• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Илюстрация/символ за смърт

• 1
  • 1
17 Фев 2012 11:37
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2517
Topic Author
Илюстрация/символ за смърт #47915
Става въпрос за една илюстрация (например череп или нещо подобно), която се слага при всеки фатален КРАЙ на приключението. Има я в някои книги-игри, например в Пътя на Тигъра. Има я и в "Черният Нарцис".
Та, чудех се дали има смисъл да се слага. На мен ми беше някак си приятна, без да съм сигурен защо - може би заради прегледността, която добавя към тези толкова важни епизоди и емоцията да не попадаш на тях, която се засилва със повишаването на тяхната гъстота в края на книгата.
Негативите са, че след всеки такъв епизод си се губи по четвърт страничка и че може би това повторение дразни някои от читателите.
Затова се допитвам до вас, тъй като още не съм решил дали да слагам такива в Абаносовия Дракон. Очертава се да има 30тина такива епизода, което може да са си 7-8 страници само от тези символи (може да се смъкне с по-малък обем до 3-4). Подчертавам, че това НЕ повлиява на крайната цена на книгата и това, че печатът ще ми излезе с 1-2% по-скъп по никакъв начин не ме бърка.
Т.е. интересува ме мнението ви в чисто естетически аспект.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

17 Фев 2012 12:01
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1008
Илюстрация/символ за смърт #47916
Гласувах с "да" - готино си е, само да не заема голям обем.

kiril-ps.itch.io/

17 Фев 2012 12:05
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Илюстрация/символ за смърт #47917
На мен определено ми харесва, тъй като четивото става доста по-прегледно, само че гласувах против повтаряемостта. Нека има два-три модела, в зависимост на това как е умрял героят (убит, пропил се, банкрутирал). Не че съм изцяло против да има само един шаблон на картинката де, просто... нали. :P

Друго нещо, което съм си мислел е, за да не "шашкат" читателя тези картинки, нека тези епизоди да водят към един, който да те връща там, където си направил "съдбовната грешка", като съответно това да се свърже с някаква оценка, която да се отразява по някакъв начин като приключиш с играта (или просто да си сравняваш колко пъти си "умрял" при различните преигравания на книгата) . За мен това е много по-фино решение на проблема с това да зачиташ отначало, да вадиш по шест-седем пръста на ръка докато четеш и т.н.

17 Фев 2012 12:20
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2517
Topic Author
Илюстрация/символ за смърт #47919

partci писа: писа:
Друго нещо, което съм си мислел е, за да не "шашкат" читателя тези картинки, нека тези епизоди да водят към един, който да те връща там, където си направил "съдбовната грешка", като съответно това да се свърже с някаква оценка, която да се отразява по някакъв начин като приключиш с играта (или просто да си сравняваш колко пъти си "умрял" при различните преигравания на книгата) . За мен това е много по-фино решение на проблема с това да зачиташ отначало, да вадиш по шест-седем пръста на ръка докато четеш и т.н.
Например ето така?
[spoil]...Устата ми се изпълни с кръв и чувствах задух и замъгляваща съзнанието болка. В този момент корабите се сблъскаха и моряците на двата екипажа нададоха викове и се впуснаха в свирепа битка. Поредната стрела просвистя и острието ú разкъса гърдите ми. Ръцете ми се отпуснаха, преметнах се напред и полетях надолу към палубата, където ме очакваше сигурна смърт.
КРАЙ
♦ Това е трагичен край на твоето приключение. Ако все пак не искаш да започваш книгата отначало, запиши си кодова дума „край (223)”, възстанови загубените си в тази битка точки Живот и се върни на ► Епизод 190[/spoil]
Тъй като аз не бих си накъсал четенето на историята със започване отначало и никога не го правя, считам го за напълно легитимно и просто тези смърти повлияват на крайната оценка - така беше в "Черният Нарцис". Сега съм доразвил нещата и съм сложил препратка към подходящ епизод, от който нещата са тръгнали надолу - може да е предният избор, може да е малко по-назад, например ако има проверки за умения и връщането към предния избор няма да промени нещата, а може и да не е по-заден епизод, ами на успешния такъв (например избор между две решения, едното е фатално - ако изберете него при крайния епизод направо можете да бъдете препратени към правилния, няма смисъл да се връщате на избора). Така няма да се налага да се държат пръсти по книгата :) В добавка за да е завършено UNDO-то пояснявам кои неща трябва да се коригират, в случая загубения живот трябва да се възстанови, в други например е взета кодова дума и сега трябва да се зачеркне и т.н.

17 Фев 2012 12:32
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Илюстрация/символ за смърт #47922
Да, нещо от този род, само че самото прелистване на отделен епизод със "смъртите" ми се вижда и като да има малко по чисто психологично въздействие върху читателя. Един вид
"Пу дееба!"
поема си дълбоко дъх
"Къде сбърках?"
и се връща в играта да сече глави с удвоени сили.

ПП Още не съм ти закупил книжката, но я имам предвид за в най-близко бъдеще.

17 Фев 2012 13:29
featbeast's Avatar
featbeast
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
Илюстрация/символ за смърт #47925
Гласувах с ДА. Кефят ме, но ако се слагат предпочитам да са различни символи или поне 2-3 повтарящи се, а не да е само един и като го видя да ми става лошо :)

"A day without laughter is a day wasted."
Charlie Chaplin

17 Фев 2012 14:24
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
Илюстрация/символ за смърт #47932
На мен ми харесва и то много и повторението не ме дразни.

17 Фев 2012 14:24
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Илюстрация/символ за смърт #47933
Гласувах за последните две опции - излишна загуба на обем и ме дразни, но всъщност основната причина е друга - дразни ме самата картинка, не толкова повторението - примерно скелет след всеки фатален епизод, пък и те изкушава да прелистиш и да видиш много бързо дали си познал - без дори да четеш епизода. Предполагам, че идеалният вариант за мен е 2-3 подобни илюстрации, разпръснати из цялата книга на произволен принцип, а не прикачени към епизоди.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

17 Фев 2012 14:29
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Илюстрация/символ за смърт #47935
Не одобрявам картинките за смърт. Само като се сетя колко са много в "Пътят на тигъра" и ми става ясно, че третият и четвъртият отговор стават неизбежни.

04 Мар 2012 05:11
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Илюстрация/символ за смърт #49310
Аз съм за определено ми харесва идеята. Обаче много голям обем даваш. Нещо по дискретно нека бъде. Четвърт страница е огромен обем за една подобна картинка. Не може ли поне на половина да се намали, че и на повече.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

04 Мар 2012 11:40
Тарикат ХХ ранг's Avatar
Тарикат ХХ ранг
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Илюстрация/символ за смърт #49318
Добро, кефи като идея.
Всъщност в "Пътя на тигъра" и в "Кървав меч" си имаше серии илюстрацийки според типа ситуация, не беше само при смърт. В английското издание на "Тигъра" илюстрацията при смърт не беше Смъртта с косата, а око. Костеливата фигура е творческо хрумване на нашия илюстратор Емилиян Станкев.

"Под тях десетки метри мрак лежат.
Отдавна езикът на бурята шиба платната..."

Луд на шарено се радва

04 Мар 2012 11:45
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1672
Илюстрация/символ за смърт #49319
Това е еквивалента на смъртните анимации из компютърните стратегии. Как единицата се взривява, разпръсква ( StarCraft ), разсича, натрошава ( Diablo, WarCraft-тите ) и т.н.

Аз гласувах с все тая. Ако са умело направени защо не ?

:)

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Вкусът на кръвта (13 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Count Monte Kristo
    • 10 Сеп 2026 20:04
    • Топ 9 любими книги (Майкъл Майндкрайм) (8 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от СУПЕРАГЕНТА
    • 10 Сеп 2026 10:23
    • ПГ представя: Герои - Ерик Берт КОМЕНТАРИ, РЕВЮТА,... (82 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой представя
    • от snake_fang
    • 07 Сеп 2026 03:20

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност