• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Струват ли си платени професионални илюстрации

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
07 Ян 2013 21:14
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1109
Струват ли си платени професионални илюстрации #65329
Пробламетъ при Зе-то, е в това, че илюстрациите не са свързани с произведението. АЯко пишеш книга по илюстрации се бива. Ако някоя пасва и можеш да я ползваш за корица също. Ако обаче плащаш за нещо, то поне да е за това каквото ти искаш, а не за това на което някой така или иначе му се е рисувало и го е направил. Ако някой ще рисува илюстрации искам да са по сцени от книжката.
Това което прави Зе-то е да си купи дъно за компютър и после да си натъмани останалите наща към него. Не че е лоша алтернатива, ама аз поне не виждам нещата така. Ако ще плащам искам да е за нещо което аз искам. Ако някоя илюстрация ме е вдъхновила, чудесно купувам я и после се надявам да има поне още една две във същия стил.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Ян 2013 21:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Topic Author
Струват ли си платени професионални илюстрации #65335
Като цяло идеята е интересна и ако даден автор си подбере по такъв или друг начин хубави илюстрации е супер. Като си говорим за цена обаче и при среден брой от 20-тина илюстрации за книга-игра, то с предложената иначе доста добра от 400 лева нещата стават доста сравними - дали да не се дадат 500 и илюстрациите да са поръчкови? А коефицентът между производствена и крайна цена е горе долу толкова -> х 3.5 до х4

07 Ян 2013 22:03
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
Струват ли си платени професионални илюстрации #65337
двайсе илюстрации за една книга не е ли множко все пак тва не е художествен албум

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

07 Ян 2013 22:45
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 371
Струват ли си платени професионални илюстрации #65338

Ал Торо писа: писа:
Като цяло идеята е интересна и ако даден автор си подбере по такъв или друг начин хубави илюстрации е супер. Като си говорим за цена обаче и при среден брой от 20-тина илюстрации за книга-игра, то с предложената иначе доста добра от 400 лева нещата стават доста сравними - дали да не се дадат 500 и илюстрациите да са поръчкови? А коефицентът между производствена и крайна цена е горе долу толкова -> х 3.5 до х4
Ако разликата е между 400 и 500 лв. естествено, че е по-добре да са поръчкови (стига да се доближават като качество), просто от анкетата, където пишеше оскъпяване от 2 лв. на бройка не останах с такова впечатление. Но както и да е, идеята ми е друга - за 400 лв. могат да се ползват 750 илюстрации/снимки/прочие графични елементи, които обаче трябва да се свалят в рамките на 1 месец т.е. комбинираме се за няколко книги, при което цената вече става смешна. Примерно сега, ако се бяхме задействали по-рано можеше да ги ползваме за Призвание Герой/Карибски Вълни/Антологията/Калоян и моят проект.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

07 Ян 2013 22:54
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Струват ли си платени професионални илюстрации #65339

psicho_lg писа: писа:
двайсе илюстрации за една книга не е ли множко все пак тва не е художествен албум
Илюстрация на сцена, представяне на персонаж, знаково събитие (тип черепче ако си умрял, палче ако си хвърлил читав зар и т.н.). А може би авторът ще иска да вкара и играта в илюстрацията (тип "Валенсианските хроники")?

Примерно 3 разказа с по средно 4 до 5 илюстрации за всеки звучи ОК.

Това с пакета звучи... горе-долу добре. До един момент - този, в който всеки разказ в сборника започва визуално да влияе по един и същи начин. Моето мнение е, че за всеки разказ трябва да има илюстрации с, ако не съответен, то различен стил. Също така да си личи, че който е правил илюстрацията е правил и картата (ако има такзва) лъм разказа. Не едното да е изчертано на Илюстратор а другото (примерно) рисувано с молив във тетрадка.

В тази насока това с "пакетните" илюстрации също може да подхлъзне.

07 Ян 2013 23:50
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Topic Author
Струват ли си платени професионални илюстрации #65342
"Черният Нарцис" има 17 илюстрации на 184 страници. Сборникът е 256, следващия брой не се знае нито като обем, нито като брой разкази как ще е. Да, 15-тина илюстрации също ще са ок.
Идеята за пакета, разпределен между няколко книги обаче звучи наистина супер. Ясно е, че поръчковите илюстрации са най-скъпи и ако може да се изберат хубави и уместни илюстрации от такъв пакет няма да е лошо.

08 Ян 2013 06:56
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Струват ли си платени професионални илюстрации #65346
Поръчкови илюстрации не винаги означава готини илюстрации.
Илюстрациите от пакет, пак казвам, могат да се retouchват. Живеем във време на Photoshop все пак. ;)

knigi-igri.bg/shop/

08 Ян 2013 08:52
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Струват ли си платени професионални илюстрации #65350

partci писа: писа:
Това с пакета звучи... горе-долу добре. До един момент - този, в който всеки разказ в сборника започва визуално да влияе по един и същи начин. Моето мнение е, че за всеки разказ трябва да има илюстрации с, ако не съответен, то различен стил.
На този и подобни сайтове има хиляди художници с различни стилове.

Подкрепям кирил, че с фотошоп могат да се постигнат много добри резултати.

08 Ян 2013 09:10
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Струват ли си платени професионални илюстрации #65351
Ала в тия пакети (доколкото видях) няма някакви свестни илюстрации, Едва ли ще намерите нещо което да става за вашия разказ или книга. В тоя смисъл ще дадете 400 лева едва ли не за нещо, което не би ви свършило никаква работа. Важното е нещата да пасват като стил, като тематика - нещо което с пакетите трудно ще успеете. А и ако има карта, някой ще трябва да я нарисува и нея.

Аз съм на мнение, че може да се плати на наистина добър илюстратор, поне за корицата. Тя си е доста важна.

Вътрешните илюстрации може да не са нещо особено, разни черепчета, бластерчета или колбички пръснати тук-таме, колкото да дават подходящо настроение. Едва ли ще струва толкова. Сигурно и любител като мен може да се справи с нещо толкова просто, при това без пари.

Въобще, всеки сам трябва да прецени как ще издава и за какво може да даде пари. На мен илюстрациите не са ми толкова важни, че да давам два лева отгоре, но това си е моята позиция. Ама за хубава корица и разни дреболийки из текста все пак бих се бутнал с левче.

My deviantART page.

08 Ян 2013 10:24
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Струват ли си платени професионални илюстрации #65353

Cob&#91 post= писа: писа:
lin King":1jp99c3m]Ала в тия пакети (доколкото видях) няма някакви свестни илюстрации, Едва ли ще намерите нещо което да става за вашия разказ или книга.[/quote:1jp99c3m]
Това е първото впечатление - наистина много голям процент не стават. Иска се много търсене (защото има много резултати) и пробване с различни комбинации от ключови думи. Това е докато попаднеш на една рисунка в подходящ стил и качество, след това избираш този художник и той обикновено има доста подобни. Един, два художника са напълно достатъчни.

Ето ще се опитам да демонстрирам (опитах са да намеря подходящи илюстрации за Падението на Мрак, при все, че не съм чел сборника):
Вижте ето това портфолио:
www.shutterstock.com/gallery-419473p2.html
Според мен от това портфолио примерно лесно могат да се изберат илюстрации и за Зарево над Кордоба, както и за Калоян.
А ето и нещо, което ме кефи на макс (за Падението): www.shutterstock.com/pic-7149556 ... b38b9-1-31

08 Ян 2013 10:46
kolender's Avatar
kolender
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 43
Струват ли си платени професионални илюстрации #65357
Винаги бих гласувал за качествени илюстрации, обаче идва проблема с цената - издаващите са по-наясно с пазара, тъй че те трябва да знаят доколко решаващ е финансовия фактор. В конкретния случай май по-разумният избор е третия, за който гласувам. Не знам. Това от съображения за масовия ефект, за себе си бих избрал първия вариант по-скоро. И аз бих предпочел по-евтино издание, но в крайна сметка качеството си има цена.

От друга страна страхотна корица и оформление плюс страхотни илюстрации може би биха имали по-добър ефект върху продажбите - аз лично съм си купувал книга-игра само заради корицата (бях дете, после съжалявах и се научих да не правя така отново :D ) Явно за корицата всички са съгласни, но защо споменавам и вътрешните илюстрации - защото носят естетическо удоволствие, прибавят атмосфера, правят продукта още по-атрактивен и отварят още повече апетита за приключения, т.е. нови издания. Колкото повече, толкова повече.

Определено не съм съгласен с psicho_lg, че графична илюстрация се прави по-лесно. Просто подходът при работа с цвят или само с черно и бяло е различен, различни изразни средства са. И определено си личи кой може повече.

Може да се направи и компромис за начало - за всеки разказ по една черно-бяла илюстрация в началото - сещам се за разказите в списание МЕГАИГРА. Нещо като корица за всяка история.

08 Ян 2013 10:49
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 127
Струват ли си платени професионални илюстрации #65358
Аз не разбрах нещо. Значи, 400 лева за един месец, с право да се "вземат" до 25 файла на ден. Само че 30*25 от колко, всъщност? Колко им е голяма базата? :side:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

08 Ян 2013 11:03
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Струват ли си платени професионални илюстрации #65360

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Аз не разбрах нещо. Значи, 400 лева за един месец, с право да се "вземат" до 25 файла на ден. Само че 30*25 от колко, всъщност? Колко им е голяма базата? :side:
23,349,101 royalty-free stock images / 85,259 new stock images added this week
(това включва и снимки и други графични неща, но така или иначе е ужасно огромно)

08 Ян 2013 11:20
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Струват ли си платени професионални илюстрации #65361
Нямам нервите да разглеждам обстойно някакво стаябилно количество от илюстрациите от линка, но в главата ми изникна следният въпрос: сигурни ли сте, че ще попаднете на достатъчен брой илюстрации от един автор, които да съдържат изображението на един и същи герой, предполагаемо визуално сходен с главния от разказа, за който ще бъдат предназначени? Или като говорите за "илюстрации" имате предвид само някакви пейзажи ~интериори и екстериори?

08 Ян 2013 11:47
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 831
Струват ли си платени професионални илюстрации #65365

partci писа: писа:
Нямам нервите да разглеждам обстойно някакво стаябилно количество от илюстрациите от линка, но в главата ми изникна следният въпрос: сигурни ли сте, че ще попаднете на достатъчен брой илюстрации от един автор, които да съдържат изображението на един и същи герой, предполагаемо визуално сходен с главния от разказа, за който ще бъдат предназначени? Или като говорите за "илюстрации" имате предвид само някакви пейзажи ~интериори и екстериори?
Не, не съм сигурен, затова имаме помощни програми и естествено, че трябва да се прави компромис. Всички са наясно с това. НО за толкова пари, имаме страхотни илюстрации, надминаващи всичко, което съм виждал по КИ от старата вълна (изключвам КОРИЦИТЕ, които са за отделна тема).
Иначе и аз искам професионални илюстрации за всеки разказ-игра отделно, но за да станат добри, трябват кинти, повече кинти. Ако някой намери евтино - евала. ;)

knigi-igri.bg/shop/

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.071 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• КИ Мемета (87 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Today 16:28
    • Най-готината корица в жанра (76 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Efix7
    • Today 15:19
    • Топ 5 на Стратегическите книги-игри (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Стратове
    • от Efix7
    • Today 09:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg