• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Финална надпревара - ревюта и коментари

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
02 Юни 2025 14:46
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1617
Финална надпревара - ревюта и коментари #143912

Etom писа:
Не бих задълбал много в идеята за цял сезон, но като вариации в играта могат да се вкарат - атмосферните условия на всяко състезание, набирането на спонсори, отношението с медиите и много, много други фактори, които могат да се добавят като променливи. Цикличните игри си имат предимства, но ако наистина предоставят вариативност и възможности за стратегически и тактически избори.

Изброените неща трудно се случват в рамките на един сезон, главно поради фактът, че са стратегически променливи - със спонсорите се сключват договори за няколко години, пилотите се наемат за няколко сезона, аеротунел се строи между 5 и 10 години и т.н. Както Торо отбелязва, ако се zoom out-не и играчът се "освободи" от пилотските си задължения, ще може да се съсредоточи върху управлението на отбор от Формула 1.

Ето една примерна структура, ако на някой му е интересно:

F1TeamStructure.png

В подобна симулация играчът може да влезе като CEO, но да взема решения и от гледна точка на по-долните мениджърски нива. Примерно, да ходи на вечери голф със спонсори (Commercial Director), да управлява активите на отбора, да тегли заеми (Financial Director), да задава посоката при изграждането и развитието на болида за новия сезон, да наема механици, инженери и оперативен персонал, да е част от операции на пистата и стратегията за състезанието заедно със състезателните инженери и пилотите (Technical Director / Racing Director) и т.н. Същевременно може да "върви" и някаква лична история - защо го управлява този отбор, какви са му целите, има ли вътрешноотборни "врагове" и може ли да се изкуши да поеме някой друг отбор и т.н. за хората, на които ще им е "сухо", ако играят само спортната симулация.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
F1TeamStructure.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pachev_24, lagrestin, Count Monte Kristo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Юни 2025 16:12 02 Юни 2025 16:16 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 115
Финална надпревара - ревюта и коментари #143913
Вариации наистина могат да се вкарат, макар и не точно посочените. В "Напреварата във Ф1" избираш на коя фирма да е двигателят, кой да е главният инженер, такива работи. Предполагам, в една мениджърска игра трябваше да се включи фактора "пари" и да имаш възможности да избираш по-качествени или по-некачествени гуми, двигатели, дали приоритетно да се работи по окачване или по спирачки, на какво ще обърнеш внимание в тестовете - на завиване, спойлери, дали окачването е твърдо или меко, на спирачки и пр. Но предполагам това би било прекалено мениджърски подход, играта е ориентирана към спортната част.
В същото време в "Над. във Ф1" пилотската част е изтикана на заден план, играчът е пилот само в едно сътезание, а реално си е спортен директор.

П.С. Отношението с медиите го имаш и тук.(във "Финална Надпревара") Ако нямаш достатъчно фенове, не успяваш да си намериш спонсори за Ф1. Фенове трупаш от изявите си по медиите.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

07 Юни 2025 14:59
dani_yord83
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Финална надпревара - ревюта и коментари #143950
Книгата е много приятно написана. Деян е разказал много интересна история, в която има от всичко и за мен беше много интересно да я прочета / изиграя. На няколко пъти си казвах сега малко ще си почина от книгата, но докато не стигнах до края не я оставих.

Като цяло не се справих много добре, но извадих късмет с това, че Бриаторе пое нещата в Алпин, но пък малко пообърках нещата с Гергана.

Забелязах проблем с епизод 65. Липсва какво правим при резултат 13 (толкова получих аз при моето изиграване и приех, че първата опция е 13 или повече).
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pycku, Count Monte Kristo

07 Юни 2025 22:43
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 385
Финална надпревара - ревюта и коментари #143951
Най-хубавото в книгата за мен е 90-тарската атмоосфера. И единственото, за което съжалявам е, че нямаше цял сезон за игра.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет

08 Юни 2025 01:39 08 Юни 2025 01:51 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2460
Topic Author
Финална надпревара - ревюта и коментари #143952

dani_yord83 писа:
Забелязах проблем с епизод 65. Липсва какво правим при резултат 13 (толкова получих аз при моето изиграване и приех, че първата опция е 13 или повече).
Благодаря за отзивите по книгата. При тази инструкция наистина е пропусната 13-ката покрай редакционни промени; спада към най-успешния резултат, както си приел в своето разиграване - ако имаш сбор на показателите 6 не можеш да се провалиш, а ако е 5 ти стига да хвърлиш 3.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, lagrestin

24 Юни 2025 12:10
lagrestin
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 49
Финална надпревара - ревюта и коментари #144004
Поздравления и успех на автора!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

12 Сеп 2025 11:17
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Финална надпревара - ревюта и коментари #144119
Много добра игра. Това, което ми липсва е в литературната част - повече атмосфера и повече плътност на главния и второстепенните герои. Все пак генерално доста добра книга-игра, то не, че съм очаквал друго от Деян.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, lagrestin, Count Monte Kristo

12 Сеп 2025 11:22 12 Сеп 2025 11:23 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 115
Финална надпревара - ревюта и коментари #144120
Съгласен съм с мнението на Никола
А сега, след като имаме футболна книга и за F2 чакаме Деян да подхване баскетбола, волейбола, бокса, щангите, тениса, плуването, биатлона, сноуборда и шаха. Абе навсякъде където има спорт и български участници :side:

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

14 Сеп 2025 15:46
lagrestin
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 49
Финална надпревара - ревюта и коментари #144125
Да,би било чудесно!Като гледам,вече има нови книги-игри за футбол,волейбол,има и за тенис - посветена на Григор Димитров;от 90-те години също има за футбол и баскетбол,кеч,както и за Ф1.
Определено има и други спортове,за които си заслужава да се пише.Хубаво е,че има автори които пишат на спортна тематика.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

09 Окт 2025 11:21
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 162
Финална надпревара - ревюта и коментари #144165
Има удоволствието да прочета последната версия на черновата на кнгигата преди издаването й и то на глас пред чудесна група хора по време на събитието "През 9 земи".
Не си падам особено по Формулите, както и по спортните книги-игри, но "Борбата за Елита" - предходната на Деян - много приятно ме впечатли.
Тук игровата механика е като в книгите-игри на Майкъл Майндкрайм - балансиране на няколко цели, които може да се допълват или да си пречат - състезания, бъдещо спонсорство и отношения. Основната игрова механика е балансиране на числови показатели - за Никола (главния герой) и за екипа му, които пък влияят на други числови показатели - представянията му в 2 състезания.

Текстът е доста сух и честно казано доста скучен, ОБАЧЕ! Той е екивалент на това, което чувам от коментаторите на Формулите в редките случаи, когато съм засичал такива неща по телевизията. Главният герой също за жалост е дърво без особен вътрешен диалог или охарактеризиране, така че не очаквайте да можете да го усетите като личност. Това донякъде е ОК и с факта, че обръщенията са към Никола, а не към теб, т.е. има дистанция, представена в изказа.

Изборите и тематиката са най-силните части на книгата. Изборите са предизвикателни и ако читателят има представа от Формулите, то определено ще има преимущество и ще отгатва правилно в немалко ситуации. Тематиката е представена от огромен фен на този спорт и всичко е на мястото си - сверих това с върла фенка на Формулите, която помагаше с изборите докато четях.

В края на книгата има разказ от автора за страстта му към този автомобилен спорт, както и срещите му на живо с легенда от там - това беше най-вълнуващият текст за мен в книгата.

Ако сте фенове на Формулите = 5/5
Ако сте фенове на Майндкрайм = 4/5
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ze BG, pycku, Etom, banskidedo, Count Monte Kristo

15 Ян 2026 15:31 15 Ян 2026 15:33 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 313
Финална надпревара - ревюта и коментари #144551
С известно закъснение прочетох „Финална надпревара“. Фен съм на автора, но нямам интерес към моторните спортове и това ме спираше. Добре все пак, че го направих, тъй като щях да пропусна една от най-хубавите книги-игри, излезли през 2025 г.

Какво ми хареса:
+ Ясно обяснени правила и опция за повишаване на трудността;
+ Обяснение на термините и интересна информация за Формула 2;
+ Следят се доста показатели, но в нито един момент не усетих досада или затруднение;
+ Играта се състои от множество микро-избори, резултатите от които влияят на показателите.
+ Изборите са логични и нямаше конкретна ситуация, в която да се почувствах прецакан от автора. Темата на книгата е доста специфична и е трудно да се създаде баланс между даването на информация и подсказването;
+ В края има таблица с постижения, които дават стимул за преиграване и разкостване на книгата. Това е нещо, което харесвам още от книгите на Майндкрайм, като и Деян Рангелов очевидно е повлиян от творчеството му;
+ Шансът играе роля, но аз поне видях само една ситуация, при която тя е решителна и то при сериозен карък. Има и опция за управлението му. Като цяло е тематично късметът да е от значение, така че аз нямах проблем с хвърлянето на зар, което по принцип не обичам много;
+ Няма литературничене. Текстът се чете леко и стилът на писане е много подходящ за спортна книга-игра;
+ Интересни „Няколко думи от автора“ (отново в стила на Майндкрайм), които ми създадоха много приятно усещане.

Какво не ми допадна:
- Има един показател, който има осезаемо по-голяма тежест спрямо останалите по отношение на успешния финал. За него е подсказано в самото начало и аз знаех, че трябва да му обърна внимание, но накрая се оказа, че сериозно съм подценил ролята му. На втория прочит се фокусирах върху него и безпроблемно достигнах до успешен край;
- Отношенията с близките бяха много нереалистични. Седяха ми като абсолютна кръпка. Накрая разбрах ролята им, но цялостно си мисля, че тази част не беше добре осъществена;

Неутрални:
+/- Хем има възможност за преиграване, хем тя не е толкова голяма, колкото ми се стори при първия прочит. При втория установих, че още при първия съм направил доста от правилните избори и предвид гоненето на въпросния показател, който споменах по-горе, реално промените бяха основно в тази посока;
+/- Корицата не ми харесва много. Вътрешните илюстрации са доста средняшки. Специално на едната майката на героя изглежда като от хорър филм. Има и някои сполучливи, което ме спря да включа художествената част в списъка с негативите.

Теглейки чертата, плюсовете сериозно надделяват над минусите и с ръка на сърце препоръчвам „Финална надпревара“ на всички фенове на книгите-игри. Особено на тези, за които играта е по-важна от литературата. Донякъде съжалявам, че темата я превръща в нишов продукт и много хора ще подминат книгата заради нея. От друга страна без страстта на автора към моторните спортове нямаше изобщо да я има и "Финална надпревара". Личи си, че в нея е вложена много любов.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, pycku, turbobobi

04 Фев 2026 21:54 04 Фев 2026 22:14 от MrMoustache.
MrMoustache's Avatar
MrMoustache
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
Финална надпревара - ревюта и коментари #144677
Най-сетне и аз прочетох тази книга-игра. Наистина ме потопи в атмосферата на автомобилните състезания. Успях да направя героя световен шампион и дори да стигна до Епилог, но с голяма доза шанс. Не очаквах, че феновете ще имат толкова голяма тежест. Събрах само 7 точки и това не ми позволи да подпиша договор с Хаас, реших да пробвам с Алпин и тук се намеси Фортуна и на епизод 401 на проверката хвърлих шестица :lol: и така стигнах до Епилог (част 3). Принципно започнах с една точка за късмет, но не я използвах в състезанията и мислейки, че така ще си остане я изхарчих по време на тестовете. Но пък ако я бях запазил до край, нямаше да се получи толкова вълнуващо.

След като я прочетох, това ме въодушеви да изиграя и Надпреварата във Формула 1, отдавна не я бях чел а ми беше една от любимите. Все още я намирам за много интересна.

Преди години много се вълнувах от Формула 1, но след второто отказване на Михаел Шумахер (стана ми любимец докато се състезаваше за Бенетон) тотално изгубих интерес. Не съм изгледал и едно състезание от тогава.

Иначе ще бъде готино ако се направи още някоя и друга книга-игра на тема Формула, която да проследи няколко състезания. Ясно че за цял сезон обемът би станал доста голям.

Колкото до илюстрациите, с корицата съм ОК, но изображенията в книгата много не ми допаднаха. Някак си са ми малко "бездушни" на места. А и пилотът, който най-често е изобразен по-скоро ми изглежда на 30+, а не на 21-22, както е описан главният герой. Но все пак това са само детайли, най-важни са историята и играта.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, pycku, Efix7, turbobobi

05 Фев 2026 12:56
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1617
Финална надпревара - ревюта и коментари #144685

MrMoustache писа:
Иначе ще бъде готино ако се направи още някоя и друга книга-игра на тема Формула, която да проследи няколко състезания. Ясно че за цял сезон обемът би станал доста голям.

От години имам желание да я направя, но нямам решение как точно да стане това. Ти как би искал да видиш подобна КИ - да си пилот, да си състезателен инженер, да определяш стратегията всеки старт, да си тиймшеф, да ходиш по срещи и да привличаш рекламни спонсори?

Също така не знам под каква форма най-добре може да се реализира - да е едно книжно тяло или да е стратегическа книга-игра, където да има карта, по която сглобяваш пистите и фигурки на болиди се местят с някаква блекджек/зарова механика?

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

05 Фев 2026 20:56
MrMoustache's Avatar
MrMoustache
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
Финална надпревара - ревюта и коментари #144690
Лично на мен най би ми допаднала игра или като пилот или да определям стратегията всеки старт. Идеята за игра по карта звучи интересно. Най-хубаво би било ако има и начин да се избегне циклична схема. Дори играта да застъпи по-малко на брой състезателни уикенди, а ако разглежда сезон в останалите състезания класирането да е на база различни показатели на пилотите и болида плюс някакъв шанс.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.249 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (34 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Today 00:15
    • Код за достъп (47 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от hyper_
    • Yesterday 19:35
    • Търг - Пътят на Тигъра "Изкупител" (8 Мнения)
    • в Книжна борса / Търгове
    • от Efix7
    • Yesterday 18:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност