• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
За честта на Кендъл

За честта на Кендъл

• 1
  • 1
05 Ян 2025 02:25
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Topic Author
За честта на Кендъл #143296
Що е то хумор и има ли почва у нас?
Няма как да не започна ревюто с уговорката, че една хумористична книга игра винаги има по-висок праг, който трябва да надскочи, за да се хареса, както и има по-нисък таван на възприемане (тъй като, бидейки хумористична, тя неизменно губи някаква аудитория).
Има едно полугласно изказано негодувание всеки път, когато излезе хумористична книга игра, което никога не съм разбирал. Много често когато хуморът не пасне на някого, той нарича творбата - евтина или несериозна. Нещо, което не се случва в значими измерения с нехумористичните игри.
Чувал съм хора да казват: "На мен не ми е интересно фентъзито", примерно, но не и "Несериозно е в тия книги да пишем за измислени създания". Смятам, че причината за това е, че всеки обича да се смее, но всеки го прави по различна причина. Въпреки че на когнитивно ниво сме наясно с това, сякаш подсъзнателно отказваме да валидираме нещата, които не са забавни за нас като "истински забавни".

Я кажи за прасето
"Да спасиш прасе", преименувана след редакционния процес на "За честта на Кендъл", вероятно именно за да не отблъсне потенциална аудитория със своята "несериозност", е разказ игра, в основата на който стои разследване на престъпен акт - от второстепенен персонаж, който цяла игра ще влачим като (свръх агресивен и предразположен към пиянство) куфар, е откраднат домашен любимец - а именно прасе. Имената на героите могат да ви подскажат, че играта се развива в света на "За честта на Зур" и главни действащи лица са именно антагонисти от там. Тя обаче въобще не се усеща като Зур, най-малкото заради липсата на класове и карта на игра.

Системите
Все пак играта не е напълно безсистемна. В основата ѝ стои магическа система, която е базирана на изчерпаем, но възстановим ресурс за Енергия, както и на магии, които можеш да употребяваш еднократно (освен ако не положиш екстра старание да ги възстановиш). Обичам когато на фокус на играта имаш изчерпаем ресурс (става дума най-вече за еднократните магии). Това те кара да вземаш не просто най-доброто решение на момента, а да вземаш най-доброто решение в контекста на цялото приключение (базирано на очакванията ти при първи разигравания, както и на познанията ти при последвали такива). В основата на всеки добър dungeon crawl стои добре изпълнена ресурсна система. Не че "За честта на Кендъл" има претенциите да е dungeon crawl, но уроците от този жанр са универсално приложими за постигане на интригуваща игра. Не съм преиграл "За честта на Кендъл" достатъчно пъти, за да мога да говоря за тънкия баланс между уменията, но усещането ми е, че играта има ниска трудност, защото имаш много умения, които са достатъчно поливалентни, в почти всяка ситуация имаш по няколко напълно валидни и благоприятни решения, а енергията е достатъчно, за да минеш играта комфортно, ако не разхвърляш магийки навсякъде.

Конструктивно удачна
Най-важното в една разследваща книга игра е разследването да е конструирано добре - нито да се самореши, нито да е невъзможно за решаване, но пък и (ако може) да има няколко възможни начина за достигане до развръзката. "За честта на Кендъл" пестеливо покрива всички параграфи.
Трудността е достатъчна, за да усещаш съпротивление. Ето, например уменията счетох за доста малка пречка, но има други фактори, неизвестни за теб, както и показател за време, които изискват от играча да състави поне елементарна стратегия. Играта е достатъчно неправолинейна, за да те накара да мислиш как фундаментално да измениш подхода си при преиграване, а не просто кои бяха правилните избори, за да повториш само тях.
Играта все пак е напълно изиграема. Имаш няколко валидни начина да стигнеш до финалната секция (след началното лутане). А стигнеш ли до нея, е малко като финален тест на преценките и останалите ресурси. Винаги има доза непредвидимост, но тя не е незаслужена. Много често дори един избор да изглежда със съмнителна смисленост на първо четене, се оказва, че е напълно стойностно решение, което допринася или да тества нюха на играча, или да го разсмее, или и двете едновременно.

Хуморът
Ключово за мен беше, че наративът ми беше забавен. Самият стил на автора е много приятен за четене. Диалозите звучат натурално, което ме кара да си мисля, че авторът си чете текста, след като го напише (може би дори и на глас). Нямаше прекалено сухи моменти, нито прекалено блажни. Ако някъде има хумористично затишие, то е там, за да подчертае идващата след него буря. Любимите ми моменти определено са епилогът, както и разговора със стражите при кражбата на една кутия, но не изключвам това, че за вас любими може би биха били съвсем други моменти.

Като котенцата
За моя жалост "За честта на Кендъл" е недотам амбициозна в своя размах. Много я харесах и за мен е чиста загуба, че свършва толкова бързо и че преиграваемостта ѝ се ограничава до 1-2 успешни изигравания. Все пак, това не я прави лоша книга игра, а малко над средната в това естество.
С уговорката, че имам да изиграя "Кристал от бури", "Мемоарите на една легенда" и "Долината на орките", това е временният ми избор за Златна Никса тази година. Не е с драматична разлика над следващите места, но определено е най-доброто от двата свята (наратив и игра), което 2024 ми е предложило досега.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, logus

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Ян 2025 12:28 14 Ян 2025 12:29 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 162
За честта на Кендъл #143334
Стефан умее да пише увлекателно. Както и kartacha посочва в ревюто си, личи си, че авторът е чел текста си. Лафове има достатъчно често, не във всеки епизод и не са основен фокус.
За мен това е едно от добрите хумористични приключения, които са приключения на първо място.
Не ми хареса, че има много епизоди с дублиращ се текст. Да, при използването на много от магиите, нещата завършват по един и същ начин, но например в крайния двубой със заложник видях, че се случва почти едно и също - като текст - така че малко ми беше все едно коя магия да използвам (телекинезата беше забавна де).
Като цяло ми допадна; виждам защо "Да спасиш прасе" (оригиналното заглавие в конкурса "Зар и петле") е взел наградата на публиката. Въпреки 1-2 неща по шлифовката, които не ми харесаха, това е едно леко и приятно приключение - като кратък фентъзи филм или епизод от фентъзи сериал ала "Херкулес: Легендарните приключения".

Литература
Герои - Кендъл и Улем се държат логично спрямо описанията, които имаме за тях. За страничните персонажи няма да споменавам, защото са спойлер, но и те ми допаднаха, макар и бегло характеризирани.
Сюжет - доста ясен и последователен. Напомни ми за "Вълшебната арфа" на Блонд (по мътен спомен). Хареса ми, че почти всеки избор за прогрес на сюжета е някакъв проблем за героите - дали ще е леко неудобство, нежелание, затруднение или смъртоносна опасност.
Завършекът е неочакван, но усетих 2 следи, които ме накараха да го предугадя (и едната илюстрация, която е пряко разкритие на фабулата).
Атмосфера - слабо-засегната, но за мен беше напълно достатъчна. В Нокс усетих доста повече. В такова приключение искам бегли описания и подсказки, така че сам - и то ако пожелая - да си представя какво още има в този град и свят - или пък да потърся друго приключение в него
Хуморът - Един приятел ми разказа, че му е неприятен хумора тук и много се зачудих защо така. Всичко е въпрос на вкус и за мен хуморът е достатъчен и ми беше доста забавен. Даже като човек гонил и гонен за нагон, случките по тази линия ми бяха и забавни. ? Да не говорим, че това е един от двата различни начина за минаване на приключението. Другият няма нищо общо с Нагон. Хареса ми, че и двата начина за сдобиване с Кинти за отпук представят Улем като магьосник и то по два различни начина.

Игра
Зеленото нещо е любимият ми - и доста неочакван - игрови елемент. Кодовите думи за пиянстването са хем на място, хем забавни, хем със смислена отплата.
В играта някои неща ми бяха малко странни, но това го отдавам на личното си усещане. Например само да се погледне изоставената кула, колкото да се спомене важен текст. На едно-две места не предполагах, че Кендъл ще си пийва, но след първото прочитане вече ми беше ясно да внимавам да не вземе да се почерпи и да стане някоя Беля.

По подобие на Нокс, мисля, че "За честта на Кендъл" е много добро примерно произведение за хора, които искат да напишат книга-игра - като обем е достатъчен и нещата започват, вървят и завършват смислено. Като игра има неща, които трябва се преценят - като точки и като подсказки.
Имам някакво усещане за претупаност в това произведение - не мога да го опиша точно, а и дублираният текст в някои епизоди при използване на различни магии. А и един от двата пътища тук е горе-долу колкото Нокс като обем епизоди, така че наистина мисля, че е супер как и двете проиведения са с голяма обучителна стойност, особено и като са едно до друго.

Като си говорим за изгубени прасета ...
Това е второто интерактивно текстово приключение, което виждам за изгубено прасе. Първото е точно това - "интерактивно текстово приключение", а не книга-игра в класическия смисъл.
"интерактивно текстово приключение" в онлайн формат е като мега олд скуул текстовите игри. Има си огромна общност за такива произведения и даже имат няколко конкурса.
"Lost Pig" е такова: www.ifwiki.org/Lost_Pig
Спечелило - произведението, а не прасето - една камара награди през 2007 г. и ако го пробвате, ще видите, че хуморът с главния герой - оркът Грънк - е непрекъснат и силен елемент.
Така че бих ви апелирал да го пробвате.
Ако нещо забиете, има и решение/walkthrough с правилните команди: ifarchive.org/if-archive/games/competiti...lostpig/walkthru.txt
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha, Etom

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
За честта на Кендъл
Time to create page: 0.059 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (3 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • Yesterday 21:58
    • Търся поредицата за "Котарака" на Ал Тор... (11 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 20:16
    • Подарявам повтаряща се "Последната врата"... (1 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Elan Morin Tedronai
    • Yesterday 03:55

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност