• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Плюм речното духче
/
Плюм речното духче - обща тема

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
23 Юни 2015 20:29
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 394
Topic Author
Плюм речното духче - обща тема #107213
<!-- ia0 -->ploom-big.jpg<!-- ia0 -->

В реката на времето се появява малко духче. Плюм постепенно опознава течащия наоколо живот и търси своето място. Пътешествайте заедно с него и му помагайте да взема правилните решения – защото така неговите приключения ще станат и ваши.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ С ТАЗИ КНИЖКА-ИГРА:
Да научите една необикновена история, която се променя сама при всяко прочитане.
Да потънете в приказния свят на стотиците илюстрации в най-добрите класически традиции.
Да прочетете всяка глава и на български, и на английски, за да развивате знанията си.
Да избирате как да постъпи Речното духче, за да изживявате всеки път различни приключения.

Авторката Росана Новаковска е магистър по Скулптура в Софийската академия, Живопис във Варшавската академия и Културология във Варшавския университет, както и лауреат на множество международни награди.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html
Прикачени файлове:
228_51354c69659eabec84df0ce33bf59a2d.jpg

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Юни 2015 21:06
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Плюм речното духче - обща тема #107214
Уейн автор ли е на книгата? Ако е автор, защо името му не присъства на латиница? Ако не е, защо присъства на кирилица?

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

23 Юни 2015 21:09
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Плюм речното духче - обща тема #107215
Цитирам:

С маркетингови цели.

23 Юни 2015 21:10
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Плюм речното духче - обща тема #107217

ze BG писа: писа:
Цитирам:

С маркетингови цели.

Подвеждащата реклама е престъпление.

23 Юни 2015 22:28
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Плюм речното духче - обща тема #107222
Красива корица. Не е лъскава и искряща, а дълбока и автентична. Браво на художника, както и на дизайнера.
Браво и на Уейн за избора.

[offtopic]П.П.
Не е редно в тази тема някой да отговаря от името на друг, който е баннат (според мен).
Може ли бана на Уейн да се махне поне в неговите си теми? Мисля, че е добре той да отговаря на въпросите.
Между другото, това, че нечие име на корицата стои, значи ли, че той е авторът на книгата?[/offtopic]

kiril-ps.itch.io/

23 Юни 2015 22:42
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Плюм речното духче - обща тема #107223
[offtopic]Не отговарям от името на Уейн, просто го цитирам, тъй като му беше зададен същия въпрос на Таласъмия.[/offtopic]

24 Юни 2015 09:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1183
Плюм речното духче - обща тема #107250
Корицата изглежда много приятно макар двуезичието да ме дразни. Иначе тук Уейн може да е като Блонд за българ - призрачен писател.

[offtopic]Преди време уейнски можеше да пиша само в неговите теми, но имаше брожения за свободата му, и точно защото има свобода е избрал да не пише на форума до 5-ти юли.[/offtopic]

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

24 Юни 2015 16:15
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Плюм речното духче - обща тема #107271

Вилорп писа: писа:
Корицата изглежда много приятно макар двуезичието да ме дразни. Иначе тук Уейн може да е като Блонд за българ - призрачен писател.

Може. Може и този му псевдоним да е сложен само за благозвучие. Всичко може. Но за да не се гадае и да се подвежда читателя се пише - призрачен писател, еди-си-кой представя/препоръчва и т.н.

04 Юли 2015 19:29
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Плюм речното духче - обща тема #107465

Lachdanan писа: писа:

Вилорп писа: писа:

Може. Може и този му псевдоним да е сложен само за благозвучие. Всичко може. Но за да не се гадае и да се подвежда читателя се пише - призрачен писател, еди-си-кой представя/препоръчва и т.н.
Понеже сега си я взе...та в книгата пише - творчески редактор: Ейдриън Уейн :wink:
Приятно оформена детска книжка с хубави илюстрации, но може би хартията трябваше да е друга..

15 Юли 2015 14:46
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Плюм речното духче - обща тема #107650
Следните коментари важат за твърдокоричната версия:

Плюм е добре оформена детска книжка разказваща историята на водното духче Плюм Пляскович. Шита е с конци и на дебела (150+) офсетова хартия. Съдържа 47 цветни маслени рисунки, 47 идейни скици и 47 миниатюри. По едно за всеки от епизодите в книгата-игра. Нужно е да се отбележи, че илюстрациите са специално рисувани към епизодите и отговарят на едно 90% на тях. Изключително ми допаднаха, кремавите скици на илюстрациите, които са като подложка на текста.
Историята на лирическия герой в творбата обхваща периода от появяването му в реката, през първите му приключения, чак до твърдата му решимост да поеме на пътешествие, било то по въздух, вода или суша. Може да срещне множество водни обитатели, като се почне от рибки и водни паячета, та се мине през костенурки и раци и се стигне до хищниците като сом, видра и водния плъх Антрацид. Това, че книгата се именована с книга-игра, вместо приказка-игра подсказва на потребителите, че тя е едно еволюционно стъпало над детските истории. И настина тук историята е само една* при това има доста по-страшни моменти, а и илюстрации. Малките деца наистина гледат ФНФ** но илюстрациите провокират въображението, не като да изкачат насреща ти. Приятно впечатление прави и печатния форзац, на който са нацвъкани всички миниатюри от книжката. По груби сметки тази една единствена историята може да придобие около 40 различни варианта.
Хей, защо не подсещате бре, книжката е двуезична, така че може да мине и като учебно помагало за изучаване на езика на шекспир.

*виж схемата
**Five Nights at Freddy's

Цвят за модериране

15 Юли 2015 15:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Плюм речното духче - обща тема #107651
Сега малко по грубо и реалистично.

От стотиците цветни илюстрации, които бяха обявени в рекламната кампания получавате 47, евентуално можем да добавим и тези за корицата. Лошото е, че самите илюстрации са маслени и при дигитализацията им на доста места има размазване и липса на фокус. Голяма част от тях са сюросинкави и представят едно мехурче. В остър контражур на талъсъмските истории където главния герой присъстваше само на корицата, тук Плюмчо присъства на всякъде, чак ти идва в повечко. Върти ми се смътно подозрение, че както при друг продукт на същия издател е имало няколко вида илюстрации от които той- да си избере, но в крайна сметка е решил да сложи всички. Така сме получили 3 различни вида илюстрации: полутонови черно-бели - изключително красиви и детайлни; цветни с маслени бой - с унищожен детайл за сметка на цвета и лоша дигитализация; щрихови миниатюри без детайл. Получената комбинация е доволно изродена и вместо да изтъкне достойнствата на всеки един вид показва само недостатъците им. Самите цветни илюстрации пък са в някаква рамка, която върви по съмия ръб на хартия и нито е на живо, като в таласъма, нито има полета както в Българ*. Относно илюстрациите, ако бяха останали само черно белите скици, щеше да е най-добрия вариант.
При малко по-внимателно заглеждане можем да видим и тлъстата розетка при печата, котето говори или зле за предпечата или зле за изходния материал**. Идейния печатен форзац също е унищожен паднал в неравната битка с JPG форамата***, така векторните щрих са буквално накъсани и и надупчени. Проблем има и при самия текст, тъй като за него е бил избран цвят съставен от три други цвята и естествено се е получило очаквания ефект, буквите са рошави. Ако решите да печатите цветен тест и не искате резулататът да е... този. Използвайте пантон или допълнителен цвят. Наистина, това оскъпява малко, но пък дава нужното качество.
Заглеждайки се в издателското каре забелязваме че единствения редактор е творческия такъв, какво значи това кой, кой ще ми каже? След като книжката е била написана е била преведена на английски и като виден полиглод имам чувството, че превода е по-добър от оригиналния текст, най-малкото защото е минал през още едни очи и ръце. Още в първия епизод четем, че Плюм е „въздушна капка”. Въздушна кво? По-натам има някой правописни грешки, които аз видях, а тези които ме познават би трябвало да знаят какво значи това. Естествено издателя преди време коментираше, че един истински автор сам си редактира и коригира текстовете и съответно носи отговорността за тях, а редактор и коректор са излишен разход за кръвопийци нагло покачили се на гърба на бедните издатели. Тове е детска книжка бе! Възрастните ще се посмеем на въздушните капки, ама децата? Самия текст е разделен в 47 епизода, които се побират в 26 блока текст. В добрите традиции на интерактивните романи историята започва са 8 (осем) поредни епизода, по известни като бахура. Следват няколко разклонения, и особено по едно време играта придобива доста прилична форма, но стигаме до обединяващите епизоди а те са... даже не знам как да се изразя. Някога виждали ли сте северен елен? Ами ако елена съгреши със земноводно, а отрочето им отрасне в зона с свръх висока радия може да придобиете бегла представа. Накратко казано: нямат общо с историята до момента. Доброто в случая е, че нямат общо с никое от разклоненията и шокът ще бъде еднакво рязък от където и минете. Стилът на изборите също е различен или пък просто синхронизацията му не влиза в работата на творческия редактор, а пък друг така или иначе няма. Първоначално автора директно се обръща към читателя: „какво да направи плюм”, а след това имаме избор от вида: „Бил ли е на гости на водния плъх” - бибип го и плъха, който е от друго разклонение и няма как да знаеш нищо за него. И точно когато историята се очертава да има 2-3 различни финала спрямо това до къде е добутал водния никс имам нов събирателен епизод, който ни обяснява че приключението тепърва започва и трябва да избереш как да продължиш, избираш си и ти се съобщава най-нагло, че ще разбереш в следващата книжка от поредицата. Споменах ли, че история завършваща с очаквайте продължение ми е най-омразния тип? Всъщност единствения омразен тип.
Вероятно е добре да споменем и цена та книжката, за 11 лева получавате 96 страници, което е донякъде приемливо. За 20 лева обаче получавате твърда корица, а това лично на мен ми е над поносимия праг. За 25 получавам от ония изгъзени неща на фют бард или каквото беше, където и книжката е „интерактивна” и имам прах от мумия или люспа от дракон. Тук обаче получаваме един**** продукт претендиращ за качество, на завишена цена и незавършен.
Жалко за пропуснатия потенциал, това можеше да е един доста приятен плавен преход от приказките-игри към книгите-игри, но не би. Личната ми препоръка е да изчакате да излезе завършена история преди да посегнете към Плюм. И в заключение, кой казва плюм? Плис, пляс, ама плюм? Циникът в мен ми казва: Да наПЛЮеМ водната NIXа, и ако играта с думите наистина е била умишлена мога сама да поздравя творческия редактор за идеята, за друго не се сещам за какво бих могъл да го поздравя =/

*Блъгар и преди съм казвал че е дъното на предпечата, но поне се придържа към един стил.
**подаден на ниска резолюция и разпънат.
***Предпечата да ме поправи, може да са Png но се съмнявам
****Изпусната дума е посредствен
Схема на играта:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

дописка: липсва ISBN на книжката

Цвят за модериране

15 Юли 2015 16:10
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 462
Плюм речното духче - обща тема #107653
Не знам какъв jpg - формат те гони. Всички картинки са psd CMYK с висока резолюция (300 dpi). Не са размазани, така е нарисувано. Поне на компа нямам "размазани" и "накъсани". Печатния файл стана почти 1GBt. Конверсията е zip без компресия. Не съм виждал книгата напечатена, но няма причина илюстрациите да са накъсани или с едра розетка.

За цветния текст има по-евтино решение от Пантон. Можеше да е с по-големи буквите и нямаше да личи че са пълноцветни.

Рамката е сложена защото картинките не са във формат А5 и художникът не искаше да ги кадрираме.

Ако искаш мога да ти пратя на пощата няколко илюстрации и една разгъвка от предпечата. Да видиш какво е предадено за печат вместо да правиш предположения и догатки. На вас печатарите все някой ви е виновен ако работите мърляшката. :evil:

15 Юли 2015 18:42
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 599
Плюм речното духче - обща тема #107656
Вилорп в ролята на доктор Джекил и мистър Хайд :mrgreen:

19 Авг 2015 12:05
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Плюм речното духче - обща тема #108096

"Плюм речното духче" е нова книга-игра за най-малките, подготвена от ветерана Ейдриън Уейн и Росана Новаковска, украсила книгата и с великолепни цветни илюстрации. Книжката излиза като двуезично издание, като текстът на английски е изписан под българския, а преводът е дело на майстора Калин Ненов. За какво обаче става дума?
За това как един малчуган опознава света, разбира се! В случая това е речното духче Плюм, което започва приключенията си по реката и среща много нови приятели - рибки, раче, водни кончета, шумни жаби, една сърдита баба костенурка, а също и един плъх с много досадни дечица! Книжката е интересна и забавна, наистина много красива като оформление и картинки, със смешни и забавни обрати и никакво насилие - много подходяща за малкия читател. "Плюм речното духче" се появи след успеха на поредицата за Таласъмчо на Никола Райков, но вместо да ги сравнявам, аз ще кажа, че на книжния пазар не само има място, но и нужда от двете. Децата за най-голямото съкровище и такива прекрасни книжки от малки ще ги приобщят към четенето, като им покажат, че то може да е извор на удоволствие и забавление, още преди да са се научили да го свързват само с домашни, контролни и диктовки. Затова благодаря на Уейн и Росана Новаковска за тази прекрасна сладка книжка и да знаят, че я пращам на най-отговорния читател - моя малък племенник!

www.citadelata.com/index.php?show=7378

31 Ян 2016 11:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Плюм речното духче - обща тема #112297
Модерация: Дискусиите покрай коректността на анонса на Плюм са преместени в тази тема: knigi-igri.bg/forum/158?p=112296#p112296

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Плюм речното духче
/
Time to create page: 0.080 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност