• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Планетата на паяците

Планетата на паяците

• 1
  • 1
13 Ное 2022 18:08
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Topic Author
Планетата на паяците #140897
knigi-igri.bg/shop/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0...%82%D0%B5-p507599873

Ревюто не съдържа спойлъри.

"Планетата на паяците" е трата и понастоящем най-нова книга-игра от поредицата "Списание за книги-игри представя". В нея ще намерите първите две комедийни фантастични книги-игри на Юлайзъс Ай (в брой 9 на списани за книги-игри преведен като Юлисес Ай, а най-вероятно в действителност - Юлайзъс Ай). Първата, "Wrong way go back" (включена във въпросния 9-ти брой).

Първата книга (Сгрешни пътя, обърни) направо я обичам - героят ми напомня на някакъв хибрид между компютърните герои Гайбръш Трипууд и Лари, хуморът е свеж, добре примесен с бъзици на тема фантастика и на тема книги-игри (има бая мета/вътрешно-ведомствен хумор). Напомня малко дори на епизод на Рик и Морти (но не просташко и не толкова изперкало, също и не чак толкова гениално). Напомня малко и на Дон Мон в космоса. Чете се бързо, минава се през много но кратки сцени, геймплеят се базира на доста слепи, но и някои смислени избори, дизайнът е за преиграване, но това работи добре в този кратък формат. Преводът не мога да дам адекватно мнение за него, защото на практика съм я превел почти наново, не съм точно "редактор" вътре, та съм пристрастен, но сега на свежа глава ми харесва и според мен са добре запазени бъзиците.
Играта става интересна след няколко умирания и научаване на това кое къде е, интересно е да се изследва откъде точно и как се отключва всеки скрит преход - хитри са повечето. Ужасяващо дразнещото нещо е броенето на време, на всеки епизод трябва да се отбелязва, а не е толкова интересно геймплейно.

Втората книга (Планетата на паяците) за мен е по-тромава. Да, има попадения - където работят, работят. Но за мен е по-суха, занимава се повече с развиване на света и събитията, епизодите са дълги и не винаги интересни, нито смешни - някои сцени просто са скучни. Клиф-хенгъра от книга едно се ползва за начало, но в общи линии се развива тотално различна история, а ми се струваше, че имаше добър потенциал да се напише цяла КИ на планетата, от която се започва. Геймплеят е аналогичен, но в този обем и дължина на епизодите работи по-зле - преиграванията са по-тягостни, не може и да се чете по диагонал, защото ключовите неща са "скрити" из епизодите. Има много копи пейст - конкретно има една сцена на две страници, която се повтаря 5-10 пъти в книгата, има и много други копи-пейст елементи, което си е убийство на хартия и можеше да се избегне с малка преработка (оригиналът все пак е изцяло дигитален и там това не е проблем). За съжаление има и много грешки, най-вече пунктуация, пренасяния, но и стандартни правописни такива. Преводът на Стефан (Taralalaiko) ми се струва добър и е много четивен, не съм сравнявал с оригинала и не мога да кажа до колко добре е "пренасъл" хумора на български. Дори и както е тази втора част, пак бих я препоръчал - като цяло няма нещо напълно неработещо, има си интересни елементи от играта (ако си падате по този тип игри за преиграване), а сюжетни/комичните елементи, които са се получили добре, си осмислят четенето само по себе си.

Като оформление, нещата са 50/50. Релефните елементи на корицата ми допадат много, но пък се гъне. Илюстрацията е поръчкова по книгата, но не е на високо ниво (не е и идеално лоша). Вътрешните илюстрации също са по книгата, но не са сцени, а отделни статични фигури и нивото отново е "ок" - Буж е позадобрял, но е възприел някаква странна стилистика, която ми напомня за соца и не по приятен начин. Вътрешното оформление е от "Торнадо 6" и е готино.

Нито играта, нито литературата ще допаднат на всеки - трябва сами да си прецените дали това е вашето нещо. Моята оценка е 3.5, би била 4+, ако не бяха неглижирани отстранимите проблеми.

Няколко съвета от мен:
- в първата книга просто не отчитайте времето;
- не четете задната корица на книгата, съдържа спойлъри;
- не пренасяйте предмети от книга 1 в книга 2, има добавени такива в книга 1, които работят добре в нейния контекст, но чупят баланса за книга 2 и ги няма в оригиналната английска версия (най-вече говоря за меча +2 У, 4 щети);
- епизод 12 от втората книга води до 63, а не до 3.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Mindcrime, ze BG, kiril_ps, Tralalaiko

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

07 Ян 2023 08:49 07 Ян 2023 08:57 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Планетата на паяците #141361
Сгреши пътя, обърни!
Очаквах свежа книга-игра, а получих някаква бутафория, откровена пародия.
В началото започва интригуващо - главният герой трябва да намери начин в рамките на 1 час да се спаси от приближаващия се към слънце космически круиз (екипажът се е евакуирал). Хареса ми гейм-механиката с отчитането на времето и някои последващи логически предизвикателства, но елементите взети от ББ са зле.
След първоначалните интересни ситуации историята постепенно се превръща в досадна гарнитура от "вицове на Къци", "сцени от Смотаняци" и "Абсурдистан". Играта горе-долу запазва приличен вид, макар и да се имплементирани ненавиждани от мен: лутане, "битки ала ББ", слепи избори...
Развръзката, ако има такава, според мен е: "да се смееш ли...да ругаеш ли, че си си загубил времето да го четеш това". Разбира се, на други читатели може да им допадне и аз просто да не съм разбрал хумора и сатирата в това произведение.
Разочарован съм, общо взето, но мога да кажа, че физическото оформление е готино и бих искал да има повече КИ с този формат.
Не мисля да чета Планетата на паяците.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

12 Ян 2023 17:59
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Планетата на паяците #141417
Дай шанс и на паяците ;) По-добре от Пътя

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Планетата на паяците
Time to create page: 0.054 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Yesterday 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg