• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Бягство от Затвора - тема за коментари

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
16 Юли 2012 22:50
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 152
Topic Author
Бягство от Затвора - тема за коментари #59064
Тук очаквам коментарите, мненията и впечатленията на съфорумниците. Подканям всички вече коментирали да пуснат впечатленията си и тук. Обещавам да отговоря на всеки, който желае да получи отговор!

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Юли 2012 22:52
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Бягство от Затвора - тема за коментари #59065
Сори за спама, ама къде може да се прочете този разказ. В списанието не го виждам ......

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

16 Юли 2012 22:54
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бягство от Затвора - тема за коментари #59066
Ето тук - www.legacyofkreya.com/upload/fil ... brake1.rtf

17 Юли 2012 09:22
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1186
Бягство от Затвора - тема за коментари #59079
В списанието ще се появи след като бъде предадено накотвено и в последствие го дадат на техническия екип да го качи.
Иначе днес го започнах и ми прави впечатление че хуаранг продължава да си е хуаранг дори като подлог и в увода нещо като корейски словоред: „добре че не бяха срутили къщата на местопрестъплението” имам чувството че местопрестъплението си има къща. Доста се чудиш и дали плъшок не е някакв нов вид демон с който ни запознава авторът и защо го няма в речника накрая на книжката пък то се оказа плъх.
Реакцията на библиотекаря също ми се стори страшно нелогична, някой крещи в библиотеката и после му се плези пък той хуква са панически писъци...
Почти толкова неадекватна е и реакцията на „плъшока” кото пък си седи на място и гледа умно. Гледа умно защото вероятно е начетен, както ни информира изречението стоящо ни в клин ни в ръка: „Плъха явно беше начетен.”
Аз ли не съм в настроение за шеги, разказа ли не предразполага за това или шегата не я бива. Всъщност шега ли е?

Като продължа натам ще коментирам пак.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

17 Юли 2012 09:44
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 219
Бягство от Затвора - тема за коментари #59080
Да не ставам адвокат на автора ама Вилорпе земи прочети целия разказ и тогава коментирай предполагам ще ти стане ясно за плъха а и за други работи.

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

17 Юли 2012 10:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Бягство от Затвора - тема за коментари #59086
Ще ми стане ясно защо плъха се казва плъшок в разрез със стила или защо местопрестъплението си има къща? (О.О)
Добре, ще последвам съвета ти.

Цвят за модериране

17 Юли 2012 12:14
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бягство от Затвора - тема за коментари #59104
Аз да отговоря на Спас по следния начин:
Ако "мястото на местопрестъплението" си има място и е логично, то защо "къщата на местопрестъплението" ти се вижда нелогично?
"плъх" и "плъшок" са синоними, нали? Или съм се объркал? И с който точно стил е в разрез?
Прекланям се пред познанията ти по корейски словоред! - По корейски словоред познанията ти се прекланям! - ето ти пример за корейски словоред.
Плъшока не е демон.
Реакцията на библиотекаря си е съвсем логична - някой изпада в бурна лудост на място, на което се пази тишина и спокойствие.
Интересно ми е как определяш адевактно и неадекватно поведение при плъховете.
Интересното с плезенето е не, че монаха се плези, а защо го прави.
Вилорп - моля те опровергай ме като ми покажеш, че поне ти четеш внимателно предоставеното ти!

ПП - Хуаранг ще продължава да си е хуаранг - дори като подлог.

17 Юли 2012 12:51
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Бягство от Затвора - тема за коментари #59115
Разказът е много добър като цяло. Според мен бележи напредък в сравнение с "Хуаранг и кумихо" - и като игра, и като история. Сега е избегнал излишните повторения на текст и е направил играта с повече възможности за успешно изиграване. Този път историята е по-малко трагична, но случките са повече и по-интересно разиграни. Ако Лейдрин напише още един разказ-игра в същия свят, може да се получи нещо като "Професия ченге". Количеството смях в текста наистина може да се стори извън мярата на някои - въпрос на вкус, а и на нагласа. Опитът да се предадат корейски езикови особености на български продължава; той прави текста да звучи странно на места и това може да бъде и ефект, и дефект за читателя. Аз лично харесвам кореизмите в пряката реч, защото така от изказа на героите се усеща местният дух, но в останалите случаи бих предпочел да има членуване и множествено число. Трябваше да вляза в ролята на "коректор с ограничени (по различни причини) редакторски правомощия" и като такъв имах само малко забележки върху стила. (Надявам се авторът да се е съобразил с тях, не съм проверил все още.)

17 Юли 2012 13:11
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Бягство от Затвора - тема за коментари #59118
„Обичайното за този плъшок би било да не подхваща много работа, да дебне търпеливо всяка възможност за далаверка или да задигне нещо, а нападенията му биха се случвали предимно изотзад.”
Плъшок се употребява единствено като нарицателно за човек, не като синоним на плъх. Като синоним евентуално можеш да ползваш поганец (Диалектна форма за Плъх.). Ще се радвам да ми покажеш къде си го видял да се употребява като синоним на плъх.

„Мястото на местопрестъплението” е всеобщо приета форма. Както казах в случай с къщата, ми звучи все едно „манерката ме местопрестъплението” или „континента на местопрестъплението”. И затова ще се радвам ако ми посочиш конкретен пример. Такъв израз просто не мога да открия.

Явно доста ни се различават възприятията за логика. Според мене ако някой се разкрещи в библиотека логично е да му направят забележка. Виж, ако по времето в което се развива действието всеки повишил тон в библиотека вади калашников и почва да избива присъстващите - да реакцията на библиотекаря е логична.
Адекватното поведение на плъховете го определям по адекватното поведение на животните, който първо се опитват да избягат и ако не могат атакуват. Всъщност това е инстинктивно поведение за всички, не само за плъховете. Като замахнат към тебе първата ти реакция е да отстъпиш и да избегнеш удара. Плъховете, като животни, действат инстинктивно. Тъй като не съм чел натам, не мога да знам дали това е истински плъх или преображенец примерно, но на база наличата информация така преценявам.

Интересното с плезенето е, че монахът се плези за да не го помислят за демон, но точно това е убеждава библиотекарят от разказа че е демон от 7 кръг на деветия ад (В корейската митолагия всеки ад си има кръгове? Не е като при нас един ад със 7-9 кръга?).
Отново опираме до адекватна реакция. Защо старец на преклонна ъзраст ще се плези вместо да вдигне извинително ръка или както е обичаят по онези места.

Под корейски словоред имаш точно предвид това което си посочил, разместване на думите. То това разместване и в другите езици го има.

Цвят за модериране

17 Юли 2012 13:20
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Бягство от Затвора - тема за коментари #59120

Вилорп писа: писа:
„Обичайното за този плъшок би било да не подхваща много работа, да дебне търпеливо всяка възможност за далаверка или да задигне нещо, а нападенията му биха се случвали предимно изотзад.”
Плъшок се употребява единствено като нарицателно за човек, не като синоним на плъх. Като синоним евентуално можеш да ползваш поганец (Диалектна форма за Плъх.). Ще се радвам да ми покажеш къде си го видял да се употребява като синоним на плъх.
Напротив, "плъшок" означава тъкмо плъх. Чувал съм в жива реч думата в това значение, а явно и книжовната употреба е същата: www.helikon.bg/books/7/57985_pol ... ashok.html

Колкото до "къщата на местопрестъплението", би трябвало да бъде само "местопрестъплението", но е допустимо и "къщата на престъплението", ако целта е да се избегне описателното "къщата, където е било извършено престъплението".

17 Юли 2012 13:30
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бягство от Затвора - тема за коментари #59122
Относно плъшока - пълни глупости! Цитираш ми нарицателно! Защо тогава използваме израза "книжен плъх", а не "книжен плъшок"? Или и това и общоприета форма? Изобщо какво е нарицателно според теб?
Относно местопрестъплението - ако бях използвал място, а не къща - щеше да е наред, така ли? Защото е общоприет израз?
"Явно доста ни се различават възприятията за логика. Според мене ако някой се разкрещи в библиотека логично е да му направят забележка. Виж, ако по времето в което се развива действието всеки повишил тон в библиотека вади калашников и почва да избива присъстващите - да реакцията на библиотекаря е логична.
" - това как да го приема - като признак, че внимателно си чел и си разбрал в кое време се развива разказа?

"Адекватното поведение на плъховете го определям по адекватното поведение на животните, който първо се опитват да избягат и ако не могат атакуват. Всъщност това е инстинктивно поведение за всички, не само за плъховете. Като замахнат към тебе първата ти реакция е да отстъпиш и да избегнеш удара. Плъховете, като животни, действат инстинктивно. " - това също. Къде видя да съм написал, че някой замахва към ПЛЪШОКА, а той си стои мирно?
"7 кръг на деветия ад " - се нарича каламбур.
"Защо старец на преклонна ъзраст ще се плези вместо да вдигне извинително ръка или както е обичаят по онези места." - може би защото това е обичаят по тези места? В тибет хората се поздравяват като се плезят, именно за да докажат, че езиците им не са лилави и не са демони. Неадекватно ли се държат? Тибет е страната на будизма - монаха е будист.

Изобщо Вилорп - поведението ти е предизвикано от това, че обвиних коментара на първия от рецензентите за некадърен, ли е? Или днес принципно си станал с нещо нагоре?

17 Юли 2012 14:06
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Бягство от Затвора - тема за коментари #59129
Мисля, че издребнявате :)
Разказа е добър, системата е лека, макар и трите кода да са леко досадни, хумора е в достатъчна доза, за да не ни остави да заспим и в същото време не е твърде много, за да си помислим, че играем пародия.

8.5/10 по личната ми скала. Малко по-български език* и по-малко цикли определено щяха да подобрят разказа, но не знам дали щеше да се събере в 100 епизода. Губи 1 точка заради същите тези цикли, които ме скарат да се чудя дали наистина тоя похват е нещо добро. Губи 0.5 точки, заради новата система за подземието и някои езикови странности. Също така, няма предупреждение, около изборите, които трябва да помним :)

*визирам най-вече вечния спор за членуването на Хуранг. Аз проблеми нямам със словореда :)

ПП: Определено мнението ми не се промени след преиграването, даже по-скоро се подобри. Ако бях оценител в конкурса щях да дам следните оценки:

1. Правопис - 6/6
2. Литературност - 5/6
3. Описателност - 5.5/6
4. Система - 5.5/6
5. Преиграваемуст - 6/6
6. Кефометър - 10/10

Общо: 38.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

17 Юли 2012 14:17
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Бягство от Затвора - тема за коментари #59131
Хубав разказ,интересна история с щипка хумор,която прави нещата още по добри.Има доста литература и това помага читателя да си представи по добре нещата.Това с помощника плъх е яко и а ако Волорп прочете целия разказ може би ще разбере защо животинката не се държи като нормален плъшок.Имам мноооого прекалено много циклене.Обикаляйки из лабиринта при определени обстоятелства една ситуация може да се повтори три пъти докато излезеш.Изисква доста писане още отначало за да не се объркаш после/освен ако нямаш страхотна памет/.Оценката можеше да бъде по добре направена сега е доста постна.Като цяло произведението е много добро и лично аз го изчетох с удоволствие.

България над всичко

17 Юли 2012 14:35
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Бягство от Затвора - тема за коментари #59132
А да сетих се нещо/може да мине за заяждане,но все пак/-когато се прави че е дошъл да чете сури се казва че е казал име на манастир,който не съществува,но всъщност ток казва името на своя манастир.

България над всичко

17 Юли 2012 14:39
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Бягство от Затвора - тема за коментари #59134
Всъщност по времето, когато се развива разказа, а той е биографичен, такъв манастир няма. Манастира е построен по-късно, в знак на благодарност към Пак Йон Уол и той е назначен за доживотен негов наместник едва тогава, но как и защо - очаквайте по - нататък в историята.
Да отговоря на vg - има идея за трети разказ, негов герой е корейски шаман - шимбанг. Той се появява по-късно в историята обаче.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 20 Юни 2025 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност