• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Пеледгатол - Последната крепост

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
04 Май 2022 14:54 04 Май 2022 17:38 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 168
Пеледгатол - Последната крепост #139997
Разбивам ревюто си на две части - книжно тяло и съдържание на самата книга.
Накратко: Вземете си изданието с твърди корици. Приключението е много яко.

Книжно тяло:
- Смело мога да заявя, че това е най-красиво декорираното българско издание на книга-игра до момента! Виждам няколко различни шрифта - основен, рунически на джуджетата (писмото на Берек на 29ти епизод), текст за противник в битка (този много ми напомня на гръцкия шрифт в играта "Zeus: Master of Olympus") и рунически шрифт за няколко редки надписа. Руните-зарове и тези, които показват номера на страницата пък са още по-приятни допълнения.
- Май-май единственото изключение лично за мен да съм твърдо ЗА твърдо-коричното издание. Като си взех това с меки корици, бях много впечатлен от релефния шрифт и цялостната му декорация, но уви, моята бройка започна да й се отлепя фолиото - по долния ръб на кориците и значително на задната корица. Уж си пазя книгите, но все пак и ги тътря в раница понякога и/или ми изпадат от ръцете като заспивам докато чета (често се случва). Вземете си твърдите корици и няма да сбъркате - а аз не харесвам книги-игри с твърди корици.
- Макар да има лека разлика в размера на 2те вариации - твърди/меки корици - за мен и двете бяха удобни за четене, но размерът на твърдокоричното ми допадна повече.
- Много се радвам, че в нашия преводен вариант всичко се откроява лесно - кодови думи, бройки и видове джуджета, преходи и т.н. В английския оригинал почти всичко е без специфично форматиране и там ми беше много трудно да следя какво се случва като указания.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Peledgathol_backs.jpg
Peledgathol_spines.jpg

Самата книга:
- Дневникът от Димитър Стоянов - Димо е чук! Хем е олд-скул и тематично нарисуван, хем се чете добре и си има място за всичко.
- Илюстрациите от Георги Георгиев - Goro. Някои ми харесват повече от други - Гоза и опасното пътешествие в планините за менса по-красиви от гоблинът предводител и огрето. Много ми допадат всичките му илюстрации с джуджета.
Peledgathol_Goza_fight.jpg

- Постижения - много обичам като ги има!! Тук са представени като "титли" и могат да те възнаградят или "възнаградят" за единични избори или цялостен подход.
Peledgathol_Adventure_sheet_rules.jpg

- Тематика - Аштън (авторът) наистина се е раздал тук! Рядко мога да кажа, че още прологът има смисъл и загатва една реална опасност по много добър начин. Произведението е силно вдъхновено от тонът и светът на Властелина на пръстените. Затова и има тегави избори и цялостно усещане за обреченост и подтиснатост. Все пак има и моменти на повдигнат дух и дори малко хумор. Самият текст обаче ми е леко дървен и това ме забави с четенето - просто не мe влечеше да чета. Зачудих се дали е от нашия превод, но открих оригинала на английски и впечатлението ми там е същото.
- Игрови механики - от индивидуални до тактически и стратегически избори върху група джуджета. Много приятно разнообразие.
- Има 2 възможности за директно умиране и двете ми бяха тъпи избори от гледната точка на играч. Обаче от гледната точка на младо джудже (поне предполагаме, че е младо) в такива тягосни ситуации, може и да са валидни избори.
- "да се застреляш сам в крака" - има предупреждения и тъй като това приключение е повлияно от Толкин, по-добре им повярвайте, 'щото иначе лошо.
- Наистина изборите на предводители на крайните мисии и на мен ми стояха като слепи избори, но не чак толкова. Открих някои загатвания защо това или онова има логика, но може и аз да си въобразявам. Като цяло консистентното следване на логика и внимателното четене на текста се отплащат и водят до добри резултати.
Прикачени файлове:
Peledgathol_Adventure_sheet_rules.jpg
Peledgathol_backs.jpg
Peledgathol_Dictionary_Titles.jpg
Peledgathol_Goza_fight.jpg
Peledgathol_runic_text.jpg
Peledgathol_runic_text_2.jpg
Peledgathol_spines.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, Efix7, Monevwww, Etom, vikenti, banskidedo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Юни 2022 16:01 19 Юни 2022 17:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 614
Пеледгатол - Последната крепост #140196
Е, на мен пък Пеледгатол... не ми хареса. Или по-правилно е да се каже, че повече не ми хареса, отколкото ми хареса. Книгата има потенциал, но той не е реализиран

Накратко - замисъл- добър, изпълнение - слабо

Започвнам с хубавите неща - малкият формат и твърдата корица чудесно пасват с цялата идея на книгата-игра. Има и поне 7-8 илюстрации ( вече знаете че много държа на това), и макар да има какво да се желае като детайлност, определено са тематични и реалистични . Допадна ми и че по страниците са нарисувани числа/зарове, това спестява търсенето на зар.. Правилата са прости - още нещо което уважавам . Хареса ми и цикличността на епизод 10 и 70 има нещо общо с Герои. Желанието да се развива селището също ми хареса, направен е опит за нещо като "Войната на Спондж".

Дотук добре - както казал оня дето паднал от десетия етаж и стиганал до петия - ама да видим критиките ми.

Първо, може би най-слабата ми критика е срещу корицата . Тя изобщо не е тематична.На нея две джуджета и една огненокоса жена!!! се бият с някакъв великан с викингски шлем и брадва. По никакъв начин не разбирам, от корицата че основната тема е сражение между гоблини и джуджета, хеле пък че ще се строи крепост. По-скоро имам асоциация с "Ледената цитадела". Нейсе - това е маловажно! Пристъпвам към по същественото

Целият сюжет е краден от Хобит, и донякъде - от Властелинът. Не говорим за една-две сцени. То не бяха битките с паяците, то не бе пътуването в Мория. Всичко това превръща сюжета в една яка железница. Повечето избори са фиктивни , освен това са неинформирани , а често - и нелогични .

Ще дам няколко примера на епизод 53 имаш три пътя - наляво, надясно , надолу. Дори да се присетите че пътят
надолу ще ви срещне с балрог....ааа огнения демон,остават две врати - лява и дясна и никакво указание в текста да се различават по нещо, но зад едната намирате съкровище, а зад другата - не.
Това е избор "а ла Сим Николов"

Често решенията са нелогични . АКо на 52 избереш за главен майстор баш-Майстора Индилгут
това ти носи само майсторство и Оръжия, а ако избереш ученичката му - майсторство, оръжия и 80 джуджета войни. Дори да оставим настрана, че двата избора не са равностойни изборът да получиш бонус ако избереш ученичката/калфата пред майстора - е меко казано нелогичен. Още повече, че обиждаш дълобоко висш сановик на съседния крал, избирайки жена ; да не говорим че дждуджетата са силно привързани към семейството си и е нелогичен близък роднина по съребрена линия- братовчед - да ти помага, защото си натил носа на наговия роднина.
Мога да посоча поне 5-6 нелогични решения без затруднение, като повечето идват след неиформиран избор.

Много често имате и неравностойни избори -
ако на еп. 39 потеглите през планините - 66 в идеалният вариант губите 20 работника и 20 ранени джуджета, а ако тръгнегте през равнините - еп. 9 - в идеалният вариант губи 60 джуджета работници и двама от съюзниците си, а има голям шанс да се затрие цялата група. По същия начин на епизод 41 при срещата с Жуген, ако не дадете "правилният" отговор че искате отмъщение губите 5 човека, а ако дадете "правлиният" - печелите 35. Това е фиктивен избор, сюжета не ви дава възможност да развивате мирно селището си без да воювате с гоблините.

И ако това е малка беда, в книгата бойната система хич не е балансирана . Често противниците ти имат много по-високо умение от теб, и ако не мъкнеш цяла тайфа воини с теб, и Гуздим Получелюст могат да те скършат с 1-2 удара. Впрочем от самото начало човек трябав да се усети, че трябва да наблъска максимума на Умение, а за Лидерство да сложи съвсем малко - то ще ти послужи чак в края, а и добрите генерали го компенсират. Лично аз битките ги "скипнах", ама не е там работата.

В книгата няма грам тактика . Общо взето "събирате" повече и повече джуджета войни и работници, печелите "битки" веднага щом имате минималният брой джудета, преобразувате това в бойни точки и ....готово - набутвате всичик в едно меле. ако имате нужният брой бойни точки печелите, ако нямате - губите. Нито ви питат какви са оръжията на хората ви, нито дали да леко или тежко въоръжени, нито - как да ги разположите. В това отношение "Завръщането на Наследника", "ПнТ - завоевател", "Викингите 1,2" и "Войната на Понтиак" бяха къде-къде по-напред.

Накратко - книгата може да запълин чудесно времето ви, ако това ви е целта, или дори да ви накефи - ако сте фен на Толкин . В това отношение А.Сайлър се е постарал - руни, старинен шрифт, използване на думи на джудетата извлечени от езика на Толкин и пр. Ако очаквате обаче оригиналност от нея - уви няма да я получите.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, Ал Торо, Rahvin

13 Юли 2022 15:27 13 Юли 2022 15:28 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Пеледгатол - Последната крепост #140374
Тази кратка книга-игра е най-доброто, което съм чел от конкурса Windhammer (и да, чел съм Щрут).
На пръв поглед изглежда като скучно фен-фик клише, писано в ученическа тетрадка от върл почитател на Толкин.
Но веднага щом играта (и историята) се задвижи, разбираш, че Авторът се е постарал да бъде оригинален и да надмине ограничението от 100-епизода с интересни геймплей хрумки, напомнящи на Age of empires и дори на HOMM. Да, силно опростени, но в това книжно тяло тези механики сякаш пламтят със собствен жар.
Толкова се забавлявах да събирам воини, да се грижа за продоволствия, да подобрявам крепостта, да разузнавам, да мисля кой военноначалник на коя мисия да пратя, да изследвам древни крепости...Как Сайлър е постигнал това многообразие в такъв малък обем и с литература, която превъзхожда стандартните западни КИ, идея нямам!
Дори сега, докато пиша това мнение, се сещам за гениалните (според мен) Герои на Ерик Берт. Подобно удоволствие изпитах и тогава.
Един недостатък: не ми допаднаха единичните битки на главния герой, изкуствено и излишно.
В историята е добре предадено усещането за безизходица и обреченост. Сякаш наистина това е последният шанс на Джуджетата да се изправят пред пълчищата от гоблини.
Общо взето епично произведение, което не ти се иска да свършва и което, като фен на КИ, искаш да видиш разгърнато в поне 500 епизода!

За мен беше удоволствие да го преведа (и се извинявам на редактора за грешките, които съм допуснал).

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, ringlas, Monevwww, turbobobi, Etom, anplmat

17 Апр 2023 12:57 17 Апр 2023 14:32 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1258
Пеледгатол - Последната крепост #141654
Пеледгатол несъмнено породи в мен огромен интерес заради много аспекти. Предполагаем духовен наследник на любимата ми Герои, наблъскана много игра в малък обем от 100 епизода, приказно фентъзи а-ла Толкин за джуджета, които се бранят от орди от гоблини, при това с автор Аштън Сайлър, когото познавам, че и завършила в топ 3 на Windhammer 2011! Добре де, последното не ме интересува особено, тъй като и доста слаби неща са завършвали в топ 3.

Моята бройка е с меки корици, с арта от играта Gwent - единствената причина да не ръся суперлативи за оформлението. Преди 2000-та година щеше да избие рибата.

Плюсовете

Текстът на Аштън е непретенциозен, но някак си успява да те грабне достатъчно, че да не се пречка. Магията на тази книжка е в готината геймплей реализация на строежа на укрепление, което постепенно да развиеш в твърдина, цитадела и т.н. да се сдобиваш с ресурси, да вдигаш аванпостове, да увеличаваш воините и населението си, за да може накрая, след фиксирано време, да оцелееш във финалната битка. Формулата на цикличната схема ми напомни изключително много на тази от Черната Маска на ММ и отново доказано работи.

Мисиите, на които изпращаш своите джуджета, са приятни, има и няколко интересни артефакта, с които да се сдобиеш. Балансът при точкуването е добър и се е получило онова усещане за надграждане с течение на времето, което е характерно за добрия city builder.

Това, което не се е получило в този баланс, е достатъчно механики, които да ти пречат да изпращаш просто всички налични джуджета напред-назад. 100 парчета на една мисия с теб? Защо не?

Битките наглед са много нечестни. Особено в началото спокойно могат да те спукат от бой. Усещането е, че си по-слаб от всичко, което ти се изпречи и освен с огромен късмет на зара не може да компенсираш щетите, които ти нанасят. Но под тази привидност, се крие идеята на автора да използваш спътниците си, за да оцелееш. А впоследствие да попълниш липсите си на бойни генерали чрез мини-игри. Може би не съм фен на начина, по който е реализирано, но пък е игруемо и има по-малко късмет отколкото на играча ще му се струва от пръв поглед.

Минусите

Текстът на Пеледгатол за мен е най-голямата слабост на книгата-игра.

Началото на книгата беше тежко. Прологът ме отказваше на няколко пъти, но ставах да пия една вода, стисвах зъби и продължавах нататък (е, карам го да звучи доста по-мелодраматично). Не можех да разбера защо текстът продължава да е толкова нечетивен дори и след първите няколко епизода. Постепенно попривикнах, но взех да хвърлям поглед и в оригинала, за да разбера дали на английски страда от същите проблеми. И тогава започнах да констатирам, че преводът просто не е добър. Не че на английски всичко е цвята и рози, но поне звучи по-добре като текст.

Ще дам няколко примера, в които преводът се разминава спрямо оригинала:

Looking over the other side, you see a chasm that extends into darkness deeper than the light of your torches.

Това е преведено с известни свободни интерпретации ето така: "Пускаш факла от другата му страна и тя пропада в дълбока пропаст, а светлината й изчезва преди да достигне дъното, ако изобщо има такова."

The walls in this room are engraved with images of the founding of Khaz’Gorath.

А тук пещерната галерия е станала на мост - "Перилата на този мост са изписани с изображения от основаването на Хаз Горат." Предполагам защо е интерпретирано като мост, но не е удачно.

Mouldering tables са станали просто "Дълги маси", Whispers сред войниците е преведено като ропот, което носи съвсем друго значение, You say stiffly е станало "казваш сковано", censer е "кандило" вместо "кадило/кадилница" и т.н.

Още такива примери има навсякъде. Разбира се, ако нямах оригинала, тези интерпретации щяха само да ми звучат странно, но проблемът се корени в самия изказ на преводача. Не е кой знае какво, но когато и текстът на автора не е първа хубост, се набива много на очи.

За щастие с натрупването на повечко преведени страници, Кирил е набрал опит и нещата звучат по-гладко. Да, знам, че Кирил не е професионален преводач и това го прави за гола фенщина. Знам също, че Спас и Монев са редакторите. Просто в моите очи се получава някаква уникална амалгама от "заемката" за арт за корицата, съмнителен превод и липса на редакция. Сега, въпросът е философски дали си заслужава повече именно за Пеледгатол. Но "правим нещо според възможностите си" има да изяде още хляб до "готин краен продукт", дори и когато e от чиста фенщина, непрофесионално. Пример - Ал Торо и Юри не са професионални преводачи/редактори, но Нощна смяна звучи много по-добре.

Заключение

Книгата все пак е изкефила много хора, включително и мен, при все някои от недостатъците си и смятам, че спокойно можеше да се бори за балотаж на Златната никса при една още по-готина корица от ранга на Сенки във Фечис Пойнт и по-добре изпипан текст. Въпреки, че съм отделил по-сериозно внимание на минусите отколкото на плюсовете, не ме разбирайте погрешно. Изкарах си изключително приятно с книжката и съм много доволен, че екипът зад тази книга ме запозна с нея!

Edit: Кирил доказа в чата, че част от горепосочените примери са били свободна интерпретация на редактор(и), което за мен лично прави нещата още по-куриозни :)

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, harlequin, turbobobi

17 Апр 2023 15:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
Пеледгатол - Последната крепост #141657
И за факлата която пускаш и за перилата вместо стените съм отговорен аз и заставам зад решението си на 100%.
Не знам колко добре се разбира от текста на латиница който е пуснат и изваден от контекста, но сцената е как се движите през тунел и не виждаш от въд стените на тоя тунел, а в последствия въпросния рухва в пропаст. Та затова съм преработил тунелът в мост над пропаст за която се говори и стените са станали перила. Преработено и дописано е също така та въпросния мост да не пада всеки път като стъпиш на него и и в началото на пещерния комплекс да не се завъди за постоянно ундеад мечка. Да, текста не звучи като в оригинал, но поне в него вече има логика.

Мерси за вниманието.

пп. Щом нощна смяна ти звучи по-добре с икубатори из стаите на болницата и със сцени без логическа връзка помежду им то няма и кой знае какво да се обсъжда, явно е въпрос на вкус.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

17 Апр 2023 15:44
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Пеледгатол - Последната крепост #141659
Не е нужно да сядам и да изравям още десетки примери от текста, Спасе. Не е да съм изкопал всичко, за което съм можел да се хвана, а съм извадил на прима виста разлики, които всеки с малко мисъл и познания по английски ще види, че не са интерпретирани към по-добро. Съжалявам, но не е въпрос на вкус, просто не те бива за редактор на литературен текст. Давам Нощна смяна като пример (знам, че ти е от "любимите") за по-добре звучащ текст, а че има недомислици и там, има ги.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: banskidedo

17 Апр 2023 15:48
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 654
Пеледгатол - Последната крепост #141660
Онзи ден прочетох книгата за да съм запознат с всички претенденти за Златната Никса (е, без Ивайло, до него не стигнах). Историята ми дойде много клиширана и постна. Разбирам, че книгата поставя акцента си върху играта, но все пак, лично за мен е необходимо още поне малко за да ми бъде интересно. Защото играта предлага много вариативност, особено ако разделим на единица обем. Но липсата на интригуващ сюжет се отразява (при мен) като липса на стимул да се вложа в тактиката на играта. Неслучайно подчертах, че говоря за мен, защото ако подхождате към книгата-игра основно като към игра, която искате да победите, то за вас този проблем няма да важи. Самата игра има един основен недостатък, който Виктор е посочил по-горе - основният ресурс, джуджетата, може да се ползва много ларж, на практика неограничено, след като схванеш принципите на игра. Тук лесно можеше да се измисли механика, която да изважда от строя използваните джуджета, за да може играчът съвсем тактически да се замисля колко и къде да изпрати. Но дори с този недостатък, играта е достатъчно увлекателна. Битките със зарове са по-скоро излишни. Може би създават усещане за битка с бос и вдигат драмата, което ги прави поносими.
Като тегля чертата съм по-скоро приятно изненадан от тази книжка. В нея е загатнат сериозен потенциал и със съвсем леки фиксове в играта, но и по-добро изпипване на сюжета/литературния стил би могло да се получи страхотно произведение. И в настоящия ѝ вид мисля, че си заслужава да се прочете от почитателите на книгите-игри. Особено пък, който е харесал "Герои", има голям шанс да хареса и нея.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, turbobobi, George-AL

17 Апр 2023 16:45 17 Апр 2023 17:01 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2509
Пеледгатол - Последната крепост #141661
Книжката не е лоша в никакъв случай, но много от сцените изглеждат не като вдъхновени, а като преписани от Толкин. А що се отнася до играта, зарибяваща е като за преиграване след като видиш къде какво има да сметнеш оптимално нещата, но ми липсват някои компоненти да я поставя до неща като Герои, Черната маска, Торнадо 6 и други - 1) балансът е много едно към гьотере, има лавинообразни процеси и един неоптимален ход в началото те обрича до края, т.е. слаба реализация в това отношение; 2) тотални недомислици като това с да можеш да помъкнеш 500 джуджета, да нямаш никаква идея колко ти трябват и да трябва да хвърляш по 1 зар за всяко да видиш ще оживее ли; 3) липса на интересни избори. Т.е. добра идея, слаба реализация.

За мен лично атмосферата беше по-успешният елемент от двата, макар да си признавам, че се зарибих да си сметна оптимално разиграване след първия (задължително) обречен опит.

Оформлението на корицата е наистина страхотно и също като се тегли чертата е от добрите издания на български език, надявам се тази поредица малоформатни КИ да се запази устойчива във времето.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, George-AL

17 Апр 2023 18:02
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1005
Пеледгатол - Последната крепост #141662
Понеже много се натрапва разваления баланс в Последната крепост, искам да отбележа един факт: Има КИ с перфектен баланс, които са в пъти по скучни от такива с "развален" такъв. Балансът е само един фактор и то не определящ за читател, като мен, дали дадена игра ще ми допадне.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Monevwww, turbobobi

17 Апр 2023 18:18
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Пеледгатол - Последната крепост #141663

kiril_ps писа:
Понеже много се натрапва разваления баланс в Последната крепост, искам да отбележа един факт: Има КИ с перфектен баланс, които са в пъти по скучни от такива с "развален" такъв. Балансът е само един фактор и то не определящ за читател, като мен, дали дадена игра ще ми допадне.

По-скоро коментари в случая как е могло да се получи още по-добра и предизвикателна игра, защото в момента това е пропуск в правилата, който води до някакъв вид exploit. Самият Аштън е заложил поне на едно място подобна проверка, при която хвърляш зарове, които сравняваш спрямо броя джуджета, които си взел. Първият път това ме "научи", че трябва да внимавам за последици и да преценям бройката внимателно, но това се оказа лъжовно и от там нататък почти нямаше значение вече. Аз съм tryhard геймър, тези неща ми се набиват много повече в очите, отколкото на други хора.

Хубаво е, че Пеледгатол предизвиква раздвижване и коментари, за мен е изключително заслужила да приключи на респектиращото 3-то място в Златна никса. Гласувал съм за нея, написах и ревю. Определено искам да ви надъхам да правите още от същото, но и с малко градивна критика :) Трябва да има някаква обратна връзка все пак, за да се подобряват нещата с всяка следваща итерация.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Etom

17 Апр 2023 21:22 17 Апр 2023 21:25 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2509
Пеледгатол - Последната крепост #141664

kiril_ps писа:
Съгласен съм, то и аз това казвах. Книгите-игри съчетават много елементи на изкуствата, понякога само един е достатъчен да осмисли творбата. Но всички са важни, интересни за дискутиране и си струва един автор да гледа как да развие максимално добре всеки от тях, защото тогава резултатът е най-добър и читателите най-доволни.

Иначе е ясно, че има читатели, на които им е все тая какви са литературата, балансът, правописът, изборите и т.н. или поне за определени произведения и това е напълно нормално. Аз също харесвам много книги-игри, които имат сериозен дефицит на литература или проблеми в това отношение, слаб баланс, липса на избори и т.н. В киното е същото, мога да се изкефя на безсюжетен филм заради яки ефекти или да си затворя очите за 2-3 слабо играещи актьора.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

18 Авг 2023 17:06
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Пеледгатол - Последната крепост #141956
Накратко - Една много добра игра, която можеше да е шедьовър!

Надълго - ... Прилична, приятна история, която е турлю-гювеч от различни игрални елементи.

Добре реализирани са "мениджърските цикли" (сезоните), в които играча взима решение как да укрепва крепостта, какви съюзници да търси и тн. Има някои подводни камъни, но като цяло добре издържана игра.

Някак по между другото ми стои "приключенския" момент - бягството от старата крепост, както и проучването на руините около новата. Чист късмет е дали играча ще се натъкне на най-големия бонус за играта, както и дали ще се нахака на най-големия малус - но пък за последното има добро количество предупреждения.

Личните битки на героя са ми най-"хъм", изглежда людете от "Уиндхамър" до един са заразени с болестта "Как да претворим битките от ББ по начин който не позволява играта да се играе". За щастие и доста логично автора тук ти позволява да се "лекуваш" между битките автоматично, а и има малък хак как самите битки да не са фактор, ще ви оставя да си го откриете.

Успях да победя играта едва след като открих всички възможни варианти и на пътуването, и на градежа, и на финалната битка. Някъде на 5-ти опит мисля. Което ще рече - не е толкова каква стратегия си замислил, а какви жокери знаеш по пътя.

На споменатата манджа с грозде от игрови елементи - играта е доста добра. И интересна. И историята е доста увлекателна. Ако още не сте - идете четете, и пробвайте "играта за напреднали" ;)

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, kiril_ps, Monevwww, turbobobi

25 Дек 2024 20:17 25 Дек 2024 20:20 от pycku.
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 93
Пеледгатол - Последната крепост #143240
Взех книгата на последния панаир и успях днес да я изиграя.

Като цяло ми хареса - на обем от 102 епизода има много игра, като описанието успява да те потопи в атмосферата. Тук някои ги дразнят използване на клишета, но в толкова малко епизоди без това няма как. Останах с впечатление, че повечето избори просто отварят отделна възможност (придобивка или загуба), преди да те върнат на другото възможно продължение. С оглед обема, мисля че е удачно използвано.
Преводът (особено ползването на второ лице и глаголните времена) не са много удачни. Често поради това не е ясно кой какво прави, ако нямаш контекста или звучи дразнещо, най-малкото. Примери още от първата страница: "Изправи се, за да се поразтъпчеш и опиташ..." или "Някакви новини? - попита го". Една допълнителна редакция може би ще реши тези въпроси.

Понякога останах с впечатление, че правилата не са съвсем ок. Например стигнах до епизод 71, преди да ми е обяснено, че крепостта ми е "убежище", съответно не става ясно трябва ли да хвърляш зар. На 28 пък имах и "артефакт" и "пръстен" но или препратката е сбъркана, или съм наказан, че ги имам и двете

Като оставим това настрана, приключението е прилично, условно разделено на две части (първата - оцеляване, втората - градеж и подготовка за финалната битка). Привидно има много разклонения и възможности за различни пътища до финалната победа, но по-скоро това е фиктивно, умело прикрито от автора в ограничен брой епизоди, като на практика при едно разиграване се минава поне през 80% от всички тях. При всички положения, играта е като за произведение с доста повече епизоди.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, harlequin

29 Дек 2024 08:36
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
Пеледгатол - Последната крепост #143260
Радвам се, че играта ти е допаднала. В нея се наложи да поиграе малко и твърческия редактор и дори да допише два епизода, за да не се налага да те напада една и съща мечка всеки път като отидеш да бродиш из пещерите.
Относно епизод 28 и бижутерията вероятно си забелязал, че това дали ги имаш И двета или пък нямаш НИТО едно от тях все води до епизод 8. Тук също се наложи да се пипне малко системата и ефектите им да се нулират взаимно, така че по скоро се чуствай награден/спасен и при следващо изиграване се вслушай в надписа „НЕ влизай Дракон!” или пък не се занимавай да събираш самотни едниствени пръстени. И вдвата случая ще попаднеш на много яки сцени в края на играта.

пп. Може да лоаднеш от епизод 28 и да видиш алтернативните фенали за да не ти се наложи да преиграваш всичко. А също би ми било интересна да кажеш какво мислиш за постиженията в книгата и до кои от тях се докопа.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

29 Дек 2024 18:49
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 93
Пеледгатол - Последната крепост #143262
Мисля че златорък, реставратор и покварен. Имах късмет със зара, но късно се усетих да вдигам нивата на крепостта.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Time to create page: 0.311 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кикстартер "Харон 2145" (25 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Златаров
    • 15 Авг 2026 23:43
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (15 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • 14 Авг 2026 14:17
    • Гората на обречените - Иън Ливингстън - ББ БГ2 (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Efix7
    • 13 Авг 2026 16:29

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност