• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Комикс книги-игри

Комикс книги-игри

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
15 Юни 2014 14:10
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1273
Topic Author
Комикс книги-игри #90695
В тази тема ще се опитам да ви представя комикс-игрите, на които съм попадал. До момента всичките са френски и са на издателство Makaka ( www.makaka-editions.com ), които издават главно нормални комикси (за които ще пиша в друга тема). През юни 2012 г. решават да експериментират и издават детската комикс-игра "Chevaliers" ("Рицари"), за която днес ще ви разказа малко по-подробно. Книгата има огромен успех и повлича крака за още книжки в този жанр.

Книжката е насочена главно за деца от 7 до 12 години и е от 387 "епизода" на 176 страници. Започва с това как три млади момчета решават да избягат от скучното ежедневие в малко селце и да постъпят в известното "Училище за рицари". За да бъдат приети обаче трябва да преодолеят приемния изпит. Той се състои в това в рамките на пет дни да се завърнат с поне 13 гривни, като голяма част от тях са скрити на най-различни места в кралството. Може да играеш с всяко едно от трите момчета, като всяко едно има различни показатели за Сила, Издържливост, Чар и Интелигентност. Картата в началото на приключението дава възможност да се поеме в 6 различни посоки, като това дава възможност книжата да се преиграе поне 6 пъти. Пълна е с "визуални загадки" добре познати ни от Списание Дъга и "Любка и другите" - открий N на брой глави на дракон в илюстрацията, кой ключ влиза в тази ключалка, проследи кой път стига от А до Б и т.н. Също така има доста на брой лабиринти с избори наляво или надясно, като понякога слепия избор на посока води до нелепа смърт (точно в традицията на Битки Безброй). Хуморът в книжката е на доста добро ниво и успя на места дори и "дърт читател" като мен да разсмее. Илюстрациите са на добро ниво. Естествено, големият им обем предполага по-малка детайлност, но пък са приятни и децата, на които досега съм показа книжката много ги харесват.

Приключението в "Рицари" продължава в "Рицари 2", която не съм чел все още, а тази година излизат още две книги от поредицата, които всъщност представляват две паралелни разклонения на историята в зависимост от избора, който си направил в края на книга 2.

Следващата комикс книга-игра, за която ще пише е "Шерлок Холмс".

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Прикачени файлове:
411_e14f6ad52833a52a45a211241fb74cd4.jpg
411_ca92c00652acc2303ea92d932e5b831c.jpg
411_05a2d6489fe681db82cc5c60f3c63fbd.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Bob Moran

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

15 Юни 2014 15:12
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Комикс книги-игри #90697
Нещо тоя стил не ме впечатлява особено, както ти казах и на панаиара. Яко ми е сиренясал и клиширан, да не говорим за детински (по гадния начин). Иначе като оформление на корица е чук, а вътре е просто ОК. С историята не съм се запознавал... и само като го загледам тоя французки и ми се повдига нещо в стомаха.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

15 Юни 2014 15:21
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #90698

partci писа: писа:
Нещо тоя стил не ме впечатлява особено, както ти казах и на панаиара. Яко ми е сиренясал и клиширан, да не говорим за детински (по гадния начин). Иначе като оформление на корица е чук, а вътре е просто ОК. С историята не съм се запознавал... и само като го загледам тоя французки и ми се повдига нещо в стомаха.

Абе аз на Панаира друга ти показах, ама нейсе. :-) Радвай се, че не го е рисувала онази мацка, дето беше с майка си, че тогава да те видя с тези крайно констатации :wink:

15 Юни 2014 17:24
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Комикс книги-игри #90702
Абе стилът беше същият, ко ми са прайш, още тогава си говорихме.

Какичката... eх, а ако не беше с майка си... :cry:

03 Сеп 2014 23:23
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #95761
Комикс-играта "Captive", на която сценарист е Керото, вече e обявена, че ще излезе декември, има корица и няколко страници от комикса:

www.makaka-editions.com/2014/01/captive/

04 Сеп 2014 18:23
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Комикс книги-игри #95784
Артът е супер

Колко епизода е? Видях, че ще бъде 160 стр., а поне от публикуваните изглежда, като да са по 1-2 страници за епизод. Ясно, че не всички ще бъдат така, но ми е интересно дали ще успеят да разгърнат история, която да позволява прочитане (изиграване), което да не свършва за максимум 10 минути :-?

04 Сеп 2014 21:13
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #95798

comics_ross писа: писа:
Артът е супер

Колко епизода е? Видях, че ще бъде 160 стр., а поне от публикуваните изглежда, като да са по 1-2 страници за епизод. Ясно, че не всички ще бъдат така, но ми е интересно дали ще успеят да разгърнат история, която да позволява прочитане (изиграване), което да не свършва за максимум 10 минути :-?

Ами ще питам Керото,но си мисля, че са около 400 епизода. Това, което е качено е по-скоро Увода, а не епизод :-) Имаха с издателя и художника голямо колебание дали всички епизоди да са "в един цвят", но последно са се спрели на различни цветови нюанси.

21 Апр 2017 09:29
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #121370
Комиккс книгата-игра на Керото "Captive" вече е налична на португалски и се разпространява в Бразилия.

От доста време я има и на английски. Много добре му се получват комикс книгите-игри и е затрупан в момента да работи по сценарии за тях.

Тук я има на английски:

www.boardgameshop.eu/en/captive.html

09 Май 2017 12:10 09 Май 2017 12:10 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
Комикс книги-игри #121705
Снощи прочетох част от Captive, но честно казано не съм впечатлен. Артът е много добър, но цялостното преживяването бих могъл да оприлича като бледо подобие на куестовете, които играех на РС в края на 90-те.

Обикаляш от стая в стая, взираш се за някакви скрити местенца и се въртиш из едни и същи помещения, ако не си правиш труда да запомняш номера на епизоди и къде точно си влизал. Може би с развитието на фабулата нещата да се подобравят, но до момента не съм впечатлен.

Опасенията ми, че картинките ще дават много спойлери се оказа, че не е оправдано. Имаше няколко случая, при които видях подсказки, но не е голям проблем, ако се стремиш да не се вглеждаш в илюстрациите, които не са за твоя епизод.

Мисля си, че форматът на електронните игри е доста по-подходящата медия. Комикс книгата-игра е скъп продукт, който според мен сериозно отстъпва на алтернативата.

P.S. Книжката попадна при мен покрай Сашо от „Фантасмагория“. От “Blue Orange” са му я предложили като продукт с потенциал за издаване на българския пазар. Даже са се видели с Керо(то) на фестивала в Есен.

09 Май 2017 13:46
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
Комикс книги-игри #121708
Твърде скъпи са за малък пазар като нашия =/ За да докараш прилична корична цена трябва да зъвартиш 10-20 000 тираж, а това си е хем голям разход много голям тираж за нашия пазар. =/

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

09 Май 2017 14:19
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Комикс книги-игри #121711
Ако отчетеш, че разходите за арт вече са направени, не са толкова скъпи - например Българите излизат в пълноцветен печат. Друг е въпросът колко ще искат за права. А че пазарът е малък - това е еднакво вярно като за нормалните книги.

09 Май 2017 14:37
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #121712

Ал Торо писа: писа:
Ако отчетеш, че разходите за арт вече са направени, не са толкова скъпи - например Българите излизат в пълноцветен печат. Друг е въпросът колко ще искат за права. А че пазарът е малък - това е еднакво вярно като за нормалните книги.

Ами цената за правата (при Макака) беше: 1950 евро за 500 бр., т. е близо 8 лв на бройка за права. Печатът го бях смятал към 5 000 лв. в същото качество с твърди корица и т.н., т.е имаш цена от 18 лв само за печат и права. Такъв продукт трудно би се продавал и за 20 лв. А предлагането му по книжарниците става абсурдно дори и само да се опитваш да си възстановиш разходите.

Кандидатствах към Френския институт да ми платят поне правата, но ме отрязаха, че това не е продукт представящ френската култура.

09 Май 2017 18:10
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Комикс книги-игри #121723
Цената сега може да е различна, особено на бройка, печатът ще излезе по-малко на голямо издателство, което има печатница, с по-висок тираж ще паднат още разходите на бройка.

09 Май 2017 18:58
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Комикс книги-игри #121726

Ал Торо писа: писа:
Цената сега може да е различна, особено на бройка, печатът ще излезе по-малко на голямо издателство, което има печатница, с по-висок тираж ще паднат още разходите на бройка.

Да. Така е. Единствено печатът би могъл да свали сериозно единичната цена за бройка. Иначе цената за правата малко пада в зависимост от тиража. Те се смятат 15% от коричната цена на френското издание (19 евро) + 500 евро фиксирани. Ако тиражът е над 2000 бр. може да падне до 13%.
Иначе, има и друга опция, която ми предложи тогава Шуки (шефът на Макака): 8.5 евро на бройка, като от моя страна е само преводът, а за тяхна сметка е всичко остнало, включително и доставката до България (но не по-малко от 1000 бройки). Т.е да ми отпечатат бг издание в тяхната печатница.

Друг в въпросът дали за такъв тип комикс книга-игра ще има достатъчно публика за нея. И каква цена би платила тази публика. Като гледам каква е тъжна картинката с комиксите. Артлайн се опитват нещо да правят. "Дъга" го карат бавно и несериозно.

09 Май 2017 20:41 09 Май 2017 20:52 от Ейдриън Уейн.
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 82
Комикс книги-игри #121727
Само да питам колко страници и какъв формат е въпросното издание?

ПП: Сори, можах и сам да го намеря. 160 стр - А5. Голямо си е за комикс. Явно е и с твърди корици?

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Комикси
/
Комикс книги-игри
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg