• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания

• 1
  • 1
13 Фев 2012 18:14
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 127
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47328
Не съм сигурен дали имаше подобна тема, потърсих но наистина не успях да я намеря.

В кратце - много ме вълнуват няколко въпроса.

Първото е - бихте ли чели въобще книга-игра ако е на екрана на монитора, а не на хартиено издание. Ако да - в какъв вид да бъде?
Сашо Торофиев пусна прекрасно он-лайн изпълнение, демото на "Котаракът", но там всичко ставаше абсолютно автоматично. В една по-сложна игра с много статистики такова изпълнение би превърнало книгата игра в подбна на програмна инсталация поредица "Next", "Next", "Next"...

Според мен лично един "дигитален" вариант на книга-игра трябва да запази това което книгата-игра по същество е - играча попълва дневника, прави изборите (и/или чийтва, ако иска :mrgreen: ), просто хартията е заменена с екран.
Четенето на "Звезден Гост" и "Каджанга" не ми достави по-малко удоволствие, отколкото хартиените им варианти.

Не включвам най-елементарния вариант, който представлява "стена от тескт" - сигурен съм че никой не би скролвал по 100 страници, когато техническото решение на въпроса е толкова просто. :)

Естествено, може да има и други варианти - опишете какво имате предвид. :idea:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Фев 2012 18:21
Cesare
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47331
Много си зависи от книгата-игра това нещо. Ако е някаква такава, дето има много нелогични избори, по-добре да може да се чийтва (втората опция). Ако е примерна книга на ММ, спокойно може да сработи и с първата опция.

13 Фев 2012 18:37
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47335
Нямам толкова предвид каква е книгата а принципното положение. Естествено, живо ме интересува и дали някои от вас не биха се докоснали до КИ в какъвто и да е он-лайн вариант...

13 Фев 2012 19:04
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 413
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47339

Първото е - бихте ли чели въобще книга-игра ако е на екрана на монитора, а не на хартиено издание. Ако да - в какъв вид да бъде?

Да аз бих чел книга-игра в онлайн издание. Даже го предпочитам. За мен изпълнението "като в сайт" има много недостъпни за хартиеното издание възможности. Няма да се спирам на всички, според мен най-важните приемущества са:

1. Неограничен обем. При преиграване онлайн изданието може да има наистина напълно независинм макро разклонения без непрекъснато да те пита "имаш ли кодова дума...".

2. Цветно изпълнение.

3. Ръчно или автоматично попълване на дневника - по желание на играча.

4. Може да се внедри малко "изкуствен интелект", който да разнообразява играта без да се свежда само до простия шанс "хвърли зарче".

5. Запис на ключови места. Когато се наложи връщане може да се започне от предварително избран епизод. И т.н.... и т.н.

По въпроса дали да са достъпни всички избори, предпочитам следния вариант. Всички избори са видими, но с линк са достъпни само възможните. Така играчът получава представа какво е можел да направи и ако иска може да се върне и да вземе друго решение. Като подробност за изпълнението, текста на всеки епизод е в независим блок - в смисъл не може да се "скролва" произволно. Има възможност за връщане само в прочетеното. При достигане на избор, чрез кодова дума, се появява съобщение "от код"...

По желание на играча може да се влезе в двата крайни варианта: пълен достъп като при обикновена книга или лимитиран достъп - видими са само възможните преходи.

Признавам си от няколко месеца разработвам платформа за онлайн книга-игра (няколко човека са запознати с проекта) избягвах да го споменавам, защото не ми се иска да обсъждам недовършени неща. По условие трябва да всключва всичко изброено по-горе, плюс още няколко допълнения. Желанието ми е платформата да е приспособима към различен стил на писане и най- вече да може да се интергира към този сайт или към списанието.

13 Фев 2012 19:53
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47363

gbm писа: писа:
1. Неограничен обем. При преиграване онлайн изданието може да има наистина напълно независинм макро разклонения без непрекъснато да те пита "имаш ли кодова дума...".

2. Цветно изпълнение.

Това са най-големите предимства - пишеш колкото ти душа иска... :mrgreen: То един хост колко книги може да събере... :mrgreen:

3. Ръчно или автоматично попълване на дневника - по желание на играча.

4. Може да се внедри малко "изкуствен интелект", който да разнообразява играта без да се свежда само до простия шанс "хвърли зарче".

5. Запис на ключови места. Когато се наложи връщане може да се започне от предварително избран епизод. И т.н.... и т.н.

Тук трябва да вмъкна че може би ще се наложи доста работа на квалифициран персонал - може да не е по силите на "аматьорски" екип. :!: :?: :idea:

13 Фев 2012 20:03
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1186
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47371
Ами според мен за момента един pdf с хиперлинкове е най-постижимото нещо. Така лесно може да се играе на компютър, смартфон, таблет, електронен четец.

Под платформа разбирам програма, която създава файлови формати ( т.е. книги-игри ) примерно с разширение .gmbk ( gamebook ). Така на нея всеки ще си пише книгата.

Редактор - 24 произведения
Автор - 20 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2023

13 Фев 2012 20:05
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 413
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47373

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
... Тук трябва да вмъкна че може би ще се наложи доста работа на квалифициран персонал - може да не е по силите на "аматьорски" екип. :!: :?: :idea:
А-хм... ми аз не се смятам за "аматьорски екип". :lol: Предпочитам сам да разработя основата за да отговаря на моите предпочитания. Нямам проблеми с програмирането на подобна играчка. Бавя се главно защото имам и друга работа. Освен това искам да стартирам демото с моя игра - едно, че съм си егоистче друго, че предпочитам да натъкмя история, която да използва пълните възможности на платформата.

Efix7 писа: писа:
... Под платформа разбирам програма, която създава файлови формати ( т.е. книги-игри ) примерно с разширение .gmbk ( gamebook ). Така на нея всеки ще си пише книгата.
Под "пладформа" аз имам предвид, че след като покажа демо-версията ще се договорим с определен автор (набелязал съм си един двама) как иска да изглежда неговата игра и какво да прави "интелекта". После аз ще направя оформлението.

pdf с линкове за мен е универсален вариант, ама си е стандартна книга-игра. В тази тема става въпрос за нещо по-различно.

13 Фев 2012 20:17
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47382

Efix7 писа: писа:
Ами според мен за момента един pdf с хиперлинкове е най-постижимото нещо. Така лесно може да се играе на компютър, смартфон, таблет, електронен четец.

Под платформа разбирам програма, която създава файлови формати ( т.е. книги-игри ) примерно с разширение .gmbk ( gamebook ). Така на нея всеки ще си пише книгата.

Гадинката направи хиперлинкове на Варварския Бог, дето го бях сканирал. От една страна аз направих глупостта да оставя ПДФ-а на снимка (а не да го разпозная), от друга или ридъра не беше наред, или аз не знам какво, но файла крашваше ЖЕСТОКО.

Балдъзата беше писала една програмка, в която да се наливат КИ, трябва да я питам. :rolleyes:

А-хм... ми аз не се смятам за "аматьорски екип". :lol:

Аз съм, аз съм... :lol: :lol: :lol:

13 Фев 2012 21:41
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47399
Здравейте,

Много хубава тема си ни избрал днес, Жорко!

Радвам се и колко много хора са се включили в обсъждането, вкл. Джордж :)

[align=justify]Но аз лично гласувах за "Друго" и сега ще обясня защо. За мен цялата идея с четенето и обръщането на епизоди вече ми се вижда малко демоде и според мен трябва някак си да се промени. За справка бих ползвал прекрасната "Кървав меч", която с малко повече старание може да се превърне в "гейм тейбъл" (програма, симулираща игра на маса с много играчи). Ако това стане, а аз знам, че вече се работи по нещо такова, това ще промени изцяло начина, по който може да се изиграе една книга-игра. Пак ще има избори и ситуации, но вече всичко ще се решава в екип като "отбор на кръгла маса" и сега ще се включват обсъждания и стратегии, немислими за самотния приключенец. Още по-яко ще е, ако може да се включи и Гейм Мастър (Водещ Разказвач) към партито и така да има човек, който казва какво се случва и без да четеш специално епизодите. Наречете го кооперативна Ролева Книга-Игра, няма да сбъркате, или дори "тийм билдинг игра". Така виждам развитието на този жанр, останалото вече са неща изцяло от дизайнерска точка, а мен това много не ме вълнува. Аз мисля за поставеното на игра в отбор като начин за промяна на гледната точка. Дали ще бъде на хипер линкове и т.н, както казах, вече е въпрос на дизайнерско решение. А аз искам БОЕН ОТРЯД. Това е бъдещето според мен! Благодаря за вниманието! :hi:[/align]

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

13 Фев 2012 22:09
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47403
Дигиталната сесия за Кървав меч обаче ще трябва да включва и различен подход на изпълнението. Може да дадеш идеи в тази насока.

А това което най ме радва е че още никой не е гласувал "Не бих чел дигитална книга-игра." :mrgreen:

13 Фев 2012 22:21
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 62
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47407
Ами как да го кажа - бих чел дигитална само ако много ми се иска да я прочета и не виждам начин скоро да си я намеря на хартия.

14 Фев 2012 01:57
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #47434
Ами аз вече изчетох доста книги-игри на монитор, така че явно бих чел. Книгата-игра си е като всяка книга, може да се чете и на хартия, и на глинена плочка, и на монитор.

Не отричам, че тъкмо на книгата-игра най-много си ѝ отива да е на хартия, с хубави илюстрации, а наоколо да се въргалят молив, лист и зарчета, но светът се върти и това са вече луксове.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

23 Фев 2013 12:59
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #68158
Бъмп.

23 Фев 2013 17:50
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
[Анкета] Книги-игри в он-лайн вариант - предпочитания #68182
На комп бих чел само в краен случай по принуда

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.068 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти