• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Лед и цвете

Лед и цвете

• 1
  • 1
27 Дек 2025 13:43 27 Дек 2025 15:42 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 111
Topic Author
Лед и цвете #144409
И в темата за "Агамор 4" похвалих "Лед и Цвете" на Александра Видра, ще я похваля и тук. За мен това е един от двата сериозни кандидата за "Златна никса", редом с "Въздушен патрул - проблеми с призраци". Надявам се, това че е писано от чужденка (рускиня) няма да повлияе негативно. Подозирам, че произведението няма да добие масово популярност защото попада в юношеската литература, която сега се нарича "адулт". В него има повечко романтика и никаква епика, мрачни тонове, внезапни обрати -все неща, които сега са модерни. Затова пък изпълнението е свежарско, литературата е в добро съотношение откъм игра, има чудесна атмосфера, а илюстрацииите правени от Екатерина Корнева ми дойдоха много идейни. Да, малко са детински, но то и самият разказ е такъв и си идват много на място. Аз съм виждал къде по-лошо изпипани илюстрации, за целевата аудитория ми се струват много подходящи - създават чудесна атмосфера.
Разказът има лека механика, правите избори и трупате кодови думи. Имате отношения с двете сестри, които предопределят до голяма степен завършека до който ще стигнете. В разказа правите едно разследване, което е съчетано с романтични отношения. Ще успеете ли да разтопите едно сърце? Разказът не е концентриран върху алхимията, а върху човешките взамиоотношения. На мен ми беше интересен.

Ако трябва да го оценявам с точки за Златната никса му давам 4/5, т.е. второ място.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

31 Дек 2025 12:31
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 312
Лед и цвете #144420
Имах възможността да прочета "Лед и цвете" още преди премиерата на списанието. Изненада ме много приятно и бих искал да споделя кратки впечатления:
- Изборите изглежда подвеждащо лесни, но за достигане до успешен финал далеч не са толкова очевидни;
- Има учудващо голяма преиграваемост предвид не много големия обем. Прочетох я на два пъти - през първият стигнах до неутрален финал, а през втория до добър. Част от случките се припокриваха, разбира се, но дори и те в голяма степен носеха различно усещане поради новата посока в сюжета.
- Историята е интересна. Това е леко фентъзи (по-скоро е роментъзи, но не искам да си призная, че роментъзи ми е харесало толкова много), като през по-голямата част от времето предугаждах развитието на сюжета. Това донякъде ме подведе, тъй като си повярвах твърде много и допуснах няколко грешки при първия прочит. Сюжетът задържа интереса ми и в нито един момент не изпитах желание да прескачам текст и да отида директно на изборите;
- Има таблица с постижения. Това е подход, който обичам още от книгите на Майкъл Майндкрайм. Едва ли ще задълбая до степен да разкостя произведението и да открия как да получа всички, но със сигурност ще се намерят и такива маниаци;
- Преводът е доста добър, въпреки че тук-там имаше думи и изречения, които лично аз бих редактирал. Това обаче е субективно и като цяло Радослав Апостолов се е справил супер;
- Титулната илюстрация и цветовата палитра са страхотни. Вътрешните също са доста приятни и пасват добре на историята;
- Според мен би се харесало на читатели на всякаква възраст и от двата пола. Това е огромен плюс и ще следя с интерес мненията в социалните мрежи и форума.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, gbm, Efix7, turbobobi, Count Monte Kristo, snake_fang

01 Ян 2026 15:15
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 160
Лед и цвете #144422
Накратко: Произведението е изненадващо - започва по една траектория, но се разгръща - като свят, сюжет и персонажи - и предоставя хем приятни случки и история, хем част от изборите те карат да се замислиш - защо и какво се опитваш да постигнеш.
Има много красота, тъга, надежда, меланхолия и нежност. Много ми хареса, ала от играта исках още малко.

Определено бих се радвал на интервю с авторката, за да науча какво я е вдъхновило да напише "Лед и Цвете".

Атмосфера: Старовремска - нещо като 20те до 50те, но с магии - тоници, вълшебни цветя, създания и болести. Магията е неизменна част от това приключение - предимно е на заден план, с изключение на няколко ключови момента.

Игра: Стандартни кодови думи и показатели за отношения. 181 епизода. В началото успях да се подхлъзна по желанията на главния герой и избързвах, слагайки мераците си на преден план.
Затова и при първото разиграване стигнах до "Студените стени на лаборатории". При второто пък изследвах какво ще стане ако съм хаймана и получих "Да оправим сметките".
При третото разиграване се старах повече, но пак избързах и затова стигнах до "Измамени надежди".

При четвъртото изиграване му хванах цаката и успях да постихна "Дяволче от табакера".

За мен по-сложното като избори постижение е "Цветя в небето", но навигирането до него лично на мен не ми допадна толкова колкото до Дяволче-то.

Хареса ми преиграваемостта, както и възможностите да постигнеш целите си по различни начини.

Сюжет: Това е любимият ми аспект от приключението. Разгръщането на драмата и навигирането на опити за приемане с тъга, но и все пак търсене с надежда, както и търпението, което главния герой трябва да прояви са супер.
Хареса ми как някои избори са подвеждащи, но ако наистина четеш текста и внимаваш в картинката, сюжетът хем се разгръща още повече, хем целенасочено вървиш към добра развръзка за семейството.

Персонажи: Самият главен герой е доста плосък, но това за мен не е проблем стига заобикалящите го хора да са интересни. Камрин е звездата тук, докато сестра й - по обясними причини - е по-пасивен персонаж. Семейство Алвин - като единица - ми бяха много интересни и наистина исках да им помогна.

Какво не ми допадна: Горе-долу половината избори и проверки не ми харесаха - има немалко епизоди тип "имаш ли Тази кодова дума за епизод Х или продълважаш на епизод У".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Elan Morin Tedronai, harlequin, gbm, Efix7, comics_ross, snake_fang

12 Ян 2026 13:46
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1610
Лед и цвете #144527
В произведението е възможно при някои разигравания да се достигне до ситуация тип NO EXIT. За тези случаи инструкцията в края на епизод 46 да се чете така:

➢ Ако имаш кодова дума Молба → 49.
➢ Ако нямаш Молба, но имаш Букет и поне една от кодовите думи Талант или Фокус → 89.
➢ Ако нямаш Молба и Букет, но имаш и двете кодови думи Фокус и Закон → 76.
➢ Иначе → 58.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Следните потребител(и) изказаха благодарност: pachev_24

14 Ян 2026 01:44
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 37
Лед и цвете #144545
Разказът ми хареса и от четирите в Агамор 4 го слагам на второ място. Лековата, но интересна история, разказана с приятен литературен стил. Игрово разказът е богат на комбинации, краищата са интересни, макар и понякога встрани от основната идея. Интересно ми беше да го проиграя няколко пъти веднъж след друг, за да стигна до развръзката, цялото премеждие около нареждането на пъзела и решаването на всички проблеми.

comics_ross писа:
Сюжетът задържа интереса ми и в нито един момент не изпитах желание да прескачам текст и да отида директно на изборите;
Точно, напълно съгласен.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

15 Ян 2026 14:37
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 566
Лед и цвете #144550
Произведението е абсурдно. Не знам как успя да събере такова одобрение, но това си е проблем на одобряващите.

На много места в текста думи и изрази са употребени погрешно, което може да е проблем и на превода, но все тая - нали оценяваме отпечатаното в Агамор?
Плюс на произведението са късичките текстове на епизодите.
Логика в изборите няма, а и те не са много. В началото са повече, като или са съвсем тривиални, или са неинформирани. В резултат на един от двата вида избори, читателят натрупва кодови думи, след което се пуска по една пързалка, където предимно го питат с какво разполага, за да му кажат накъде да върви.

Лед и цвете започва зле.

Още в правилата има една тъпотия:
Шон "е хвърлил поглед на красивата девойка Гуен, която от своя страна е позамръзнала."
Сега... хвърля се око, когато става дума за заглеждане и харесване. И поглед можеш да хвърлиш, но не е това случая.
Гуен е Замръзнала (разбирам го по-нататък в текста, това си е нещо като официален термин за хората в нейното състояние). Думата "позамръзнала" хем е неточна, хем е някак неуместна, като подигравка.

Логиката на авторката е безумна. В епизод 1 описва момиче, което се облича еднакво и семпло, посещава магазина "в обичайния час" и изведнъж - ПРАС! - "Гуен напомняше на призрак, и както от призрак, от нея лъхаше студ."
Абсурдно . По какъв начин човек напомня на призрак!? И кой е казал, че от всеки призрак лъха студ?

Първият избор ме накара да се зачудя дали няма уловка. Никой никъде не ми е казал, че героинята се казва Гуен Алвин. Знам само за Гуен, Гуен влиза в магазина и аз трябва да избера реплика.
Първо, и двете реплики са кофти.
Второ, коя е тая Алвин?

Проблемът е там, че Алвин, както и Гуен, става за фамилно име, но по-скоро е лично име. И се запитва човек дали тук не се очаква да сгафя още от самото начало и да нарека девойката, в която съм влюбен, с грешно име.
Текстът продължава още по-безумно в следващия епизод.
"Тя беше красива дори така - с измръзнали мигли върху маска на безразличие."
Тъкмо се чудя откъде са й тези измръзнали мигли, и ме удря твърдението, че всъщност сме в разгара на лятото.
Не е забранено да се редят безсмислици...

Разбира се, проследих веднага последиците от избора на епизод 1 и, както очаквах, безумно е - без никаква логика в единия случай получаваш +1 точка за отношения с Гуен, в другия - не. Така де, игра да става. Казал е някой на авторката, че от време на време трябва да мърдат показатели.

"Разплати се за трите шишенца..." - Гуен идва, иска 3 шишета и плаща за тях. Това не е разплащане, а заплащане. Разплащането изисква някакво натрупване. Като да е имало да плаща за предишно вземане. Обикновено се разплащаш с кредиторите си.
"Аз назовах сумата за трите шишенца и преброих рестото". Сега... сума не се назовава. Това първо. Второ, в едно и също изречение "назоваваш" сума и "преброяваш ресто", без да има между двете действието Гуен плаща, а от това какво ще плати зависи рестото.

Усещането за съгласуване на времена никакво го няма.
"Според слуховете господин Алвин имал проблеми с полицията, а няколко дни по-късно изчезнал."
"имал проблеми с полицията" предполага продължителност. Когато имаме продължителност, не може "няколко дни по-късно" да се случи нещо, защото няма точен момент, от който да отброим.

"Тази ситуация ми изглеждаше като някаква реликва от миналото..." - става очевидно, че някой не знае значението на думата "реликва".

И така-нататък. Очевидно, всички тези неща са незначителни. Остава да му дадете Златна никса на това недоразумение.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Shin

16 Ян 2026 23:38
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 37
Лед и цвете #144565

Mindcrime писа:
Плюс на произведението са късичките текстове на епизодите.
Това изречение съдържа невярно твърдение. А останалата част от поста я намирам за страшен буламач, но все пак е добре, че Майкъл не е някакъв критерий или пък диспечер на вселенските проблеми.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

18 Ян 2026 20:38
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 133
Лед и цвете #144569
Доста поляризирани мнения прочетох за "Лед и цвете" и ми стана любопитно дали ще ми хареса, та днес най-после го изиграх.

Моето мнение също няма да е неутрално. Изненадан съм, че такова произведение, първо е намерило място на страниците на списание Агамор и второ е харесано от толкова много читатели. Ако повечето от читателите на книги-игри бяха 8 годишни момиченца, това нямаше да е изненадващо, но все пак говорим за мъже на средна възраст 40+ години.

Светът е някакъв приказен с магии и магически същества, но не усетих да е положено старание в изграждането му. Сякаш се очаква от читателя да е наясно с всичко, без нуждата да му се обяснява.

В изборите не успявах да открия никаква логика. Повечето, ако не и всички биха могли да бъдат правилният избор. Въпрос на налучкване е да уцелиш верния. Може би замисълът им е бил, читателят да разчита на интуицията си, знам ли.

Разказът започва със среща с обекта на нашата любов, без да знаем, че сме влюбени във въпросната девойка. Това го разбираме по-късно в разказа. През цялото време сме бавачка на малката и сестра и разнасяме, незнайно защо, цветя на съседите и. Поне в моето първо и последно разиграване, това правих, не знам има ли алтернативни пътища, в които се случва нещо по-различно. Страшна скука!

Литературата е доста префърцунено-натруфена с излишно поетично-засукани изречения, които тежат и дразнят. Пример: "Въздишката ми беше толкова тежка, че би могла да потуши пламъка на алхимическа горелка." А можеше просто да е "Въздъхнах тежко". Кому са нужни тия литературни гимнастики?
В друга сцена малката пик... тъй де, малката сестра ни посочва някакви цветя, които биват "нежнорозови, отровно розови, розови с червени петна, бледорозови и накрая просто розови". Някой може ли да обясни какво е "нежнорозово"? Има ли такава дума? Ясно е, че става дума за нежно розови, но останалите грубо розови ли са? Какво е "отровно розово"? Учил съм цветознание, но явно съм изпуснал уроците за нежнорозово и отровно розово.
После авторката описва някаква старица като "дребна, суха, с пухкави сиви коси и усмивка на набръчканото лице, сякаш самото слънце беше поръсило малко светлина върху нея." Едва не повърнах.
В друга сцена четем в някаква книга за магическите болести, тъй като нашата изгора и майка и са болни от такива. Осведомяваме се, че в книгата са изброени множество магически болести, но "Според съставителя, хората прихващат само две измежду магическите болести: Замръзване и Проклятие." Че какви са останалите магически болести, дето никой не ги прихваща? Признавам, че има нещо магизеско в съществуването на болести, от които никой не се разболява. Може би се има предвид, че от останалите магически болести се разболяват само магическите същества, но това не е уточнено, а на този етап от историята, все още не ми е известно, че в този свят има такива. За тях научавам по-нататък.
Продължаваме да четем: "Причина за Проклятието обикновено бивала разпра с вълшебно същество или неправилно използване на артефакти." Как да го разбирам това? Че можеш да се разболееш при неправилно използване на чайник? Ако го използваш да си изгладиш ризата с него, може да лепнеш Проклятие.
Има доста лоши изречения като това "Усмивката бе най-лошата от всички отвари – даваше се на безнадеждно болни, за да облекчи страданията им." Разбирам, че авторката е искала да каже, че най-лошо е да ти се наложи да ползваш тази отвара, но така написано излиза, че свойството ѝ да облекчава страданията на болните е нещо изключително лошо.
Спирам с примерите колко е зле текстът, защото са безброй.

Илюстрациите също като самия разказ са в стил подходящ за малки момиченца. Даже изглеждат така сякаш са рисувани от малко момиченце.

Не мога да си обясня парадокса големи мъже да се прехласват по нещо като "Лед и цвете" и да им е фаворитът за Златна Никса. Луди хора!

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kartacha

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Лед и цвете
Time to create page: 0.083 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ловец на Таласъми - коментари и ревюта (10 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Книги-Игри Класика
    • от Aleks~
    • Yesterday 20:33
    • Еволюцията на КИ у нас и навън (39 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Yesterday 15:39
    • Компютърни войни !? (14 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • Yesterday 09:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност