• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
22 Апр 2013 09:42
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1107
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72399
Книгите-игри и компютърните такива не е добра идея да се смесват. Ако ще правиш компютърна игра по сюжет да, ако ще правиш книга-игра с амиации и други шукаритети - полза никаква. На мен лично ми се ще да видя драконите на Върдж на компютърна игра тип походова стратегия каквото всъщност си бяха те.
Янски прощавай че ти го казвам, ама след като нямаш „намери ми 3Д дизайнер, 3Д художник и наеми офис на Биовер в София”, какво имаш? Тъй де, освен идеята да се прави „нещо”.
Старите текстови компютърни игри са си точно това - стари. В най добрия случай да хванеш някой художник да ти направи добри илюстрации за някое андроидско приложение.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Апр 2013 11:39
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 51
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72405
В представите си подобно "електронизирание" си го представям като добрите стари куест игри - виждаш на екрана някакво пространство/помещение/място и се разхождаш из него, като по пътя събираш предмети (ако ги откриеш), биеш се с някой и т.н., след което (а може и направо) минаваш на друго място (друг екран, примерно от първия влизаш в хан и следващата "картинка" е вътре в хана, където има хора, с които да говориш, можеш да си поръчаш ядене (+ живот например) и т.н.).
Затова смятам, че е необходимо да изглежда като съвременна игра (да не е допотопна 640х480 графика с пиксели колкото пъпките на тийнейджър), която да изглежда приятно за окото (в смисъл да не го дразни), без да е нещо кой знае какво. От тази гледна точка илюстрациите и евентуално анимациите са важни (не толкова звуците), като е за предпочитане пред само четенето в стил старите CM i FM игри (по-добре е да виждаш кръгчетата как се движат по терена, отколкото да четеш Х подава на У, той стреля, но в аут...). Добре би било играта да предлага мултиплейър и/или игра в мрежа, но това зависи и от самия сюжет (т.е. коя КИ се преправя).
Иначе бих тествал играта, в зависимост колко време имам, както и имам някои и други идеи за подобни игри. Бих предложил например Пробивът или Черната маска, но те май са по-различни от идеята на Ян, така че може би ще трябва да се задоволим с някоя по-стандартна тематика и сетинг. Естествено, с две ръце бих подкрепил и проект по книгата за Ф1 или Боговете на футбола, но това съвсем не мисля, че е възможно.

Така или иначе, не знам кой (по скоро кои и колко ще са) ще се занимава с илюстрациите, програмирането и всички съпътстващи дейности, но ми изглежда адски дълъг и труден процес и не съм сигурен дали е възможна реализацията му в крайна сметка. Но за това, разбира се, Ян трябва да има по-ясна представа.

22 Апр 2013 11:54
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72406

Mindcrime писа: писа:
Книгата-игра трябва да си остане книга-игра в електронен вид. Добре е дневника да се попълва автоматично и ще е улеснение да не записваш кодови думи. Но всякакви циркаджилъци с анимация и звуци са необходими, само ако начинанието е комерсиално и от маркетинга настояват, че иначе няма да се продава. Основното е четене на текст и правене на избори. Няма как да биеш по ефекти компютърните игри, няма и нужда.
Съгласен съм напълно с Майкъл. Ако платформата е Пи Си, циркаджийските истории не стоят много зле, но за всичко с по-малък ресурс (таблети, телефони) си е излишно бавене при зареждане, хабене на памет и т.н.т. и излишно оскъпяване на продукта. Освен това, ще има и повече бъгове (най-вероятно).

22 Апр 2013 15:34
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72411

pycku писа: писа:
Затова смятам, че е необходимо да изглежда като съвременна игра (да не е допотопна 640х480 графика с пиксели колкото пъпките на тийнейджър), която да изглежда приятно за окото (в смисъл да не го дразни), без да е нещо кой знае какво.
От няколко години има много силна тенденция нови и модерни игри да се правят с допотопна графика и "пиксели колкото пъпките на тийнейджър", доста е дразнещо.

Рони# Мейдей , модерните мобилни устройства имат достатъчно мощ и ресурси за да няма проблем с тежки игри, например Grand Theft Auto 3 има доста некадърен порт за таблет, който е некадърен най-вече в частта с управлението и не толкова в графиката. Имай предвид, че днес се разработва за устройствата, които ще са налични утре (т.е. след година примерно)

Ако става въпрос за пускане на вече написана книга-игра аз съм по-скоро против да се добавят допълнителни неща. Ако се разработва нова книга-игра специално за комп. устройство може да се вкарат и малко по-различни неща, например визуални (или пък музикални) загадки, но дали тогава не се отдалечаваме от идеята за книга-игра е съвсем друг въпрос.

Roger, roger!

24 Апр 2013 00:32
creator
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72513
Дамяне, радвам се, че проектът за компютърна книга-игра е подновен. Пожелавам ви денонощна неуморна работа и вярвам, че накрая всички ще сме доволни :)

Работа за гледане, хора за вършене.

26 Апр 2013 10:32
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72627
Тези, дето се насочват към електронни текстови игри (ала точно това, което ММ описа и което според мен е пътят напред), е хубаво да погледнат някои от доста мощните и вече налични инструменти за правене на такива: Inkle (най-комерсиална понастоящем), Twine (любимата ми), Inform 7 (най-силно разработена, но е и много играчка за усвояване) , ChoiceScript, Quest, Undum, VaryTale, Story Nexus.

Възможностите им се припокриват на места, на места се разминават, интерфейсите и в творчески режим, и на крайния продукт са различни, разбира се, но предлагат всичко нужно и за хората, които искат да пишат КИ без система като тези на Сим/Колин/Олтарът на тъгата, до такива, които поддържат стотици променливи (примерно контролиращи вариантите за разговор, емоциите на НПЦ-тата, целите им и прочие), качества на героя и т.н. Вмятам го, само за да не се окаже, че се мъчим да преоткриваме колелото. Такива неща се правят, при това не от вчера :)

Занаятчийски основи на писането

26 Апр 2013 11:33
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72641
Хубав списък, но не виждам лошо да се преоткрива колелото, току виж се окаже че квадратните са по-добри.

Roger, roger!

26 Апр 2013 14:14
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72652
1. Teмата дотук не само, че не преоткрива нищо, ами и цел и посока даже няма.
2. Практиката е доказала многократно, че тръгнеш ли да правиш нещо на сляпо и незапознат със средата, в която ще го правиш, не правиш нищо свястно (а най-често и нищо въобще).

26 Апр 2013 14:44
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72656
Мда, прав си, точно това показва практиката. Далеч по-добре е да си седиш и да не правиш нищо, вместо да се пробваш да направиш нещо и да не ти се получи.

Също така, изброените системи(а вероятно и други такива) не са налични от вчера, а от доста време. Но въпреки това тук в "списанието" хтмл-а се форматира ръчно, а докато не се хванах да направя от нулата, не съществуваше българска книга-игра за Android.

Roger, roger!

26 Апр 2013 14:53
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72657
Аз пък се запознавам с тези системи от има-няма 2 месеца. Ако смяташ, че си ги кътам от години и ги ползвам като амуниция срещу горките невежи във форума, когато възникне добър случай, седни и посмятай пак. Впрочем, front-end-ът на Twine е HTML-страница, така че - макар да не съм техничар, - мисля, че може лесно да се адаптира за списанието.
Не за пръв път споменавам тези tools, но някак така и не се е намерил някой, дето да прояви капчица по-съсредоточен интерес към тях, тъй че ми прости, ако смятам, че на този етап би било разхищение на време да седна и да правя нещо по-конкретно по въпроса.

26 Апр 2013 16:29
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72662
Осъзнах, че може би изглежда сякаш отричам системите, което всъщност не е така. Отричам само твърдението, че няма нужда да се опитваме да направим собствена. Има нужда, най-малкото като упражнение. Моята гледна точка е на човек, който се занимава с програмиране, а не с писане на книги-игри, така че ми е интересно да направя собствена система, а не да използвам чуждите. Мога да разгледам как са направени определени неща в тях естествено, но нямам нужда да ги опознвам в дълбочина (освен ако не смятам да ги копирам).
С повечето такива, готови системи, които не са предназначени за комерсиална употреба, има един голям проблем. Техния автор е започнал с нещо просто и постепенно е добавял още и още функции до момента в който за да започнеш да му използваш пълноценно системата трябва сериозно да я изучиш. Това масово спира хората да използват подобни неща. Знам го, защото и с моята е така, неща които съм си мислил, че са очевидни изобщо не са очевидни. Също има доста голям проблем да пригодиш дадена система за нещо за което не е планирана.
Не смятам, че си ги къткаш тези системи, но смятам че те са били налични много преди ти да разбереш за тях и щом никой не се е заинтересувал преди теб... значи още не им е дошло времето. Ако само ти разбираш от нещо ново и сложно, е много трудно да провокираш интерес към него. Може да го направиш, но не смятай че хората ще се втурнат презглава да те разпитват, още по-малко пък да ги разучават ей така.

Roger, roger!

26 Апр 2013 16:35
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72663
Мисля, че нямаш ясна представа за тези системи.

Повечето от изброените инструменти по-горе са за комерсиална употреба. Повечето имат изключително плавен learning curve. Доста хора се интересуват от тях, включително и в мейнстрийм (гейминг, но и не само) медиите - само дето сред тях няма българи, естествено. Но пък интересът на българина към каквото и да било никога не е бил критерий за популярността/качеството на нещото, надявам се си съгласен :)

И да, бих очаквал хората поне да ме разпитват. Задаването на въпроси поне не изисква особен зор.

26 Апр 2013 16:46
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72664
Иначе, чудесно би било да има и такава българска авторска система, но не мисля, че човек може да я направи достатъчно добре разработена и различна без наистина добра представа какво предлагат другите.
Най-малкото едно сравнение с тях трябва да е част от бета-тестинг процеса, дори авторът на системата да реши, че самият той няма време/възможност да разучава другите системи в подробности.

30 Апр 2013 10:58
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72806
Бъди сигурен, че в момента в който си напусна нормалната работа и спра да работя извънредната си работа, и започна да се занимавам единствено с правене на системи за книги-игри, едно от първите неща, които ще направя е да прегледам обстойно "вражеските" продукти. Докато правя нещата безплатно и в ограниченото си свободно време, предпочитам вместо акъл да ми дават помощ. Направил съм прилична система за въвеждане на КИ без сложни механики, всеки може да въведе такава и да я опаковам в приложение за Android много бързо. Може и да разгледа системата ми и да направи предложение за промяна/подобрение. Може дори при определени условия да получи изходния код и да я модифицира сам. Ти очевидно смяташ, че нова система не може да бъде по-добра от наличните, ок, ползвай си наличните. Просто не се опитвай да проповядваш, че е безсмислено и други да опитат да правят каквото им харесва на тях.

Със сигурност, доста повече хора се интересуват от готовите системи, отколкото от моята примерно. Само че не виждам ефект от този интерес, самият ти след като си един малкото интересуващи се наоколо, може да демонстрираш на невежите, какво може да се направи с тези системи. За два месеца със сигурност може да се претвори един разказ-игра в която и да е от системите (даже във всички), при това без да ти заеме прекалено много от времето. За справка, бях си засичал че ми отне около 4 часа просто да въведа един разказ в моята.

Roger, roger!

30 Апр 2013 12:00
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Анкета относно вариант за Компютърна Книга-Игра #72808
А можеш ли да преиначиш ХТМЛ с все джаваскрипта в него в тази система? Така че да изглежда като на уебсайт? Сериозно питам.

И бъркаш посоката. Аз искам акъл, предложения, въпроси, помощ. Мога единствено да запознавам хората, но не съм програмист и не съм едноличен дигитализиращ екип. И аз правя това в ограниченото си свободно време. Така че недей да ми измисляш тези, за които никога не съм намеквал даже. По-добро от сегашните не можело?! Може. Ако знаеш накъде се движат нещата в технически план, какви игри се мислят за тия платформи и какъв тип интерактивност предоставят.

А за два месеца разказ може да се претвори, но не може човек да се запознае с почти всички системи, било то отгоре-отгоре - при това не как се работи с тях, а какво представляват, за работене съм поовладял в малка степен само една, - да чете форуми и блоговете на хората, дето са ги писали и творят с тяхна помощ, да зададе въпроси на тия хора, така че да му се изяснят горе-долу нещата, И да претвори разказ. Тц, не става. Но оттук нататък ще пробвам някоя демонстрация.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти