените обрати :-)
Не бих казал, че е моята книга, но все пак не съм го и очаквал :-)

21 Ян 2016 21:09
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #111936
Все се каня да понапиша по-дълго мнение за книгата тук, но докато ми остане време, ето го мнението ми накратко в E-lect :wink:.

27 Ян 2016 19:36
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #112169
Благодаря на всички за споделените мнения :-)

Ето и още две ревюта - пак са от мъже и като цяло книгата им е харесала, което много ме радва :-)

pcmania.bg/%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0 ... cleId=8043

podmosta.bg/edin-razlichen-interaktiven-roman/

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

19 Фев 2016 23:17
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #113033
Да се цопна и аз тук с едно мнение. Предварително се бях навила, че книгата непременно ще ми хареса, защото Краси е интелигентен човек (личи си и само по постовете и), а и защото се натрупаха доста позитивни отзиви. Сега след личното ми запознанство с "Мая" не бих казала, че се разочаровах, но не останах чак толкова впечатлена, колкото очаквах. (Големината на кошницата ми, разбира се, е изцяло мой проблем - предполагам, че е неизбежен ефект от твърде много хайп.)
Не съм минала по всички сюжетни разклонения, но ми се струва, че успях да покрия около 70% от съдържанието. Ако случайно съм пропуснала нещо, което всъщност да оборва впечатленията ми по-долу, се извинявам предварително.
Първо да почна с положителните неща:
+ Темата е сравнително слабо застъпена в книгите-игри и при това главни герои-жени са рядкост - така че всеки опит включващ едното или другото за мен е опит за изследване на непознати територии, който трябва да се поощрява. :wink:
+ Тъй като съм от мързеливите читатели, които не обичат да си прекъсват четенето, за да пишат, аплодирам с две ръце и липсата на дневник. :grin:
+ Много ми хареса как изборите между различни възможности са формулирани като някакви обичайни сентенции/гледни точки върху нещата от живота - например
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
"успехът е свързан най-вече с усилията на човек" в противовес на " успехът до голяма степен зависи от късмета".

Същевременно има доста неща, които според мен е можело да станат и по-добре с малко повече усилия:
- Преходът между отделните епизоди не винаги е добре напаснат, както и някои други отбелязаха.
В едната сюжетна линия Мая напусна университета, намери си работа и в новия епизод пак напусна университета.
Решението и според мен е отрязъците да са по-къси, за да могат да се използват по-гъвкаво.

- Диалозите на много места стоят неестествено и декларативно:
"Наши съученици, които след завършването учиха в художествени специалности, успяха да създадат връзки на Източното крайбрежие и..."
"Отказа се да учиш, мотаеш се с рокери и се захвана с някаква радикална националистическа партия."
"Да спечеля малко пари с уменията си несъмнени би ми повдигнало творческото самочувствие".

За щастие такива изречения са по-скоро рядост (може би точно затова се набиват в очи). Според мен е по-добре описанията, които трябва да носят информация, да се оставят в авторов текст. Диалозите трябва да са експресивни, да казват нещо, за героя, който говори, а не толкова да поднасят информация.

- Доста от изборите ми се сториха фиктивни - от гледна точка на това, че аз избирам дадено развитие на ситуацията, а тя се завърта в съвсем различна посока.
В едно от преиграванията ми с всичка сила се опитвах да накарам Мая да завърши икономика, но каквото и да избирах, накрая всичко винаги свършваше или с брак, или със заминаване в чужбина.
Разбирам, че целта на такива сюжетни обрати е да се покаже колко е непредвидим живота и как и най-добрите ни планове се осуетяват, но според мен трябва да има една граница, която да не се прекрачва. Иначе читателят (е, в случая само аз :-) ) остава с впечатлението, че всъщност нито един от изборите му не е имал значение и просто трябва да изтърпи това, което авторът му е замислил - т.е. губи се интерактивността на "интерактивния" роман. :wink:

- В този ред на мисли, "Седемте живота на Мая" на мен всъщност ми се видяха като само два:
семейство в България или (не)успешни опити за професионална реализация в САЩ.Каквото и да избирах, накрая винаги стигах до избора дали да женя Мая за Свилен или да я пратя да си търси късмета в чужбина. Чужбинската сюжетна линия беше наистина малко по-разклонена, но въпреки няколкото потенциални завършека винаги се въртеше около опитите на Мая да пробие като художничка - със или без съпруг и бебе.

- Тук е редно и да отбележа, че българската семейна линия беше много по-добре развита и стоеше по-плътно от другите подобни. Изобщо всичко, което се случваше на родна почва беше описано много по-убедително от всички чужбински ситуации - личи си, че това е предмет, който е по-познат и авторът се чувства в свои води - има много повече детайли, характерни ситуации и персонажи. Същевременно почти всичко друго стоеше малко нагласено, измислено - общи описания без характерни детайли (защото такива са налични само за познтия български сетинг), твърде много събития, през които сюжетът препуска без да задълбава, а американската мечта се направо се изсипва на главата на "Мейси" (асоциациите със сапунките са неизбежни).
Предполагам, че част от тези резултати са се получили, защото Краси хем е искала да развие дълга история, хем се е опитвала да запази книгата в четивен обем. Според мен сюжетът щеше само да спечели от малко повече детайли и вдигане на обема, като при това напълно запази четивен вид. :grin:
Сега виждам, че критичните ми забележки май излязоха повече от положителните, но Краси, да знаеш, че пиша с най-добри чувства. :bye: Два допълнителни фактора, които могат да обяснят големия брой препоръки са първо, че аз съм доста капризен читател, напоследък трудно харесвам книги; и второ, че точно преди да прочета "Мая" довърших книга, която е спечелила награда "Букър" - да те сравняват с нея е висока топка дори за опитни писатели, а какво остава за млад автор. :grin: Но все пак Краси, не се давай! :grin: Нещата, които не ми допадат лично на мен, са дреболии като цяло, а ти определено имаш потенциал. Ще ми е много интересно да следя развитието ти, защото съм сигурна, че ще почнеш да публикуваш и по-издържани неща. :-) Успех!

Гледам и не вярвам на ушите си!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

20 Фев 2016 17:58
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #113047
Благодаря за мнението! :-) Това май е първият коментар за "Мая" във форума от жена и ще ми е полезно. Голяма част от наблюденията ти са точни. Радвам се, че все пак като цяло книгата ти е харесала, макар и не колкото си очаквала.

За един от моментите, които си отбелязала, бих искала да се съглася и да обясня малко.
Част от сюжетната линия в България с хазарта си я бях замисляла за нормална книга, но темата ми се стори прекалено потискаща и я изоставих. Макар че е най-подробна и задълбочена за нея чух и мнения, че е прекалено битова и житейска. Като противовес ситуациите в Америка са по-скоро "филмови" клишета. Не са толкова реалистични, но не съм се и опитвала да ги направя, за да има приключенчески елемент и по-голямо разделения между отделните животи. Доколко съм успяла да запазя баланса всеки ще реши сам.

Ако напиша нещо друго интеракитвно, ще се радвам да намеря повече бета тестери от форума, за да се поизглади текста предварително от дребни, но дразнещи моменти. Надявам се да се намерят желаещи :wink:

Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

19 Мар 2016 16:41
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #113463
Ревю в блога на Книжен Петър:
knijenpetar.blogspot.bg/2016/03/ ... .html#more

Щастлива съм, защото и неговото мнение потвърждава, че книгата ми не е чак толкова "женска", колкото всички (включително аз) си мислеха в началото :-)

20 Мар 2016 00:30
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 507
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #113473

Особената корица намеква за многобройните възможности един човек да изживее живота си, като прави избор след избор и постоянно се стреми да вземе най-добрите решения за себе си.

Понякога прекаляват. Като гимназисти, които се мъчат да пишат с чувство за произведения на Йовков и Елин Пелин. Корицата е малко "мъжка" с тези красиви жени. По никакъв начин не става ясно, че това са седем различни пътя за една жена.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

06 Авг 2016 20:59 06 Авг 2016 21:04 от TheVaka.
TheVaka
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #116630
Прочетох романа - малко ми бе сладникав в началото,после взе да става нормално логично мисленето - готино, личеше,че е писан от дама.
Единствената силна страна за мен са героите,описанията и характерите им - брата най-готин.
Иначе изборите не ми харесаха,по-скоро градиш героя си от колкото да вземаш решения,а също така лично се засегнах,че хазарта носи само лоши работи - тъй като вероятно съм от 1% хора,които печелят от хазарт и от 10 години с това си изкарвам прехраната успешно...
Да описваш реална обстановка в настоящето е трудна работа и нож с две остриета - хубаво бе да има малко повече свобода и друг разчупен вид развръзка :side:
Разкарах мъжа и той взе,че си отиде от тоя свят накрая.

Може би ,ако тръгна по друг път по ще ми допадне,но общо взето е за жени книжката. 4/10

08 Авг 2016 20:48
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #116656
Вака, има само един път в който мъжа оцелява... чист сексизъм е това =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: TheVaka

22 Авг 2016 00:06
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 129
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #116812
Взех я за подарък на една приятелка и успях набързо да направя едно изиграване, така че нямам много подробни впечатления за книгата.
Като литература е грамотно написана, но като стип ми се стори някак суховата. Авторът на повечето места ми разказва какво се случва, вместо да ми го покаже. За съжаление не мога да дам примери, тъй като книгата вече не е в мен.
Героите ми се сториха някак стереотипни, плоски... може би донякъде заради липсата на достатъчно обем.
Изборите за мен бяха по-скоро странни. Не са точно изборите характерни за повечето книги-игри, а избори между вярвания, убеждения, мисли и по-рядко действия. Самият подход при изборите е леко абстрактен на моменти и често не ми е много ясно какво избирам и какво мога да очаквам като последствия.
Книгата има трески за дялане, но не ми допадна не толкова заради кусурите си, колкото заради това, че явно не съм и в таргет аудиторията и. Все пак е интересна и новаторска като подход, а за дебют си е доста добра.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

20 Дек 2017 21:54
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #125900
Първо, книгата е интересна. Действително дава смисъл на определението "Интерактивен Роман".

За разлика от "Избери своето приключение" (детския вариант на същото) тук са добре разработени няколко самостоятелни сюжетни линии, като читателя може да прескочи от една в друга на места. Историята, апропо, историите ми се струват достоверни и добре списани. Не можах да се "усъмня" в мотивите на героинята и героите около нея, както и в достоверността на света в нито един момент
- а историята с лихварите дори ми се стори страшна.

Изборите са доста витиевати и засягат нещата на макро ниво - нещо като завоалираните избори на Сим Николов, но тук това не вреди - просто избора често засяга много общо решение и конкретика не е необходима.

Определено не мога да го нарека "книга-игра" - играта просто е много по-малко от романа. Обратно, роман присъства в няколко варианта и всичките които прочетох са интересни (между другото това е първата такава книга, която имам повод да изчета от кора до кора - за да видя всички възможни варианти).
Не оспорвам избора на сюжет (или жанр - чиклит?), но определено бих се радвал да видя нещо подобно, но по-линейно в жанра трилър или мистерия - от едно друго издание знаем, че автора се справя добре с това. :side:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Krassy

22 Дек 2017 21:01
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Читателски мнения за "Седемте живота на Мая" #125913
Благодаря за обратната връзка! :)

Интересно е, че дори и книгата да е чиклит, получих повече отзиви от мъже, при това сравнително положителни. Засега не планирам друг "интерактивен роман", не на последно място защото чисто маркетингово ще се реализира трудно. Иначе аз се забавлявам с развиването на паралелни истории и ми беше интересно за първи път в свое произведение да убия главния герой... три пъти по различни начини! Не само това, разбира се ;)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност