• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Борбата за елита - коментарна

• 1
  • 1
13 Дек 2019 20:57 13 Дек 2019 21:01 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Topic Author
Борбата за елита - коментарна #132999
Здравейте драги съфорумци.

Ще ви призная че много ми хареса "Борбата за елита" на Деян Рангелов. Книгат е своебразно продължение на "Финалът" от същия автор, поне доколкото поемате същия отбор и се стремите да го изведете до елита. Личи си обаче че докато "Финалът" бе една книга за аматьори (казано в добрия смисъл), то тук Рангелов
отделил много време и старание. Убеден съм, че многократно е чел "Боговете на..." и в по-малка част - "Пробив в НБА" (играта е разделена на кръгове и след всеки събирате Х броя победи) на ММ, защото определено откривам влияния. Книгата е линейна, но имаш среща с кмета, завързани мачове на черно, подкупи на съдии, бойкот на играчи, избор на треньори, избор на играчи-звезди и дори нещо характерно за "Боговете" бориш се едновременно за сезона и за Купата. ИГрата има важна парична част, трябва постоянно да внимавш за финансите си, като финансите са два вида - лични финанси и финанси на клуба. Възможно е в даден момент да се оперира с лични финанси вместо на тези на клуба, но само при дадени условия. Въобще ако някой си мисли, че това е игра при която само ще хване зарчето и весело ще си го подмята - лъже се. "Борбата..." е една сериозна игра, добре балансирана и много трябва да се внимава с точките. Тя има огромна преиграваемост.

Разбира се играта не е лишена от кусури. в един момент останах с Почнах с 1 точка форма, взеха ми я, после на два пъти ми взеха по още 1 точка форма и след това имаше текст дали формата ми е положителна, но нямаше вариант да е отрицателна.:side:
По този повод - един виц - Шеф на ДС казва на подчинен да следи колко души ще влязат в американското посолство. И той започва да следи. Влизат двама - драсва две чертички. После влизат още двама - пак влизат още двама - пак драсва още две чертички. Добре ама изведнъж излизат шестима....И изведнъж шефът звъни.
- Е, колко хора има сега вътре?
-Шефе ако влязат още двама няма да има никой!

Та и аз така с формата. Като ме пребиха Светкавица вече бях на минус едно форма и станах на минус две.и после
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
като взех Лука Мартинов
- изведнъж пише формата ти става пет. Брех викам си, ами сега тия минус две трябва ли да ги вадя от петицата или директно отивам на макс?

иначе поздравявам призванието, че са сложили зарове по страниците. Поздравявам Деян Рангелов за старанието. Играта едва ли ще стане хитът на сезона, но определено е доста добра и ще ви държи будна с часове.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pycku

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Дек 2019 23:56
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2308
Борбата за елита - коментарна #133006
Благодаря за ревюто. Формата не може да стане по-малко от 1 и повече от 5, както пише в епизод 40 - "Имай предвид, че този показател също е с минимална оценка 1 и максимална оценка 5". Освен това посоченият от теб играч дава 5 точки за позицията, на която е, не дава 5 точки Форма, освен ако аз не пропускам нещо :) Формата се променя по други начини, които са свързани с почивката и физическата подготовка на отбора.

14 Дек 2019 01:17 14 Дек 2019 01:29 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Борбата за елита - коментарна #133010
И аз благодаря за ревюто. "Боговете..." си е класика и една от най-добрите КИ, така че признавам си - вдъхновила ме е за доста елементи от "Борбата...", като не говоря за плагиатсво, а по-скоро за влияние. Друга прилика е и че действието основно продължава на съседни епизоди (според мен така е по-лесно и запазва книжното тяло). Двете едва ли могат да се сравняват като качества, но все пак се радвам, че някои намират прилики. За останалото Торо е отговорил - оценката за форма е между 1 и 5, ако си на едно дори да получиш указания да намалиш - остава си на 1, както и при 5 - няма как да я повишиш, дори да имаш инструкция за това.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

14 Дек 2019 01:24 14 Дек 2019 01:37 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Борбата за елита - коментарна #133011
хъм всъщност да, споменатитя играч дава 5 точки за Вратар.
Що се отнася до формата. - първоначално в дневника нямаш записана нито една точка форма. на епозод 53 /55 губиш една точка форма и ти стават минус 1. Но на епизод 65 има вариант сборът от два зара плюс форма да е на 13 - няма как да стане, дори да хвърля две шестици.. На епизод 85 губя още 1 точка форма. Дотук - губя две точки форма, а в началото в дневника нямаше нито една?

Ахъм, това за формата, не го намирам в Правила, (там след нападение идва подобрения на стадиона и форма е прескочено - стр.167)а е много ценно указание.Благодаря за разяснението.:hello:
Пак казвам като цяло книгата е много добра, това е може би единственият момент който ме подразни.

14 Дек 2019 01:36
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Борбата за елита - коментарна #133012
Прав си, Формата се обяснява чак на епизод 40, когато влиза в игра и там получаваш точки (за да не си на нула). Принципно не би трябвало да има начин да не минеш през него - ако има, значи нещо сме объркали, което не е невъзможно - ще се радвам ако драснеш през кои епизоди си минал, за да стигнеш до там.

14 Дек 2019 01:37
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Борбата за елита - коментарна #133013
George-Al, струва ми се, че не си обърнал внимание на епизод 40, където първоначално се "сблъскваш" с оценката за форма и където е разяснено, че тя също е между 1 и 5 :)

14 Дек 2019 17:25 14 Дек 2019 17:46 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Борбата за елита - коментарна #133022
Да, не съм обърнал внимание на епизод 40, може би защото веднага след това ми искаха два пъти да снижа формата. - на епизоди 53 и на епизод 85. Грешката е моя. Но дори и да се бях сетил че съм почнал с 1-.ца, пак щях да се чудя - щом два пъти намалявам, може ли да съм на минус едно? Много нелогично ми е да намалявам цифра, а тя да си стои "фиксирана" освен ако не е издръжливост.

Днес преиграх играта и съм още по-доволен. Снощи стигнах до спечелен бараж са сезона (останах трети )и до четвъртфинал за купата. Днес спечелих финала за купата и пак спечелих баражите (останах втори на точка зад лидера). Резултатът ми е още по-сладък. след като спечелих промоция имах 2 точки подобрения в началото и накрая се сдобих с още 1 точка буквално в последния миг.
Не съм чел още Петият принц, но смятам, че "Борбата...." е с големи шансове да се превърне в хита на сезона.
В същото време не мога да спестя забележка - епизоди 319 и 320 са разменени.
- имам вратар Мартинов, оценката ми за вратар е 5 т, оценката ми за треньорски познанства е 3 т. - общо 13 т - резултат е над 5 точки би трябвало с лекота да бия, но отивам на 320 епизод и падам.. Ако обаче резултат е от 1 до 4 отивам на 319 и ...бия.

Дребна грешка е, но все пак е грешка. Предполагам, че е станал в бързането при набирането.

Какво да кажа - хубаво е да имаш Мартинов, 5 вратар и 5 защита - дори с 1 нападение и 1 халфове при добър треньор можеш да спечелиш.

Доколкото разбирам ако направя 61 точки и извадя 40 то головата ми разлика е 21

П.С. ама как се случи
при 0 лева в касата и 48 000 лева лични пари, да ме оберат с 50 000? гадост!

14 Дек 2019 19:02
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Борбата за елита - коментарна #133024
George-Al , не съм чел оътпечатаната книга и не знам за размяната на препратки. За отрицателните парични наличности е така и е предвидено в играта и е обяснено какво следва. Приеми, че имаш просрочени задължения.

14 Дек 2019 19:51 14 Дек 2019 19:52 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Борбата за елита - коментарна #133025
За отрицателните финанси, много добре е обяснено какво следва. Въпросът е как ми се случи такъв късмет - при 48 000 баланс да ми искат 50 000? разбира се аз веднага си избих парите, първо чрез феншоха, после паднах два пъти, но не там е работата е че съвсем малко ми трябваше, за да не записвам изобщо криза. Тук автора няма вина.

За разменените епизоди 119 и 120 не знам откъде е дошло. Казвам го, ако някога ще се прави второ издание (малко вероятно), а не за д се заяждам. Пак казвам - книгата ми хареса, имам дребни забележки. Повече няма да пиша в тази тема, казах каквото исках да кажа-

15 Дек 2019 00:52 15 Дек 2019 00:52 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Борбата за елита - коментарна #133029
Потвърждавам - препратките на епизод 318 са разменени, пропуснали сме го това.

Бяхме хванали една много подобна грешка и си помислих, че въпреки че сме я забелязали сме пропуснали да я оправим, но се оказа, че е било на друг епизод и е оправена (188), а тази сега за първи път я виждаме

07 Май 2020 10:05
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1024
Борбата за елита - коментарна #135579
Ревю от Майкъл Майндкрайм:

"Като човек, написал първата българска книга-игра на спортна тема, бях много любопитен да прочета какво е написал сега авторът на “Финалът”. “Борбата за елита” изглеждаше по-обемно и по-сериозно произведение. Изиграх я веднага щом се сдобих с поредното издание на “Призвание Герой”.

Хареса ми идеята да играеш като собственик на отбор. Авторът получава възможност да вкара читателя в нови ситуации, неразработени в старите подобни игри. Това да играеш с втородивизионен отбор също има своя чар.

Бях приятно изненадан да видя произведение, което дава на читателя кратки преходи. Продължавам да не разбирам упорството, с което повечето нови автори продължават да разкарват читателя напред-назад с по 50-100 епизода. Мислех си, че би трябвало да правим всичко, за да улесним читателя.

Бях заинтригуван от разнообразието. Можеш да избираш между хвърляне на зар или вариант за математици. Можеш да избереш между трима собственици. В дневника имаше доста показатели, но за игра с 336 епизода не изглеждаше пресилено.
При първото си изиграване се опитах да се насладя на играта, да я усетя като читател. Беше забавно. Хвърлих се да гоня мечтите си, постигнах доста, имаше интересни избори и последствията изглеждаха логични. Едва преди няколко дни отделих време да разгледам много по-внимателно играта и ето впечатленията ми.

Изборите са интересни и последствията са логични. Това за мен е едно от най-важните неща в една книга-игра. То прави “Борбата за елита” книга-игра, която си заслужава да се изиграе, дори от човек, който не се интересува от футбол.

Разбира се, произведението е далеч от съвършенството. Прилича на някакъв първи вариант; чернова, която може да се превърне в яка игра със 700-800 епизода. Най-вероятно никога няма да видим реализиран истинския потенциал, но за мен беше добре да видя и шедьовър в перспектива. Ако бъдат оправени недостатъците.

Вариантът за математици дава предимство, ако познаваш бъдещите избори, защото можеш да прецениш къде да пласираш високите числа и къде ниските. След няколко преигравания вече знаеш достатъчно. Разбира се, ако нямаш разписана точната схема, в този вариант можеш да се озовеш в ситуация да ти предстои важно “хвърляне” и да ти е останало ниско число. Тогава би искал да хвърлиш зар, вместо да го използваш… И все пак, вариантът за математици дава предимство на сериозния играч, макар да отнема тръпката от неизвестността.
При изборът на собственик, с когото да играеш, нещата са доста по-зле. Няма никакъв баланс. Единият е много пред другите двама. С тях можеш да играеш само за забава, но не и за висок резултат.

Същото се случва и при треньорите. Уж избираш между три варианта, но само един от тях ти дава възможност за постигане на висок резултат. Другите двама си имат своя чар, но не и когато гониш високи цели.

Има оценки, които не се използват и други, които са абсолютно нелогични. Пример за първото е отношенията с БФС. Пример за второто е отношенията с треньора. Те се определят в началото, много преди да назначиш правилния треньор. Назначаваш го и не се променят. Преживявате разни драматични неща заедно, тази оценка пак не се променя. Лошо! Има ситуации, в които се доверяваш на треньора или го пренебрегваш, но това не се отразява на оценката. Постигате успехи, но това се отразява на оценката за отношения с кмета или с феновете, но не и на тези с треньора.

Липсата на материала за оценка на играта в сборника е неприятен край на приключението. Разбира се, като част от форумната общност имах щастието сравнително бързо да намеря липсващата страница. Но все пак всички замесени трябва да се чувстват много зле.

В заключение мога да кажа, че макар “Борбата за елита” да има доста проблеми, ненапразно гласувах за това произведение за книга-игра за годината. Единствено в него видях нещо добро и обещаващо."

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: tonystarks, ze BG, pycku, ninja_senso, Monevwww, comics_ross, MurderInc

14 Юли 2022 21:58 14 Юли 2022 21:59 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 973
Борбата за елита - коментарна #140381
Не.
Тази КИ не е за мен. Признавам, че съм спрял да гледам футбол от...20+г.
Все пак подходих с позитивна нагласа, съзнавайки какво ме чака...и пак останах бездушен, с емоции клонящи към "права линия". Събирах точки, писах, драсках, вадих...и какво от това? Спечелих от първия опит...и пак ми беше все тая, че Дунав е отишъл в елита.
Изборите - прозрачни и безинтересни. Имаше някои добри моменти в отделни епизоди, но те бързо бяха поръсвани с поредните "телеграфни" сцени и избори, чиито последствия ми бяха лесно прогнозируеми.
Все пак мога да кажа, че това произведението би се харесало на фенове на спорта (без да очакват някаква особена емоция).

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin

06 Авг 2023 10:28
Lighthammer
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Борбата за елита - коментарна #141942
Не знам защо тази тема има толкова малко коментари в сравнение с други, при условие, че бяхме тотално откачили по спортните книги на Майндкрайм, а впоследствие и на Слейтър. Аз съм от гилдията на "старите" играчи, които нямат много време да четат новите книги, но все пак наваксвам, макар и бавно, и сега съм на бр. 8, само че тук вече ме напъна огромно желание да си припомня акаунта си във форума, за да коментирам някои от новите произведения. Това е едно от тях.
Изключително приятно съм изненадан от "Борбата за елита". Съживи множество стари спомени, нивото ѝ е много високо, дава възможности за множество изигравания и като цяло е абсолютен диамант. Разбира се, че си има дребни кусури, ММ ги е обобщил общо взето, но това въобще не може да повлияе на чара на играта. Страшно се надявам г-н Рангелов да не зареже темата, а да намери време да напише въпросното епично произведение, за което ММ говори, защото наистина се вижда, че той и произведенията му имат такъв потенциал.
И пак да кажа - изключително приятно изненадан съм! Само така!

P.S. Ако не го направи, ще ме накара аз да търся такова време и да съживя мой стар проект за футболна игра. :D
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ze BG, pycku

01 Ное 2024 10:51
ivanatora
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Борбата за елита - коментарна #143043
Не се интересувам от футбол, но имах топли спомени от футболните книги от старата вълна. От там научих правилата, а тук в "Елита" най-после разбрах и какво е "бараж".

Но произведението не ми допадна.

Ужасно много показатели има за следене. Някои от тях май и веднъж не ми се наложи да ползвам (Отношения с БФС? Връзки? Лидерство на треньора?). Повишаването на показатели струва майка си и баща си. При проверките със зар в повечето случаи зарът има по-голяма тежест като хилядарките пари, които съм изсипал в съответния показател (показателите вървят от 1 до 5, зарът върви от 1 до 6).

Парите вечно не стигаха, а си мислех че взимам балансирани решения. От началото виждам колко пари имам, но не е ясно за какво ще ги харча. Идват разход след разход и нямам идея за какво е смислено да се дават пари и кое трябва да се пропусне. Колко резервни пари трябва да си оставя и колко да инвестирам на момента? Никаква идея.
По времето когато играта вече ме пита дали имам максимални оценки на играчите (вратар, примерно), аз бях с единици почти навсякъде. "Криза"-та беше ясна, а накрая ми искаха и 1-2-х точки Подобрения по стадиона, всяка от които струва по 50 хилки. Е, как да стане като приходите ми са смешни? Трябваше ми инструкция "ако паднеш под 0 пари, почвай от начало и въобще не се мъчи, щото няма начин".
Защо Лични средства бяха отделен показател от Пари? Май никъде не ми се наложи да харча специално от ЛС, а винаги можех да прехвърлям ЛС => Пари в чист курс.

Всичките нагласени мачове ми дойдоха малко много. Може това да е действителността в БГ футбола (или футбола като цяло? нямам си идея), но мисля че не е най-доброто нещо на което да се набляга в едно такова произведение. Имаше възможност за 4 (?) нагласени мача с малкото утешение, че може да влезеш в затвора накрая (което пък май НЕ е точно действитеността в БГ футбола :) )

Мачовите ситуации бяха описани по-оскъдно и от вицове. В 5 реда текст се дават направо готови резултати и това е целия кръг от първенството. И редовното намаляне на Форма, поради пречукване на някой от моите играчи. Не се чувствах вдъхновен да се загрижа за отбора или за спорта. Липсваше ми коментаторен хъс и лична заинтересованост от главния герой.
В голяма част от епизодите литературната част беше по-оскъдна от техническата част. Описанието на събитията беше по-малко от проверката на кодови думи, математиката и драскането в дневнка (в рамките на един епизод).

Пак за шанса - много ми се стори. Имах чувството че зарът играе играта, а не аз. Играх с отпечатаните зарове по страниците на сборника. Обръщение към екипа на ПГ: Моля, сложете малко повече 5-ци и 6-ци другия път - хич не ми вървеше този шанс :)

Уж има потенциал за преиграване.
Трите стартови героя главно се различават главно по статистики. Едва един или два пъти имах специфични случки според героя.
Имаше различни футболисти (с имена!), за които имаше проверка по-нататък. Но нали си бях беден, не можех да си позволя никой от тях и не минах специалните им събития.
Паралелното първенство, за което можеш да се натискаш по желание беше готина добавка.

Плюс за новаторския материал в ПГ.
Ако се редактира ситуацията с парите и се намали шанса, ревюто ми не би било толкова негативно.
А шансът лесно може да се оправи - стойностите на качествата да варират в по-големи граници. Вместо 1-5, примерно да са 1-12. Проверките пак да се правят с един зар. Така тежеста на шанса пада от 60+% до ~33%. Може условно да се сложи трудност - лесна/средна/гадна за проверка с 6/9/12. "Лесна" на 6 означава че играчът има шанс, дори да не е развивал умението. "Гадна" на 12 означава че за 50% шанс, играчът трябва сериозно да е инвестирал, но с максимизирано умения и тук тежеста на шанса се изпарява.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, banskidedo

02 Ное 2024 11:26 02 Ное 2024 11:47 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Борбата за елита - коментарна #143046
Принципно има вариант без шанс.

Вариантът с показатели до 12 не би бил добър, защото хем не е безшансов за играчите с такива предпочитания, хем голямата част от ситуациите ще са предопределени, т.е. няма да е доволна нито аудиторията, която обича зарове, нито тая, която не ги обича. Отклонение от 2.5 от средна стойност е нищожно при показатели, вариращи до 12, особено ако има и ситуации да влизат повече компоненти в една проверка.

За мен е много по-интересно да правиш преценка за разход, без да знаеш какво има надолу по пътя. КИ в която имам всичките данни и трябва да седна и да сметна какво е оптималното решение за мен е сравнително безинтересно и се превръща в тривиална математическа задача. В късния Майндкрайм имаше такива, макар че той ги беше подправил майсторски, така че да направи изживяването по-приятно. Така или иначе, Борбата за елита предлага и точно това изживяване, но то се постига след 2-3 разигравания. Тогава вече знаеш какво идва и правиш не ситуативни преценки, а цялостна стратегия преди да си направил и първия избор.

Интересният избор е едно много рядко животно, което ти дава храна за размисъл, но не и сигурно решение (и това си работи различно за всеки читател дори в контекста за един конкретен избор). Напълно информираният избор е очевиден и излишен. За мен Борбата за елита е в горните 5-10% в отношение интересни избори в КИ и мисля че точно за това си качество стана фаворит на читателите и победител в Златна никса.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дуел Мечът на самурая VS Проклятието на меча (2 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Radko
    • Today 00:56
    • Уимбълдън (книга-игра за Григор Димитров) (37 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 00:05
    • Токораз Исто? Дали си заслужава? (23 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • 15 Май 2025 11:49

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg