• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Топ 5 на Стратегическите книги-игри

• 1
  • 1
18 Апр 2016 19:12
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Topic Author
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114881
Понеже стана модерно всеки да говори за Стратове, да видим кои са ви петте любими.

Моите са:

5. Лорд и Магьосник - безсънни нощи, тонове изписани листа, милярди убити нерви по време на битките с опонентите си.
4. Варвари Нашественици - страхотното продължение на Дракони напред, с която играта един срещу един, придоби епични размери. Опростените правила за битка, стратегическото позициониране на къщите, нивите и оазисите, с които да забавиш опонента, когато реши, че е време да те нападне е от огромно значение. Рандъм ефектите, както и сезонът на драконите, с които да можеш да си ги вземеш във войската също допринася голямо удоволствие, към огромното меле.
3. Дракони напред - или Ейдж ъф импайър в настолен вариант, в който трябва да изградиш своето кралство за точно определено време. Дава шанс за три нива на трудност, като на трудното ниво, за да успееш трябва да действаш по точно определен начин :D При третата игра разбрах как. Времетраене на първа игра 4-5 часа, при всяка следваща игра е близо към 2 часа. Тук се дава опция на малката карта да си спретнете малко меле с още един опонент. Не успях да тествам дали се е получило успешно, но след като правилата са същите като правилата за двама души във Варвари нашественици, приемам, че работи.
Тук освен, тези два варианта за игра има и един трети, соло мисия, като взимаш ролята на драконов ездач, който търси чудовище унищожаваш посевите и селата. Много добре развита история.
2. Джонга - история, сюжет, експлор, приключение из Африка. Много приятна история.
1. Лорд Дракон - продължението на Лорд и магьосник. Едно велико приключение, каквото и да напиша, едва ли ще мога да изкажа възхищението си от механиката на битките, многото скрити местенца, малките куестове, които трябва да откриеш, опциите за игра с повече хора, както и да стане като настолна ролева игра. За мен това е най-доброто.

Има и други игри, които не попаднаха в тази класация - това са Смъртоносна битка, Създател, Кукловодът, Командос - тях също доста съм ги играл и също са добри.
Подземен бяг не съм го сложил, защото е повече, към стандартните настолни игри, отколкото към стратегическите.

Избери своето приключение

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Апр 2016 20:55
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1042
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114891
Моите топ 5 са:

1. "Варвари нашественици" и "Дракони напред" - Танер го е описал почти изцяло, както и аз го чувствам. Аз съм много голям фен на RTS и тези игри ми дадоха настолна стратегия, която да преигравам отново и отново. А накрая има дори соло приключение по картата, която вече си построил, в стил RPG с немалко предмети.

2. "Лорд Дракон" - тази игра беше причината да се формира първата ми група за настолни ролеви игри. Играл съм я solo, играли сме я с приятели по rpg правилата в нея, беше любимата на всички ни.

3. "Подземен бяг" - играта е настолна, но аз я броя към стратовете. Беше лека, с приятни правила, изключително добра за компания.

4. "Лорд и магьосник" - не й схванах правилата дълго време затова имах inhouse правила, които някъде загубих. Играл съм я доста пъти.

5. "Талисман" - много пъти съм я превъртал. Останали са ми приятни спомени, на мен лично ми е от любимите, а и е с Ринглас все пак.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

18 Апр 2016 22:10
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114893
Ами аз кат не съм чел сичките... Айде, вместо да се тюхкам ще си дочета, та ще пиша пак! :cry:

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

18 Апр 2016 23:52
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114904
Дракони напред беше доста интересна ако успееш да преодолееш тегавината на предварителната подготовка - така и не се прежалих да залепя наистина лепенките - не знам колко от вас са го направили. Геймплея беше хем простичък в равнение с компютърните игри хем достатъчно комплексен и дори нещо повече - бях се хванал да направя компютърна версия на турбо паскал за една курсова работа - за съжаление файла замина с един прецакан диск и труда ми потъна. Съжалявам че си продадох играта защото сега ми се доигра пак. Дори се замислям да си изкарам на пейнта картата и приложенията от дигитализираните заглавия и да си я изиграя виртуално. Или пък да си я изпринтирам :-) А играта с минаването на стратегическата част едва започваше - 200 епизода солов страт/книга-игра на уникалната всеки път, построена от играча карта. Може би това беше най-доброто нещо на Върдж (Варварите не съм ги и виждал). Единственото лошо нещо беше високата цена и стряскащия обемен вид на най-амбициозния страт правен някога.

Лорд и Магьосник макар и простичка и цикльорска за времето си беше най -доброто и един флагма на стратовете - комплексни правила, голямо съдържание, много картични с чудовища и артефакти. Още си я пазя - трябва да видя дали не съм изхвърлил картичките и картаата защото само книжката намирам.

Джонга си беше много приятно приключение в което с картата с точки свързани с пътечки бяха избягали от скучното минаване в квадратна мрежа или ограничени пътче в които се случваха едни и същи неща. А и цялата система със храната, времето промъкването, преговорите и търгуването много ми харесаха. Специалните карти също имаха доста по- голям смисъл и ми харесаха като концепция. Още си я пазя и ще си я изрова отнякъде да си я преиграя да видя дали всичко което помня е наистина така.

Лорд Дракон - това е това което си представях като страт - единственото което ме дразни е картата тип пътечка. Иначе уникални герои всеки с магиите си. Добър дневник с неща като тайни и капани в точките. Уникални ситуации минаващи от главната карта към "епизоди" с текст от книга-игра навързани една с друга . Преговори и дуели с другите противници управлявани от алгоритъма на Джордж, Многобройните тактически карти - изобщо евала - получило се беше, и системата беше супер изчистена и работеща и лесно разбираема. И трите вида зарове !

Това са ми четирите - другите които имам не ми харесаха или нещо им куцаше - може да има и други добри но съм ги пропуснал по една или друга причина. Или аз съм купувал само кривите :-)

19 Апр 2016 00:57
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114906
хайде малко и то мен -
1. Карамба - множество карти, любопитни "циклични" епизоди, които се разгръщат според ситуацията. АБсолютно свободно движение от една карта на друга карта.
2.Лорд и Магьосник - има история и в същото време може да се играе от от един до седем играча с минимални "минимисии". ИМа много магии и чудовища, ИМа възможността да се използват магии и герои от други Стратове.
3. Създател - Литературата е ограничена до минимум, играта е водеща, има много кодове. ИГрата напомня на "Цивилизацията", съжалявам че няма продължение.
4. Подземен бяг - настолна игра, но е много проста, а правилата могат да се опростят още повече освен това приключението не спира като повече стратове като стигнеш от точка А до точка Б, трябва и да се върнеш и това е интересното - някой може да организира заса да и да " виси" през цялото време, причаквайки те на връщане.
5. Войната на спондж - минстрат - дяволски проста, защото картата е вече завършена, не е като Дракони напред, където имаш мега -карта, която ти покрива цялата стая и знаеш че трябва събереш още 8 такива.
6. Джонга, много е приятна - характерите на героите вече са изградени в книжката, но ти не си длъжен да се съобразяваш с тях. ИСторията е увлекателна, преходите са лесни особено ако ти познат сетитнга, картата е забележителна. В отделните карти има логища, присъства отново любимият за Джордж фактор ВРЕМЕ.
Който е харесал Древното Зло не може да не хареса този Страт.

видно е, че от 6 - те 4 са на Джорд м.Джордж и те са "класически" стратове - другите две са настолна игра на Колин и министрат на Върджил.

В по-ново време бих добавил и Герои на Е.Берт, като министрат номер 2
За най-глупав Страт обявявам Дракони Напред заради огромната карта и факта че трябва да събираш още 8 такива....
според мен трябваше да се залага на министратове като във Войната на Спондж и Герои, настолнии игри като Подземен Бяг и минимисии. каквито се правеха в края на Мега

Истината ще те направи свободен

19 Апр 2016 01:01
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 609
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #114907
бих добавил че имаме нужда от повече министратове от типа на "Спондж" и "Герои" - малка книжка с много циклични възможности, хубаво би било ако има поне малко литература, илюстрации карта.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7

30 Сеп 2023 09:59
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1479
Топ 5 на Стратегическите книги-игри #142002
Определено "Създател" би бил номер 1 за мен в тази класация, главно защото е типа стратегия, която харесвам.

Малко под него е краколат-а на Върдж за Спонджър Ълифейс Феърбул от който се вдъхнових за "Мостът на Лагран".

От втория вид стратове, приключенските, "Лорд и Магьосник", "Карамба" и "Мъртви звезди" ми допадат може би най-много.

Грандоманската идея за Галтея я слагам в отделна категория, която няма аналог в България поне засега.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Стратове
/
Time to create page: 0.067 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • Yesterday 21:47
    • Таблица с наказанията на потребителите (64 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от ringlas
    • Yesterday 21:21
    • Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност