• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.?

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5

Анкета: Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.?

0-0
2 9.5%
1-2
Няма гласували 0%
3-4
Няма гласували 0%
5-6
2 9.5%
7-8
3 14.3%
9-10
5 23.8%
11-12
4 19%
13-14
Няма гласували 0%
15 и повече
5 23.8%
Общ брой гласували: 21 ( Леден Дракон, dechoto, Yann Gamgee, halboff, the_arsonist ) See more
Асен, zebra, Monevwww, ThufirHawat, Ал Торо, Nedelcho Bogdanov, Вилорп, Stayfun, Efix7, Der, George-AL, lordbulb, kiril_ps, sycamore_bright, ze BG, Rahvin
Само регистрирани членове могат да участват в тази анкета
27 Окт 2020 10:03 27 Окт 2020 10:04 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 830
Topic Author
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136704
Рахвин даде немалка сума пари, за да бъде издаден първия Тигър, за което аз лично съм му благодарен.
И определено не му свиди що се отнася за пари за КИ.
Иначе и аз понякога не мога да го разбера какво пише, нито съм съгласен с всичките му съждения и размисли.

knigi-igri.bg/shop/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Окт 2020 10:57
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136707
Кире не трябва и да си съгласен... аз уважавам Леирдрин като автор ама като човек след Ниската на опашката, без да ги обиждам и двамата, защото Ниската постъпи човешки спрямо мен и съм му благодарен за което.
Мен ме интересува да има КИ, че някой направил пари е последната ми грижа, даже е прекрасно според мен.
Ако човекът А прави пари, човекът Б два пъти по малко, ти като човека Ц може да си направиш бизнес план от грешките и силните страни на първите двама и да ги изпревариш.
Ако ще правим форумни инициативи съм 100 процента за. Ако ще издаваме професинално... тук съм пас.
Показателен факт е че Ринглас направи игра безпалтна за Хуаранг и Кумихо, което сочи че това произведение е едно от малкото което работи като книга игра.... останалите са явно твърде особенни.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

27 Окт 2020 12:45 27 Окт 2020 12:52 от Leidrin.
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 151
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136712
Кирчо, аз не казвам свиди ли му на Рахвин, или не. Много ясно, очеизбождащо и очеизвадно казвам, че ми писна от това вечно да мрънка как Торо печели парици на чужд гръб. Смятам че това е крайно долно и неуважително, най-малкото, и го прави без да приложи каквото и да е доказателство. Доводите са му от рода на "И ние пушиме цигари Кент и дъвчем бонбонки Тик Так", или пък, "Знам ви аз за далаверката, разбираме я тука математиката и това-онова" и "То в БеГе-то е така."
Аме не, бе, пич, не знаеш за далаверката, щото няма такава и не разбираш математиката, ама никак. И не, в Бе-Ге-то не е така. Така си мислят дребни сиви душици като тебе, които се свиват като ежковци на Острова, и отдавна са се примирили, че нищо не зависи от тях.
Рахвине, и аз те уважавам като читател, но като човек ми е трудно да изградя поносимост към особеннния ти характер. Щом като те интересува да има КИ, а не дали някой е направил пари, хайде да престанеш НАЙ-ПОСЛЕ със слонските си намеци, нелепици и пошли обвинения в тази насока, а?
Щом смяташ, че можеш по-добре - аз ти направих сериозно бизнес предложение. Възползвай се! Аз ще дам 100% от себе си и ще оценя труда си професионално. След това ти можеш да реализираш успешно продукта.
Относно математиката ти и бизнес - модела ти - ето ти малко храна за размисъл:
Едва ли някое от изданията на СКИ или Списанието надвишава 1000 броя тираж. Затова нека вземем 1000 бройки като отправна точка. Нека вземем и средна дължина на произведението от около 50 000 думи. Това са около 200 страници във формата, в който издават СКИ.
Хайде сега да преминем на разходите - чисто производствените разходи.
Разходите по самото отпечатване - чистото печатане, нищо друго, за 1000 броя ще ти излязат около 3500 лв, при средно качество на материалите и около 5000 лв за високо качество. Ти нали търсиш високото качество - 5000 лв.
Искаш готина корица? Майсторски направена, от професионален художник - тук имаш между 500 и 1000 лв. Художниците и те искат да се хранят и те ценят труда си.
Искаш много и готини картинки? Колко са много? По една голяма на всеки 20 страници ОК ли е? Това прави 10 големи илюстрации. Готини, майсторски и качествени. Една такава илюстрация ще ти струва между 70 и 100 лв. Професионални цени. Тук имаш още 1000 лв. И още 10 малки илюстрации, които да запълват пространството между епизодите по страниците, като в Кървав Меч или ББ, ще е готино, нали? Още минимум 500 лв. Готини и качествени.
Така, следва предпечат. Малко отзад напред го подкарахме, ама така е по-прегледно. Не знам колко взема Джордж М Джордж за предпечат, ама ние нали ще търсим професионализъм и качество, та да си приготвим и тук едни между 500 и 1000 лв. Да ги усредним - нека са 750 лв.
Преди предпечат имаш коректура - там цените вървят на знак или на дума. Последно гледах между 2 и 5 ст. на дума. Ние имаме 50000 думи - минимум 1500 лв.
Преди коректура имаме редакция - там цените пак мисля са на дума и по-точно по около 5 ст. на дума. За нашия брой думи - 5000 лв. Тука даже ще сметнем както художествената, така и игровата редакция.
Преди редакцията имаме авторски права, или авторовия труд. Знаеш ли, ако трябва да оценя реално труда си какво би се получило? Трудът се оценява като ползите които някой получава, за да извърши даден обем работа или да извършва дадена работа за определено време. Тези ползи трябва да са по-големи от това да вложи времето си в друго - семейство, повишаване на квалификация или дори почивка. По този показател не би могъл да ми предложиш достатъчно. Затова нека оценим времето ми по това колко получавам в момента за един мой работен ден от 8 часа. Това са около 150 лв, нетни. За 4 часа мога да напиша и саморедактирам средно около 1500 думи. Това са 17 пълни работни дни, към тях нека добавим и 5 работни дни за финална саморедакция - дотук един пълен работен месец - 22 х 150 = 3 300лв. И понеже мога да продавам добре ще ти взема 4 250 минимум. Без да броим процент от допечатки. Без да броим, че това са нетни, а не брутни.
Дотук колко имаме, Рахвине? Съсредоточен ли си? 18 500 лв. Производствени разходи за 1000 бр. тираж на професионално издание с готина корица и картинки от автор, който уважаваш, като автор. Средно дотук 18.50 лв. корична цена. Само, за да си покриеш тези разходи.
Сега, да сложим 60% за разпространието - готините книжарници в Стара Загора. И понеже ще сме готини, ще им дадем 70%, за да сме на лесно достъпно място за хора с ръст до 1.89 см. Само с това цената ни стана вече 29.60 лв. При 60%, май няма да сме толкова специални, все пак.
Сега слагаме и ДДС - в момента удряме джакпота - намалено е от 22 на 9% или 32.264 лв. корична цена.
Сега слагаме и данък печалба - ти може и да си меценат и само да спонсорираш, без да искаш да правиш кинти, но държавата ще си ги прибере по презумпция - 10%.
И станаха 35 лева разходи и 55 стотинки, както в песента на Зарко. Сега, ако ще правиш кинти - сложи си колкото процента искаш надценка и си свободен да дерзаеш и да завладееш пазара.
Тая математика, на достатъчно високо ниво ли е, за теб?
Сега разбираш ли малко по-добре позицията ми и защо намирам поведението ти за мерзост?
Надявам се, сега, след посмяташ с английския калкулатор, да проявиш малко повече уважение към хората, които влагат труда описан по-горе и за него не получават нищо, за да има КИ на цените, на които ги има в момента.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, George-AL, Tralalaiko

27 Окт 2020 13:34
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136713
Лейдрин дявола като чете Евангелието трябва да идва на частни уроци при теб.

Аз ще стана художник при тия цени още утре... Да не говорим за редакция и коректура. Наскоро дадох за същия обем двеста лева някъде за коректура. И пак има грешки и моите и в книжките на Торо. Тая работа мен не ме интересува както казах ама липсата на качество ме трепе.... По твоята логика на Петър Станимиров трябва да му издигнат паметник, тоя човек за 1500 лв към лев и петдесет можеше с печалба, сега Торо едва ли не дава от него си. Ако си чел Торо внимателно, а аз го правя той поне не лъже. Първите 33 процента ако не ги продаваш с книжарници избиват всички разходи. Това е то. После пет години влачиш останалите 66 процента човека има опит и му вярвам, ако трябва да печели милиони, аз се радвам много. Въпроса е че сме тръгнали в и в инволюцията, колкото и тв Планета е производна на Златния Орфей от времената на диктатурата, толкова и сега се случва същото.
Иначе моля, обмислям то предложението, но ако в Призванието плащат към 200-300 лв на автор на тебе ще дам не повече от 600 лв защото цените са бая ниски като гледам. благодаря

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

27 Окт 2020 14:10
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136714
Математиката продължава да не ти е силна страна, Рахвине! Сравняваш корични цени на несравними тиражи. Пепи Станимиров, сигурно на кафе ти е споделил колко печалба е слагал, а? На своя добър приятел Рахвин.
Колкото си платил за корекция, такова качество си получил. Ние с теб нали обсъждаме професионален, качествен продукт. Маймуни с трици няма да ловиш. А пък ще бъдеш ли така добър да цитираш тук мнението на Торо за тея 33 процента? Нещо съм го пропуснал.
Какво получавам от Призванието си е между нас. Освен това то не е на професионалното и качествено ниво, което ти гониш. За това ниво трябва съответно справедливо заплащане, не смяташ, ли? Моето време струва толкова. Ако ти харесва. Предложението си седи.

27 Окт 2020 14:15
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136715
В мненията на Торо е освен ако някой модератор не му го е изтрил или преместил в коша.
Прав си иначе, щом Торо е на минус се обаждам на Джей Джей Брокуей, оня знае две и двеста, никво печатане повече.

27 Окт 2020 14:25
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136716
Торо има точно 5871 мнения. Бъди така добър и пунктоален, както си точен при всяко свое изказване да го цитираш тук. Все пак, го четеш и следиш внимателно.

27 Окт 2020 14:43
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136718
Еми в нормалните форуми цъкаш и ги виждаш, ама тъй като има мнения които не трябва да се виждат тая опция е премахната. Ще ми е супер драго ако видя последните му сто мнения на Торо, вярвай ми.
Питай го него къде го е рекъл или чети темите за книги и издаване.
Иначе ако обобщим, какво аз разбрах до тук. Край на Втората вълна няма, няма и да има. Издава се здраво, издава се без печалба даже напротив. Всички дават богатство за слава и щастие.
При тая ситуация спирам да пиша в темата, да не я разводнявам повече. Което ми трябваше разбрах и си взех беляжка.

27 Окт 2020 14:52
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136719
Сашо, ще бъдеш ли така добър да ме насочиш към въпросното си мнение?

27 Окт 2020 15:56
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 844
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136720
Offtopic:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Преди да се намеся като модератор в темата, искам да отбележа към Рахвин, че всеки регистриран потребител може да види всички мнения на друг потребител, които са публично видими на форума, чрез търсачката, която е достъпна от главното меню на форума: knigi-igri.bg/forums/search

Например, Рахвин, ето мненията ти (knigi-igri.bg/forums/search?searchuser=R...te=all&childforums=1)

Причината да няма мненията в профила на даден потребител, както беше преди, е създалият се проблем с натоварване на MySQL базата. Тъй като търсачката изисква регистрация, за да се търси по потребител, това силно редуцира покачването на процесорното време.

Обявено е в това мое мнение от 30-ти януари: knigi-igri.bg/forums/about-forum-and-site/676?start=270#133951

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin

27 Окт 2020 15:56 27 Окт 2020 16:01 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2045
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136721
Чел съм само по диагонал, не знам за какво иде реч. От книгите, които съм издал и търговските отстъпки или разходи по разпространението, които имаме, не мисля, че е имало такава, която да се избива на по-малко от продаден 70-80% от тиража, имаме такива, които дори при 100% продажба са на загуба. Затова и книгите ни са под пазарна цена.
Някакъв примерен разход е да речем 2500 - 4500 за печат печат, 1000 за илюстрации и корица, за ПГ още да речем около 1200-1300 за автори, редакция, корекция, предпечат, авторски бройки. Да речем за по-голямо призвание около 6000 разход. По панаири остават около 50% от коричната цена като приход като се сметнат разходи, данъци, отстъпки, през книжарниците - по-малко, да речем около 40%. Онлайн - малко повече, но там обемът е малък. Ако кажем средно 50% да остава от корична цена, примерно 16 лева, сметката е, че на 75% от тиража трябва да се продаде, за да излезем на нулата. Тук, разбира се, не броим месеците редакторски труд за реално заплатен, както и организационен и т.н. много други видове "труд" положен. От книгите има брак, губят се, подаряват се. Много малко от тях реално са над нулата, но има и такива, минават много години, за да се продадат, което са пропусанти ползи и складови разходи или място - имаме и двата вида.

Но разходът на средтства е много по-малкото вложение или "загуба", хората, които са участвали в Призванието или познават мен или някой от другите редактори знаят, че за подготовката за един брой отиват стотици часове труд, после за реализацията - още; това е много по-голямата инвестиция, или да го наречем правилно - "обществено-полезна дейност" с нефинансови цели. 500 лева напред или назад от даден брой (при един брой годишно) за щастие не са ми сериозен фактор нито като приход, нито като разход.

Когато говорим за тиражи под 1000, там нещата са по-страшни, защото разходът за печат идва повече на бройка, а останалите разходи са си константни, но се разпределят на по-малко бройки (т.е. пак - оскъпява се бройката). Т.е. при 700 тираж вече шансът да стигнеш до нула е на кантар и при 100% реализиране на тиража, при 500 и надолу няма шанс, предвид разходите, които се правят в момента.

Като цяло на Рахвин няма смисъл да се обяснява, той няма нужда от това - нещата ги знае и предпочита той да обясни на останалите.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, harlequin, ringlas, Cliff_Burton, Shin, ze BG, kiril_ps, Rahvin, Leidrin, comics_ross

27 Окт 2020 16:33 27 Окт 2020 16:34 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136722
Рахвине, поне на Никсата не можеш да му отречеш че издава книги-игри. Откъм брой епизоди и факта че имат механика отговарят на това определение.

Да, съгласен съм, че Никола Райков се е насочил повече към жанра ролева игра - лошо няма; както и че списанието не точно книга-игра, а по-скоро сборник с разкази-игри.

Но да се отрича постигнатото е безсмислено.
Абсурдно е да се сравняват Първата и Втората вълна, живеем в съвсем различно измерения като финансови, логистични, демографски и пр. възможности

лично аз не обичам термина Втора вълна (тя предполага някакво възраждане на жанра), но е факт, че на опциите с които разполага т.нар. Втора вълна и че тя се прави най-вече от фенове и преводи ми идва нереално да вземем и да я хейтим.

П.С. друг е въпросът, че според мен Втората вълна има спешна нужда от популяризация - най-вече сред по-младите.

Истината ще те направи свободен

27 Окт 2020 16:52
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136723
За да се сучат едни и същи разсъждения по едни и същи теми вече 5 години, трябва живущите тук да са или спрели, или да си нямат друга работа, или ММ все още да не си е написал книгата!

Не знам тук петимата в този форум какво я величаете таз стара вълна, все едно е била глобално чудо. Някакви момчета от някакви училища се зарибиха и толкова. Аз която и жена да попитам не помни такова чудо като Стара Вълна на книгите игри.
Дори ако вземем да разсъждаваме на база "жени", Новата Вълна е къде-къде по-успешна :)

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, Monevwww

27 Окт 2020 19:57
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1275
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136724
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Неделчо, как си бре, младеж? :Я кажи аз като човек къде съм ти в класацията? :)

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

27 Окт 2020 21:12 27 Окт 2020 21:24 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 830
Topic Author
Колко книги-игри ще излязат на хартия през 2020 г.? #136725
Като изключим успешното издателство ИККИ, Новата вълна си е фенско-аматьорска инициатива. Няма нищо лошо в това, даже е по-добре.
Ама това вече хептен не е по темата.

knigi-igri.bg/shop/

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.101 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти