Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Жалко.би било интересно да се види. А би ли написала нещо ново?
Как решихте да участваш в конкурса на мага?
Стигна се изненадващо лесно, от сегашна гледна точка. Тогава нямаше практика да се търсят бета-тестери (всъщност, може и да е имало, но аз не бях наясно) и единственият читател на непубликуваният ръкопис беше Боби. Когато му я дадох, настоях да е откровен и да каже честно дали книгата става за четене. От отзивите му съм запомнила само два: че имената са идиотски (за това писах в темата на "Крилата на проклятието") и че главният герой е много "мухлив". Принципно бях съгласна с наблюдението му, но имах собствен аргумент защо и двете неща са представени по този начин. Понеже държах на идеите си (а и младежката самоувереност има способността да изкривява възприятията), така и не ги промених. После едно ходене до София, за да се видим, беше съчетано и с посещение в "Плеяда", където се запознах с Димитър Стоянов и му връчих топчето лоша хартия с машинопиен текст. Преди срещата много се раздвоявах между инстинкитвния подтик за fan-girling ("Дъга!", "ЕЛО"!) и необходимостта да се опитвам да изглеждам нормално. Самата среща обаче отне точно 5 минути, в които аз имах под 3 реплики, така че всичките ми притесненя се оказаха ненужни. След известно време получих писмо от "Плеяда" (бяхме сила в хартиената кореспонденция тогава!), че книгата ми е одобрена за издаване и да ида да подпиша договор. Този път отне десет минути, питаха ме искам ли псевдоним и какъв, искам ли поне в копирайта на книгата да е споменато истинското ми име (не исках) и ми казаха кога да ида да си взема хонорара. Още си го пазя този договор - не е в рамка на стената ми, но е първото нещо, за което са ми плащали с истински пари.А и като цяло бихе ли разказали малко как се стигна до издаване на първата ви книга?
Бях писала писмо до "Плеяда" (те окуражаваха такива неща), за да кажа колко ми е харесала "Сонора" и да изразя мнение по някои животрептящи въпроси (защо няма книги-игри с главни герои жени). Той ми беше прочел писмото (имали са практика по това време да карат писателите да четат и отговарят на читателски писма) и ми беше писал на свой ред. И така - две-три години бая оборот навъртяхме на български пощи.А всъщност от къде идва познанството ви с Боби Блондов?
Нищо не ми казаха на подписването (или поне не помня) - зер, явно не видели в мен новата звезда на писателския небосклон, която ще разцепи боксофиса още с първата си книга. А и те вече си имаха цяла група писатели в тази област, които бяха вече утвърдени имена и не страдаха от липса на вдъхновение.Когато завърши продължението на Крилата ли се свърза с издателите за издаване или още при подписване на първия договор ти казаха: Работи по следващото?
Според мен не трябва да се притесняваш неща писани преди години да видят бял свят. Хейтъри винаги ще има, а тези, на които ще им е приятно да прочетат продължението със сигурност ще са повече
по-скоро бих предпочела да се самозапаля с ръкописа, отколкото да позволя да види бял свят.
Ако си любопитен какво е епистоларното му творчество от аналоговата ера, по-добре се обърни към него.Пазиш ли писма от Блонд?
Не си спомням дали съм писала и други писма до издателството след онова, по повод на което се запознахме. Ако съм писала, не са ми отговаряли, или дежурният по смяна е решил да отговори на други хора, или пък въобще не е стигнал до мен. После като започна да излиза "Мега", те имаха възможността да отговарят на въпроси на читатели направо в списанието и си имаха редовна рубрика "Писма на читатели". Там пак питах що не пишат книги с протагонисти-жени и Пепи Станимиров (ако не се лъжа) ми беше отговорил нещо от типа, че момчетата били по-склонни да участват в приключения, затова всички главни герои са мъже, точка, той повече нямало да се занимава с този въпрос. (После се чудете какво превръща мили млади момичета във войнствени феминистки...)Само Блонд ли е отговарял на твоите писма?
Платиха ми еднократен хонорар като на всичките си други автори. Този филм с допълнителни приходи и допечатки май го няма в България. Полагаха ми се две авторски бройки - и двете ги подарих, а после ми се наложи сама да си купувам книгата за да си я имам.В какво се изразяваш договорът с Плеяда в смисъл дал ти плащат еднократно и пито платено или ти изплащат за допълнителни приходи и допечатки? Полагали ли са ти се авторски бройки?
Не помня. Но една колежка в унито (докато отпечатат книгата аз почнах да студентствувам) ме попита колко съм си платила, за да ми я отпечатат. За повечето графомани по това време това беше най-лесният начин да видят творенията си публикувани.Какво каза родата като и се похвали?
Филмите по Землемория тогава още не бяха направени. Но четирите издадени до момента книги бяха любимото ми фентъзи към онзи момент и влиянието на Урсула Ле Гуин е доста видимо. Не е само приликата с историята за двамата чираци, всъщност късният разомагьосан Гед - такъв, какъвто се появява в "Техану" - разбит, съкрушен, изгубен - е прототипът на Иратуад. Писах и някъде по другите теми, че много исках героят ми да не е някакъв неуязвим Херкулес, който с една плюнка потапя градове, а уязвим, страдащ човек, който надделява над трудностите с пот, кръв и много инат.Да питам и аз - ползвала ли си филма "Землемория" за вдъхновение, когато си писала "Крилата на проклятието"? като че ли навремето бях открил някои препратки, например битката между двамата чираци - магове, след която се появява демона.
Беше вдъхновена от филма "Острието" - там, където Алек Болдуин и Антъни Хопкинс трябваше с три заострени гьостерици и едно швейцарско ножче да се преборят със 700-килограма настървено гризли. Просто се разфантазирах какво още биха могли да направят героите в такава ситуация и нещата се подредиха сами.И второ ти хрумна сцената с гаплито.?Бе много "тактическа" за времето си, трябваше да се направи подбор, на терена, оръжието и това къде да застанеш.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas