• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Нокс

Нокс

• 1
  • 1
05 Ян 2025 02:27
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Topic Author
Нокс #143297
Кратка по убеждения
Не мога да започна с друго ревюто си на "Нокс", освен с това, че тя е кратка не по стечение на обстоятелствата, а по дизайн. Това е третата творба на Кирил Иванов, която е с обем епизоди, броящ се на пръстите на двете ми... добре де, на двама души (горе-долу). Тя е с почти ексклузивно наративни избори като в случая имаме няколко, за които има нарисувани диаграми. Диаграмите обаче са по-скоро пожелателни, защото описанието в самите сцени е достатъчно, за да да се ориентира човек за обстановката.
Явно, че това е предпочитан стил за автора - приключение, което да те трае един кратък следобед (от по-зимните в случая на Нокс). Няма особена стойност от гледна точка на преиграваемост, освен ако не си успял да намериш път до добрия финал.

Стъпка нагоре
"Нокс" е безусловно стъпка нагоре и от двете "Мелинди". Стилът на писане е по-ошлайфан. Самите герои са представени по-увлекателно, а в хода на разказа им е отделено малко повече внимание. Мисля, че обемът леко ощети въпросната характеризация, защото са доста герои в кратък период от време. Нямах достатъчно капацитет, за да запомня всички както си му е реда. Помнех ги като "добрите" и "лошите", което рядко е добър белег. В случая, за радост, не е обусловено от неспособност на автора, а от други фактори.

Не ми стига
Въпреки че смятам, че е написана добре и изпълнява творческите си цели супер, смятам, че "Нокс" страда от липса на амбиция. Аз не съм абониран за идеята, че размерът на книгата игра няма значение. За мен има критичен минимум, под който намаленият размер започва да вреди, защото ограничава размаха, с който авторът може да налага своята визия. Нямам точно число, но мисля, че "Нокс" е под този критичен минимум епизоди. За краткото време на играх не успях нито да вляза под кожата на героя, нито да опозная "другарчетата му", нито да вникна в бойната система, нито да се уплаша от врага, още по-малко да усетя радостта от триумфа над него.
Не знам дали е съвпадение, или търсен ефект, че книги игри писани от друг автор в света на Торо (Крея) сякаш следват още по-ревностно верую, в което самият Торо е демонстрирал, че вярва със свои книги игри (това, че и кратка книга игра може да се мери на равна нога с по-обемните), но за мен е интересно наблюдение.

Калибрирайте си очакванията и стреляйте
Ако влезете в "Нокс" с правилните очаквания, дадете си малко повече време да попиете атмосферата, да препрочетете някое описание на случка, да отделите време да си представите героите и техните мотивации, може да бъде изключително плодотворен литературен следобед.
Ако от друга страна седнете с идеята да изстискате колкото се може повече механично удовлетворение от "Нокс", то чашата ви ще остане не наполовина, а нацяло празна.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Ян 2025 14:47 05 Ян 2025 14:47 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Нокс #143308
Благодаря за доброто ревю.
Да, Нокс е писана, за да бъде прочетена в обедната почивка, дето се вика. Не желая да губя времето на хората с пасквилите си :)
Иначе да, биваше да има повече избори (и текст), но само логически. Мразя избори от типа кой предмет да вземеш, по кой път да тръгнеш, през коя врата ще влезеш и прочие. Това при мен винаги ще бъде около нулата като механика, защото смятам, че това реално не е избор, а лутане.
Поздрави.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kartacha, turbobobi

06 Ян 2025 14:42 06 Ян 2025 17:21 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Нокс #143316
За мен пък Нокс е една от най-добрите игри на броя. И категорично е най-добрата работа на Кирил. Мрачен стил. Надграждане на системата ог Гавин (тук вместо магия имаме Мана, магиите са по-смислени). Използване на кодови думи. Представени са и други герои, освен Нокс. (в много от предните произведения на Кирил поддържащите персонажи не бяха развити. Което определях като слабост) Ако текста има слабост, това са прекомерно дългите изречения.

Две от най-популярните кръчми в Оскенград и разбира се,* са цел ня всяко едно празненство,или голямо събитие, завършващо обикновено с масов бой и спешна намеса на градската стража.

*паразитизъм

Да, аз бих разбил това изречение на четири-пет по-малки. ** Но като цяло Нокс ми хареса. Важно е да кажа, че аз съм от школата, според която броят на епизодите няма значение. Виждал съм кадърни изпълнения в 43 епизода. Виждал съм некадърни изпълнения, в над 200 епизода. Да, когато сетингът е по-доблре представен е хубаво. Обикновено това става в повече епизоди. Но повечето епизоди не бива да са самоцел.
За мен Кирил се е справил много добре. Смело мога да кажа, че надгражда себе си. Ако трябрва да сравнявам първата Мелинда или пък Гавин, Нокс е видимо на по-високо ниво. Надявам се в следващият си разказ да вдигне още по-високо летвата.

**Например "Това бяха две от най-популярните кръчми в Оскенград. Повечето големи напивания, които често завършват с масов бой, обикновено се случваха тук". Неща които се подразбират са ненужна информация. Например че след масов бой следва намеса на градската стража се подразбира. Помня, че направих бележка на Дамян, в "Мемоарите на краля", че вкарва много ненужна информация. Например за дядото на Родерик. Не съм пестил критики и за Лора Фей в това отношение. Нито за "Трона на Алкирия". Въобще, за мен тежко натоварените изречения са дразнещи. Не обичам да чета пет пъти едно изречение, за да разбера какво иска да каже автора.. Съветвам ви да се придържете към стила "Джон Стайнбек". А именно - телеграфични изречения.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Etom

13 Ян 2025 12:40
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 118
Нокс #143333
Това е оширнайстото произведение на Киро - май 5тото публикувано на страниците на списанието и първото, което чета внимателно. Киро, смятам, че крайният резултат на теб и на редактора ви се е получил много добре. ?
Приех Нокс като епизод от сериал - достатъчно компактно и самостоятелно , но и с препратки към по-дълги приключения.
Както пише George Becali в своето ревю: калибрирайте очакванията си и Нокс най-вероятно ще ви хареса. При мен беше така ?

Литературата
"Нокс" се справя доста добре в това отношение спрямо моите разбирания и предпочитания. Текстът е достатъчно и ми дава достатъчно - атмосфера, представяне на действия и настроения.
Харесва ми и че епизодите за различните развития на дадена ситуация не са копи-паста като текст и че всичко върви консистентно - поведение, решения и сюжет.
Макар че на kartacha не му хареса дължината, а самият автор я определя като плод на мързел, предпочитам този краен резултат, отколкото по-дълго произведение, което би било раздуто по някакъв начин, така че самоцелно да се постигне желан от аудиторията обем.
Не съм много в час с предходните приключения на Мелинда, тайния епизод нещо не успя да ми проговори, но това по-скоро е резултат при мен и се надявам все пак епизодът да е достатъчно добра препратка към тези двамата в света на Крея.
Любопитно ми е Киро откъде е черпил вдъхновение за това произведение - аз се замислих за Шадар Логот (прокълнати руини на град от "Колелото на времето"), а групата млади магове ми напомни на ашаманите, но пък и на шонен аниме/манга - заради младите магове, нещо в описанията им в самото начало, както и последната битка в руините.

Играта
Интересно използване на точки магия (мана) и кодови думи.
Простичко и ефективно.
Може би аз малко не схванах защо точно това е акумулирането на точки при последната битка - един вид, че в процеса на правене на магии и още няколко неща ставаме по-"разгряли" с магиите, а иначе сме ошашкани и не успяваме да си съберем силите.

Оформление
Две неща ме подразниха леко:
* "Скален къс" в дневника се казва "каменен юмрук" в самото приключение
* едно нещо, което слагат на Нокс и той захвърля, после пък в епилога той сам е избрал да си го сложи. Разбирам мотивацията му и в двата случая, но просто двете събития ми се бият, четейки за тях толкова близо едно до друго.

Мисля, че доста хора, които биха искали да пробват да напишат кратка книга-игра трябва да се поучат от Киро и от Нокс. Нокс не е перфектно произведение, но си поставя цели и ги изпълнява. Може и да има какво да се подобри, но никак не е зле. Киро продължава да итерира и с добра колаборация от още хора, шлайфа и крайният резултат е добър. Евала!

ПС: А споменавайки Шадар Логот и атмосфера, сега мернах, че фенове са направили "неофициален саундтрак" за това прокълнато място. Мисля, че пасва доста добре и на приключението на Нокс ?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Нокс
Time to create page: 0.063 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (49 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 23:34
    • Поредица "Избери и завърти" (9 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 14:03
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 08 Ное 2025 11:41

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност