• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
19 Ян 2013 14:55
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Topic Author
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65947

Trip писа: писа:
Това, което казваш, предполага конкретен и предварително определен набор от критерии, по които уестърнът ще се сравнява с уестърн, крими с крими и т.н. Има ли журито по един общ набор критерии за всеки жанр и какъв е той за уестърните, например?

А иначе, повечето хора нямат мотивация да пишат извън конкурс, подозирам, така че кел файда от свободата им на избор.
Не знам журито дали има набор от критерии, по който и да било жанр, понеже не знам дали изобщо ще има конкурс. Но смятам, че е далеч по-лесно да се сравняват близки жанрове, отколкото далечни такива. Не вярвам, че могат да бъдат създадени критерии, по които да се сравнява романтика с ужаси.

kiril-ps.itch.io/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Ян 2013 14:57
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65948
Качество на текста? Качество на играта? Вътрешна логика?

И трите са силно обективни неща.

Занаятчийски основи на писането

19 Ян 2013 15:08
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Topic Author
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65949

Качество на текста?
Съдейки по разразилия се спор в темата за прилагателните, оставам с впечатлението, че това е по-скоро субективно виждане. Честно, не знам какво означава качествен текст.
Качество на играта?
Тук са се водили такива спорове, че не ми се иска да навлизаме пак в тези води - да има ли зарове, да има ли карти, да има ли смятане и т.н.
Вътрешна логика?
Предполагам, че говориш за детерминираност на явленията. Вярвам, че авторите умеят да не пишат неща от рода на "за кво ми е хладилник, аз не пуша".

kiril-ps.itch.io/

19 Ян 2013 15:17
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65950
Спорът в темата за прилагателните, ако не го беше минал по диагонал вероятно, щеше да видиш, че не се води по конкретни въпроси, а си философстваме дървено на общо основание. По конкретните въпроси спор нямаше.

Критериите за оценяване на игровата схема - крайно логично, според мен, - няма да са дали да има зарове, или не, а колко добре са използвани в играта игровите похвати, независимо какви са.

И аз вярвам, че авторите умеят да не пишат неща от този род - идеята на оценяването е да хваща много по-тънки грешки в логическата последователност от тази, която си описал - и каквито не е като да няма в конкурсните разкази, - и да подрежда разказите И според това.

Или искаш да кажеш, че тези три критерия по принцип не присъстват въобще? И смяташ, че е някак по-лесно и по-обективно да оцениш колко добър уестърн е една история, отколкото колко добра й е игровата схема? Въобще не вярвам, че искаш да кажеш първото, и въобще не вярвам, че второто е така.

Честно, смятам, че тематиката на един разказ-игра е напълно безпредметна в оценката за това колко е по-добър от друг разказ. Ако можеш да поставиш в една класация Старкрафт и Age of Empires, можеш да поставиш в една класация и романтика и екшън.

Едит:

И всъщност смятам за по-резонно дори оценяване по линиите "Куестене/РПГ-елементи/Екшън", понеже, ако си говорим за жанрове в истинския смисъл на думата, това са трите големи в книгите-игри.

19 Ян 2013 15:41
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65953
Нов пост, че много ми станаха едит-овете. Дали да не отцепим последните няколко поста в тема "Как да изглеждат конкурсите"? Там може да се обсъжда и как въобще да се случва организираното и целенасочено писане на разкази-игри.

19 Ян 2013 18:37
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65958

Изобщо не са обективни неща. Обективните неща са такива, които могат да се сметнат точно: брой епизоди, брой страници, брой думи, брой таблици в дневника...

Въпросът за качеството винаги е субективен въпрос.

19 Ян 2013 18:40
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65959
Силно обективен =/= напълно обективен. Думата се степенува.

Определено са по-обективни критерии от "Разказ А по-добър уестърн ли е от разказ Б?" Най-малкото много по-лесно се конкретизират - всъщност са основните три критерия, по които би трябвало да се оценява един разказ-игра. За други толкова важни не се сещам.

19 Ян 2013 19:05
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65960
Какви са критериите за оценяване в конкурса не може да се каже, след като дори не знаем ще има ли конкурс, кога ще има, кои ще са оценителите. Започваме с опит да се определи някаква обща насока. Въпросът в анкетата е съвсем смислен от любителско гледище - едни жанрове и теми са доста по-желани от други, към други интересът е слаб. А конкурсите се правят за поддържане на живота в общността ни на книгоиграчи. Да не би да очакваш да се втурнем да гласуваме за броя на знаците в конкурсните текстове?

19 Ян 2013 19:16
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65961
Всъщност, безпристрастно, очаквам да стане ясно към кои "жанрове" е слаб интересът и да спрат да се предлагат, ако системно се пренебрегват и ако ще има анкета. Също да има отсявка на предложенията.
В списъка има 17 (!?) "жанра", които дори не са в една категория - някои са теми, други са сетинги, трети са набор от разказвачески конвенции (романтика?), а всичко заедно е една каша.

А какво очаквам лично съм казал пределно ясно още в първото си включване - иди го препрочети, ако си го чел въобще. И да, убеден съм, че животът на КИ-общността се поддържа, като дадеш на 20 души да изберат измежду 17... "жанра" и участието във всеки конкурс е не повече от 1/3 от тези 20 души.

19 Ян 2013 20:06
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 241
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65962
Много против съм да има ограничения от всякакъв вид.Какъв е смисала да има жанрово ограничение или пък колко думи,символа или квото и да е?Така само се ограничава безбпричинно броя на произведенията.Някой може да му се иска да участва но да му се пише романтика вместо ужаси.Такъв участник автоматично отпада.Не съм съгласен че произведения в различни жанрове и различна дължина не могат да се сравняват.

ПП. По добре да насърчаваме повече хора да участват в конкурсите,а не да ги спираме с изкуствени прегради.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

20 Ян 2013 01:16
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65969
По лесно е за журито, когато оценява само един жанр, а вече колко хора ще участват в конкурса, това вече си е проблем на участниците, защото ако един не може да излезе от рамките на фентъзито, не мисля, че проблемът не е в мен.

Не обременяваме хората с тези конкурси. Който иска нека си пише каквото душа му иска, но щом конкурсът ще е за - романтична сага по време на зърнената криза, значи се очаква да се чете и оценява романтична сага по време на зърнената криза.

Избери своето приключение

20 Ян 2013 05:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65971
Явно нещата отиват към фентъзи, просто искам да апелирам да не се стигне до ограничение до "меч и магия". За Междузвездни Войни съм чувал, че е фентъзи, въпреки че е космическа опера.

Алтернативен вариант: нека ограничението да е не за един, а примерно за 3-те жанра с най-много гласове. Фентъзи, фантастика и постап не за чак толкова радикално различни. Поне за мен проблемът идва когато трябва да се сравняват исторически и спортни КИ с фентъзи/фантастика.

20 Ян 2013 10:20
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65975
За мен е изненада, че хуморът и сатирата получават винаги толкова малко гласове, при положение, че в доста от произведенията в конкурсите има доволно количество хумор, дори има и наистина блестящи попадения.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

20 Ян 2013 13:04
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65982

По лесно е за журито, когато оценява само един жанр, а вече колко хора ще участват в конкурса, това вече си е проблем на участниците, защото ако един не може да излезе от рамките на фентъзито, не мисля, че проблемът не е в мен.

Защо е по-лесно?
Ако въобще поставяте подобни рамки, искате от авторите в конкурса професионализъм и отношение, подобаващи повече на един ММ или един Върджил от средата на 90-те. Това ли искате от авторите в конкурса?

20 Ян 2013 13:36
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Какъв жанр искате да е следващият конкурс за КИ? #65984
В момента нали обсъждаме какво ще се пише, а не на кой какво му се чете. Ако е така, то тогава анкетата е грешна и нека се питат потребителите, какво им се чете в момента и спрямо тях да се направи конкурса.

Трип, когато някое издателство проведе конкурс на тема фантастика, дали приемат криминални творби?

Избери своето приключение

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Чудотворната икона/Тайната на гръцкия огън (19 Мнения)
    • в Книги-игри / Работилница
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 14:47
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (10 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от AverageHomeBoy
    • Yesterday 13:50
    • Кикстартер "Харон 2145" (23 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Etom
    • 16 Юли 2026 10:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност