• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Голямото приключение на малкото таласъмче
/
Ревюта, отзиви, коментари

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
12 Май 2014 12:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1107
Ревюта, отзиви, коментари #88729
Рози, Ники със сигурност ще ти отговори тук, но пък и аз да кажа, че всяка критика е добре дошла и ако настина можеш да цитираш грешки в текста на сайта, направи го смело.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Май 2014 12:54
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 371
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #88733
Roz, аз съм отворен към критика, не се притеснявай.

Права си за илюстрациите, че са разностилови. Въпреки това моите наблюдения са, че децата много ги харесват. Разбирам това, което казваш, че трябва да им развиваме възможно най-добър вкус, така че си остава валидна критика. Донякъде все пак може да се приеме, че това е приказка-игра и има някаква логика. Истината е, че причините са чисто финасови. Във втората книга илюстрациите са 58. За една илюстрация с подобно качество трябва да се заплати минимум 150 лв. Калкулацията всеки може да я направи. Надявам се, че един ден ще мога да си позволя да ползвам художник по мой избор.

За сайта приемам веднага коректорска работа, който е съгласен да я свърши и ще си я заплатя, разбира се.

Иначе предполагам, че не си писала на някой от мейлите на сайта, а си отговорила на този от knigi-igri и там май няма никой. Аз отговарям почти веднага на всичко.

Благодаря за критиката!

П.П. Ще се радвам все пак да се запознаеш и с текста, такава критика ми е добре дошла.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

12 Май 2014 13:41
roz
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Ревюта, отзиви, коментари #88734
Добре тогава. Не съм експерт по български, но ми се струва, че грешки има тук:

prikazka-igra.com/read.html

Много хора се чудят дали като автор не губя продажби предоставяйки електронната версия на книгата свободно за четене. Причините поради които го правя са следните:

Мисля, че трябва да има запетая пред "предоставяйки", както и преди и след "поради които го правя".

И още:

Твърдо убеден съм че читателя заслужава да знае какво купува, а не да получава боклук в лъскава опаковка.

Запетайка преди "че", както и "читателЯТ". Тия пълни и кратки членове, дето затрудняват почти всеки, когото познавам, просто ми вадят очите :-)

Признавам си, че видях само това. Не съм чела другите текстове. Ако не съм права, и ми го докажете, приемам да ме игнорирате. Иначе ще продължа да мрънкам :D

Ники,
Разбирам прекрасно за финансовите причини. Това е доста неприятен момент и шапка ти свалям, че си имал смелостта да се захванеш и да реализираш този така нелек проект. Аз наистина искам един ден моите деца да разглеждат и четат хубави книжки и ти стискам палци да продължиш в тази посока :-)

Иначе, не се чувствам достатъчно компетентна да бъда коректор (и най-много да предложа грешни корекции някой път), иначе не би ми било проблем да се включа. Като съм видяла нещо, казвам. Не ми се вижда честно да си затварям очите.

За мейла - май точно така се е получило. И до сега не мога да обясня защо именно на този мейл съ отговорила, вместо да търся контакт по друг начин. Щом отговаряш на хората, похвално; и аз така мисля, че трябва.

И с удоволствие бих се запознала с текста; да ти пиша ли мейл? :wink:

Оценявам факта, че не ме нахокахте заради коментара ми :D Поздрави!

Dragons exist if you believe in them.

12 Май 2014 14:02
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта, отзиви, коментари #88735
Ти само кажи че искаш хокане, имаме и щатни и не щатни сътрудници в тая област =).
Съобщенията от Легациот и книгите-игри са от тъй наречения информативен спам. Пускаме ти известие и ако се заинтересуваш проверяваш си по другите канали. Даже не знам дали има обратна кутия тия съобщения.

ID Spell твърди, че си права за това, че има запетайка между „Причините” и „поради”. И, че не е необходима запетайка преди „предоставяйки” в първото изречение.
„Много хора се чудят дали като автор не губя продажби предоставяйки електронната версия на книгата свободно за четене. Причините, поради които го правя са следните:”

Потвърждава, че трябва да има запетайка пред „че”, но твърди, че подлога е „съм”, а не „читателя”.
„Твърдо убеден съм, че читателя заслужава да знае какво купува, а не да получава боклук в лъскава опаковка.”

Ма той е програма, та много вяра да му нямаш =)

Цвят за модериране

12 Май 2014 14:22
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Ревюта, отзиви, коментари #88736
Да кажа и моето мнение, без да влизам в ролята на адвокат на Никола.

Мисля си, че ако някой се съгласи да финансира подобен проект с 20 000 лв. (сумата е примерна), както Никола, така и много от нас могат да администрират създаването на качествен продукт, който да покрие изискванията и на най-взискателните читатели. Може да ангажира художник от ранга на Пенко Гелев, Ясен Гюзелев, Венелин Вълканов и т.н. Проблемът тук е само един – авторът се опитва да издаде книга, в която влага страшно много време и усилия, но без нужните средства. Той отговаря и за съдържанието, и за маркетинга, и за разпространението. Сам си е направил и сайта. Всичко това се превръща в ангажимент на пълен работен ден, но с недостатъчно заплащане. Разбира се в случая материалните цели не са водещи, тъй като ако финансовата възвръщаемост беше на първо място, то за Никола би било много по-добре да вложи времето и усилията в областта, от която към момента получава доходите си.

Критиката е нещо, което е много важно и полезно, но трябва да бъде максимално градивна. Мисля си, че би му помогнала много, ако си отбележиш правописните грешки, които си намерила и му ги изпратиш на лично съобщение. Той ще ги прегледа и ще прецени кои от тях са основателни. Пишейки, че има грешки, но няма да ги цитираш не помагаш. Не е нужно да ги публикуваш в темата, ако се притесняваш, че ще предизвикаш полемика относно това доколко са основателни. Просто му ги изпрати.

Илюстрациите са разнородни и това е факт, който е обусловен от съвсем обективни причини. Никола е платил еднократна такса в сайт с голяма база на картинки от различни художници. От нея е избрал тези, които са намерили място в книгата. Няма как да открие подходящи картинки от един творец, с които да илюстрира цялата книга. Аз се учудвам дори, че никой не споменава нещото, което поне според мен е най-голямата слабост на книгата. Имам предвид това, че Таласъмчето го няма на илюстрациите в книгата. Това е голям проблем, тъй като не е нормално главният герой да не присъства. Този недостатък сваля „точките удоволствие“ и при втората книга, която предстои да излезе до няколко дни. Там според мен се е стигнало и до друга необичайна ситуация, при която авторът е напасвал текст към картинки, а не обратното. Трудно ми е да повярвам, че е успял да намери 58 подходящи илюстрации за нещо, което вече е написано.

Roz, ти като художник може да помогнеш и с това. Обсъди с Никола възможностите и направи няколко илюстрации с Таласъмчето. Той може да ги използва, както за сайта, така и за рекламни материали. Това е само идея, ясно е, че не всеки има времето и възможността да прави нещо без заплащане, или с минимално такова.

Надявам се, че и ти няма да възприемеш написаното от мен като хейт. Не това е целта ми. Аз също критикувам често и на моменти се притеснявам дали в очите на някои потребители не изглеждам като някакъв супер негативно настроен човек. А подбудите ми всъщност са диаметрално противоположни.

P.S. Сега видях, че докато съм подготвял мнението ми, roz е публикувала ново. Част от нещата в моето вече не са актуални.

12 Май 2014 14:41
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #88737
roz, няма смисъл наистина да ги публикуваш в темата - най-вероятно си права за повечето.
Даже сега като гледам някои се чудя как съм ги допуснал.
Виролп, "твоята" коректорка дали няма да иска да се захване?

За илюстрациите явно трябва да внеса разяснение. Повечето не са намирани готови, а аз съм ги създавал от различни илюстрации (понякога в илюстрация участват до 7 изходни). Във втора книга само картинката с подобието на слонче е пример за обратното - текстът е писан по картинката, защото много ми хареса.

П.П. Да, roz, пиши ми на мейла.

12 Май 2014 16:02
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта, отзиви, коментари #88741
Роска, ти хейтър такъв =Р, и идея си нямаш колко си под нивото на щатните злобари =)))))

„Виролп, "твоята" коректорка дали няма да иска да се захване?”
Ако ми събереш текстовете в някаква файлче, ще ѝ ги дам да ги прегледа, на дали ще откаже. Иначе както видя и IDI-то ги хваща тея запетайки.

Пак на Росен (и не е заяждане, скука ми е =Р), таласъмчето го няма задето книжката е фирст персон шутер. Виждаш събитията през очите на таласъма, опашката, ръцете, краката или друга част на телцето му непокрита с препаска =). Сега като се замисля обаче, някой ми беше казал, че ако читателя измисля оправдания на автора, то нещо не е наред, та Никола да си посипе таласъмската глава с пепел и смени гледната точка в третата книга, щото втората вече е в печат май =)

Цвят за модериране

13 Май 2014 09:49
roz
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Ревюта, отзиви, коментари #88763
@comics_ross,

Забележките ти имат основание и в никакъв случай не съм ги приела като хейт. Прав беше за това, че или трябва да публикувам нещата, които смятам за грешки, и да си понеса последствията, или да си трая. Не се замислих за това, признавам си.

Сега, към Вилорп. Поправи ме, ако греша, но "предоставяйки" според мен е деепричастие. Тук ( gramatika-bg.com/deeprichastie-test ) пише, цитирам: Деепричастието и изразите, съдържащи деепричастие, се отделят със запетая.

Та затова си мислех, че и в нашия случай трябва да има запетая преди "предоставяйки". На друго място, което изглежда по-сериозен източник ( cs-bg.info/forum/viewtopic.php?f=102&t=41620 ), четох за изключения, когато преди деепричастието има съюз, и когато запетая не се пише, но в нашия случай не виждам съюзи :-) Тъй че продължавам да си мрънкам, както обещах.

Другото изречение е сто процента някакъв вид сложно, ама тях не ги разбирам много-много, че да ги определям какъв вид са. Обаче за пълния член ползвам правилото за ТОЙ и НЕГО (сигурна съм, че всички го знаете, ама да се обоснова: uroci.net/forum/index.php?showtopic=3715 ). Та в нашия случай читателЯТ, той, видиш ли, заслужава.

То е ясно, че има една камара изключения, и е напълно възможно тия изречения да са точно сред тях, но се почувствах длъжна да се аргументирам, тъй като вчера не се постарах достатъчно в тази насока. Далеч, далеч не познавам и не мога да цитирам всички правила в българския език :-)

Инак това за известията откровено не го схванах, дори на втори прочит.. ама карай.

А за илюстрациите, пак да кажа, разбирам ви напълно. Ясно е, че с мижави средства е малко вероярно да се постигне блестящ и перфектен резултат, още повече ако си правиш всичко сам.

Ако искате моята помощ, подкрепа и т.н. под формата на илюстрации или критика, съм насреща, ама както бях писала в темата за лично творчество - времето ми е кът и рисувам бавно (понеже като цяло се случва рядко). И аз самата не мога да гарантирам стил, понеже се уча в движение и всяко следващо творение е по някакъв начин различно от предните. Постигнах едностиловост веднъж, когато трябваше за около месец да направя 50+ векторни илюстрацийки за една детска настолна игра.

Заплащането не е голям проблем на този етап (това обаче не означава да ми се нахвърляте сега с искания да ви рисувам без пари.. все пак ям чат-пат). Щом положението е такова, Никола няма как, дори адски много да му се иска, да си позволи да ми плати 150 кинта на илюстрация. Аз не знам дори дали и по 50 кинта е възможно.. То и аз не бих могла да си плащам толкова :grin:

Ники, ако имаш желание да видиш Тамасъмчето през моите очи, ще се хвана в удобен момент да го нарисувам. Оттам нататък - каквото сабя покаже. Освен това ти писах и мейл :-)

Dragons exist if you believe in them.

20 Дек 2014 13:28
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #99695
"Голямото приключение на малкото таласъмче" спечели поредната си награда!
(може би трябва да им направя отделна тема)
Тя е изключителна изненада за мен, тъй като дори не знаех за провеждането на конкурса: номинацията ми е била предложена от квотата на журито.

Фондация "Човешката библиотека" отличава с "Носител на всенародната любов" за 2013 „Жената, която търсеше любовта“ от Ивинела Самуилова и „Голямото приключение на малкото таласъмче“ от Никола Райков. Ето какво казват за критериите, които са ги водили при избора им:

"Търсихме [...] истории, които разширяват разбирането ни за другите и за това какво значи да бъдеш човек. Които ни даряват с огъня на смеха в студените зимни нощи и с прохладата на размисъла в жежките летни дни. Които вълнуват, обширяват, хвърлят ни в дълбокото и във високото."

21 Дек 2014 15:40
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Ревюта, отзиви, коментари #99725
Уау, страхотно постижение! Сега остава само Нобелова награда да ти връчат скандинавските хомоджуджета, които си възпял в другия си литературен шедьовър. :violin:

P.S. Срамота е, че още не са включили "Таласъмчето" в задължителната училищна програма по литература.

21 Дек 2014 19:16
Oрк
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Ревюта, отзиви, коментари #99728
Брей, човек да не се похвали с нещо хубаво което е направил. Винаги ще се намери някой да принизи чуждите постижения. vg, като не споделяш чуждата радост поне не с*ри отгоре, а?

22 Дек 2014 09:06
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Ревюта, отзиви, коментари #99740
Зависи как го четеш текста. И аз мислех да тролна за разширяване на човешкото от таласимите =) Иначе ВГ-то е прав че един Нобел ще му дойде добре на Райков =)

Цвят за модериране

22 Дек 2014 12:42
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Ревюта, отзиви, коментари #99747

Oрк писа: писа:
vg, като не споделяш чуждата радост поне не с*ри отгоре, а?
Орк – защитник на правата на хомоджуджетата и таласъмчетата аутисти. :lol:

22 Дек 2014 12:45
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Ревюта, отзиви, коментари #99748

Вилорп писа: писа:
Зависи как го четеш текста. И аз мислех да тролна за разширяване на човешкото от таласимите =)
Сега не е модерно да се троли, вече се оркува.

22 Дек 2014 15:26
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Ревюта, отзиви, коментари #99766

vg писа: писа:
Уау, страхотно постижение! Сега остава само Нобелова награда да ти връчат скандинавските хомоджуджета, които си възпял в другия си литературен шедьовър. :violin:

P.S. Срамота е, че още не са включили "Таласъмчето" в задължителната училищна програма по литература.
Мерси vg! Предстои да излезе още едно училищно помагало с текстове от таласъмчето, така че не се знае, един ден може пък и да го включат в училищната програма. :hi:

• 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Приказки-игри
/
Голямото приключение на малкото таласъмче
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (67 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 15:41
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти