• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Море на лудостта & Море от пясък

• 1
  • 1
30 Юни 2023 11:33
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1666
Topic Author
Море на лудостта & Море от пясък #141864
Moretata.jpg

Списание АГАМОР представя...

МОРЕ НА ЛУДОСТТА - като Одисеята, само че по-кратко...
МОРЕ ОТ ПЯСЪК - можеш ли да обединиш племената от необятната пустиня?

За поръчки:
- мека корица
- твърда корица

1_2023-06-30.png
Прикачени файлове:
Moretata.jpg
1_2023-06-30.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Вилорп, ringlas, gbm, dechoto, Monevwww, turbobobi, MurderInc, Etom, Viking87

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Юни 2023 13:48
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 429
Море на лудостта & Море от пясък #141865
Може ли повече инфо за сюжета, не съм запознат с автора и тези КИ?

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

30 Юни 2023 17:42
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 111
Море на лудостта & Море от пясък #141866
Джобен формат ли е книжката?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

03 Юли 2023 15:06
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1216
Море на лудостта & Море от пясък #141869
Книжката е стандартния формата за ПГ и/или Агамор представя - 120х165 мм. --> В6

В първото приключение след като си вкарал на кон зад стените на полиса Праж и посипваш земята му със сол е време да се качиш на триремата и да се отправиш обратно към дома, но пътят въобще няма да е лесен. В Морето на лудоста дебне спотаен Кракен, а браговете му са обсипани с опасности. Руйните на погинали полиси, опасни джунгли, отровни блата, изригващи вулкани, нажежени пустини, а ако успееш да се прибереш, ще устоновиш, че приключението ти едва сега започва и прибирането в родния Лопенос ще е още по-голямо предизвикателство. Основно защото някой е сложил магичиски похлупак от горе му. Въобще не се сещаш да копнеш малко и да минеш от долу и решаваш пак да хойкаш по бреговете на морето или през него, за за дарзбереш кой аджаба го е направил това и как да го разрушиш. Междувремено можеш да търгуваш с други полиси и да шиткаш дребмни стоки, за да преживяваш някак или да се нагрухаш с читава екипировка.

Втората книга, без да е казано изрично, се развива няколко години след събитията в първата. Армияната на полиса Лопенос разбива и прогонва твоето племе Бинтос в безбрежната пустиня на Морето от пясък, а на теб се пада задачата да го пребродиш и да събереш разпръснатите пламена под своето знаме. Ще се изправиш пред канибали, търговци на роби, мъртви богове, отровни блата и с голяма вероятнос - птицата Рух, но армията която ще събереш ще затрие веднъж за винаги полисът Лупенос и ще върне земите ви. Освен това с търговците на роби можеш да въртиш сделки с... да де с роби. В тази книжка здравината на корабати е заменене от силата на племето и както можеш да водиш само един катун, така и можеш да се нагрухаш до кервен с подвижен кервансарай.

Двете игри са добри, без да блестят, а ограничението от 100 си личи на доста места, но такива са били ограниченията на конкурса.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Viking87

05 Юли 2023 18:18 05 Юли 2023 21:31 от ringlas.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 654
Море на лудостта & Море от пясък #141870
"Като Одисеята, но по-кратко" - този слоган посреща читателя, решил да закупи твърдокоричното издание на Моретата на лудостта и пясъка. Амбициозно послание, казах си, докато разглеждах кокетната книжка в ръце и започвах да преписвам дневника на приключението на едно листче. Няма как книжка-игричка в само 100 епизода да се мери с приключенията на митичния Одисей, пък дори и в по-умалителен порядък. О, как грешях само! Нещо повече - творението на писателя Андрю Райт надминава епоса на Омир, защото в тази модерна версия не просто проследявате тегобите на многострадалния цар на Итака като страничен наблюдател. Тук вие направо усещате мъките му, сякаш потопени в единствен по рода си аналогов VR.
Не съм сигурен кога точно започнах плаването си с триремата "Гордостта на Лопенос". Може би беше преди 2-3 часа, но се чувствам изморен като за минимум 10 години. В началните минути не се разбира какво предстои. Правилата на приключението са немалко, но са стандартни и логични. Как се води битка, как да сравняваме заровете - такива невинни неща. Играта изглежда доста богата като възможности за своя обявен обем. Литературата е постничка, но пасва на старомодното усещане за 90-тарска книга-игра, което за страдащите от носталгия хора е добре дошло. Успява да постигне задоволителна атмосфера.
След като отплавах с кораба, проведох първата си битка с някакви морски ездачи. Странен баланс на битката като за първа среща - имам умение 3 и сила 3, а недостойните натрапници - умение 4 и сила 2. Нямам пред себе си механични избори, просто трябва да хвърлям зар за мен и за врага и да се моля хазартният бог да ми се усмихне и да не потопя кораба си още на първата битка. Той ми даде благословията си и успях да спечеля тази тежка схватка. След нея Морето ме захвана във водовъртежа си и ме изплю на далечен бряг, където се преборих с пленен минотавър и спечелих богатства. Продължих славното си приключение и изведнъж се озовах пак в Морето. Трябва да хвърлям зар къде ще стигна. Хвърлям - пак срещам морските ездачи. Побеждавам ги, отивам на друго място. Пак идва морето. Пак зар - друго място. Бряг. Морето на лудостта. Водовъртеж. Бряг. Бряг. Морето. Водовъртеж. Бряг. Цикъл без край. Разбирам защо го наричат море на Лудостта. Спирам да попълвам дневника, моля се да изляза някак от това проклятие. Пощада няма - каквото и да опитвам все се връщам в едни и същи разпределителни епизоди и съм наказан да изживявам отново и отново едни и същи сцени, все едно ги виждам за пръв път.
Разплаках се. Започнах да се моля на бог Фосидос книгата да свърши, да го прекося това море, но той не чуваше молитвите ми. Морето на лудостта ме викаше отново и отново щеше да ме кара да хвърлям зарове. Опитах да разсъждавам логично. С какво бях заслужил това проклятие? Одисей бива наказан да се лута, понеже разгневява Посейдон. Кой бог бях оскърбил аз? И тогава прозрението дойде. Бях угнетил Аполон с илюстрациите си по книгата. Той не ги бе харесал и като повелител на изкуствата ме наказваше. Разкаях се пред него, но и това не помогна - Аполон бе жесток бог. Тогава впрегнах последните си капки разум, които не бяха изпити от морето на Лудостта и се сетих, че като част от екипа, подготвил тази книга, имам достъп до дигиталния ѝ файл. Свалих го и с обратен инженеринг и ползване на функцията за търсене успях да разбера какъв е правилният път през проклетото море. Бях спасен!
Ако и вие искате да изпитате такива силни емоции, да преминете през вълнение, отчаяние, ридание и накрая да изживеете радостта от спасението, можете да закупите книгата от онлайн магазина към сайта! Побързайте, защото твърдите корици са пред изчерпване!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Efix7, Monevwww

06 Юли 2023 12:44
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Море на лудостта & Море от пясък #141872

Meriadoc писа:
Разбирам защо го наричат море на Лудостта. Спирам да попълвам дневника, моля се да изляза някак от това проклятие. Пощада няма - каквото и да опитвам все се връщам в едни и същи разпределителни епизоди и съм наказан да изживявам отново и отново едни и същи сцени, все едно ги виждам за пръв път.

Ще допълня чудесно написаното от лудия мореплавател Мери с един цитат:

"Съдбата на Агамемнон е проклятие, което се случва отново и отново, набирайки енергия от изкуплението и повторението. Гърците са обичали да създават такива ситуации: Едип, Тантал, Сизиф, Прометей, списъкът е безкраен. Един след друг героите изпадат в ситуации, които не могат да се разрешат справедливо. Случаят никога не е ясен, но винаги има наказание."

Робърт Шекли, "Бягството на Агамемнон"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

07 Юли 2023 16:32
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Море на лудостта & Море от пясък #141873
Потресен съм

Тери Пратчет

07 Юли 2023 19:21
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2509
Море на лудостта & Море от пясък #141874

Etom писа:
Потресен съм
На базата на ревюто или личен прочит?

10 Юли 2023 22:04
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Море на лудостта & Море от пясък #141877
Ревюто. Но ще ме накара да си я взема мамка му :D

Тери Пратчет

12 Юли 2023 19:15
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Море на лудостта & Море от пясък #141883
Дневниците на книгата - да ги има и тук за поколенията.

Прикаченият файл е скрит за гости.
Моля влезте в системата или се регистрирайте, за да получите достъп.

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: banskidedo

18 Юли 2023 19:32 18 Юли 2023 19:40 от SpyHunter.
SpyHunter
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 33
Море на лудостта & Море от пясък #141886
Както би казал Богомил Райнов - денят не си личи по заранта. Някои истории започват по един начин, а завършват по друг. При първия прочит на "Море на лудостта" останах с впечатление, че е силно хаотична и се разчита на шанс до такава степен, че можеше със същия успех просто да играя на рулетка. А аз харесвам шанса в книгите игри. Ако се използва правилно създава вариации, кара те да се адаптираш към непредвидени обстоятелства и създава напрежение в битките, но тук шансът е използван много либерално. Когато почнах да задълбавам в книгата и реших да си създам собствен герой мнението ми се промени донякъде. За играта има огромна разлика, дали знаеш какво къде има или избираш дестинациите си наслуки. Важно е да се знае и че не е необходимо въобще да се припарва до Морето на лудостта, което основният източник на изненади. Шансът пак има влияние, но може да се намали влиянието му до приемливо ниво. Битките са голяма част от проблема. За кой ли път в книга игра е използвана е система подобна на „Битки безброй“ (само че се хвърля по един зар и няма проверка за късмет за увеличаване на нанесените поражения и намаляване на понесените такива). Но докато при „Битки безброй“ героят започва с много повече точки живот от враговете и ранните противници са с малко точки умение, така че първите няколко битки минават без особени трудности в „Море на лудостта“ това не е така. Светът е отворен и можеш да посетиш всяко място без значение дали си имал време да се екипираш или не. Всяка битка е предизвикателство (освен ако не избягаш). Това е проблем, когато искаш да изследваш наличните локации за да видиш къде какво има, а всяка среща с противник може да е край на играта. С натрупването на малко знания за локациите и противниците обаче може да се изгради стратегия, която има доста прилични шансове за успех. Няма как да обясня какво имам предвид без да спойлна схемата на игра и начинът, по който я изиграх, затова ще го опиша в спойлер таг. Има и малко спойлери за историята, но сюжета на книгата е колкото да има някаква цел пред играча и не е особено интересен или развит.

Като стана дума за сюжета, ще дам и кратък отзив за него. Очевидно авторът е черпил вдъхновение от древногръцките митове, но до такава степен, че се питам защо просто не е използвал събитията от тях едно към едно, а си е правил труда да промяна имената на градове и герои. Вместо Троя има Праж. Вместо троянски кон има пражански слон. Вместо Одисей от Итака има героят Итаку. Вместо Спарта – Карта. Вместо минотавър – таурен. Тези примери дават добра идея за липсата на всякаква оригиналност в сюжета. Но както споменах, той е без особено значение и е там, колкото играта да има цел и някакъв фон.

В заключение – играта е интересна, но иска време и търпение, което за някои играчи може да не си струва. Не е някакво огромно постижение на жанра, но е доста по-добра от първоначалното впечатление, което прави.

Примерно разиграване с намаляване на влиянието на шанса до приемлива степен съдържащо спойлери:
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]

Както беше и в „Пеледгатол“ готовите герои не са оптимални и затова трябва да създаде нов. При разпределяне на точките точките трябва да се има предвид, че има само две неизбежни битки – персонална битка с магьосника Ксаксес и масова битка с узурпаторите. Поради причини, които ще станат ясни малко по-долу създадох следния герой:
Сила:2
Магьосничество:6
Здраве:5
Жезъл:1 точка щети
Злато:2

Екипажът започва както винаги Сила:3 Здраве:3

За избягване на повечето ситуации със шанс трябваше да не навлизам в Морето на лудостта и да се движа само по крайбрежието. Това даже кормчията го споменава в самото начало: „Точно това е сърцето на Морето на лудостта. Бури, пирати чудовища и кой знае още какво има там. Знаеш ли причината, поради която следвахме бреговата линия, за да стигнем до тук преди десет години?“

Ето как са подредени локациите по крайбрежието започвайки от Праж:
Праж – Саталена – Мелен – Бинтос – Блата – Лопенос – Т'суф – Карта
Някак си, извън тази схема стоят Скалоските проливи, които са достъпни в началото на играта и после от Праж, Карта и кулата на Ксаксес и през тях може да се стигне до Праж или кулата. Не съм сигурен как това работи географски, но няма и значение.

Персоналната битка с Ксаксес е първа затова трябват някои приготовления.
1. В началото избирам да отида до Саталена но не спирам там, а направо подминавам на път за Мелен.
2. Спирам в Мелен и отивам при градоначалника, който ми възлага задача, която изисква да направя проверка на магьосничеството. Ако се справя ми дава „златни криле“ които дават +1 към моя зар по време на битка и ако бягам от персонална битка не губя здраве а мога и да ги продам за 4 злато. Няма наказание ако не успя със задачата така че може да се пробва отново (с магьосничество 6 обаче е сравнително лесно). Това е или някакво недоглеждане от автора или просто е осъзнал, че играта е трудна и на героя ще му трябва помощ и е решил да направи дискретен подарък.
3. От Мелен отплавам обратно към Саталена, но отново само минавам покрай града и продължавам на път за Праж
4. Слизам в Праж и с 2 злато купувам нагръдник, който намалява понесените щети с 1 (до минимум 1).
5. От Праж се отправям към Скалоските проливи на път за кулата на Ксаксес. Тук шансът започва да влияе. Когато се минава през проливите има 50% шанс да нападнат пирати, които имат Сила:3 и Здраве:2, което дава съвсем малко предимство на моя екипаж. Ако ги победя има вероятност да намеря нещо полезено, но битката е доста неприятна и е най-добре да не се стига до там.
6. Стигам до кулата и предизвиквам Ксаксес на магьоснически двубой, при който вместо Сила мога да използвам Магьосничество(6) и щетите, които нанасям са Магьосничество/2 (закръглено нагоре) тоест 3. Ксаксес има показатели: Сила:6 Здраве:6 Щети 3. От крилете обаче аз имам +1 към моя зар а нагръдника намалява щетите с 1. Така че имам малко предимство в съотношението на силите и ми трябват 2 успешни удара за да победя а на Ксаксес му трябват 3. Не е много, но по-добре от нищо. При победа научавам кодово число и получавам и някакъв полезен предмет. Най-евтиното, което може да се получи е лечебен елексир, който струва 1 злато на пазара. Тук трябва да спомена защо избрах магьосник. Ако избера да се бия с Ксаксес с оръжия той пак има същите показатели, но има нагръдник, който намалява моите щети с 1, и тъй като най-мощното оръжие, брадвата, има 3 щети означава, че ще му нанасям по 2 щети на успешен удар (трябват ми 3 удара), а ако се бия с магия нанасям по 3 (Магьосничество/2) (трябват ми 2 удара).
7. От кулата се отправям към Карта за да се подготвя за масовата битка. Продавам на пазара всичките си предмети нагръдник (1 злато), златни криле (4 злато) и каквото съм намерил в кулата (минимум 1 злато) и събирам минимум 6 злато. С тях от пристанището повишавам показалите на екипажа до Сила:6 Здраве:6. Ако екипажът ми е останал с 1 точка живот при битка в проливите и трябва да им лекувам раните а имам 6 злато бих разпределил точките: Сила:6 Здраве:4
8. От Карта отплавам за Т'суф, но не спирам, а направо подминавам на път за Лопенос
9. Стигам в Лопенос и използвам тайното число, след което следва масова битка с узурпаторите, които имат Сила:4 Здраве:4. Това е сравнително лесна битка, защото в най-неблагоприятния случай екипажа ми има +2 Сила и еднакво здраве с тях.
10. Отивам да пия една вода, защото от цялото това приключенстване по море се ожаднява.

Някой може да помисли, че това е спийдрън използващ метода на най-малко съпротивление и играта все пак е само шанс. Дори да не се използва тази стратегия играта предлага възможности да се подобрят изгледите за успех:
А. При създаване на герой е безсмислено да се пръскат точки за копие и щит. Копието е използваемо само с голям коефициент за Сила и нанася само 1 точка щета на битка, което в повечето случаи не е достатъчно за да се приключи битката с по-малко удари отколкото без копие. Щитът предотвратява всички щети, но само ако метнеш 1, така че е абсолютно ненадежден. Ако тези предмети се получат по време на пътешествие може да се използват, но не и когато за тяхната стойност могат да се покачат показатели, които винаги ще са в помощ или да се купи в последствие нагръдник, който винаги предотвратява 1 точка щети.
Б. Както споменах няма наказание за провал на задачата на градоначалника в Мелен, затова дори войните могат да се сдобият със златните криле, което ще е значителна помощ по време на битка (крилете дават 1 към зара а не към Сила, така че могат да се използват дори със Сила:6. А могат и да се продадат и да се ъпгрейдне екипажа.след което да се приключенства и да се събират още злато и предмети.
В. Ако с малкото начални пари се ъпгрейдне екипажът може да се отиде до Саталена да се освободи от рибочовеците (Сила:3 Здраве:3) при което всеки път, когато се отсяда там героят и екипажът възстановяват здравето си безплатно (в останалите градове екипажът може да се лекува срещи 1 злато на точка Здраве, а героят може да се лекува само с елексир и ако е изпълнил задачата на съответния градоначалник). Така когато се отиде на експедиция някъде после може да се доплава до Саталена да се възстанови здравето на екипажа и с парите, които иначе биха отишли за лекуване да се подобри екипажа (от някой друг град, защото в Саталена това не е възможно) и пак да се тръгне на експедиция.
Г. Не съм задълбавал в търговията и къде какво е изгодно, но ако се освободят робите в Бинтос ти предлагат да купиш 1 мед за 1 злато, след което може да се продаде в други градове за 2 или 3 злато. Проблемът е, че битката е трудна. В моята стратегия въобще не взех робите, с които започва героят. Но ако някой реши да да ги освободи може да го направи след като се справи с робовладелците и за това ще му бъде даже заплатено.

Има и други неща, които също могат да помогнат, но дали ще попадне на тях играча зависи от шанс и не може да се разчита за изграждане на някаква сравнително надеждна стратегия(ако тръгнеш към Морето на лудостта ще се сблъскаш с предизвикателства и ако се справиш с тях обикновено има някаква награда), а със сигурност има и доста неща, които не съм забелязал или направо пропуснал.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ringlas, Efix7, Monevwww, turbobobi

18 Авг 2023 17:46
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Море на лудостта & Море от пясък #141957
Да пиша ли... Да не пиша ли... Айде ще пиша.

Опитах да играя... Няколко пъти опитах... С различни герои. Значи, имаме войн, магьосник и нещо междинно.

Битките са организирани по подобие на ББ, с едни малки особености. Значи, хвърля се само по едно зарче, точките на повечето противници са около тези на героя (+-1) а параметъра щети предопределя среден живот 2 удара - за героя или противника. (Здравето не се възстановява след битка)

Което навежда на мисълта - защо всяка битка не се решава с по едно хвърляне - и който хвърли повече? И без това иначе така става, поне ще е по-бързо.
В ББ започваш с живот между 14 и 24, отделно повечето книги предлагат 10 порции по 4 издръжливост от запаси, отделно можеш да започнеш с елексир на живота. Повечето противници са между 6 и 9 умение, което дава добри шансове да прогресираш в историята, в "Лудото на лудостта" буквално всичко се решава веднага.

Войнът хвърля копие, което е малко безмислено, защото прави само 1 точка щета - в най-добрия случай намалява необходимите удари от 2 на 1.
Магьосницата няма преимущества в битки - не може да направи магия, а е много слаб боец.
Приключенката е направо безмислена - най-лошото от 2 свята.
Има щит и нагръдник, като щита отклонява удар при 1 от 6 - малко далечен шанс за да се разчита на него. Нагръдника намалява с 1 щетите - което има шанс да удължи агони-ъъъъ играта.

Не по-различно стоят нещата с "масовите битки" между "екипажи" - най-често силите са равни и въпроса се решава с 2-3 хвърляния. Няма стратегии, евентуално може да се разчита на бонус но това става доста по-късно.

Историята пунтира омировата "Одисея", ама така че ти се иска да си я прочетеш в "Старогръцките митове и легенди". Не разбрах много от нея така или иначе, стилово книгата е съвсем на ниво петокласник.

Не разбрах и къде какво толкова може да се прави по крайбрежието - на едно място има битка с варвари и хора риби, на друго има зъл магьосник който може да се предизвика на двубой, може да се представиш на владетеля на Спарта-Карта - който за добре дошъл те хвърля в арената срещу минотавър, ама май е все тая.

Да се стигне до нещо което променя шансовете за оцеляване в играта е крайно трудно, за сметка на това пък може да се умре на всеки втори епизод - от лошо зарче.

"Безумие от пясък" още не съм я чел, обмислям.

Дали да купите?

За: огромния труд на
- Преводач
- Редактор
- Коректор
- Илюстратор
- Дизайнер на корицата
- Предпечатен дизайнер

Против: самата книга.

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, vanio_l, Вилорп, kiril_ps

29 Окт 2023 22:53 29 Окт 2023 23:03 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Море на лудостта & Море от пясък #142057
Море на лудостта
На базата на ревютата дотук и личните си предпочитания към книги-игри, мислех че това ще е една от най-ужасните нови КИ за мен. Ами, не.

За литературата накратко, телеграфна е, но са изброени в малкия обем множество истории, които се опират на това, че малко или много са ви познати от древногръцката литература. Разбира се, нивото е ниско, но с изключение на малки проблеми, може би породени от превода, не ме подразни. Не ми беше интересна и по-често я четях по диагонал. Като цяло ако търсите някакво силно повествование, търсете другаде, това е ясно. Лично мен ме подразни избора да се сменят всички имена, например вместо "Троянски кон" да има "Пражански слон" при иначе същата история. Не виждам креативност в създадения свят и щеше да ми е по-потапящо да си е митологичната Елада. Да, щеше да е доста свободна интерпретация, но за мен лично щеше да е по-добро решение.

Играта е циклична в голямата си степен и е отворен свят. Лично аз се справих от първия път и с малко късмет само в едната бос битка понесох щети - да, може в началото преди играчът да се издъни заради лоши зарове, но доста бързо шансовете се максимизират, ще пиша по-долу някакъв вариант за playthrough. Играта като цяло е интересна, има постоянна прогресия и трупане на сила под една или друга форма, която се усеща добре. Битки са леки и бързи, реално нищо не тежи в цялата система, макар че има много елементи. Много неща не са особено елегантно изпълнени и се налага да се помни, вместо да се записват кодови думи (те са само за постиженията, 8 на брой, ако не съм изпуснал нещо).
Търговската част не сработи добре за мен - още на първа обиколка стигнах до безкрай пари и скоро след това приключих играта, т.е. много много плаване напред назад със стоки няма. Има и безсмислици като тест, който можеш практически да правиш безкрай пъти, докато ти върже зара, което напълно го обезсмисля. Все пак, като тегля чертата, похвърлях зарове, пообмислих какви покупки да са ми приоритетни, направих 2-3 курса напред назад - не беше лошо.

Ако искате оценка за игра, може да считате броя на кодовите си думи за това (геройствата), което ще ви покаже и колко от "епичните" ситуации сте минали.

Истината е, че нямаме много книги-игри от този тип и е добра добавка за разнообразие. Ако ви е харесала, задължително пробвайте "Пътя на пъдпъдъка" - сходна Open world / циклична концепция, но в пъти по-разгърната и качествена.
3.5/5

Изиграване и съвети (SPOILERS)
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Изберете мъжкия герой, силата е доста по-важна от магьосничеството, както и добрите начални щети. Копието не е особено ценен предмет, макар че е хубаво да си го има човек, щитът е безсмислен. Добре е да се сдобиете с нагръдник сравнително бързо, който е доста евтин, реално дава по 1 Здраве на удар, който получавате (спестява 1 щета). Играта се минава спокойно с минимално Магьосничество, така че не се тревожете.
Аз тръгнах първоначално на юг, при което попаднах на първата си морска битка - в нея шансовете са на ваша страна, а аз имах късмета да я спечеля без загуби. Тук се взема някаква награда, която можем просто да приравним на 1-2 пари. Ако не се случи да има битка, не се връщайте, така сте ок. Продължавайки кръгчето, стигнах до Карта, където си взех въпросния нагръдник, продадох копието и началните роби и повиших силата на екипажа на максимум. С 5 сила / 3 щети / 1 абсорбиране на героя и 6 сила на екипажа (или 5 ако не сте получили някакъв бонус) е вероятно вече да сте спечелили играта, ако нямате супер лош късмет - ще видите и други ценни предмети, някои като награди, някои купени, но като цяло седите на максимално здраве колкото можете и омитате всичко, ако трябва с връщане за подсилване.
Продължавате кръгчето, стигате до североизточния ъгъл (Бинтос), където освобождавате робите и вече купувате мед за 1 "пара", който почвате да продавате в съседния Мелен за 2 и няма нищо, което може да ви възпрепятства между двете, така че можем да броим, че вече имате безкрай пари. Донаяждате се, обирате всички важни предмети и мисии и отивате на 55 да сгънете боса с 5 +1 сила + 1 при проверки за сила, с 3+1 щети и 1 абсорбиране и еликсири за живот и му счупвате главата с два удара.
Важно правило - няма смисъл въобще да влизате в морето. Аз така и не проверих какво има там, преди да мина приключението, после погледнах и излезе, че съм имал късмет (или че правилно съм послушал Кормчията) - като цяло е набутвация и няма нищо важно там, а ако попаднете в началото, има добри шансове да умрете. Та така, минава се Море на лудостта, без да се влиза в морето на лудостта... Лесно.

Ако си правите герой е видимо още по-лесно (най-голям бонус е 6 стартова сила и добро здраве), да не говорим, че може да направите доста blitz разиграване с 6 магьосничесвто, да ометете магьосника на 50% шанс за победа и да се приберете вкъщи, подсилвайки малко екипажа пътьом.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, turbobobi

31 Окт 2023 01:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Море на лудостта & Море от пясък #142059
Море от пясък е безсмислен клонинг, който ползва статистически същите герои (макар и тематично да са други), същите механики (по неведоми причини повторени в книжното тяло), същия формат на картата (дори номерата на епизодите на 11те локации съвпадат), същите предмети и товари. Генерално, същата игра и резултатът е, че ако не сте супер надъхани да искате още от абсолютно същото, това второ приключение е просто загуба на време.
Ако има подобрение някакво е че сега има ползи от влизането в центъра на картата (морето).

Мисля че бронзовата броня е сгрешена на едно място и пише, че противниковата сила се намаля с 1 като я носиш, а предполагам се намалят противниковите ЩЕТИ - така работи в другата книга и в тази, когато я носи опонент.

Оценка след прочит на предната 2/5.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Списание Книги-игри представя
/
Time to create page: 0.165 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

502 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кикстартер "Харон 2145" (25 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Златаров
    • 15 Авг 2026 23:43
    • Юбилеен конкурс - 35 години книги-игри в България (15 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Efix7
    • 14 Авг 2026 14:17
    • Гората на обречените - Иън Ливингстън - ББ БГ2 (6 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Efix7
    • 13 Авг 2026 16:29

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност