Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Водещ разказ и носител на наградата Мини-язтромо (френска, до 50 епизода), тази книга-игра е очакваният гвоздей на броя.
Сетингът предлага много, всъщност прекалено много - пандемия отнема спомените на хората; извънземни чудовища бродят в покварени зони и унищожават всичко живо; фармацевтични корпорации държат световната власт и се борят помежду си. В историята се сблъскваме с поне половин дузина противници, няколко важни персонажа, чиито тайни трябва да научим. Има доза "Сталкер" ("Пикник в края на пътя") и "Мъглата", вероятно вдъхновено от компютърните игри в това направление.
Структурата е особена - концепцията (позната вече от други книги-игри като "Парадокси", "Извън времето", "Градската вещица") кара играча да преиграва многократно приключението, стигайки негативни краища и започвайки отначало, но трупайки информация и точки спомени, които позволяват в следващи изигравания да се стигне по-напред. Тук има поне няколко задължителни рестарта, а реалните са доста повече, да речем десетина. Има още и кодови думи и скрити преходи за ползване на предмети, толкова рядко използвани (1-2 пъти), че спокойно можеше да ги няма.
Игрално, липсват практически каквито и да е информирани интересни избори - ще изчетете всичко, през някои места ще минете много пъти, реално скоро ще опитвате да скачате само до непроверените и новоотключени опции и така.
Описанията и действието ми бяха доста накъсани, създаващи усещането за накъсване и умора при многобройните изигравания, както и сериозна дезориентация кое всъщност се е случило при поредното изиграване, кое не е (тъй като редуваш алтернативи на дадени сцени, за да прогресираш), кои комбинации от събития са въобще възможни.
В крайна сметка авторът постига по гениален начин това, което цели - да предаде на играча усещането за объркване и несигурност в събитията. Гениално! Нещо подобно целях и аз при "Рандеву", където исках да рискувам и да прехвърля фрустрацията от персонажа върху читателя. Дали тук ми хареса пътешествието? Не много, като цяло ме остави със смесени чувсвта и не ме разтовари, по-скоро ми беше мъка. Успешно се почувствах като шизофреник, но някак си не беше търсеното чувство от мен за неделя вечер. Елементите в повествованието, съществата, героите - всичко беше някак си епизодично, интересно, но накъсано, частично и сипано в един голям миш-маш. Едно дълго и класическо приключение в този свят с интересни избори би ми доставило много повече удоволствие. Все пак, интересно произведение, оценявам го като качество и се радвам, че го прочетох. Сигурен съм, че някои ще са потресени от него, както и че други ще го възхваляват.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas