• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Командос

Командос

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
05 Сеп 2011 14:10
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Topic Author
Командос #28465
Здравейте :).

така и не намерих тема за този страт и реших да пусна една да събера малко сведения.

Наскоро се сдобих с нея и в този слънчев празничен ден реших да я пробвам.

Всичко на пръв поглед изглежда добре:

- Начин на разпределение на маркерите
- основните правила
- интересни тактически карти

Почнах да играя. Сбих се с някакви войници и ТАДАУ ТАДАУ.... всичко изведнъж пропадна.. ако беше компютърна игра все едно е крашнала xD.

Какво имам предвид?

Имам предвид че основните правила за престрелка са толкова омазани... Примерно:
- Когато стреляш се взима Щета на оръжието + скоростостелност + ала бала - разтояние до целта и тн..

Снаипер има 10 щета 1 скоротрелност 10 обхват
Брен картечница има - 10 - 10 - 10

Не виждам никаква логика в това скоротрелността да има тежест в точността ( трябва да влияе негативно даже)

По принцип колкото по дълъг откос пусне едно оръжие толкова е по неточно.

и къде на къде снаиперът ще е 2 пъти по-неточен от къртечница?

- Второ . Как така когато дойде ход на противника и той стреля трябва да му ичзислявам някакъв резултат от показатели които не са дадени.

Едиствените показатели които намерих в книгата ( за врага) са в раздел ръкопашен бой и те са само на физичекси характеристики (сила, издръжливост, ловкост бързина)

- Трето, за Какво служи атрибута издръжливост? в играта няма точки кръв? или си ранен или си убит други опции няма (освен при ракопаше бой където ти се намалят характериситките ако те ударят мъжката по феиса )
Едиственото нещо за което се използва е да формира точките Тегло на войника в началото - за което изчисление се взима и характеристиката Сила....

- половината оръжия имат огромен обхват а тактическите карти са едва 9x9 . (което ме навежда на въпроса какви оръжия използва врага и къде го пише това животно )

Имам чуството че при честна игра дори на най-лесното ниво шанса за превъртане граничи с нула тъй като тактическите карти са толкова малки че е нужно всяка битка един от враговете ти да уцелва точно по 1 твой командос (което е доста вероятно защото ако играеш срещу 8 войника на втория ход вече сте на 1 ръка разстояние един от друг)
за да те остави безсилен за следващата битка.

- зашо скалата има Фактор на маскировка след като изрично е споменато че през нея не се минава (което ще рече и че не се стъпва)

и тн и тн и тн ...

Играта дори не съм я играл и горе доло това са част от недъзите които открих.

Имам идеята да измисля някакви нови правила за да може да се иргае по сносно.

Чудех се дали някой не се е опитал да направи същото преди да започна това си начинание... и да сподели :)))

Като цяло приветсвам всички които са се сблъсквали с това чудо да коментират и да си кажат мнението.

Извинявам се за острата критика. Всъщност Джордж ми е любимия автор (фен съм на големи таблици и сложни изчисления ;D) може би затова и така реагирам xD.

Надявам се и той да даде малко разяснение по въпроса :).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Сеп 2011 15:09
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Командос #28470
Срамно няма да ти кажа и от това, което чувам само един страт става за игра и е с точни правила - Подземен бяг. Има фенове на ДнД, което са харесали Лорд и Магьосник и Лорд Дракон. Друго са се изкефили на Мъртви звезди или Джонга заради автентичната история. Всичко останало с минимални изключения е боклук. За да играеш всяка една игра ти трябват допълнителни правила и ако искаш да ти се получи е добре да ги модифицираш по твоя воля. Виждам че тук има много кадърни момчета и се надявам някое да се е потрудило преди теб и да има нещо подходящо на разположение. Аз съм се занимавал само малко върху Смъртоносна битка и имам отделни хрумки, но само толкова.
Прикачени файлове:
228_204d1f9af8d1456c4506115e659cbd32.jpg

05 Сеп 2011 15:32
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 413
Командос #28471

dredknight писа: писа:
... Играта дори не съм я играл и ...
Точно това ти е грешката. Давам кратки разяснения и... обяснения.

1. При стрелба играта отчита пораженията, които нанася оръжието, не точността. По тази причина скорострелността е вкарана в изчисленията. (Епизод 13) - Командосът или убива противника или не улучва (от тази формулировка идва недоразумението).

2. Характеристиките на оръжията съм ги избирал по "логика", която съм следвал когато е писана книгата. Не виждам защо това трябва те ядосва. Ако искаш смени ги.

3. Никъде не пише, че трябва да изчисляваш показатели на противника, който стреля срещу твой войник. Прочети пак правилата "БИТКА С ОТРЯД ВОЙНИЦИ". Когато твой командос е обстрелван, се изчисляват НЕГОВИТЕ точки в зависимост от действията му (крие се, стреля, бяга...)

4. Атрибута ИЗДРЪЖЛИВОСТ не е "ТОЧКИ КРЪВ". Това си е буквално физическа издръжливост. Предназначението на показателя е да направи разпределението на точки, по-сложно.

5. Далекобойност, разстояние и убити при стрелба. Заблуждаваш се сам с разсъжденията си - разиграй една битка преди да се оплакваш. За тази игра няма показатели за войниците на противника. Има показатели за катерите от РЕЧЕН ПАТРУЛ.

6. През скалите не се преминава. "Зад скалата" може да се криеш (войникът е непосредствено до скалата). Стреля се "по права линия". Ако твой войник е "зад скала" по отношение на противника прибавя се код за прикритие 6. Мисля, че е очевидно от правилата и картинките.

7. Шансът за "превъртане" не е НУЛА, даже е много голям. Имаше оплаквания, че ако се вземат наколко войника с картечници всичко било много лесно. Общо взето играта не е трудна, даже е малко досадна.

... Имам идеята да измисля някакви нови правила за да може да се иргае по сносно...
Твърдо за! "Командос"-ът беше първия експеримент. Със сигурност може да се направи по-добра. Обаче "стратегии" започнахме да правим точно защото тази книжка буквално се изкупуваше за броени дни.

05 Сеп 2011 16:52
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1131
Командос #28474
Ако има класация за най-уредени стратове, то Командос-а е на едно от челните места. Няма да коментирам изказването "дори и не съм играл".

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

05 Сеп 2011 17:06
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Командос #28475
Джордж!! Благодаря за бързия и подробен отговор!!!!!!
Извинявам се за донякъде набързо навърляните забележки.

Веднага хващам книгата и се пробвам пак :).

Взех по един от всеки клас за да изпробвам до колко има важно участие.

Мразя да играя с тежки къртечници.и тежко снаряжение или е прекалено лесно или е прекалено глупаво . Пътят на ниджата воин ме итригува повече :) /Някак си винаги съм се опитвал да бъда нинджа в живота .. един вид... xD/

......15 мин по късно след като написах горните редове...

Прочетох пак правилата и този път разбрах истинското им значение (благодарене на твоята насока разбира се).

Само един въпрос ми се върти(малко глупав :/ ). Има ли някакъв краен обхват на стрелба на противниковите войници? xD

Отново БЛАГОДАРЯ за отделеното внимание :).

Ииии пак се връщам на книгата :D

05 Сеп 2011 17:08
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Командос #28477

Efix7 писа: писа:
Ако има класация за най-уредени стратове, то Командос-а е на едно от челните места. Няма да коментирам изказването "дори и не съм играл".

:)

Да кажем че съм в процес на играене. Под дори не съм играл имах предвид че не съм я довършил още :))).

05 Сеп 2011 17:10
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Командос #28478
Само един въпрос ми се върти. Има ли някакъв краен обхват на стрелба на противниковите войници? xD

Не няма. Проказатели на противниковите войници при стрелба не бяха предвидени. Те май бяха само патрули. Приема се че са с автоматични пушки и толкова.

П.П. Прегледах пак таблицата. Излиза, че далекобойността на противниковите войници трябва да е 8. Не намерих дали някъде пише с какво са въоръжени - пропуск :oops:

06 Сеп 2011 12:27
dredknight
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Командос #28519

gbm писа: писа:

... Имам идеята да измисля някакви нови правила за да може да се иргае по сносно...
Твърдо за! "Командос"-ът беше първия експеримент. Със сигурност може да се направи по-добра. Обаче "стратегии" започнахме да правим точно защото тази книжка буквално се изкупуваше за броени дни.
.
Изиграх я книжката. Като за първа излизала някога съм доволен от постигнатото :).

Под досадна, имаш предвид че на места има прекалено много изчисления и събиране на кодове с цел на играча да се случват по голяма вариация от ситуации на играта ( както ида загрубява на по големи нива или при по нескопосано разпределение на атрибути по от страна на играча).

На моменти /в платото/ всеки ход се слчуваше нещо и самата игра става претрупана с битки без да се прави какъвто и да е прогрес.

Колкото до самите битки - Експериментирах като уможих РАСТОЯНИЕ на всички оръжия по 0.5.

Само да вметна че играя играта(по скоро се опитах xD) на последна трудност.

Примерни Подобрения:

Промяна:намаляването на Атрибут Разстояние на всички оръжия /Коефициент на умножение: 0.5, важи и за противника/
Преди промяната

- при обхват на протвиника 8 и 2 скали да те пазят почти няма шанс да се добереш до тях за да се възползваш от ръкопашна битка.

- Сапъорът беше безполезен в битки тъй като след началото на битката командосите/войниците просто се обстрелват. не виждах смисъл да залагам мина на място до което ако противников войник хипотетично стигне ще съм сигурен че тя няма да ми помогне да я спечеля.

- Единственото тактическо действие беше да се покриеш зад дърво или скала.

След промяната:

- Това вече позволява използването на ръкопашна битка.
Прекалено силно? Не.Това че по лесно командосите могат да хващат противника в ръкопашен бой не дава прекалено преимущество тъй като противника се движи на куп в повечето време (или близо един до друг) и съседен на убития войник просто ще те застреля в следващия ход.

- Сапъора вече може да залага мини по свободно /вече не се налага да се моля всеки път да не бъде разастрелян при опитът си/.

- Вече може да подреждаш войниците си в някаква формация с която да се гмуркаш между противниците си. Преди това беше невъзможно тъй като си постоянно под обстрел.

- може да отдръпваш ранени командоси извън линията на огън

- за тактически елементи и тн няма да пиша всеки може сам да ги открие :). Всеки човек е различна вселена следвателно точно толкова разновидности на стретегии могат да бъдат измислени 8-) .

Предлагам всеки който има някакви идеи за промяна с цел една още по страхотна игра да ги споделни в тази тема.

Също съм готов съм да приема критика към мойте промени xD

офтопик :)

Предполагам когато Командос е излязла съм бил прекалено малък :) /набор 89/
Първата ми игра някога беше Троянската Война - подарък за Коледа , въпреки критиките които чета тук имам много хубави спомени от нея.

Иначе твоя също имам и Хищникът. Там се виждат отпечатъци на системата от Командос(като изчисления при стелба и тн) но разбира се в пъти-по добра:).

06 Сеп 2011 12:52
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Командос #28523
Браво! Идеално!
Точно това ми липсваше едно време, някой да превърти играта и да даде предложение като твоето за обхвата на оръжията. Аз когато правя игра си изграждам някакъв шаблон в мисленето и не мога да видя такива пропуски.

Под "досадна" имам предвид, че на места е претрупано с битки. Вече си го видял.

Един съвет за сметките: След като си конфигурираш и въоръжиш отряда, за всеки командос може да се направи таблица с предварително пресметнати общи показатели (точки на войника, нивото, оръжията). При битки се пресмята само променлите: разстояние, зарче,... Ако има ранен или смяна на оръжие (промяна на показателите) - нанасят се в таблицата.
Такива таблици могат да се правят за почти всички мои книги, където се пресмятат много показатели в различни комбинации. Отнема малко време, но в играта само поглеждаш числото...

19 Апр 2012 11:01
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Командос #52595
На прима виста играта започва обещаващо.
Тактическите битки ми допаднаха - от голямо значение е терена (прикритията), разположенията на противниците и отряда, както и въоръжението. Само картите ми се сториха малко малки за да стане по-интересно разиграване, но затова пък май ще се повтарят често.
Няма разни абсурди от рода пораженията от картечница да водят до намалена издръжливост, при първата сериозна рана играча губи командос.

Единстваната забележка е че тази постройка на играта просто прави снайперските пушки излишни - в рамките на разстоянията от тактическите битки с войници е невъзможно да се използват тактическите предимства на далекобойни оръжия.

Стратегическата карта ми остави по-смесени впечатления. От увода в играта става ясно накъде трябва да се насочи играча - платото, "детелинките" и комплекса. Струва ми се че единствената цел при придвижването то тези места е да се избягват маркерите с опасности. Има няколко места, които са ключови от "стандартната" карта, и са почти неизбежни - за да се прекоси реката се минава или по моста (авиопатрул), или през "прекосяване на река". Биокомплекса пък е "заграден" от "неприятни" маркерчета.
Освен споменатите в играта липсват разни стратегически места, с които играча трябва да се съобрази - срещите с войници са на случаен принцип и идеалното правило е просто да се избягват.

Засега не ми стана ясно как се "употребяват" дажбите храна - не видях никакви указания за това.

Продължавам с тестването, засега съм с много добри впечатление - още повече че това е първата такава игра по рода си!

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

03 Авг 2012 10:38
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Командос #60057
Искам да попитам за ситуацията БИТКА С ОТРЯД ВОЙНИЦИ - противниковата атака започва от епизод 17, като всеки от командосите има опция дали да се крие, да стреля, бяга и т.н. Въпроса мие, когато имам по-голям брой противници - на епизод 11 не става ясно, дали изчисленията се правят за броя командоси, или за всеки противник, който стреля по тях.

Т.е. примерно при схема "боец", ако се прави цикъла на противникова атака за всеки командос (6 общо), и има повече от 6 противници, излиза че останалите противници не атакуват?

А ако е схема група, как се изчислява кой е ранен, кой е изразходвал муниции и т.н?

03 Авг 2012 11:19
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Командос #60061

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Искам да попитам за ситуацията БИТКА С ОТРЯД ВОЙНИЦИ - противниковата атака започва от епизод 17, като всеки от командосите има опция дали да се крие, да стреля, бяга и т.н. Въпроса мие, когато имам по-голям брой противници - на епизод 11 не става ясно, дали изчисленията се правят за броя командоси, или за всеки противник, който стреля по тях.

Т.е. примерно при схема "боец", ако се прави цикъла на противникова атака за всеки командос (6 общо), и има повече от 6 противници, излиза че останалите противници не атакуват?

А ако е схема група, как се изчислява кой е ранен, кой е изразходвал муниции и т.н?
Това трябваше да го попиташ преди да си продам последната бройка от играта. Ако я има сканирана мога да проверя и да ти разясня какво съм мислил и какво съм писал после. Тия двете при мен не винаги съвпадат :oops:

03 Авг 2012 11:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1106
Командос #60062
viewtopic.php?f=80&t=810 - им го пълен комплект.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

03 Авг 2012 11:40
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Командос #60063
Даже по-добре:

modsdb.php?mode=moddetail&m=166

:ninja:

04 Авг 2012 10:28
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Командос #60115

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
1. Искам да попитам за ситуацията БИТКА С ОТРЯД ВОЙНИЦИ - противниковата атака започва от епизод 17, като всеки от командосите има опция дали да се крие, да стреля, бяга и т.н. Въпроса мие, когато имам по-голям брой противници - на епизод 11 не става ясно, дали изчисленията се правят за броя командоси, или за всеки противник, който стреля по тях.

2. Т.е. примерно при схема "боец", ако се прави цикъла на противникова атака за всеки командос (6 общо), и има повече от 6 противници, излиза че останалите противници не атакуват?

3. А ако е схема група, как се изчислява кой е ранен, кой е изразходвал муниции и т.н?
1. В епизод 3 се получава "тактиката" на противника. Атака, Обход, Обстрел - в съответните епизоди пише, че всеки противник стреля по а) най-близкия командос или б) по-този с най-мощно оръжие.
Указанията в епизоди 17 и 11 се отнасят за командосите, като се взема предвид броя на противиците, които стрелят по него. Значи смята се за всички противници. По някой от твоите хора може да стрелят повече от един. КОмандоса извършва едно действие разбира се.

2. От горното следва, че всички противници атакуват, може повече от един срещу командос.

3. "Група" и "Отряд" са въведени уж за удобство да не се движат много фигурки по картата. Май не съм посочил в правила как се избира кой е ранен - ами може със зарче като командосите са номерирани още в началото на играта. Колкото до изразходваните муниции, смятат се общо, играчът трябва да си избере как ще ги разпредели.

Една добавка за оръжията. Очевидно нещо съм се "оплел" при описанията и снайпера наистина излиза безполезен при малките карти.
Идеята беше картечницата да прави поражения на повече от един противник, ако са на две или три( не го помня добре) съседни квадратчета при по-малка точност.
Снайпера трябваше при определени ситуации да дава 100% попадение и командосът стрелящ с него да остава "скрит" един или два хода - така и не го разработих това.

Въобще много идеи останаха само "мечти". Периода беше труден, някаква "финансова криза" се вихреше, Астрала спряха да издават книги-игри. Мега тъкмо започваха... вървеше продажбата на "Арена". И най-важното нямах опит в съставянето на ясни правила.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Командос
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5579 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:44
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (28 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Rahvin
    • 01 Юни 2023 13:05
    • "Патрул за Ада" (20 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Radko
    • 31 Май 2023 19:28

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg