Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Очакваш Уейн, а вместо това дочакваш ответна реакция от мен. Ако искаш да разсмееш боговете, разкажи им плановете си!СПОРТ и май нямам две мнение по тази тема
За мен на преден план е винаги ИГРАТА - сметки под всякаква форма, които те поставят в различна ситуация /употребата на зара е задължителна като модификатор на приключението/. Убедил съм се че трудно се получава добра механика, когато гледаш да върви историята. Винаги когато съм давал шанс на литературата съм се разочаровал и най-голяма ми болка е Реката на Колин.
Очаквам ответна реакция от Уейн - това което подготвя изглежда добре издъжано от към механика. Да видим...
Всеки, които си въобразява, че ще си взема футболна КИ, само защото била зарибяваща игра и страхотна история, също се самозалъгва сериозно.Наистина няма абсолютно никакво значение сетингът, особено пък за КИ. Всеки, който си мисли, че няма да дигне една страхотна история и зарибяваща игра само щото били в нелюбим сетинг, се самозалъгва сериозно.
![]()
Точно затова ти подсказах "Зелена кръв". Машината в края се движеше точно от дърва и имаше котел, така че имахме парен боен роботЕм, точно стиймпънк си е "Мутантските хроники" (филма), където имаме парни изтребители и котелни бронетранспортьори. Ама за такава игра не се сещам
![]()
Е, тук няма как да не се съглася, разбира се. Просто за мен спортните игри не са СЕТИНГ, на чийто фон да се развива историята, просто щото по принцип нямат никаква история. Така че тях явно съм ги броил като някакъв отделен поджанр и за тях цитираното не важи.*Всеки, които си въобразява, че ще си взема футболна КИ, само защото била зарибяваща игра и страхотна история, също се самозалъгва сериозно.
Ако сетингът е само фон, значи просто реално никога не си сменял сетинга и пишеш в един и същ, на който слагаш различни "настройки"
Е, тук няма как да не се съглася, разбира се. Просто за мен спортните игри не са СЕТИНГ, на чийто фон да се развива историята, просто щото по принцип нямат никаква история. Така че тях явно съм ги броил като някакъв отделен поджанр и за тях цитираното не важи.Всеки, които си въобразява, че ще си взема футболна КИ, само защото била зарибяваща игра и страхотна история, също се самозалъгва сериозно.
Както и за стратовете. Говорехме само за сетинги. А те са само ФОН.
На тази логика, ужасите, криминалето и екшън-трилърът са сетинги.Терминологията.
Пишеш (и четеш) в ЖАНР, не в сетинг. Жанрът определя историята. Сетингът, пак казвам, е само фон.
Но това е всеобщо заблуждение, и при романите.(И Пешката ги е карал наред, нещо, но няма как.)
Ужаси, криминале, екшън-трилър и др. - жанр, не сетинг.
Пиратски, стиймпънк, арабски и т.н. - сетинг, а не жанр.
На места става доста неясно и термина "жанр" се използва обидно неточно, но ако имате съмнения използвайте горния тест: ако структурата и типа на историите (сюжети и герои) във въпросния "жанр" се влияят пряко от принадлежността си към него, значи наистина е жанр. А ако в такъв сетинг може да има както любовна история, така и ужас, мистъри или екшън, значи на практика си е сетинг. Реалните жанрове са много малко.
Но да не дълбаем повече точно по тая тема. Има изписани стотици постове.
"Майстори на Меча" обаче е може би най-бойната книга (бойни изкуства), предвид, че е чист турнир без сюжет - нищо че е еклектична смесица от всички познати форми на фехтовка. (Даже Годзила минава по тая линия, предвид демонстративната си липса на сюжет и тежък акцент върху всички форми на японските бойни изкуства.)
А "Сонора" и Патрула, двете НАЙ-известни комедийни/пародийни КИ са, сещаш се, колкото на Блонд, толкова и на Уейн.
Ще напомням докато е нужно. (Да не говорим за Пурпурния Змей и какво ли не още.)
Иначе честно казано не виждам реален смисъл от темата. (Освен за кеф и спомени.) Аз без да се замислям мога да изброя още толкова сетинги и подсетинги. Тук говорите предимно за вече излизали неща. И съответно повечето гласове са за вече познати сетинги на любими/известни КИ.
Наистина няма абсолютно никакво значение сетингът, особено пък за КИ. Всеки, който си мисли, че няма да дигне една страхотна история и зарибяваща игра само щото били в нелюбим сетинг, се самозалъгва сериозно.![]()
Терминологията.
Пишеш (и четеш) в ЖАНР, не в сетинг. Жанрът определя историята. Сетингът, пак казвам, е само фон.
Но това е всеобщо заблуждение, и при романите.(И Пешката ги е карал наред, нещо, но няма как.)
Ужаси, криминале, екшън-трилър и др. - жанр, не сетинг.
Пиратски, стиймпънк, арабски и т.н. - сетинг, а не жанр.
Дали ще има любовна история, криминалето ще си остане криминале. Сещам се и за хорърче с вампир-детектив, на фона на любовна история, при това беше по-добро от 95% от вампирските книжки.Не, не са. Не говоря за вплитане и смесване на жанрове. Говоря за основната история. Която ако не отговаря на изискванията на жанра (кой е убиецът, постепенното разплитане на уликите и изненадващия финал и т.н.), изобщо няма да е криминале/мистъри. А ще се води друг жанр.
Докато дали ще е сетнато в наши дни, в древен Китай или Египет, в Чандлър епохата, в бъдещето или дори във фентъзи град (тъпия Траксас с елфите и орките) - ВСЕ си е криминале/мистъри като жанр. Просто в различен сетинг.
Точно затова ти подсказах "Зелена кръв". Машината в края се движеше точно от дърва и имаше котел, така че имахме парен боен робот
!
Накратко, границите между жанр и сетинг са доста размити и някои сетинги предполагат определен жанр, както и обратното.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas