• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
"Мината на Орките" е вече налична за сваляне онлайн!

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
22 Юли 2022 18:16
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
"Мината на Орките" е вече налична за сваляне онлайн! #140430
Ревюто е позитивно всъщност, може би най - доброто за момента.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

26 Юли 2022 01:19
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 161
Topic Author
"Мината на Орките" е вече налична за сваляне онлайн! #140442
Коментар на коментара на Ал Торо за "Мината на Орките" - вкарвам всичко от Сашо наред и отговорям, и докъдето стигна:

"Мината на орките" за съжаление никак не ми харесаю

>>> Може би, защото реалната и истинска мина е оставена за втората част :-)

Текстът не е на добро ниво нито стилистично, нито смислово, но пък е лек и четивен.

>>> Текстът е минал редакция от Петър Агапов, аз съм доволен от това, което свършихме.

Мината на орките е на 3 км от военно поделение. Бичуван пленник се свлича на пода, сякаш не е окован и доброволно е стоял прав до момента на загуба на съзнание.

>>> Не са те изтезавали достатъчно, затова. Иначе твоето е по-скоро сякаш се заяждаш тук, но както и да е...

Думи се повтарят по 3 пъти в едно изречение, още в първите абзаци на увода.

>>> То и затова текстът е "лек и четивен", защото постоянно ти повтаря какво се случва ;-)

Командирът ти се "фръцва". Можеш да вземеш един предмет от оръжейната, защото нямаш време за повече, нищо че имаш после един ден път до целта - тя е на 3 км, но ти си късокрак, явно ще ги ходиш цял ден...

>>> Героят, все пак, е джудже, мога да ти намеря D&D ходове на Джудежета и те са обикновенно наполовина от хода на хората, също така краката им са къси.

Хобгоблини са "същите" като шефа си огре - не очаквайте повече описание, ако тези думи не ви говорят нищо.

>>> Не са играли D&D и няма как да знаят какви са тези същества, съгласен съм напълно с теб!

Имаш, цитирам, "раздърпана ризница (по-скоро, да кажем, нагръдник)". Този натрапчив и вмятащ авторов глас, това постоянно чупене на повествованието, неебателно определяне на детайлите - дразнят. Това е книга, а не ролева сесия и авторът може да реши овреме и качествено с какво е екипиран героя и да ми го опише, вместо да подмята "да речем" и да не знае ризница ли е, нагръдник ли е.

>>> Не се сещам, кълна се, такова нещо, самите предмети са описани един по един още в дневника, не знам за какво говориш, честно, Саше?

Това всъщност е огромният плюс на книгите пред ролевите сесии.

>>> Да, но досега няма "книга-игра" по "ролева сесия", забележи!

Преминава се от първо във второ лице ей така.

>>> Това моите тестъри го изтъкнаха като плюс...

Има повествователни неконсистентности, например ако срещнеш втори път гном, той ти се радва на срещата и знаеш, че е изобретател и търговец, казва ти, че е успял да си разпродаде стоката, а може първия път просто да сте се разминали, без да сте си обелили и дума и да нямаш идея какъв е.

>>> Мислех да сложа кодова дума дали си срещал преди гнома при 2-ра среща , но тази ситуация е толкова рядка и невъзможна, че се отказах от само себе си ;-)

Имаш избори да говориш с някого, след което ти се казва, че не знаеш езика му. Имаме неща като "гледа те влюбено, все едно си картина на ренесансов майстор" в средновековен фентъзи свят или "Кирби не е Наполеон". Със същия успех може да се напише във фентъзи роман "гледа те ядосано, все едно си му сложил скоба за паркиране без sms в синя зона". Този ефект може да е търсен, но за мен унищожава всякакъв опит за потапяне и атмосфера.

>>> Без да се заяждам с теб, Саше, но нямаш чувство за хумор, или поне не си чел досега Пратчет, ама сериозно да си го чел, не че пиша като него, но се опитвам.

Приключението свърша в абсолютно нищото, може би в края на първи акт, ако трябва да го определим по драматургична структура. Не стигаш даже до завръзка, да не говорим за развръзка. Целият ми прочит беше под 25 епизода, които средно биха се равнявали на 1/4 - 1/3 страница в книга, т.е. около 7-8 страници четене максимум или по лев на страница. Можеше да е нещо, което може да се преглътне (макар и пак много лошо), ако беше разказ-игра в списанието, но за самостоятелен продукт - по никакъв начин - чел съм книги с по-дълги предговори от целия обем на единично разиграване тук, а и по-лошото е липса на каквато и да е сюжетна завършеност, а не малкият обем.

>>> Книгата е обемна и не знам как си я минал само с 25 епизода, явно си давал пас повечето пъти, или не си се бил с коболдите, указвам в края схемата.

Системата е неоползотворена - имаш показатели, но нямаш избор с какви точки да започнеш. Не става ясно когато ползваш молитви при проверки дали го правиш преди или след хвърлянето на заровете, което е съществено. Предимство обаче е, че правилата са супер кратки и леки и можеш веднага да се впуснеш в приключението. Самите избори са ок.

>>> Бих могъл да ти цитирам правилото за молитвите и ще видиш, че там си пише мота-мо кога и защо точно се хвърлят, но да, едва ли си го срещал в други игри.

Безобразно е, че като си завъртиш телефона и те праща на първи епизод - няма и никакво следене на прогреса или директен начин да се върнеш на даден епизод. Трябва да се играе със заключено въртене.

>>> За техническите детайли ти казах на лична в чата - моят съвет до хората, свалете си я от Библио и няма да имате проблеми с четенето. Другото, което е, че софтуерът, който използвах, е твърде тромав и сложен, така че освен за хипер линкове, за друго не ми послужи. За е-зарчета, питайте Ринглас, той е по магиите!

Както се знае предварително, не са използвани никакви предимства на електронните книги-игри, които са стандарт повече от 10 години, например водене на дневник или хвърляне на зарове. >>> виж по горе.
Когато отида на епизод ме праща на последната му страница, вместо на първата. >>> в Библио не е така, гарантирам!
Отметките не работят коректно - запазвам на епизод 149, като се върна към отметката ме праща примерно на 2. >>> същото.
Все пак има някои базови възможности, които са приятни, например настройване на размер на шрифта, цвят на шрифта и фона и т.н. >>> Благодаря!

Като цяло, продуктът има проблеми във всяко отношение, но ако беше цяло произведение, според мен нивото му би било около за 3/5 звезди.

>>> Аз лично съм доволен от изпълнението на играта, но ако има какво да се желае още, бих си пожелал повече ревюта и от други хора, благодаря ти отново!

Извинявам се за негативизма, отделих време за прочит и що-годе детайлно ревю, с надеждата да съм полезен на автора и другите, тръгнали по този път, макар че подозирам каква ще е реакцията :) Така или иначе съм длъжен да съм откровен и да опитам да помогна, а като читател и фен на жанра се надявам да получаваме значително повече от предлаганите на пазара интерактивни книги, независимо дигитални или не.

>>> Аз се извинявам пък на свой ред, че не успях да получа "премиера" при вас на форума и ми казаха, че било само за "хартиени книги", а то все било "пазар" :)

Извинявам се и за евентуални грешки в ревюто, пиша от телефон в пълно купе на влак... >>> С маски и прочее и жегата е било ужас, дано е минало!

ПП. Прочитът ми е през приложението на Озон, на Android. >>> В Библио получавате цялата книга накуп и си я четете, където искате, ограничения там няма!

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Mindcrime

14 Ян 2023 10:39
Der's Avatar
Der
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 511
"Мината на Орките" е вече налична за сваляне онлайн! #141425
Стигнах и до "Мината на Орките" - ставам все по-голям фен на epub формата. Мисля, че той има своето място паралелно с хартиения носител:

retrospectionzone.blogspot.com/2023/01/blog-post_14.html

Always Outnumbered, Never Outgunned
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.053 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Today 21:59
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (20 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от kiril_ps
    • Today 20:18
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Вилорп
    • Today 11:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg