• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Инициативата ми...

Инициативата ми...

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
14 Май 2012 23:05
SilverWolf
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Инициативата ми... #54452

Mindcrime писа: писа:
И сте сигурни, че не бъркате "смирена" със "стаена"?
Понеже смиряването предполага изравняване на нещата, докато при стаяването има разлика между това, което е вътре и онова, което се вижда отвън.
Разбира се, на всяка дума могат да се приписват много значения, жаргонни употреби, наложени в обществото смисли...

Що за ярост е това, щом може да бъде управлявана от разума? Яростта е силна емоция. А емоциите не се поддават на контрола на разума.
Аз "смиряването" го разбирам като "личи, че си ядосан, но се въздържаш... трудно, но успяваш", докато "стаяването" по-скоро ми звучи като "яд те е, но се усмихваш и се правиш, че нищо не се е случило".

Greed писа: писа:
Смиряването е точно обратното действие на яростта.
С+МИР+Е+НИЕ
С Мир е Ние!
В смисъл? Искаш война, но пробваш с мир?

Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Май 2012 23:13
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Инициативата ми... #54454
Моята скромна вяра за значението на думите е, че:
- когато си ядосан, но не го показваш, тогава стаяваш
- когато си ядосан и го показваш, но не предприемаш други действия освен да ти личи какво усещаш, тогава сдържаш
- когато приемеш ставащото и то не предизвиква силни, отрицателни емоции, тогава се смиряваш

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

14 Май 2012 23:24
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Инициативата ми... #54455
"Смирена ярост" означава: разярил си се, но смогваш да укротиш яростта си.

14 Май 2012 23:30
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Инициативата ми... #54457
Няма какво да се разбира в думата смирение - това е църковен термин който си има значение по канон каквото съм дал по-горе.

на български синоним е примирение .

14 Май 2012 23:46
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Инициативата ми... #54462

Greed писа: писа:
Няма какво да се разбира в думата смирение - това е църковен термин който си има значение по канон каквото съм дал по-горе.

на български синоним е примирение .

"Смирение" е старинна дума, но това не означава, че има смисъл само в някакви църковни писания. И "вода" е термин (в различни науки). Изобщо не сме длъжни да се съобразяваме с разни вехти определения от мърморещи черноризци.

Когато поетът* казва Смири, душа, размирната си скръб, за никакви църковни закони и дела не става дума.

Канониците да се самообесят като предечата си Юда, ако не им харесва "светската" употреба.

*Ха познайте кой е той .

14 Май 2012 23:57
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 135
Инициативата ми... #54464
Смирен е човек, който е преборил гордостта си. Смиреният също може да се гневи, но не и да бъде яростен. Гневът е чувство и може да бъде контролиран. Той е желание за борба срещу нещо - подтисник, някаква несправедливост и пр. Яростта от друга страна е емоция и не може да бъде контролирана. Овладееш ли яростта си, тя изчезва, докато овладеният гняв продължава да си е налице, но просто вече е контролиран и можеш да го насочиш в желаната от теб посока.
На мен също не ми се струва добре този израз "смирена ярост". Не съм сигурен дори да е смислово приемлив, дали граматически е правилен. Смирен може да е човекът, но дали емоцията му може да бъде смирена? Това не е ли като да кажеш "цените са евтини"?
В случая бих използвал "сдържано презрение", "стаена омраза" или друго.

Greed, примирен и смирен не са синоними. Примирение е когато се почувстваш безсилен пред нещо или някого и се предадеш. Смирението е овладяването на егото.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

14 Май 2012 23:58
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Инициативата ми... #54465
А каква е разликата между "смирение" и "примирение"?
И ако се справяте добре със смирената ярост, следващото добро упражнение е да обосновете смисъла на израза "военнолюбив миротворец".
Ох, цитати от Лилиев там, където трябва да се търси логика... Интересно как се гледа на употребата на две думи с еднакъв корен в едно изречение, нали не трябва да го приемаме за еталон на добро стихоплетство? За висш пилотаж в поезията и Лилиев дума да не става, поет за плахи девойки и юноши с нежни души, ама пък точно тук и стихоплетството май куца.

Greed, аз не разбрах твоя пример. Видях, че си разбил думата смирение на 4 части, всяка от които има някакъв смисъл на съвременен български. Но какво е значението, което придава църковния канон на тази дума?

Leidrin, и това не е добро:

Кървавите сълзи паднаха на пръстите му, докосваща къмъка, който вече не беше студен.

Техническата грешка, дължаща се на редакция, не е от значение: "пръстите му, докосваща къмъка". Или е "ръката му", или е "докосващи".
Постройката на изречението е кофти: Сълзите падат на ръката, която докосва камъка, който вече не е студен. Няма смисъл от такива салами, освен ако не тренираш да биеш Маркес.
Логически също имам проблем с това, че човека докосва камъка и установява, че е студен. После сълзите падат върху ръката, което става за секунда-две (имам проблем с това, че хем се отронват, хем веднага след това се устремяват). И за тези една-две секунди камъкът от студен започва да пари. И цялото това нещо ми се струва безсмислено, просто струпване на много поразяващи неща накуп. Изглежда ми като евтин трик да се впечатли читателя от това колко смайващо нещо се случва.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

15 Май 2012 00:05
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 135
Инициативата ми... #54466

Mindcrime писа: писа:
А каква е разликата между "смирение" и "примирение"?

Shin писа: писа:
Greed, примирен и смирен не са синоними. Примирение е когато се почувстваш безсилен пред нещо или някого и се предадеш. Смирението е овладяването на егото.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

15 Май 2012 00:05
Greed
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Инициативата ми... #54467
Не съм го разбил аз - църквата така го тълкува.

15 Май 2012 00:07
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 157
Инициативата ми... #54468
Предлагам да прекратим "смирената ярост". Нужно е да помисля за друг израз. Стаена не ми допада. Нито пък прикрита. Трябва да помисля.
Майкъл отново съм съгласен, изречението е тежко. Колкото до бързата последователност - ще си остане такава.
Кириле - благодаря и на теб - много "докосвания" - има в текста наистина. Повече от необходимото.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

15 Май 2012 00:12
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Инициативата ми... #54469
Shin, аз твоето обяснение го видях.
Чудех се дали другите участници правят разлика между двете думи.

Leidrin, аз не мога да кажа нищо. Знам, че добрият стил изисква авторът да се изчиства от такива ефекти. Но понякога това не са самоцелни ефекти ина някакъв етап откриваш техния смисъл. Няма как да го разбера от няколко параграфа. Само обръщам внимание, а ти преценяваш.

По принцип, всички смайващи неща (както събития, така и обрати) са много опасни и авторът трябва много да внимава с използването им, понеже ако прекали, ефектът за добрия читател е като да са му изсипали цялата солница в иначе добре приготвена супа.

Hater

15 Май 2012 13:18
invincible
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Инициативата ми... #54491
Eхее, сериозно вглеждане в текста на Лейдрин. Казвал съм, че Майкъл, без да е редактор, има редакторско око. Вече дали ще си го развива, понеже надали му е нужно, той си знае.:)

Пък за да дам и своя дан към заформилата се дискусия, ако със сила на волята се възпира яростта, тогава може би е "обуздана". Но пък вече е и въпрос на вкус на автора коя от правилните думи ще избере, като за да е по-информиран изборът, може да се ползват и синонимен и/или тълковен речници.
Ако по този път се мине целия разказ (редактор посочва проблем, авторът мисли и ако се съгласи с редактора прави друг, максимално информиран, избор на дума, словосъчетание, изречение, цял абзац дори), то вече може да се каже, че авторът го е писал съвсем професионално. Е, ще си позволя да предположа, че Майкъл ще каже - щом няма да изкара пари от този разказ, значи не е професионално написан. :)

<!-- w --> www.cherepov.free.bg <!-- w -->
... e=youtu.be

15 Май 2012 14:10
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Инициативата ми... #54493
Аз редакторското око си го развивам, понеже ми е нужно в работата. Но там разполагам с целия текст, ясна ми е и целта. Тук са съвсем дребни неща, за които с Лейдрин се разбрахме. Понеже и текста е кратък.

А иначе, да, аз избягвам думата "професионално", когато искам да кажа "както трябва". Гледам да не се втелявам да правя забележки на другите, понеже думата е придобила гражданственост в значението, срещу което реагирам. Точно както почти всички казват "пия чай от лайка", вместо "пия отвара от лайка". И някакси на хората им става странно, че не било правилно това "чай от лайка", макар че в "кафе от ръж" вече им прави впечатление, че нещо не е наред.

Разбираемо е авторите да се надяват да има редактор, но редакторът често е като продуцент на някой албум. Има вероятност с даден редактор да не си паснете. Е, ако е главния редактор на единственото списание, в което искаш да публикуваш... или чакаш да го сменят, или започваш да пишеш както той иска. В случая с книгите-игри и разказите-игри има друг проблем: стандартен редактор не може да хване спецификата на жанра.

Освен това, ако сайтът или списанието назначат редактор, човекът ще бъде оплют и отречен, просто няма човек с достатъчен авторитет. Все пак, редакторът е човек, който казва: това ще се хареса на твоята аудитория, а това - не. Така че единствения вариант е който вярва на Уейн, да му дава творбите си и да чака редакция.

Hater

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Инициативата ми...
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Вкусът на кръвта (13 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Count Monte Kristo
    • 10 Сеп 2026 20:04
    • Топ 9 любими книги (Майкъл Майндкрайм) (8 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от СУПЕРАГЕНТА
    • 10 Сеп 2026 10:23
    • ПГ представя: Герои - Ерик Берт КОМЕНТАРИ, РЕВЮТА,... (82 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой представя
    • от snake_fang
    • 07 Сеп 2026 03:20

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност