Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Това са елементарни сцени тип "необходимо", а не "практично" зло, не говоря за това. Ако към горното добавиш опция да си спиш гладен на улицата нещата придобиват смислен вид.Ако се върнем на примера по-горе, можеш да бъдеш герой, останал без пари, но нуждаещ се непременно от такива, за да си плати прехраната или подслона
Но въпросът ми е: ако имахте свободата да постъпвате по "зъл" начин, тази свобода на действие по-скоро положително или отрицателно би се приела от повечето от вас? Съвсем друг е въпросът, разбира се, дали трябва или не трябва да се прави нещо такова, но ми е интересно какви са повечето мнения. Не слагам анкета, тъй като бих предпочел всяко изказване да бъде подкрепено и с някакви аргументи за личното предпочитание.
"(Полу-)пълна" свобода, защото свободата отново ще бъде по-скоро илюзорна, все пак ще бъдеш поставен пред избори А, Б, В.
В твоя пример всъщност звучеше, сякаш героят е заставен да направи зло едва ли не заради по-висши цели, всъщност, или за оцеляване - "останал без пари, но нуждаещ се непременно от такива" - при този избор на думи не мисля че отиваме особено на дълбоко в поставената тема и затова се разграничих от него и дадох друг. Сега, след като изясни, не виждам с какво е по-различна ситуацията в книгите за Котарака, или поне аз живея в такава заблуда. Още в Аврея убива страж без особени скрупули, в "Черният нарцис" има доста опции за подобни действия освен срещу произволни пречки по пътя и спрямо неедин от основните персонажи, същото е и в "Дракона". Не натрапвам лично творчество или мнение, просто спомена Котарака в отварящия пост, поясни, че говориш за нещо по-зло, а сега от последния ти пост ми се струва, че имаш предвид дори по-малко зло от това, което е там, та се опитвам да разбера за какво точно иде реч.@Торо: даденият от теб пример покрива според мен горе-долу същите критерии за "практично" зло като онзи, който аз дадох.
Ако има избор, който хем ме кефи като поведение, хем ми се струва практичен, там няма дилема.Kак взимате решенията в книгите-игри? Чисто математически, един вид "как да изкарам най-много точки на преиграване", или влагате и някакви размисли относно емоционалния заряд/морала на избора си,
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas