• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
PC игри и конзолни
/
За Програмирането и Книгите-игри

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
06 Сеп 2016 22:15
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Topic Author
За Програмирането и Книгите-игри #116924
Здравейте всички!

От известно време се интересувам от програмиране и ми интересно връзката на програмирането с книгите-игри.

Наясно съм, че на форума (освен може би Виктор "ringlas) няма баш програмисти, или може би има?

Ще ми е интересно да обсъдим как намирате писането на книги-игри, съчетано с бума на компютърните игри.

Ето сега излезе "Магьосникът от огнената планина", имаме и Тин Ман, но аз по-скоро мисля за нещо по-простичко като дискусия. И за програмиране на епизоди, кодови думи, бойни умения и битки. Вие лично запитвали ли се сте как това може да стане и извън книгата и реалните зарчета - с програма? :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Сеп 2016 10:12
TheWitcherKing
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
За Програмирането и Книгите-игри #116925
Това ми звучи интересно. При всички положения програмирането би било полезно за развитието на книгите-игри. Най-малко с програма за определяне на шанса, например или пък книга-игра с автоматично генериране на епизоди, която ще е в електронен вариант в този случай.

07 Сеп 2016 12:39
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
За Програмирането и Книгите-игри #116926
Не разбрах нищо от въпроса по темата. Книги игри в електронен вариант вече има. Относно програмите , аз ползвам вместо зар това:

dice.virtuworld.net/?sides=8

На сайта определяш броя зарове и страната на всеки зар и е напълно реален шанс симулатор. Дневниците ги правя на Word или Excel. Не разбрах обаче какво искаме да се програмира в книгите-игри.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

07 Сеп 2016 19:09
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
За Програмирането и Книгите-игри #116927
Аз мисля, че разбирам какво има предвид Ян. Когато тествах Демото на Мемоарите на Краля, Ян ми обясни, че е ползвал специална програма, която е създала автоматично епизодите - и после само наливаш текста. Дано съм разбрал правилно. (Ян, стягай се с Мемоарите, ако обичаш).

Истината ще те направи свободен

07 Сеп 2016 19:21
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
За Програмирането и Книгите-игри #116929
Има и наше си приложение за книги игри, редника и на рони нещата са пуснати така. Ксимнида го е правил макар наскоро да не съм го засичал него.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

07 Сеп 2016 23:14 07 Сеп 2016 23:21 от xsmind.
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
За Програмирането и Книгите-игри #116930

Вилорп писа: писа:
Има и наше си приложение за книги игри, редника и на рони нещата са пуснати така. Ксимнида го е правил макар наскоро да не съм го засичал него.
Щото е нинджа и се крие! :evil:

Има 14 КИ приложения за Андороид пуснати от мен. Грубо(щото не ми се смята точно) инсталациите на всичките заедно са 65535.

В интерес на истината, аз също не разбирам темата, дали е за КИ пресъздадени за компютър, или за спомагателни програми при писане на книги-игри.

Roger, roger!

08 Сеп 2016 07:55
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
За Програмирането и Книгите-игри #116932
Почти в тая връзка имаш ли нова версия на програмата с която портваш книжките за андроидизиране?

Цвят за модериране

08 Сеп 2016 11:42
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За Програмирането и Книгите-игри #116935
Да, но само половината. Тази част с която се подготвят съм я направил общо взето от нулата (+ трансфер на старите файлове, към новия формат). Другата част, която "възпроизвежда" на смартфона не съм направил.

Roger, roger!

08 Сеп 2016 14:44
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 488
За Програмирането и Книгите-игри #116938
Хм, я обясни каква автоматизация си измислил? Аз не съм разсъждавал много по въпроса, но си представях, че отделните епизоди могат да бъдат отделни активитита, които да се стартират с преходи едно от друго. Така обаче има много ръчна работа.

08 Сеп 2016 16:38 08 Сеп 2016 16:40 от xsmind.
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За Програмирането и Книгите-игри #116941
Естествено, че могат да бъдат отделни активитита, но това не ми изглежда добър подход, хабят се ресурси за всяко заредено активити, предполагам че за 20 последователни избора ще работи, но за 100 едва ли. (Всичко това, ако под активити разбираме андроидско активити, долу-горе същите разсъждения важат и за фрагменти, въпреки че там би било доста по-леко откъм ресурси)

При мен има едно "типово" активити, което получава номер на епизод и го зарежда на екрана с изборите и т.н. В случай, че имаме друг тип активити, примерно карта, битка, квотосесетите, ще трябва да се направи друго такова "типово" активити, което да получава "конфигурация" и да изпълнява съответната функция. Така са ми направени старите приложения, новото ще е същото, но данните (т.е. книгата) ще се предават по друг, надявам се, по-умен начин.
Естествено, имам персистънт обект за да се пази прогреса, инвентар и други показатели. Както и съответните активитита към него.

Книгата се подготвя с редактор (стандартна windows програма), който съм си направил пак аз. Може дори да си я "играеш" и през редактора, докато я пишеш. Преди изходния файл беше xml, но после реших, че не е модерно така и го направих в json с уж подобрена структура. Ако човек е достатъчно упорит, спокойно може да го пише и на текстов редактор :D Имам и някакъв елементарен парсер, който при подаден цял текст, може да го раздели на епизоди и дори да прихване част от връзките. Въпреки това след такава операция е нужно да се мине по целия текст за да се извадят преходите и да се поправят текстовете към тях.

Roger, roger!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

08 Сеп 2016 18:54
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 488
За Програмирането и Книгите-игри #116942

xsmind писа: писа:
Естествено, че могат да бъдат отделни активитита, но това не ми изглежда добър подход, хабят се ресурси за всяко заредено активити, предполагам че за 20 последователни избора ще работи, но за 100 едва ли.
Е, то не е нужно всички да седят заредени - какво пречи да се изчиства активити стека при всеки нов избор...

Но иначе да - схемата със зареждане на джейсони е по-елегантна. Проблемът е, че ти дава по-малко контрол, но ако механиката на книгата е еднотипна всичко е ок.

08 Сеп 2016 20:35
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
За Програмирането и Книгите-игри #116944
Имам и някакъв елементарен парсер, който при подаден цял текст, може да го раздели на епизоди и дори да прихване част от връзките.

Раздухай малко повече за това и нека помислим какво можем да направим с него.

Цвят за модериране

08 Сеп 2016 23:12
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
За Програмирането и Книгите-игри #116946

Вилорп писа: писа:
Имам и някакъв елементарен парсер, който при подаден цял текст, може да го раздели на епизоди и дори да прихване част от връзките.
Раздухай малко повече за това и нека помислим какво можем да направим с него.
За момента нищо, прекалено много допълнителна ръчна обработка е необходима след това.

Roger, roger!

11 Окт 2016 09:08
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
За Програмирането и Книгите-игри #117140
Аз пък попаднах ето тук на един готов скрипт за правене на книги-игри за андроид: ChoiceOfGames Script .
Choice of Games, както и дъщерното им дружество/клон Hosted Games в момента се специализират в game-books за мобилни устройства и имат трийсетина заглавия в плейстор-а. От гледна точка на механика този скрипт е доста опростен - играчът има само няколко стартови показателя, които се променят в течението на играта в зависимост от изборите му. Тук-там показателите се тестват, в зависимост от изрбаното действие, като при достатъчно точки в този показател действието е успешно. Съответно и скриптът, който предлагат Choice of Games, е подчинен на тази логика и изглежда достатъчно прост да се използва дори от хора, които искат просто да пишат без да се занимават с програмиране. Ако някой реши да се пробва, да има предвид, че CoG са отворени да публикуват и чужди неща под техния лейбъл, срещу дял от приходите (издържат се от реклами основно; някои от книгите им имат свободно + платено съдържание).
А ако искате да видите какво точно публикуват, пробвайте Broadsides (малко кратичка, но все пак приятна) и Samurai of Hyuga.

Гледам и не вярвам на ушите си!

10 Ное 2016 12:10 10 Ное 2016 12:11 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 823
За Програмирането и Книгите-игри #117487
Изследвах и аз инструменти за писане на книги-игри, включително и гореспоменатия ChoifeOfGames Script. Той е опростен и върши работа за сравнително лесни системи, но на мен ми трябваше нещо по-мощно, което да покрива добър спектър от познатите ни механики в книги-игри.

Попаднах на разработения от Inkle Studios скриптов език за писане на книги-игри - www.inklestudios.com/ink/. Те са направили Sorcery! и 80 Days, които са доста успешни заглавия в app stores.

Изчетох му документацията и мисля, че колегите от Inkle са се постарали много! Не видях на пръв поглед нещо, което да не може да се направи с него, тъй като имаш опция да седнеш и да си напишеш каквито искаш функции и логика чрез него ако те не ти предоставят нещо out of the box.

Не успях да попадна на техния инструмент преди да разработя Хуаранга, та съм дублирал доста идеи, които вече са били реализирани, но пък ми беше приятно. Понеже съм old school ползвам за описанието на всички епизоди и ситуации в книгата-игра XML (което е малко тежко за четене). С тагове описвам условията, на които играчът трябва да отговаря, за да посети даден епизод, или събитието, което ще се случи, когато го посети. Цялата логика на условията и събитията е изнесена в самия програмен език (в случая C#) като функции, които само се споменават в XML-a, както и техните параметри.

Например:
  <episode>
    <number>40</number>
    <text>That’s why he unsheathed his sword and decided to finish this here and now.</text>
    <link goto="72">
      <requirement>
        <action>HasCodeWord</action>
        <parameters>
          <parameter>theft</parameter>
        </parameters>
      </requirement>
      <text>Do you have codeword "theft"?</text>
    </link>
  </episode>

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Cliff_Burton

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
PC игри и конзолни
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Куиз: Книги-игри! (30 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Today 10:13
    • Пролетен панаир на книгата 2023 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Вилорп
    • Today 09:29
    • Магьосникът Сива Звезда 4 - Войната на маговете (6 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Вилорп
    • Today 09:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg