• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
E-book или книжен носител?

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
02 Юни 2011 22:34
Razor
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
E-book или книжен носител? #14976
Epub разширение за firefox.

connection timed out

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Юни 2011 09:32
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
E-book или книжен носител? #15000
еPub или fb2 формат тогава? В момента имаме 23 заглавия в fb2 но мога да ги намеря и в еpub формат...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

20 Юни 2011 12:14
Riven's Avatar
Riven
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
E-book или книжен носител? #16477
Принципно идеята за e-book книга-игра е интересна, но се съмнявам че за момента много хора биха си я купили в такъв вариант. Рано или късно ще дойде този момент, в който няма да има хартиени книги дори, но мисля че сме много далече от този момент. На този етап може би ще е добре да се предостави и тази възможност на любителите на онлайн вариантите (ще трябва да се направят по определен начин обаче, нещо както в Steam за да не могат да се ползва 1 бройка от 100 човека примерно), но и това ще си е инвестиция. Иначе за варианта - тип pdf и т.н. не съм сигурен кой би бил удачен. Ще бъде задължително епизодите да са с читави линкове един към друг иначе ще стане нечитаема. Просто 1 такава грешка при положение, че няма да може да се променя нищо и 2-ри път едва ли някой ще си купи нещо такова. Лично аз обаче на този етап не бих си купил такава книга. Обичам мириса на нова книга, а и предпочитам книжното тяло.

- "Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.", Конфуций
- "Надеждата е нещо хвърковато - то,кацайки в душата - те намира - и пее свойта песничка...

20 Юни 2011 12:48
Посетител
Посетител
E-book или книжен носител? #16482

Вилорп писа: писа:
еPub или fb2 формат тогава? В момента имаме 23 заглавия в fb2 но мога да ги намеря и в еpub формат...
Не е ли по-лесно да ги конвертираш?

20 Юни 2011 13:07
Посетител
Посетител
E-book или книжен носител? #16486

mirgito писа: писа:
''Свикнал съм да си извадя книгата от секцията, да се опъна някъде, където ми е удобно и да чета.''

:) Аз за 3 месеца свикнах да нося Киндъла навсякъде :) само дето в него имам възможност за мнооооого книги. И мога много по-лесно да споделям книгите с приятели (никакво притеснение дали ще ти върнат книгата, кога...). Удобството е същото, да не кажа и по-голямо - малко книги бих могла да чета с една ръка :)

Към момента хартиените книги бих си взела, само ако наистина много ми харесват. Или имат хубави илюстрации. :)

20 Юни 2011 13:39
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 31
E-book или книжен носител? #16495
Може би наистина всичко е въпрос на приспособяване към новото.
Както е било с останалите неща.

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/

17 Авг 2011 17:16
kalin.tsvetkov
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
E-book или книжен носител? #24830
Я да взема и аз да се изкажа :-)

От една страна аз съм тотално "ЗА" пълното цифровизиране на абсолютно всякъв вид носители: документи (това най-вече, само погледнете какво правят в Литва), книги (особено чисто художествените, много скоро e-ink технологията ще позволява и цветове, и висока разделителна способност, и много други неща), вестници и списания (тия две неща просто трябва да изчезнат от хартиения си вариант заради своята тотална преходност - няма по-старо нещо от вчерашен вестник, както знаем).
Замислете се, художествената книга много често я прочитате и после само събира прах. Евентуално, ако много ви е харесала ще я препрочетете след 5-10 години. Защо обаче да заема място? Да не говорим, че реално разлика между четене с e-book и с хартия няма. Аз лично си мислех, че ще има, защото имах лош емпиричен опит със четене от екран (CRT и LCD), но вече съм твърдо убеден, че това са предразсъдаци, и че човек просто трябва да пробвам, за да разбере.

НО ... и това е едно наистина голямо НО ... книгите-игри ми се струва че са тотално "друга бира". Проблема е в думичката "игра". Как точно смятате да реализирате играта? Само-попълващ се дневник ли? Извинявайте ама ми звучите като IT-шеф: "искам кон и не ме интересува, че ти не си коневъд". Това което се опитвам да ви кажа, е че за да постигнете това ще ви се наложи да реализирате цял game-engine, особено за по-сложна книга като "Кървав Меч" например. Давам го за пример, защото аз се опитах да правя такова нещо още когато той излезе едно време. И това ще ви го потвърди всеки game-developer. Хайде да речем, че имаме достатъчно пари да си наемем читав програмист, ами тестери? Дори и тях да наемем, на автора ще му се наложи да измисля нещата далеч по-точно отколкото сега. Вече няма да важи номера: "аз ще им напиша правилото ей така и ще им кажа ако не го разбират да си го интерпретират както им кеф или пък тотално да го игнорират".

Разбирате ли? Вие нагазвате реално в сферата на game-development-а. Това вече, както някой го каза преди мене, е компютърна игра в текстов режим. Нещата са коренно различни.

Така че, ако книгата е просто с избори (дори без шанс) и много литературна част (което малко или много е каквото аз мисля че би трябвало да е "интерактивен роман"), тогава ДА - e-book е готина опция. Но ако говорим за книга-игра, където има наистина игра а не само книга - НЕ. Просто се губи тръпката ти да си интерпретираш правилата, да ги разбираш и прилагаш, да ги заобикаляш понякога и т.н.

Между другото, знаете предполагам, че iPad имаше направени книги с битки - да ама те са възможно най-най-простите и съм сигурен, че все пак всяка една я е пипал малко или много програмист.

17 Авг 2011 18:01
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
E-book или книжен носител? #24839
Ако беше толкова трудно, нямаше да се прави, че и успешно.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

17 Авг 2011 18:18
kalin.tsvetkov
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
E-book или книжен носител? #24842

hameleona писа: писа:
Ако беше толкова трудно, нямаше да се прави, че и успешно.

Не казвам, че е трудно. Напротив, в нашият бранш важи с пълна сила поговорката "Няма невъзможни неща".
Проблема, според мен, е друг: парите, които спестяваш от печатница и книжарница, ти ще ги дадеш, а дори може и повече, за компютърна разработка. А дори може и повече, щото една недоизпипана книга-игра все пак може да се играе, но една недовършена програма не може да се използва. И пак да подчертая, съмнително е какъв ще е ефекта от това и до колко той ще се хареса.

17 Авг 2011 18:33
kalin.tsvetkov
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
E-book или книжен носител? #24844
Е да. В такъв случай, трябва да се планира внимателно какво инвестираш и как очакваш да се върне.
Но тука задълбаваме в някакви счетоводни проблеми, а темата беше кое ни харесва повече - e-book или целулозна книжка - нали?
Аз лично гласувах за "Бих си я купил само на книжен носител". Истината обаче е, че сигурно ще я купя и в двата варианта, но в този ще ми хареса много повече поради причини, които вече изтъкнах. Освен разбира се ако не е съвсем проста - без дневници, без писане, без зарове. Евентуално само с някаква оценка накрая, но и тя не е задължителна. С други думи нещо като: "книга в която авторът си ти" :-)

17 Авг 2011 18:56
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
E-book или книжен носител? #24849
В четците не можеше ли да си водиш бележки? Щракаш на дневника записваш си с писалката каквото ти трябва и пак продължаваш да играеш?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

17 Авг 2011 19:44
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
E-book или книжен носител? #24850
Предпочитам в електронен формат. Спестява от цената. Може да се разпечата, да се чете на е-book reader, екран или дори телефон (стига да няма проблем с формата). Попълването на дневника също не ми се струва кой знае какъв проблем, и без това добрата грижа за собствената книга може би изисква да не драскаш в нея, а да си копираш/препишеш дневника.

Резултатите са интересни. На практика, 19 отговарят, че биха си купили електронния формат, а 25 държат на традиционния начин. Разликата е много малка.

От друга страна, опциите за отговор не са равностойни. Има опция само за хард копи, но няма само за електронна форма....

17 Авг 2011 20:27
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
E-book или книжен носител? #24857
Останалата трета е "Бих си я купил, независимо от формата", което си е ок

17 Авг 2011 20:55
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
E-book или книжен носител? #24863

kalin.tsvetkov писа: писа:
Я да взема и аз да се изкажа :-)

От една страна аз съм тотално "ЗА" пълното цифровизиране на абсолютно всякъв вид носители: документи (това най-вече, само погледнете какво правят в Литва), книги (особено чисто художествените, много скоро e-ink технологията ще позволява и цветове, и висока разделителна способност, и много други неща), вестници и списания (тия две неща просто трябва да изчезнат от хартиения си вариант заради своята тотална преходност - няма по-старо нещо от вчерашен вестник, както знаем).
Замислете се, художествената книга много често я прочитате и после само събира прах. Евентуално, ако много ви е харесала ще я препрочетете след 5-10 години. Защо обаче да заема място? Да не говорим, че реално разлика между четене с e-book и с хартия няма. Аз лично си мислех, че ще има, защото имах лош емпиричен опит със четене от екран (CRT и LCD), но вече съм твърдо убеден, че това са предразсъдаци, и че човек просто трябва да пробвам, за да разбере.

НО ... и това е едно наистина голямо НО ... книгите-игри ми се струва че са тотално "друга бира". Проблема е в думичката "игра". Как точно смятате да реализирате играта? Само-попълващ се дневник ли? Извинявайте ама ми звучите като IT-шеф: "искам кон и не ме интересува, че ти не си коневъд". Това което се опитвам да ви кажа, е че за да постигнете това ще ви се наложи да реализирате цял game-engine, особено за по-сложна книга като "Кървав Меч" например. Давам го за пример, защото аз се опитах да правя такова нещо още когато той излезе едно време. И това ще ви го потвърди всеки game-developer. Хайде да речем, че имаме достатъчно пари да си наемем читав програмист, ами тестери? Дори и тях да наемем, на автора ще му се наложи да измисля нещата далеч по-точно отколкото сега. Вече няма да важи номера: "аз ще им напиша правилото ей така и ще им кажа ако не го разбират да си го интерпретират както им кеф или пък тотално да го игнорират".

Разбирате ли? Вие нагазвате реално в сферата на game-development-а. Това вече, както някой го каза преди мене, е компютърна игра в текстов режим. Нещата са коренно различни.

Така че, ако книгата е просто с избори (дори без шанс) и много литературна част (което малко или много е каквото аз мисля че би трябвало да е "интерактивен роман"), тогава ДА - e-book е готина опция. Но ако говорим за книга-игра, където има наистина игра а не само книга - НЕ. Просто се губи тръпката ти да си интерпретираш правилата, да ги разбираш и прилагаш, да ги заобикаляш понякога и т.н.

Между другото, знаете предполагам, че iPad имаше направени книги с битки - да ама те са възможно най-най-простите и съм сигурен, че все пак всяка една я е пипал малко или много програмист.
Имам тук едно Heart of Ice, което доказва, че не е толкова сложно дневникът да се самопопълва. А, да, и се разпространява безплатно.
А аз нямам нито една КИ, в която да съм драскал по книгата, затова има химикалки и тефтери.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

18 Авг 2011 12:21
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
E-book или книжен носител? #24952
А тоя Heart of Ice не можем ли да го пуснем тука на сайта?

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.146 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кикстартер "Харон 2145" (25 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Златаров
    • 15 Авг 2026 23:43
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (15 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • 14 Авг 2026 14:17
    • Гората на обречените - Иън Ливингстън - ББ БГ2 (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Efix7
    • 13 Авг 2026 16:29

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност