• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
E-book или книжен носител?

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
27 Апр 2011 09:04
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
Topic Author
E-book или книжен носител? #10995
Замислям се за евентуалното пускане на книга-игра (18+), но честно казано никак не ми се занимава с разпространителите, а цената на електронна книга би била наполовина по обясними причини. Но склонни ли са читателите да си поръчат книга в електронен формат?

Можете да коментирате дали по принцип има бъдеще издаването на книги-игри в електронен формат, какви са плюсовете и минусите.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Апр 2011 11:24
Kromodor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
E-book или книжен носител? #11018
Книги игри, тъй като има доста радлистване, е добре да са буукмаркнати при електронен носител.

Скролването в електронен носител е доста по тегаво от разлистването ръчно.

Затова просто се мятат букмаркове на епизодите и се линква към съответния номер. Варварският бог в ел. изданието е по този начин.

Изтеглете "Котаракът и Спасението на Аврея" безплатно
www.legacyofkreya.com
www.legacyofkreya.com/blog
www.facebook.com/legacyofkreya

27 Апр 2011 12:05
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
E-book или книжен носител? #11019
Да - според мен e-book формата има средните предимства:

- линкнатите епизоди са по лесни за навигация
- дневника може да се самопопълва, както скоро ще демонстрира Ал Торо
- не е необходимо да се съобразяваш с броя на илюстрациите (и дали са цветни) както и с обема на написаното (и едростта на шрифта)
- цената е едно 50% по-ниска
- никога няма да се смачка, скъса или остарее
- не се унищожава дървесина

27 Апр 2011 12:15
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
E-book или книжен носител? #11022
E-книгите без съмнение имат своите достойнства - но моят проблем с е-покупките е от по-друго естество. Като искински Балкански субект, аз искам да вляза в бакалията, да тракна с левче по тезгяха, и после да си отнеса покупките в къщи. :lol: Разните е-плащания са в състояние да ме откажат от всяка покупка...

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

27 Апр 2011 12:28
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
E-book или книжен носител? #11024
Има и варианти на е-покупка включващи тракане с левчета по тезгяха - примерно в касите на Изипей, които са на всеки ъгъл. Не те агитирам, просто споменавам - в крайна сметка нали точно това е целта на темата - да стане ясно дали хората са склонни да извършват е-покупки или не.

27 Апр 2011 12:29
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
E-book или книжен носител? #11025
Щом мога да си платя на каса - идеалка. Ест, предпочитам книжно тяло (някаква романтика си е), но още едно-две премествания и ще пожертвам тръпката в името на прагматизма.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

27 Апр 2011 13:27
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
E-book или книжен носител? #11031
Аз, както винаги, съм дежурен противник на електронните книги, били те игри или не и горещ застъпник на книжните. Но мнението ми в случая не е от значение, щото заплашва темата да се развие някъде ехехеееее, страшна работа ще стане. Тъй че...

Който иска да пробва електронна книга-игра - да пробва, няма проблем. После ще каже впоследствие колко екземпляра е продал, респективно до колко души е достигнала, съотношение разходи/печалба и т.н. По-нататък може да се сравни с Котарака на Ал Торо и да се направи генерален извод - пари, читатели, заложени цели, постигнати такива и т.н. Дерзайте, пичове.

27 Апр 2011 13:33
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
E-book или книжен носител? #11035

Радо писа: писа:
Електронна книга игра с кадърен електронен дневник , липса на чийт (хардкор мод в който не можеш да се връщаш при грешка) и мигновенни преминавая от епизод на епизодите е идеалната ми представа за модерна книга игра.

+1
А и това засега е единственият начин книгата да е с големината, зададена от автора, а не от издателя.

27 Апр 2011 13:48
systemshock's Avatar
systemshock
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
E-book или книжен носител? #11037
Първо, трябва да поясниш какво точно искаш да направиш. Дали искаш да публикуваш книга или да направиш игра. Разликата е много съществена.

Това мое лично мнение и може и да бъркам, но: ако пуснеш книгата-игра като приложение (автоматичен дневник, анимацийки, хиперлинкове за преходите, картинки за предмети и инвентар и пр.), тя несъмнено ще е по-интересна и по-интерактивна, но започва много да прилича на компютърна игра тип Quest/Adventure/RPG. Т.е. губи се елементът на книгата като такава и потребителят започва да я възприема наравно с WOW, Diablo и пр. Тогава ще трябва да помислиш как точно да убедиш потребителят да играе твоята, вече превърнала се в компютърна, игра вместо да си свали нещо безплатно от тракерите. Едно време имаше много игри като Icewind Dale, Betrayal at Krondor, които имаха много интересна история, бяха завладяващи като атмосфера и предлагаха много за четене. Трябва обаче да ти кажа, че именно нуждата от дълго четене отблъскваше повечето ми познати да играят точно тези игри и в крайна сметка ги играхме само една шепа хора. Днес е същата работа - масовият потребител не иска много сложна игра с много мисъл и много четене, а нещо, което може да се играе на конзола.

Ако решиш да пуснеш книга, ще трябва да помислиш за няколко неща.

1. Дали ще предоставиш книгата за четене он-лайн (напр. правиш си сайт и излагаш на него книгата) или ще може да се сваля. Докато книгата е при теб, тя е директно под твой контрол. Можеш например редовно да внасяш корекции и да контролираш достъпа до нея. Он-лайн вариантът е и доста по-универсален, защото за разлика от ebook форматите, където нещата в момента са доста оплетени, днес почти няма мобилно устройство, което да става за четене на книги и да не поддържа HTML. За да можеш да доставиш съдържанието в този случай, обаче, ще трябва да предполагаш, че потребителят има непрекъснато мобилен Интернет. Ако пък му предоставиш книгата като файл, той получава топлото усещане, че я притежава и освен това може да я чете когато и както си поиска. Ти обаче губиш контрола и освен това ще трябва внимателно да прецениш какъв формат(и) да използваш за разпространението.

2. Кои устройства адресираш. Независимо дали ще я публикуваш като epub, on-line версия, PDF и пр., ще трябва да се съобразиш със спецификите на устройствата. Ще трябва и да оформиш представянето така, че да ги адресираш както технически (напр. мобилните браузъри са различни), но и като ергономичност (напр. за малки екрани може да се наложи да пишеш кратки епизоди и да не разчиташ на големи схеми и карти и пр.). Няма начин да направиш едно нещо, което да става за всички устройства. Затова ще трябва да решиш с кои искаш да работиш, като имаш предвид, че всеки тип, който искаш да поддържаш означава допълнителна работа.

3. Как точно ще си избиеш парите. Най-праволинейното е да искаш пари за книгата, но в България манталитетът е такъв, че хората не са свикнали да дават пари за електронни продукти. Второ, таргет групата ти ще бъде хора, които имат навика да пазаруват он-лайн, обичат да четат, обичат такъв тип игри, притежават и биха чели книгата на някакво устройство (HTC HD, Amazon Kindle и пр.). Добър въпрос е колко такива хора има в България. Анкетата във форума ще ти каже какво мислим ние, но (1) ние сме фенове, т.е. приемаме книгите-игри добре по принцип и (2) сме много малко на брой.

Ако предоставиш книгата за сваляне и искаш тя да се заплаща, ще трябва да помислиш за някакъв DRM. В противен случай въобще не можеш да се опазиш и до няколко дни след първото сваляне ще си видиш книгата в тракерите. DRM-ът обаче ще ограничи кръга от формати, които можеш да ползваш. Това на свой ред ще съкрати кръга от устройства. Ако оставиш книгата он-лайн, всеки платил може да получава акаунт, в който като се логне да чете книгата. Там обаче ще трябва да мислиш как да се предпазиш от това някой просто да свали страниците с един Web Spider и после да си видиш книгата в Замунда или Арена. Ще трябва да се пазиш и от това един човек да си купи акаунт и после цяла България да чете през него и т.н.

Друг вариант е да редоставяш книгата безплатно и да търсиш избиване на средствата по други начини. Един вариант са рекламите, но освен ако нямаш наистина много на брой посещения, няма да успееш да изкараш кой-знае какви пари. Слагането на Donate бутон също няма да ти помогне кой-знае колко много. Наскоро едни момчета бяха изкарали информация за финансирането на техния проект чрез дарения. Вярно е, че той беше софтуерен, но според мен казаното от тях важи и в твоя случай. Те твърдяха, че едва когато са стигнали до няколко милиона сваляния, чак тогава Donate бутонът е започнал да носи толкова пари, че да се издържат само от проекта си. Сложи сега и това, че те продават международно, т.е. не разчитат само на клиенти в една страна, а също и че в България вероятно хората, които натискат такива бутони са единици (това само го предполагам, може да се окаже, че бъркам). Разбира се, зависи и ти какво очакваш. Ако е просто нещо за забавление и всеки приход би бил добре дошъл, тогава това не са никак лоши варианти.

27 Апр 2011 14:32
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
E-book или книжен носител? #11041

systemshock писа: писа:
Първо, трябва да поясниш какво точно искаш да направиш. Дали искаш да публикуваш книга или да направиш игра. Разликата е много съществена.

Това мое лично мнение и може и да бъркам, но: ако пуснеш книгата-игра като приложение (автоматичен дневник, анимацийки, хиперлинкове за преходите, картинки за предмети и инвентар и пр.), тя несъмнено ще е по-интересна и по-интерактивна, но започва много да прилича на компютърна игра тип Quest/Adventure/RPG. Т.е. губи се елементът на книгата като такава и потребителят започва да я възприема наравно с WOW, Diablo и пр. Тогава ще трябва да помислиш как точно да убедиш потребителят да играе твоята, вече превърнала се в компютърна, игра вместо да си свали нещо безплатно от тракерите. Едно време имаше много игри като Icewind Dale, Betrayal at Krondor, които имаха много интересна история, бяха завладяващи като атмосфера и предлагаха много за четене. Трябва обаче да ти кажа, че именно нуждата от дълго четене отблъскваше повечето ми познати да играят точно тези игри и в крайна сметка ги играхме само една шепа хора. Днес е същата работа - масовият потребител не иска много сложна игра с много мисъл и много четене, а нещо, което може да се играе на конзола.

Ако решиш да пуснеш книга, ще трябва да помислиш за няколко неща.

1. Дали ще предоставиш книгата за четене он-лайн (напр. правиш си сайт и излагаш на него книгата) или ще може да се сваля. Докато книгата е при теб, тя е директно под твой контрол. Можеш например редовно да внасяш корекции и да контролираш достъпа до нея. Он-лайн вариантът е и доста по-универсален, защото за разлика от ebook форматите, където нещата в момента са доста оплетени, днес почти няма мобилно устройство, което да става за четене на книги и да не поддържа HTML. За да можеш да доставиш съдържанието в този случай, обаче, ще трябва да предполагаш, че потребителят има непрекъснато мобилен Интернет. Ако пък му предоставиш книгата като файл, той получава топлото усещане, че я притежава и освен това може да я чете когато и както си поиска. Ти обаче губиш контрола и освен това ще трябва внимателно да прецениш какъв формат(и) да използваш за разпространението.

2. Кои устройства адресираш. Независимо дали ще я публикуваш като epub, on-line версия, PDF и пр., ще трябва да се съобразиш със спецификите на устройствата. Ще трябва и да оформиш представянето така, че да ги адресираш както технически (напр. мобилните браузъри са различни), но и като ергономичност (напр. за малки екрани може да се наложи да пишеш кратки епизоди и да не разчиташ на големи схеми и карти и пр.). Няма начин да направиш едно нещо, което да става за всички устройства. Затова ще трябва да решиш с кои искаш да работиш, като имаш предвид, че всеки тип, който искаш да поддържаш означава допълнителна работа.

3. Как точно ще си избиеш парите. Най-праволинейното е да искаш пари за книгата, но в България манталитетът е такъв, че хората не са свикнали да дават пари за електронни продукти. Второ, таргет групата ти ще бъде хора, които имат навика да пазаруват он-лайн, обичат да четат, обичат такъв тип игри, притежават и биха чели книгата на някакво устройство (HTC HD, Amazon Kindle и пр.). Добър въпрос е колко такива хора има в България. Анкетата във форума ще ти каже какво мислим ние, но (1) ние сме фенове, т.е. приемаме книгите-игри добре по принцип и (2) сме много малко на брой.

Ако предоставиш книгата за сваляне и искаш тя да се заплаща, ще трябва да помислиш за някакъв DRM. В противен случай въобще не можеш да се опазиш и до няколко дни след първото сваляне ще си видиш книгата в тракерите. DRM-ът обаче ще ограничи кръга от формати, които можеш да ползваш. Това на свой ред ще съкрати кръга от устройства. Ако оставиш книгата он-лайн, всеки платил може да получава акаунт, в който като се логне да чете книгата. Там обаче ще трябва да мислиш как да се предпазиш от това някой просто да свали страниците с един Web Spider и после да си видиш книгата в Замунда или Арена. Ще трябва да се пазиш и от това един човек да си купи акаунт и после цяла България да чете през него и т.н.

Друг вариант е да редоставяш книгата безплатно и да търсиш избиване на средствата по други начини. Един вариант са рекламите, но освен ако нямаш наистина много на брой посещения, няма да успееш да изкараш кой-знае какви пари. Слагането на Donate бутон също няма да ти помогне кой-знае колко много. Наскоро едни момчета бяха изкарали информация за финансирането на техния проект чрез дарения. Вярно е, че той беше софтуерен, но според мен казаното от тях важи и в твоя случай. Те твърдяха, че едва когато са стигнали до няколко милиона сваляния, чак тогава Donate бутонът е започнал да носи толкова пари, че да се издържат само от проекта си. Сложи сега и това, че те продават международно, т.е. не разчитат само на клиенти в една страна, а също и че в България вероятно хората, които натискат такива бутони са единици (това само го предполагам, може да се окаже, че бъркам). Разбира се, зависи и ти какво очакваш. Ако е просто нещо за забавление и всеки приход би бил добре дошъл, тогава това не са никак лоши варианти.
Доста изчерпателен коментар - благодаря ти!

Повдигнах темата, за да коментираме по принцип дали книгите-игри имат потенциал на електронен носител, но виждам, че ти си адресирал поста си и като въпроси към мен самия, затова ще отговоря на повечето.
Не мисля, че към момента има достатъчно пазар, за да изкарва човек стабилен доход пишейки било то книги-игри, било то обикновени книги в България. Истината е, че въобще не очаквам да правя кой знае какви пари от цялата работа, а по скоро да си начеша крастата.

Тъй като издържам семейство не мога да си позволя да отделя твърде много време (а стандартното разпространение изисква доста свободно време).

Имам един филмов сценарий, който спечели "Най-добър филмов проект" преди години, който е удачен за преобразуване в книга-игра. И това би било такъв тип книга-игра, която със сигурност не е излизала по нашите земи, а може би и в чужбина (представете си какво би станало ако Дейвид Линч напише книга-игра :O )

Но както вече споменах това е един вид хоби - просто този проект остана нереализиран към момента, а по него има направени много неща - рисунки на художници, фотографии, музика и т.н. - и ми се ще да види бял свят под някаква форма. Аз самия съм награждаван и издаван автор, така че (бидейки нескромен) се надявам, че мога да се впиша в новата вълна, която цели високо качество.

DRM-a и другите неща свързани с предотвратяването на кражба въобще не ме притесняват - нека да се пуска книгата. По-скоро ми се ще да видя какво ще се получи и какви ще са отзивите - ако се прави нещо по-сериозно може да се преведе на английски и да се насочи към международния пазар.

27 Апр 2011 14:48
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
E-book или книжен носител? #11044

Радо писа: писа:
Пари и читататели са различни неща. Ако целта ти е да печелиш пари отиваме в съвсем друга тема.
Съмнявам се от писане на книги игри да се става милионер но да не забравяме че за електронния вариант разхода за печатница и разпространение е равен на нула.

Мхм, а прихода от продажби най-вероятно ще е малко над нея. И двете предприятия крият риск, господа - пускал съм свои книги (макар и не игри, а стандартни) и по двата начина за разпространение и мога много да говоря по темата, но вече не ми се занимава. Успех на идеята на момчето, което иска да опита - дано към проекта му да има интерес.

27 Апр 2011 15:24
Jack of Shadows
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
E-book или книжен носител? #11049
За мен еbook форматът е тотално недооценен и експериментът би бил много интересен. А относно нормалните електронни книги, пускани в България, за мен проблемът им е по-скоро в лошите качество и/или реклама. Разпространението в Бг наистина куца и ще се явят версии по тракерите (неизбежно е), но пък печелиш огромен допълнителен пазар - българите в чужбина. Това са хора, голяма част от които са високообразовани, четящи, разполагат с новите еInk устройства и са попривикнали да плащат за нещата, а не да ги теглят от Замунда (което не важи за Бг). Така че постигането на тираж 500+ не би било проблем, ако книгата си струва и има адекватна реклама в нета (и цената не е някаква фантазия). Реално досега никoй не е направил опит с наистина продаваемо заглавие по ред субективни причини, така че би си струвало отвсякъде да се пробва.

27 Апр 2011 15:25
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
E-book или книжен носител? #11051
Според мен книгата-игра трябва да е хартиена. Не мога да я възприема в електронен формат. Просто не е същото. 50% от удоволствието е в разлистването между различните епизоди, попълването на дневника с молив и посочването на числа от таблицата със затворени очи.

27 Апр 2011 15:51
Pavel
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
E-book или книжен носител? #11059
Предпочитам хартиен носител, без да попълвам дневници дори и с молив, поради уважение към книгите.

27 Апр 2011 16:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
E-book или книжен носител? #11066
Само да вметна нещо важно. Вкарването на защити в е-продукт обикновено има обратен ефект на търсеното. Не че ми пука, че трябва да дам Х лева а хубав продукт, но като почнат да ми правят "защитени" продукти с кеф ги разбивам. Не, че ще тръгна да го пускам по тракерите, ако е добър. Но ако някой ми иска 10 лева за нещо тип Сим, помнете ми думата, веднага ще е в замунда. Каквато и защита да се сложи.

В този ред на мисли, Зе е добре да се замислиш за следното: 1.Колко е добър труда ми? 2. Колко си струва да искам за труда си? 3. Дали да не е изцяло като сайт?

Относно 3.
Сайт платформа за КИ е един от най-добрите варианти за КИ. Освен, че може да се направи с интерактивен дневник, може да се сложат разни реклами, които уж изкарвали пари. За това не нам, нека някой запознат да се изкаже, но лично на мен такива варианти най ми допадат.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (34 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Today 00:15
    • Код за достъп (47 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от hyper_
    • Yesterday 19:35
    • Търг - Пътят на Тигъра "Изкупител" (8 Мнения)
    • в Книжна борса / Търгове
    • от Efix7
    • Yesterday 18:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност