• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Пеледгатол - Последната крепост

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
04 Май 2022 14:54 04 Май 2022 17:38 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 55
Пеледгатол - Последната крепост #139997
Разбивам ревюто си на две части - книжно тяло и съдържание на самата книга.
Накратко: Вземете си изданието с твърди корици. Приключението е много яко.

Книжно тяло:
- Смело мога да заявя, че това е най-красиво декорираното българско издание на книга-игра до момента! Виждам няколко различни шрифта - основен, рунически на джуджетата (писмото на Берек на 29ти епизод), текст за противник в битка (този много ми напомня на гръцкия шрифт в играта "Zeus: Master of Olympus") и рунически шрифт за няколко редки надписа. Руните-зарове и тези, които показват номера на страницата пък са още по-приятни допълнения.
- Май-май единственото изключение лично за мен да съм твърдо ЗА твърдо-коричното издание. Като си взех това с меки корици, бях много впечатлен от релефния шрифт и цялостната му декорация, но уви, моята бройка започна да й се отлепя фолиото - по долния ръб на кориците и значително на задната корица. Уж си пазя книгите, но все пак и ги тътря в раница понякога и/или ми изпадат от ръцете като заспивам докато чета (често се случва). Вземете си твърдите корици и няма да сбъркате - а аз не харесвам книги-игри с твърди корици.
- Макар да има лека разлика в размера на 2те вариации - твърди/меки корици - за мен и двете бяха удобни за четене, но размерът на твърдокоричното ми допадна повече.
- Много се радвам, че в нашия преводен вариант всичко се откроява лесно - кодови думи, бройки и видове джуджета, преходи и т.н. В английския оригинал почти всичко е без специфично форматиране и там ми беше много трудно да следя какво се случва като указания.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Peledgathol_backs.jpg
Peledgathol_spines.jpg

Самата книга:
- Дневникът от Димитър Стоянов - Димо е чук! Хем е олд-скул и тематично нарисуван, хем се чете добре и си има място за всичко.
- Илюстрациите от Георги Георгиев - Goro. Някои ми харесват повече от други - Гоза и опасното пътешествие в планините за менса по-красиви от гоблинът предводител и огрето. Много ми допадат всичките му илюстрации с джуджета.
Peledgathol_Goza_fight.jpg

- Постижения - много обичам като ги има!! Тук са представени като "титли" и могат да те възнаградят или "възнаградят" за единични избори или цялостен подход.
Peledgathol_Adventure_sheet_rules.jpg

- Тематика - Аштън (авторът) наистина се е раздал тук! Рядко мога да кажа, че още прологът има смисъл и загатва една реална опасност по много добър начин. Произведението е силно вдъхновено от тонът и светът на Властелина на пръстените. Затова и има тегави избори и цялостно усещане за обреченост и подтиснатост. Все пак има и моменти на повдигнат дух и дори малко хумор. Самият текст обаче ми е леко дървен и това ме забави с четенето - просто не мe влечеше да чета. Зачудих се дали е от нашия превод, но открих оригинала на английски и впечатлението ми там е същото.
- Игрови механики - от индивидуални до тактически и стратегически избори върху група джуджета. Много приятно разнообразие.
- Има 2 възможности за директно умиране и двете ми бяха тъпи избори от гледната точка на играч. Обаче от гледната точка на младо джудже (поне предполагаме, че е младо) в такива тягосни ситуации, може и да са валидни избори.
- "да се застреляш сам в крака" - има предупреждения и тъй като това приключение е повлияно от Толкин, по-добре им повярвайте, 'щото иначе лошо.
- Наистина изборите на предводители на крайните мисии и на мен ми стояха като слепи избори, но не чак толкова. Открих някои загатвания защо това или онова има логика, но може и аз да си въобразявам. Като цяло консистентното следване на логика и внимателното четене на текста се отплащат и водят до добри резултати.
Прикачени файлове:
Peledgathol_Adventure_sheet_rules.jpg
Peledgathol_backs.jpg
Peledgathol_Dictionary_Titles.jpg
Peledgathol_Goza_fight.jpg
Peledgathol_runic_text.jpg
Peledgathol_runic_text_2.jpg
Peledgathol_spines.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, Efix7, Monevwww, Etom, vikenti

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Юни 2022 16:01 19 Юни 2022 17:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 547
Пеледгатол - Последната крепост #140196
Е, на мен пък Пеледгатол... не ми хареса. Или по-правилно е да се каже, че повече не ми хареса, отколкото ми хареса. Книгата има потенциал, но той не е реализиран

Накратко - замисъл- добър, изпълнение - слабо

Започвнам с хубавите неща - малкият формат и твърдата корица чудесно пасват с цялата идея на книгата-игра. Има и поне 7-8 илюстрации ( вече знаете че много държа на това), и макар да има какво да се желае като детайлност, определено са тематични и реалистични . Допадна ми и че по страниците са нарисувани числа/зарове, това спестява търсенето на зар.. Правилата са прости - още нещо което уважавам . Хареса ми и цикличността на епизод 10 и 70 има нещо общо с Герои. Желанието да се развива селището също ми хареса, направен е опит за нещо като "Войната на Спондж".

Дотук добре - както казал оня дето паднал от десетия етаж и стиганал до петия - ама да видим критиките ми.

Първо, може би най-слабата ми критика е срещу корицата . Тя изобщо не е тематична.На нея две джуджета и една огненокоса жена!!! се бият с някакъв великан с викингски шлем и брадва. По никакъв начин не разбирам, от корицата че основната тема е сражение между гоблини и джуджета, хеле пък че ще се строи крепост. По-скоро имам асоциация с "Ледената цитадела". Нейсе - това е маловажно! Пристъпвам към по същественото

Целият сюжет е краден от Хобит, и донякъде - от Властелинът. Не говорим за една-две сцени. То не бяха битките с паяците, то не бе пътуването в Мория. Всичко това превръща сюжета в една яка железница. Повечето избори са фиктивни , освен това са неинформирани , а често - и нелогични .

Ще дам няколко примера на епизод 53 имаш три пътя - наляво, надясно , надолу. Дори да се присетите че пътят
надолу ще ви срещне с балрог....ааа огнения демон,остават две врати - лява и дясна и никакво указание в текста да се различават по нещо, но зад едната намирате съкровище, а зад другата - не.
Това е избор "а ла Сим Николов"

Често решенията са нелогични . АКо на 52 избереш за главен майстор баш-Майстора Индилгут
това ти носи само майсторство и Оръжия, а ако избереш ученичката му - майсторство, оръжия и 80 джуджета войни. Дори да оставим настрана, че двата избора не са равностойни изборът да получиш бонус ако избереш ученичката/калфата пред майстора - е меко казано нелогичен. Още повече, че обиждаш дълобоко висш сановик на съседния крал, избирайки жена ; да не говорим че дждуджетата са силно привързани към семейството си и е нелогичен близък роднина по съребрена линия- братовчед - да ти помага, защото си натил носа на наговия роднина.
Мога да посоча поне 5-6 нелогични решения без затруднение, като повечето идват след неиформиран избор.

Много често имате и неравностойни избори -
ако на еп. 39 потеглите през планините - 66 в идеалният вариант губите 20 работника и 20 ранени джуджета, а ако тръгнегте през равнините - еп. 9 - в идеалният вариант губи 60 джуджета работници и двама от съюзниците си, а има голям шанс да се затрие цялата група. По същия начин на епизод 41 при срещата с Жуген, ако не дадете "правилният" отговор че искате отмъщение губите 5 човека, а ако дадете "правлиният" - печелите 35. Това е фиктивен избор, сюжета не ви дава възможност да развивате мирно селището си без да воювате с гоблините.

И ако това е малка беда, в книгата бойната система хич не е балансирана . Често противниците ти имат много по-високо умение от теб, и ако не мъкнеш цяла тайфа воини с теб, и Гуздим Получелюст могат да те скършат с 1-2 удара. Впрочем от самото начало човек трябав да се усети, че трябва да наблъска максимума на Умение, а за Лидерство да сложи съвсем малко - то ще ти послужи чак в края, а и добрите генерали го компенсират. Лично аз битките ги "скипнах", ама не е там работата.

В книгата няма грам тактика . Общо взето "събирате" повече и повече джуджета войни и работници, печелите "битки" веднага щом имате минималният брой джудета, преобразувате това в бойни точки и ....готово - набутвате всичик в едно меле. ако имате нужният брой бойни точки печелите, ако нямате - губите. Нито ви питат какви са оръжията на хората ви, нито дали да леко или тежко въоръжени, нито - как да ги разположите. В това отношение "Завръщането на Наследника", "ПнТ - завоевател", "Викингите 1,2" и "Войната на Понтиак" бяха къде-къде по-напред.

Накратко - книгата може да запълин чудесно времето ви, ако това ви е целта, или дори да ви накефи - ако сте фен на Толкин . В това отношение А.Сайлър се е постарал - руни, старинен шрифт, използване на думи на джудетата извлечени от езика на Толкин и пр. Ако очаквате обаче оригиналност от нея - уви няма да я получите.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Ал Торо, Rahvin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Time to create page: 0.304 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Твърдокорични версии на Призвание герой (15 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от Radko
    • Today 14:26
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (49 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Today 14:17
    • Кой какво слуша в момента (983 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от Radko
    • Today 13:54

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg