• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
13 Дек 2022 09:17
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141155
Тази книга си заслужава самостоятелна тема.

Напоследък рядко прочитам книга-игра веднага като я взема, но реших да направя изключение за „Сезон на тайни“. Много добре му се е получила тази книга-игра на Радо.

Книгата започва как петима „приятели“ пътуват към горска хижа, където да прекарат коледните празници. Това да играеш с различни персонажи е готино, имаше го и в една друга книга-игра от Новата вълна, която обаче не беше приета много радушно. Ще се опитам да не изпадам в детайли, за да не направя много спойлери. Групата представлява две двойки и един сингъл навлек програмист, които пътуват на две групи към хижата. Хареса ми как авторът ни въвежда в отношенията между тях и микроситуациите, които е измислил, за да може още в началото да повлияе в отношенията между тях. Това групиране на отношенията по двойки е много готино. Както Торо беше написал в извадката от учебника му публикувана в Списанието, малко автори на книги-игри акцентират върху отношенията между персонажите и как определени избори повлияват на отношението помежду им. Това си е в духа на любими мои RPG-та като Dragon age, например. В книгата авторът е използвал и друга традиционна за Новата вълна механика като това да обиколиш дадени локации за определен период от време (ако преди това за някои от тях си ги отключил с кодова дума или предмет). Радва ме, че това е вмъкнато само в определена малка част от книгата, а не като при други заглавия, които изцяло са изградени по този начин – „куест с време“. Изиграх играта само веднъж и не мога да кажа дали балансът е добре направен, дали няма някакви бъгове, но аз не попаднах на нито един по време на изиграването. Като литература книгата също ми допадна… персонажите говорят реалистично и се държат реалистично, което често е проблем с книгите, които се развиват в наши дни в България (веднага ми изскача като лош пример „Вечния град“ на Блонд).

Приключих играта като спасих всички, имах 4 Епилога и 0 постижения. Определено ще се опитам да я изиграя поне още два пъти. Книгата няма да се учудя ако спечели Златна Никса тази година – може би е едно от най-интересните книги-игри, които съм чел напоследък.

Иначе дребните ми забележки са относно имената на героите. Кому беше нужно Стоев също да е Иван и да се обръщат към него с „Ванка“ и „адаш“ при положение, че вече имаме един Иван. В тези ситуации се бъгвах с кой точно играя в момента и за кой Иван говорят и се връщах в началото на епизода, за да се ъпдейтна. Друга препоръка за улеснение на читателя е може би при петте картинки на приятелите в началото да бяха групирани по двойки кой с кой е гадже в момента. В началото малко ги оплитах кой с кой в момента е настояще гадже и с кой бивше (особено пък като не пътуваха по двойки).

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Mindcrime, harlequin, ze BG, Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Дек 2022 09:54
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141156
И аз да кажа мои впечатления от "Сезон на тайни". Първо ме стресна обема, но като я започнах не можах да се спра. Историята и сюжета изглеждат класически в началото, но съспенса се усеща от първата "среща" с нещо неестествено. Персонажите и отношенията между тях са разработени доста добре. Откъм история съспенса ме държа до края. Геймплея ми беше леко объркващ поради многото връзки между героите и понякога забравях да видя с кой герой играя. Но му свикнах. Екшънът накрая беше добър също. Като цяло ми хареса атмосферата на играта, а и я четох в точното време преди Коледа. Поздравления за автора.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin

13 Дек 2022 11:09 13 Дек 2022 11:10 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 472
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141157

Кому беше нужно Стоев също да е Иван и да се обръщат към него с „Ванка“ и „адаш“ при положение, че вече имаме един Иван. В тези ситуации се бъгвах с кой точно играя в момента и за кой Иван говорят и се връщах в началото на епизода, за да се ъпдейтна.

Мислих си го това. И разбира се си прав, че ако героят беше с друго име щеше да е по-лесно за ориентиране на читателя. Като измислях героите се замислих, че в почти всички книги главните герои са с различни имена, което е угодно за автора и читателите, но в реалността много често се случва в една група да има двама Ивановци, Гошовци, Николаевци... И като има, обикновено на някой от тях му се говори на фамилия. Освен това, името ми хареса като заигравка с вътрешните терзания на Лена, която пак е харесала Иван, докато може би се опитва да си върне другия :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, harlequin, Stayfun, Etom

14 Дек 2022 04:02
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 486
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141166
1, 7, 11 - общо 3 епилога
Дон Иван и Фолклорист: първото ми се струва нормално за мен, второто дойде малко неочаквано.
Поздравления за Радо, че не е спрял след "Убежището".

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Etom

16 Дек 2022 14:29 16 Дек 2022 14:41 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141182
Много добра книга-игра и въпреки това не без известни слабости - силните елементи вътре драстично превъзхождат тези, които не ми допадат. Беше на крачка от това да се превърне не просто от личен фаворит за Златна никса и произведение в топ 3 от списанията изобщо (което считам, че и сега е вярно, въпреки проблемите), но и в една от най-любимите ми книги-игри въобще. Препоръчвам я на всеки, освен на тези, които имат някакъв генерален проблем с жанровете - етно-мистерия / драма за приятелски и романтични взаимоотношения; също може и хората, които се дразнят на чести записи в дневника да се подразнят, при мен (а и при средностатистическо разиграване) са близо стотина (понякога записвате 2-3 неща наведнъж, така че това все пак не са 100 оставяния на книгата). Бих я определил като бленд между Хотелът, Отново заедно, Ивановден и Крампус. И по-добре наистина да не четете темата.

Литературата
Прочетох я в много подходящ момент, между 2 и 7 сутринта в студена зимна нощ, в която ме гонеше безсъние. Книгата е дългичка, чете се сериозен процент от текста, особено преди да стигнем кулминацията, където сме натрупали повече фактори, които да разклонят събитията. Т.е. е много оптимално структурирана. Стилът е непретенциозен и четивен, акцентът е върху диалозите, изчистен е откъм описания. Героите и отношенията между тях са определено това, което блести в произведението. Атмосферата на българското село и зачуканата хижа можеха да са една идея по-силни, но не са лоши. Разгръщането на мистерията е също добро, в един момент губи малко инерция - след една динамична вечер и сутрин се връщаме пак към ежедневна проучвателна фаза, но не до там, че да се отегчи читателя, а и самите сцени си ги бива; просто темпото вече беше ускорило, мистериите бяха заредени и малко не ми се връщаше към ядене на шкембе чорба в кръчма и подобни. Но това е дреболия и чисто персонално усещане.

Единият от литературните елементи, който не ми се понрави, е прекалената сегментация на гледната точка, която в комбинация с първото лице ми докара шизофрения. Много често четях епизод, представяйки си, че съм някой от предните герои, като насредата му, в края при изборите или дори чак на следващия епизод се усещах, че вече съм с нов герой. Похвата с много герои сме виждали вече много пъти в книгите-игри, например ТОРНАДО, Класна стая, Отново заедно, но с две разлики - там сцените не са нацепени на толкова дребно и не са написани от първо лице. Да, харесва ми, че гледаме през погледа на всички герои и да, считам че първо лице е най-подходящо, когато искаш да предадеш нечий мироглед, но предвид това накъсване си мисля, че може би трето щеше да е по-подходящо + някакъв по плавен преход при смяна на гледните точки и може би малко по-рядко да се случваше.

В добавка, едната героиня е разписана така, че трудно може да е симпатична на някого, не е добре разработено "нейното виждане" на нещата и това за мен е известен проблем в книгите-игри (трудно "влизам в кожата" на антипатични за мен герои, макар да не мога да я нарека чак така). Не е до дразнеща степен (както беше Асен? от "Отново заедно" за някои), но все пак, искаше ми се да мога повече да ѝ вляза в положение.

В литературен аспект, което според мен можеше да е по-добре, е кулминацията (последните 150-тина епизода). Нещата малко бързо ескалираха и отидаха в посока екшън-фентъзи, българския етно елемент малко ми се позагуби тук, а ми допадаше повече, когато се придържахме към него. Сами по себе си сцените и идеите са добри, в никакъв случай не е лоша тази част; напротив - добра е; но изграждането до момента предполагаше по-малко епика и фентъзи и честно казано бих предпочел да беше така. Това е много субективен коментар и даже не съм сигурен дали това усещане ще се запази на второ четене, просто го споделям.

Последно, липсва ми по-сериозно свързан със събитията епилог. Епилоговите сегментчета разглеждат доста избирателно елементи от това, което би следвало да е епилога, но много малко засягат събитията, чиято развръзка трябва да дават и големият акцент е върху отношенията на определени комбинации герои. И тук нещата са почти както трябва, но все пак ми остава една празнота по много от въпросите, особено ако не се наредят картите да изкараш даден епилог, но си получил някаква информация по въпроса и си стигнал до някъде с развитието му. Малко е "lacking", дето се вика, но пак, това, което го имаме налично е добро и не мога напълно да се оплача. Просто не във всички отношения има пълноценна развръзка или дори "отворен край".

Играта
Изборите са интересни, логични, но не прозрачни - много им се изкефих. Не бяха малко тези, които ме вкараха в страхотна дилеми, а други правех според избрана от мен посока, но виждам спокойно как бих го направил по разилчен начин, ако реша да изиграя играта с желание да нагодя по друг начин нещата. Играх за сплотена група (завърших със средни отношения 4.5 от 6 между приятелите, без оценка под 3 между кои да е двама), коледен дух (6+) и заздравяване на отношенията на двойките (и двете бяха финално 6/6+); всички оцеляха и мисля, че не изкарах нито едно от постиженията, но те ми се струват по-скоро любопитни, отколкото цели, които бих си поставил.

Липсва ми много осезаемо оценка на игра, защото целта на постиженията по-скоро е да се изкарат някакви самосиндикални сцени, а не отразяват самото качество на играта, колко добре си се справил. Точно като в литературно отношение, завършека на играта не ми донесе удовлетворението, което можеше. Не ми каза с кои загадки съм се справил идеално/добре/зле, не ми каза как съм се справил в отношенията между героите или тяхната кондиция и т.н. Нито епилозите, нито постиженията дават достатъчно цялостен поглед върху това. А естеството на книгата го предполага в голяма степен, или поне го позволява. Този проблем е подсилен с това, че ползата от показателите се усеща много несъръзмерно малка спрямо акцента върху натупването им (ефектът "Калоян и златният печат", ако сте го играли, макар че тук не е чак в такава степен). Коледният дух, представен като централна статистика, не ми помогна почти никъде - малкото проверки за него се подминават лесно по алтернативни начини. Има няколко ключови отношения и много от другите сякаш въобще и не ми влязаха в употреба, или проверките бяха в прекалено големи граници (има значение само дали са ужасно добре или ужасно зле, да речем). Някои наглед ключови кодови думи и въобще клонове в историята не ми влязаха в употреба (КД "брошура" така и не повлия при мен и не се стигна до очаквания диалог, в посока "Едвин", "гостенин" и "ябълка", "обаждане" беше надцакано, също не минах през сцени, в които да се доразвият нещата и др.). Да, сигурен съм, че си имаш употребата на въпросните при определено стечение на обстоятелствата, но все пак ми остана едно малко празно чувство, като разбрах, че са останали нейде встрани от моя път, при все, че си имам разбработени козове и разнищване на тези моменти.

Многото записи в дневника - да, малко натежават, но пък за мен са нужни. Това дава възможност за толкова много интересни избори и не виждам как може да се олекоти значително.

В резултат, системата няма основни грешки и е добра сама по себе си, но не е напълно пълноценна употребата ѝ. Малко повече употреба на статистиките в играта (много повече няма как) или най-елементарното - една добре разработена оценка, щяха да направят нещата (за мен) още по-добри, отколкото са.

Относно преиграване - има потенциал най-малкото в стил "доизчовъркване", а и може би за пробване на алтернативна развръзка в отношенията на героите (макар че определено за мен ще е по-антипатичната такава, което малко ме демотивира в тази посока).

За финал
Само да не оставате с грешно впечатление за мнението ми поради това, че съм изброил и наблегнал повече на неща, в които виждам поле за подобрение. Аз съм си "изкривен" в тази посока, нещата, които работят, няма какво да ги умуваме много и така се надявам да съм по-полезен на авторите. Всичко, разбира се, е субективно, лично мнение. Въпреки акцента на проблемите в това ревю, за мен книгата е страхотна, в горните 10-15% на интерактивната литература у нас и (примерно) би влязло от раз със 100% подкрепа от членовете на журито в ПГ, по мое мнение. Много силно се надявам да не минават още 7 години до следващото произведение на Радо.

Предложение към автора и екипа на списанието - можете да седнете и сега, постфактум, да направите една "Оценка на играта" за фенове. Ще я прикачим в магазина и т.н.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, harlequin, ze BG, nixata, Etom

16 Дек 2022 17:36 16 Дек 2022 17:38 от Meriadoc.
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141183
Благодаря за този подробен анализ :) Някои отговори по него. Като започвах да измислям разказа, първо тръгнах от историята. Имах идеята за коледно пътешествие на няколко герои, на които им се случват странни неща, може би са наказвани от Крампус за свои постъпки. Чудих се каква да е системата. Играл съм всички от игрите на Supermassive Games (Until Dawn) и много ги харесвам и се зачудих не може ли такова нещо да се адаптира в книга-игра - игра с различни герои и трупане на оценки между всички от тях. В началото се отказах, защото ми се стори много амбициозно. Взех да се чудя за други неща. Но един ден си казвам, това ми е интересно - такава е идеята, ще я бутам. Харесва ми да ползвам оценки 1-6, може би заради системата за оценяване в училище и това, че хората биха се ориентирали горе-долу интуативно кое е добра и кое лоша оценка в скалата, а и защото дава възможност за вариативност, без да имаш прекомерни разлики. И като реших, че ще е такава - 1-6 и 0-6 за различните параметри, реших, че това, което е задължително е да може всички Отношения да варират 0-6. Това са 10 показателя. Мисля, че реаллно един или два от тях накрая свършиха компромисно като възможност за 1-6 или 0-5 вместо теоретичните 0-6, но идеята беше това. Оказа се, че бях прав и за да дадеш толкова възможности е необходим по-голям обем на книгата. Бях казал на колегите, че разказът ще е 25к думи, но това нямаше да стигне за нищо. Накрая стана 50к, но условието беше изпълнено - да може всеки от показателите - 10 Отношения, 5 Кондиции, Коледен дух да могат да варират в пълния си диапазон и всеки от тях да се ползва поне на 1-2 места. Някои разбира се се ползват доста повече. Ако трябва да се ползват повече от това, неминуемо обемът трябва да нарасне още или да се прибегне до някои насилени чекове, което за мен не е опция. Повече обем може би би могло, но той до голяма степен се формира и от сюжетното развитие. Не ми се искаше да го разтеглям излишно.
Относно оценката на игра, под формата на числова стойност, аз не съм почитател на този похват. Не е трудно да кажа "събери точките си Отношения, Кондиция и Коледен дух. Ако имаш 70+ - браво!, ако имаш 60-69 - добра игра... " Мисля, че той има своето място, в определени схеми, но тук не ми харесва да го има. В Сезон на тайни ми се е искало читателят да може чрез действията си да построи отношенията между героите. Да може Иван да избере Лена, ако читателят така го усеща. От това може да произлязат повече минуси в Отношенията на групата, по-негативни епилози, но не искам да наказвам читателя, който си е избрал това като му кажа "Имаш Х точки и си се справил зле. следващия път избери Алекс и ще имаш повече точки.". Системата с епилозите за мен е оценката на играта. Четеш какво си отключил и сам решаваш дали това ти харесва или имаш нужда да преиграеш за да изкараш нещо по-добро. Реално последният епилог "Миналата Коледа" е поставен като най-доброто постижение. Ако си отключил него, значи си направил перфектна игра. Но това не е изрично казано, защото сам можеш да прецениш дали ти харесва или не. Аз съм се хващал, че при хорър филмите харесвам когато финалът не е хепиенд, а е нещо полу-изяснено, леко заплашително.
Между другото казваш "има един персонаж, който е неприятен", вероятно визираш Лена. Аз може би ще изненадам и теб и други читатели като кажа, че това е любимият ми герой. Дали защото познавам всички епизоди, или пък имам необективна преценка в главата си, породена от неща, които съм си мислил, а не съм доописал добре - не мога да преценя. Но ми е много интересно дали друг човек ще я припознае като приятен герой, въпреки доста проблемните на пръв поглед нейни действия и черти :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Etom

16 Дек 2022 17:48
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141184
Ако мога да асимилирам цялото това нещо в 1 изречение, бих нарекъл разказа "Отново Заедно в Хижата (вместо в Турция)". Браво за усилията и честит рожден ден!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо

16 Дек 2022 18:34 16 Дек 2022 19:43 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141185
Мери, майсторството на създаването на оценка е да е балансирана при различни разигравания, а не да облагодетелства едно - ако това ти е разбирането, нищо чудно, че не го харесваш като похват :) Ще си позволя да дам Котараците за пример - там можеш да постигнеш максимална или близо максимална оценка при тотално различни преигравания. Другият смисъл на оценката е да кажеш на читателите - да, ей тук си надушил някакви неща, но тази загадка има още, това е интересна част от книгата и имаш поле за преиграване. Да, последният епилог е в случая най-смисленото постижение, но нито е изчерпателен, нито ти дава нюанси - това е булева оценка, има/няма. Ако достигането на епилог в тази книга-игра означаваше "справил си се добре, минал си през важните места", ако беше нужно да си се справил добре с показателите (както е в Убежището) щеше да е ок да няма оценка, но случаят не е такъв. Не съм съгласен че е и близко до перфектна игра, можеш да стигнеш до него с много неразплетени мистерии и спорни показатели. Случаят е като да играят Русия Бразилия 3 часа волейболен мач без да броят точки и после да се приберат по домовете си, а всеки да си решава кой е играл по-добре. Последно, оценката помага на тези, на които им е интересно, а не пречи на тези, които не ги интересува.

За статистиките - в същия обем можеше да се приложат повече общи оценки (примерно ей на тия тримата герои отношенията), но, да, не е лесно в този обем (което не променя ситуацита) и е аналогично в историческите книги, въпреки техния огромен обем. Имай предвид, че "има на 1-2 места проверки в книгата", означава за играча при дадено изиграване "това я ти трябва и веднъж, я не". Друг подход би било да има в този обем по-малко игра/ситуации с нагласянето на показателите и повече с проверките им. Разбираш сам, че да има 8 опции да промени даден показател и да не се срещне нито една сцена, в която да се ползва, не дава оптимално усещане на играча. Такива пропорции са ок ако някакъв показател е уникален gatekeeper и ясна цел, знам че е ключово да го поддържам и знам, че ако го издъня в едничката проверка, това е провал в книгата. Но не и когато едната му проверка, която срещне играч, води всичко на всичко до -1 кондиция (която респективно пък после не ми трябва никъде) или пък мога да я премина премеждието по 2 други начина.

Както и да е, това не са фатални неща, мерси за мнението, беше ми интересно да прочета и вникна в аргументите. За теб важното е също да вникнеш и да видиш дали няма нещо, което има смисъл и може да те подобри, а не да спечелиш дебата - това е без значение ;)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, kiril_ps

16 Дек 2022 20:31
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141186

Ал Торо писа:
Мери, майсторството на създаването на оценка е да е балансирана при различни разигравания, а не да облагодетелства едно - ако това ти е разбирането, нищо чудно, че не го харесваш като похват :) Ще си позволя да дам Котараците за пример - там можеш да постигнеш максимална или близо максимална оценка при тотално различни преигравания. Другият на смисъл на оценката е да кажеш на читателите - да, ей тук си надушил някакви неща, но тази загадка има още, това е интересна част от книгата и имаш поле за преиграване. Да, последният епилог е в случая най-смисленото постижение, но нито е изчерпателен, нито ти дава нюанси - това е булева оценка, има/няма. Ако достигането на епилог в тази книга-игра означаваше "справил си се добре, минал си през важните места", ако беше нужно да си се справил добре с показателите (както е в Убежището) щеше да е ок да няма оценка, но случаят не е такъв. Не съм съгласен че е и близко до перфектна игра, можеш да стигнеш до него с много неразплетени мистерии и спорни показатели. Случаят е като да играят Русия Бразилия 3 часа волейболен мач без да броят точки и после да се приберат по домовете си, а всеки да си решава кой е играл по-добре. Последно, оценката помага на тези, на които им е интересно, а не пречи на тези, които не ги интересува.

Сега разбирам какво имаш предвид. Да, такъв тип оценка би могла да се направи и да има повече смисъл. Не помня системата за оценяване в Котараците, трябва да я прегледам. Но алгоритъм, включващ основните показатели в играта плюс точкуване на кодове с позитивен и негативен знак може да даде оценка на това колко добре си се справил и дали не си пропуснал важни нишки. Но не ми харесва :) Аз искам да може да си пропуснал. Или ако са ти умрели всички герои в самия край и почувстваш, че това е заслуженият финал на историята, да не бъдеш оценен като пълен провал. Ако се чувстваш удовлетворен от изиграването си, но си пропуснал някоя мистерия, защото просто не си минал по този път или нещо си объркал, да не се слага печат на играта ти "неоптимална, пробвай пак". Ако го усетиш, чрез епилозите, които си отключил и почувстваш стимул - чудесно, преиграй и опитай да задълбаеш. Изискванията за отключване дават груба представа кое клони към по-хубаво, по-лошо, по-различно. Аз не искам да печеля дебат - това, което ти описваш и искаш е съвсем валидно, може би е по-правилното. Само с примера с волейбола между Русия-Бразилия не съм съгласен. Защото във волейбола целта е да спечелиш 3 гейма с по 25 точки. В книгите-игри, за мен, целта е да се почувстваш приятно докато четеш книга. Разбирам, че за някои играчи това условие се постига като разбереш, че си събрал достатъчно точки и си спечелил, но аз не съм от този тип. Ще е интересно да се чуят мнения и на други читатели по този въпрос. Ако голям процент кажат, че им липсва такава оценка, ще приема, че е задължителна и в следваща евентуална книга-игра ще я има.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kartacha

16 Дек 2022 22:19
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 209
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141187
Според мен оценките в края на играта са хубаво нещо, но не за всички книги-игри стават. Особено там където става дума за взаимоотношения между персонажи. Ако имаш някакви крайни цели поставени в играта, тогава е ОК да се прави система за оценка на постиженията. А пък когато има различни финали, направени според различните вкусове на хората ми се вижда сложно. Специално за тази КИ различните финали на мен са ми ок и не ми липсваше оценка за играта. Просто се насладих на сюжета, а играта беше в изборите кой да оцелее. Признавам разцъках я един път и стигнах финала със всички оцелели с 1 шмекеруване само.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, Shin

17 Дек 2022 04:33
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 486
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141192
Лена не можа да ми стане симпатична, но Алекс определено ми беше досадна и дразнеща. В нито един момент не успя да ми стане поне малко симпатична.
На моменти мелодрамата ми идваше в повече. Възможно е отношенията им да са били сложни и обтегнати в предишните няколко срещи, но аз не знам нищо за това. Някои неща ми бяха нелогични, например това Стоев да пита едва сега за причината за раздялата.
Вероятно за много хора частта с екшъна ще е хубава, на мен ми беше хем проблемна, хем досадна - отдавна не ме вълнуват такива неща.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc

28 Дек 2022 13:14
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141285
Четох "Сезон на тайни" снощи до два сутринта. Отдавна не бях минавал книга-игра както си трябва - да не проверявам паралелно какво се случва при другите разклонения. Просто знаех, че произведението е достатъчно добро, за да се върна след време отново към него и тогава да мина през ситуациите по друг начин. За разлика от колегите, нямах проблеми с ориентиране в отношенията, като за целта много помогнаха илюстрациите на персонажите. Пък и като фен на Стивън Кинг, имам достатъчно тренинг с "изсипването" на много персонажи накуп, а тук бяха само пет. Много завладяваща история, интересни герои и взаимотношения, няколко щипки хорър... абе направо чудесно цялостно изпълнение. Играх доста морално и успях да спася всички накрая, като смятам, че разкрих доста от тайните. Ще прикача и ръчно писания си Дневник, защото знам, че повечето от нас обичаме да разглеждаме чужди записки.

Always Outnumbered, Never Outgunned
Прикачени файлове:
sezondnevnik.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, Mindcrime, Rahvin, Etom

31 Дек 2022 13:06 31 Дек 2022 13:21 от vanio_l.
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141297
Едно не толкова положително ревю от мен.
Когато го започнах - бързо бях очарован. Страхотно написана история, невероятна визуализация, интересни избори и интересни герои. Реално по някое време се запитах това защо не го издадохте като отделна книга, а се спотайва в списанието. Отговора дойде неприятно неприятно бързо - това (според мен) няма шанс да се продава успешно и вината на това е на автора (предполагам всеки е чувал приказката, че една лъжица катран разваля цяла каца мед - точно това се е получило) , а също и на редакторите, коректорите, тестерите и който въобще там се е занимавал с текста преди да бъде публикуван.
Какво имам предвид? Поправете ме ака греша, но книгите игри освен за чичковците като нас във форума са насочени и към подрастващите. Всички тук сме израснали с тях и до голяма степен са повлияли на мирогледа ни, възприемането ни на света и дори на възпитанието ни.
Аз за друга книга игра в която свободно се псува не се сещам ... може и да има, но не се сещам.
Евентуален довод, че така историята е по-реалистична не мога да приема. И не мога да дам това да го четат децата ми. А ми се искаше, тъй като и като идея и като реализация ... а и като визуализация разказа е страхотен.
Ако се е целял някакъв маркетигов ефект - също е абсурдно - обикновено хора с нецензурен речников запас не инвестират точно в книги, а четящите пък не биха инвестрали да четат цинизми. Та това е от мен.
Давам мнението си спрямо моите си възприятия и усещания и с надеждата да бъде прието като градивна критика.

31 Дек 2022 16:48
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141303
Изненадан съм от тази забележка. Честно казано не помня на колко места се псува. Може би на 4-5 и псувните са по-скоро от рода на "мамка му", отколкото на нещо по-пиперливо. Разказът не е насочен към деца, но това е по-скоро заради тематиката му, която (вероятно) не би предизвикала у тях интерес. Моето виждане е, че откъм изразяване на героите, текстът е доста невинен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ze BG, banskidedo

01 Ян 2023 17:30
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
"Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (тема за ревюта) - СПОЙЛЕРИ #141310
И аз съм изненадан от това мнение. Книгите-игри, бидейки някакъв клон от литературата, малко или много са произведение на изкуството. Не знам откъде идва тази презумция, че трябва да са насочени/подходящи и за деца. Има такива, които са насочени към деца, има такива, които са подходящи за широка аудиторя, има и такива, които са насочени към по-възрастна аудитория, както е при всички книги. Очакването, че "книга-игра" означава нещо за деца за мен е сериозен (маркетингов) проблем. Вероятно идва от думата "игра" и от това, че цялата първа вълна реално беше насочена към много специфична възрастово аудитория. Доста ме радва, че при втората вълна не е така, но явно е трудно да се избяга от клишето какво ТРЯБВА да е "книга-игра". Също така лекото препсуване в стил "мамка му" (както го е определил Радо) далеч не би ми било на първо място като стопер, за да дам произведението на малко дете. Далеч по-сериозни са примерно темата за аборта вътре, убийството на съпругата и т.н. Винаги ми е било странно, когато хората се впечатляват и смятат, че трябва да се цензурират някакви повърхностни неща (като псувни, които децата чуват всеки ден например), но не се замислят дали темите в самото произведение не са много по-неподходящи от едно псуване или едни цици, да кажем.

И понеже доста се отнесох, а прочетох произведението онзи ден искам да кажа и някоя добра дума и да похваля Радо за това, което е направил. Много ми допада механиката (макар и леко тежка) с взаимоотношенията между всички герои. Историята беше приятна и увлекателна. Имаше само едно нещо, което ме подразни игрово и то е решението къде да са паркирани колите. Няма никаква логика да очакваш, че правилното решение е те да са долу в центъра. След като ти си в хижата логично е да се стремиш те да са ти под ръка, ако се наложи да бягаш/защитиш/прегазиш нещо. Няма как да очакваш, че някакъв телепорт ще те изплюе на съвсем друго място, а накрая това решение май е много важно за успешния края, т.е. не е незначително.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, Ал Торо, Rahvin

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.124 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg