• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Дигитализиране
/
Дигитализирани заглавия

Дигитализирани заглавия

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
13 Юни 2025 11:52
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 177
Дигитализирани заглавия #143986
Брат, не знам за филма "Матрицата", но там Оракула каза, че никой не ти казва, че си избран, така както никой не ти казва, че си "влюбен", и аз вече съм влюбен в теб. Така или иначе, не е в това проблемът ми, по-скоро ти си забил в "90те", тъй като и филмът "Матрицата" е от тогава, всъщност 1999. Така, аз от моята "2025", ти махам.

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

16 Юни 2025 14:29
vilian
Блокиран
Блокиран
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Дигитализирани заглавия #143989
Пускам коментар по темата за да внеса повече разяснения.

Преговорите с Блонд съм ги започнал още през юни 2021 г. чрез писмена кореспонденция, като съм поискал неговото разрешение да публикувам книгите му в GameBook.BG. Във времето ми е отказвал поне няколко пъти.
Сайтът Knigi-Igri.NET го възстанових през юли месец 2022 г., тоест една година след като за първи път съм му поискал разрешение или съм имал планове да го правя.
Успехът ми с придобиването на правата бе финализиран през юни месец тази година (2025). Тоест, занимавал съм се цели 4 години, разменяли сме си безброй мейли, правили сме различни уговорки, докато накрая нещата не се случат.
Оттук нататък аз си решавам дали да сваля книгите от определено място или пък не, това си е мое право, което съм си заслужил с много усилия и не подлежи на дискусии.

От началото на дигитализацията в периода 2011-2014 съм имал разрешение за публикуването на книгите му на тогавашния сайт Knigi-Igri.NET и поради тази причина те са били налични за сваляне оттам. След предаването на щафетата през 2014та, новите собственици са получили цялото съдържание на тогавашния сайт + сканираните книги.

В тази връзка помежду си нямаме никаква уговорка - писмена или устна, за каквото и да е трансфериране на правата върху въпросните книги-игри, с уточнението, че така или иначе те биха могли да бъдат получени само и единствено от техните автори. Следователно няма как да поемам отговорност към действията или бездействията случили се с конкретното съдържание, тъй като не съм бил намесен в нито един аспект от развитието на сайта след 2014г.

След възстановяването на сайта .NET книгите на Блонд не са били качени на него, няма да ги намерите и сега. Обхватът на договорката ни е само в рамките на GameBook.BG, където четенето така или иначе е напълно безплатно.

Относно премахването на съдържанието от този сайт, бих казал, че това се случи единствено благодарение на Superhosting, които просто изпратиха мейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и така ситуацията най-накрая бе взета под внимание. Това се случи след като преди това на два пъти в рамките на седмица изпратих съобщение на същата тази поща и не получих отговор. И друг път съм писал на нея по различни причини, и всеки път съм бил тотално игнориран. Но това е друга тема.

По отношение на книгите в другите сайтове, в Замунда има торент, който освен книги на Блонд съдържа и много други на различни автори. Той няма да бъде премахнат, тъй като по този начин ще се навреди на цялостното съдържание и цялата идея за безплатно споделяне ще бъде тотално опорочена. Книги има и на други места, стига човек да се разрови малко повече.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, kartacha

16 Юни 2025 18:04
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Дигитализирани заглавия #143990

vilian писа:
Пускам коментар по темата за да внеса повече разяснения.
Оттук нататък аз си решавам дали да сваля книгите от определено място или пък не, това си е мое право, което съм си заслужил с много усилия и не подлежи на дискусии.

Никой не поставя правото ти да свалиш книгите на Блонд под съмнение. Това, което хората поставят под съмнение, е основанието ти. Благодаря ти, че ясно и в прав текст декларираш, че действията ти са лично, а не принципно мотивирани. Спестяваш много главоболия на хората, на които в някой момент ще им се наложи да обяснят на други хора защо не си стока.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dredknight, Efix7, Etom

16 Юни 2025 20:51
vilian
Блокиран
Блокиран
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Дигитализирани заглавия #143991
Няма защо да ми благодариш - аз нищо такова не съм казал.
Написах конкретно кога и как се е случило, понеже всички тези неща са предприети като действия на частен принцип и не са били оповестени публично.
Оттук нататък всеки сам си прави сметката и решава в какво да вярва.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

16 Юни 2025 21:35
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
Дигитализирани заглавия #143993
Браво на Блонд. Ето един човек, който цени труда си и знае цената му. Заради това такива като Блонд (и като Уейн) са някъде високо горе, а такива като мен са някъде долу в ниското, сред нищото.
Вероятно същото е положението с Вилиан, сравнен с Виктор, Никола, Сашо и Никсата.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom

16 Юни 2025 21:47 16 Юни 2025 21:54 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1043
Дигитализирани заглавия #143994
Драги съфорумци, разбира се, че е право на Вилиан Стефанов да поиска премахване като доказан праводържател - и ние го уважихме. Това, че се оплаква, че не сме отговорили на имейла в рамките на няколко дни, е просто драма. Хостингът ми писа на личен адрес и реагирах веднага.

Сега, нека да стане ясно на хората, защото си личи, че така упорито цитираният "Закон за авторските права" фундаментално Вилиан не го разбира в неговото приложение.

Той лично е качил дигиталните книги-игри навремето на хостинга на сайта. Това се вижда ясно - и от теми във форума knigi-igri.bg/forums/digitizing/810?start=960#93105 (и от теми в клонирания му форум на неговия сайт, които дори се е опитал да заличи, след като му ги посочих, но аз за щастие съм им направил screenshots :), и от свидетели, и от факта, че е бил собственик на .bg домейна и го е привел в експлоатация още от края на 2013 г. (knigi-igri.bg/forums/about-forum-and-sit...-forum-knigi-igri-bg), а документално го предаде чак през 2018 г, въпреки че е трябвало да предаде през 2014 г. Още един негов никак не малък "пропуск". Тоест, когато е "предавал щафетата" през 2014, не е предал нито правата (защото не ги е имал), нито пълния контрол.

Това, което му убягва упорито, е разликата между това да са ти отстъпени авторските права на дадено произведение по силата на лицензионно споразумение и това да имаш разрешение за даденото произведение да се публикува някъде!

Следователно: ако той не е имал разрешение - отговорността е изначално негова. А ако е имал разрешение - няма никакъв проблем с това, че архивът е останал активен след него. Не може да го поддържа две години, да го предаде без уговорки, и после да се появи и да каже "ами то е било само временно".

Сам казва, че не е предал никакви "права" - защото не е имал такива. Тоест, архивът е бил фенски - както и ние сме го поддържали като фенски. И той си остана такъв. Това не е някакво изобретение на knigi-igri.bg - същото правят Internet Archive, Open Library, Europeana, и десетки дигитални библиотеки по света. Там практиката е ясна: качваш свободно достъпно заглавие недостъпно от десетилетия на пазара с уважение към автора, и ако той възрази - се сваля. Точка.

Междувременно, качвал е и други книги - като на Дейв Морис, Джейми Томсън, Йън Ливингстън. В лични разговори никой от тях не знаеше, че Вилиан е имал разрешение, нито са давали такова. Но за разлика от него, те реагираха с разбиране, и въпросът беше решен с уважение. Това е духът на фенските проекти - а не обикаляне с бухалка и поучаване на всички какво значи "авторско право".

Папката със сканирани книги, която беше на хостинга - беше негово дело. И когато след време дойде с вдигнат пръст, с обвинения и драматизации, с изкривяване на факти, както и откровени, лесно проверими лъжи, вече стана грозно.

И тук идва същинският проблем: вместо нещата да бяха ограничени до факта, че той иска определени заглавия да се свалят, той тръгна да хапе самата платформа, да се заяжда с общността зад нея, която реши да му потърси публично мнението по въпроса, да прехвърля отговорност върху Блонд (което беше крайно нелепо), и дори публично де се похвали как е "зашил шамар" на сайта и хората в него, подплатено и със закани (нека хората си прочетат цялата тема в групата на Der тук и да си преценят за себе си: www.facebook.com/groups/allaboutgamebook...nk/1258941442900358/).

С това опорочи иначе съвсем разумно искане.

Още по-неприятно: в друга дискусия сам призна, че не възнамерява да премахне торент с книги-игри, включително нови заглавия от последните години, защото "книгите ги има на още доста места, няма нужда да ги свалям". Това го заявява с ирония, в коментар към Никсата, който го пита защо сам качваш пиратски книги (на база на събрани от нас улики в последните 3 години). И какво излиза? Нарушава авторски права съвсем съзнателно, но громи публично всички останали, че не уважавали закона.

Е, какво излиза:

- Първо е качил книги, някои от които без ясно разрешение.
- После е предал платформата без уговорки или условия.
- После се завръща и започва да държи сметка на тези, които междувременно я поддържат.
- Междувременно, сам качва нови книги като торенти.
- Паралелно с това обяснява колко много държи на авторските права.

Мнението му по-горе е поредно доказателство за целенасочените му действия по увреждане на нашата платформа и хората, които седят зад нея.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
506597209_24075220285416118_854721646879244893_n.jpg
506152037_24075673972037416_3486328277058106786_n.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, kartacha, dredknight, Efix7, sycamore_bright, turbobobi, Etom

23 Юни 2025 16:33 23 Юни 2025 16:39 от lagrestin. Причина: допълнение
lagrestin
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 37
Дигитализирани заглавия #143999
Здравейте!Искам да взема отношения по темата.Ще се опитам да акцентирам повече върху това което касае почитателите на книгите игри,а не авторските права.Предварително ще кажа,че уважавам правото на всеки автор и/или човек който под някаква форма се труди - пише и/или превежда книги-игри,обработва ги,качва ги и т.н.Той има право да определя съответна цена или условия,защитаващи неговите интереси и вложен труд.Добре е обаче да се имат предвид следните неща,за да не се оставя лошо впечатление у почитателите на жанра,както и това те да имат предпочитания към книгите на българските автори,вместо към чужди:
1.Защо е необходимо да има дигитализация на книги-игри под някаква форма и формат?Защото понякога някоя заглавия от "старата" и "новата" вълна са изчерпани и ги няма на пазара.Ще дам примери:веднъж питах за "Пътят на короната" на Любен Коев и нея я няма нито на пазара,нито в дигитализиран вид.Същото се отнася с книгата от новата вълна "Калоян и златният печат" на Георги Караджов.Даже за втората книга имам следният въпрос:има ли втора част или продължение,понеже авторът беше пуснал анонс,че е написал над 1000еп.,беше пуснал няколко примерни кампании във форума - Филипопол,Перперик,споменал беше за сръбска кампания и т.н.,а първата част знате,че свършва до сватбата с куманката,пък и книгата е изчерпана.
2.Не всеки е от София или от големите градове и едва ли би пътувал специално до "Славейков" или до НДК за Панаира на книгата.А щом няма достъпност в доста населени места е добре за жанра да има някакво фенско издание под дигатална форма. Всяка книга-игра следва да се намира лесно - както от деца и подрастващи,така и от възрастни,без значение дали е в хартиен или електронен вид.
3.Много от книгите-игри от старата вълна не са преиздавани.Може някой автор да има свои лични копия или някъде може да има някои пуснати бройки,но първо подобни бройки са единични,може да изискват пътуване до друго населено място,както и "пазарлъци" с притежателя,което може да бъде отегчаващо.Другото важно нещо е,че ако въпросните книги са с попълнени или надраскани дневници,захабени корици и/или страници,тогава цената им следва да бъде по-скоро символична (до 5лв. примерно).
4.Живеем в 21-ви век.Много романи,приказки,повести и т.н. - наши и чуждестранни ги има в електронен вид ("Под игото","Робинзон Крузо","Записки по българските въстания","Винету" и много др.).Това не пречи някой да си ги купи,в случай че иска да ги колекционира или притежава на хартия.Виждате,че множеството от чуждестранните книги-игри също са достъпни в интернет (говоря за оригиналният език,на който са написани).Има качени дори и ролеви игри,като "Подземия и дракони".
Възможно е част от авторите да искат да запазят част от игровите механики,похвати и др.неща в тайна,претендирайки за оригиналност,но ще им кажа,че много от системите бездруго са измислени отдавна от някого,пък и ако действително някой иска да се добере до тях,това няма как да се предотврати.
5. Някои от линковете на разни онлайн проекти,като например Legacy of Kreya и kaloyanproject.com са неработещи.Това не знам на какво се дължи,но държа да се знае,че техните създатели следва да ги направят достъпни (освен ако вече умишлено не са деактивирали или изтрили въпросните страници).Ако обаче липсата на достъп се дължи на това,че се изисква определен интернет-браузър,бисквитки,по-честа активност или нещо друго,това създава излишни затруднения и е досадно за почитателите.Колкото по-усложнени са нещата,толкова по-отблъскващо за почитателите.
И накрая:от полза за жанра е всеки автор,админастратор,модератор или друг,който пише,превежда,качва материали,поддържа страници и т.н.да помисли и да отговори сам пред себе си: дали подбудите му да ограничава дадени произведения са свързани само с финансовата страна и авторските права или са на лична основа,силно его и т.н.Не би било добре,ако например дадени действия се предприемат само,за да се прави "сечено" на другите или пък поради това,че някой има лични конфликти с някого и двете страни се опитват да си доказват взаимно "кой е по-добър" автор или нещо друго.
Като цяло,във форума е по-добре дискусиите да са конструктивни,да има повече анонси,демо-версии и т.н.,отколкото излишен спам и конфронтации.От това жанрът може само да спечели.А самите оценки е добре да ги правят основно почитателите и те да са ангументирани.
Успешен ден на всички!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, Count Monte Kristo

24 Юни 2025 21:09 24 Юни 2025 21:52 от ringlas.
Lerain's Avatar
Lerain
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 51
Дигитализирани заглавия #144011
Привет,

Направих една рутинна проверка за съдържанието в MEGA облака и гледам, че някой е играл срещу него. :D
1.png

2.png

Оправил съм го и сега има нов линк, но имам чувството, че ако го пусна публично - пак ще се играе.

Пиша главно за да напомня, че колекцията книги-игри продължава да съществува в archive.org: Дигитализирани Книги-Игри Архив (06.2024)
Има начини и от там да се премахне, но е много по-трудно и не мисля, че някой чак толкова ще се занимава.

Вие може да сваляте от там книгите индивидуално, чрез опцията им.
Също всичко може да се свали наведнъж с програма като JDownloader, в която се поставя горния линк за анализа и намира 1622 файла.
3.png

Или дори може да използвате торент опцията на сайта.

Поздрави

Линковете към съдържание за сваляне са временно премахнати.
Прикачени файлове:
1.png
2.png
3.png
4.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: face off

24 Юни 2025 23:41
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 177
Дигитализирани заглавия #144012
Брат, не че нещо, ама не ги ли научихме тези заглавия наизуст вече :) Айде се успокой, торентите и без това скоро ще изчезнат като форумите :)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

25 Юни 2025 02:07 25 Юни 2025 16:45 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 49
Дигитализирани заглавия #144013
Първо да поздравя Lеrain за труда,

Второ, понеже Lagrestin e питал за Калоян, да кажа каквото знам
За Калоян проекта май е умрял. Караджов от години не пише, втора част ще си остане неиздадена. Последните вести бяха, че има 1000 епизода, но това е инфо отпреди 7-8 години. Моите подозрения са, че е усложнил твърде много механиката (беше пускал разни неща), видял е, че ще масово няма да се чете и се е отказал. Вероятно и това е причината за неработещият линк kaloyanproject.com

Доколкото знам от сблъсъците на Читанка с автори и издателства, най-сериозните критики на един автор са, че и без това тиражите са малки, като се пусне книгата електронно много малко хора после биха си я купили на хартия. Да, чувал съм довода, че ахо книгата е добра ще я купиш. Но първо той не е верен (аз например много често харесвам някоя книга на електронен носител, но не я купувам защото нямам място. Книгата трябва не просто да е добра, не да е много добра, но да е фантастична. А желателно и да не е много обемна).
Трето част от рекламата е да съумееш да продадеш продукта си "на сляпо", защото ако хората не го харесат после нямат да го купят, а книгоиздаването е преди всичко търговия и всеки се стреми да работи на печалба...изключвам фенпреводите. С това нито искам да адвокатствам на Блонд, нито на Уейн, нито на Вилиян*, а само искам да кажа какво е обяснението, което дават автори, преводачи и издатели - електронните книги убиват хартиените. Знам, някой ще възрази, че Никола Райков дава книгите си да излизат и електронно. Само че алтруисти като него са едно на милион** А дали тези издатели, автори и преводачи са прави - оставям ви сами да прецените, тук просто съм изложил другата гледна точка. Не задължавам никого да вярва в нея

П.С. Също така в Читанка практиката е да се изчакат 5 години от издаването на книгата на български, а ако някой преводач, автор, потомък на автора или пък издателство помоли книгата се сваля за време - обикновено още 5 години. В по-редки случаи това е безсрочно. (какъвто е случаят със книгите на Талев). Намирам това за добра практика. Да, естествено че е гадно да си даваш труд да качиш нещо и после да го смъкваш, но всички осъзнаваме, че куп хора се издържат от труда, които са вложили.

*Всеки от тях е достатъчно голям и сам може да отговаря за постъпките и решенията си.

** Когато един човек инвестира сериозни пари (нямам представа колко е струвало на Никола издаването на Добросъците, но ще се изненадам ако сумата е под 5-6 хиляди лева, а вероятно и повече) в цветни илюстрации, фигурки, картички и накрая пусне всичко това в свободен електронен вид, това се нарича алтруизъм.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии", "Крадец на короната" и "Кристалът на истината"
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

25 Юни 2025 14:14
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Дигитализирани заглавия #144016
Защо не закачим връзка към архивите в archive.org, щом там ги има все още всички книги? Не пречи да имаме позволените като архив на сайта, но можем като алтернатива за липсващите да предложим archive.org.

"Код за достъп"
Nerd Zone
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, Count Monte Kristo

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Дигитализиране
/
Дигитализирани заглавия
Time to create page: 0.223 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (518 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 18:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност