• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Събития
/
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
20 Дек 2015 23:20
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111025
Това, че около мене постоянно пристигаха бири, не значи, че бяха мои. Пих си айрян в кръчмата и ви гледах сеира. Колкото до гаджето в Пазарджик, смятам да отричам. :-)
Иначе, благодаря много на Краси за организацията, както и за осигуреното медийно покритие (снимки, видео и т.н.), както на Пешо и Вики, че поеха продажбите, та не се наложи да се тича нагоре-надолу между сцената и тезгяха.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Дек 2015 23:56
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111315
plovdiv.actualno.com/knigite-igr ... 14165.html

31 Дек 2015 02:02
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111327
Егати застреляното заглавие. Все едно още съм във факултета и некадърни журнальорки пишат, че "българското участие в ЦЕРН е 1/3". :-)

31 Дек 2015 10:32
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111333
Заглавието е в стил: "Блондинката има нова прическа, боядиса се руса", то и съдържанието не е за коментиране, но казват, че нямало лоша реклама... Така казват де.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

31 Дек 2015 11:18
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111338
Заглавието изглежда малко странно, защото явно не схващате дълбокият му смисъл. Хората вече са разбрали, че това е първата наистина интерактивна книга-игра. При останалите игри авторите просто водат читателя за носа с псевдо избори. Даже в края са споменали кой е най-големия манипулатор на млади читатели.

Обаче има една неточност. Първият интерактивен роман от български автор е дело на Уейн - "Асасините на Персия". Той го е казвал няколко пъти още когато излезе книгата. Значи като родоначалник на поджанра само Уейн има право да определя дали една книга-игра е "интерактивен роман" или не е.

31 Дек 2015 11:42
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111341
Но какво правим, когато Уейн е крал безочливо Сим Николов, който за мен е истинският създател на интерактивната литература. Схемата на Асасините е 1 към 1 със Смърт в океана, като единствената разлика е, че в Асасините има оценки, оръжие, зарове - нещо, което не е характерно за интерактивен роман.

Избери своето приключение

31 Дек 2015 11:59
titi_2001
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111342
И каква е разликата между интерактивен роман и КИ?

"Въображението е по-важно от знанието."-Алберт Айнщайн

31 Дек 2015 12:09
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111345

titi_2001 писа: писа:
В името разбира се. Друга разлика няма. Въпрос на теминология и академични дискусии :grin:

31 Дек 2015 12:15
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1000
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111346
[offtopic]

Мисля, че първото споменаване на термина Интерактивен роман във форума е в тази тема: knigi-igri.bg/forum/136/91?p=1080&hilit=...BC%D0%B0%D0%BD#p1080 .
Естествено е твърде възможно да е бил споменаван и преди, но темата да е в прословутия КОШ или затрита.[/offtopic]

kiril-ps.itch.io/

31 Дек 2015 12:47
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 638
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111350
[offtopic]Баси, като чета мненията от онази тема, имам чувството че са писани във форум от паралелна вселена :mrgreen:[/offtopic]

31 Дек 2015 13:17
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2460
Topic Author
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111353

Няма официално разграничение, просто различни начини да наричаме интерактивната литература (както Джордж каза) - същото може да се каже и за приказките-игри.
Идеята в случая на "Седемте живота на Мая" (а и в останалите) е да се направи разграничение с останалите книги-игри и вярвам е на място - разглеждат се много по-сериозни теми, а изборите са по-скоро за разбирания в живота, отколкото предприемане на конкретни действия.

Класификацията ще става все по-размита - например "Момчие влиза в бара", тинейдъжрските книги-игри на Илона Айнволт, "Плюм" и "Асасините на Персия", "Таласъмчето" - все различни по целева публика, по вид и по интерактивност произведения, а можем спокойно да сложим и "Отново заедно" тук, "Герои" също щяха да го кръстят по някакъв различен начин в края на 90-те, но в дъното си все са интерактивна литература, което в България е широко известно като книга-игра. Даже учебните книги-игри на Фют може да се зачислят.

31 Дек 2015 13:36
Krassy's Avatar
Krassy
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111354
Да си кажа и аз моето становище за "разликата". Такава формално погледнато няма. Аз обаче постоянно се опитвам да обяснявам с променлив успех какво е "интерактивен роман" и защо просто не кръстихме "Седемте живота на Мая" "книга-игра".

"Книга-игра" е много по-разпознаваемо, но за мен в конкретния случай е подвеждащо. Повечето хора само като чуят за "игра" и си представят книга с аудитория в ранна тийнейджърска възраст. Така една приятелка, на която говорих за книгата, след време ме попита: "Какво стана с онази твоята книга, детската?". Друга позната пък се интересуваше дали "Седемте живота..." е подходяща за 11-годишно дете и аз казах, че по-скоро е подходяща за майката на детето, но жената нещо не ми хвана вяра.

Същевременно доста хора, това се вижда от в статията, не са съвсем наясно със значението на думата "интерактивен". Въпреки това аз предпочитам това определение и моите субективни разлики, с които си правя разграничението са основно две:
1. Книгата е за по-възрастна аудитория от повечето други книги-игри. Аз я определям като цяло 16+, защото според мен проблемите, които се разглеждат, няма да са особено интересни на по-малки читатели. В този смисъл заобикалянето на надписа "книга-игра" е целенасочено, защото не отказва начаса потенциалните читатели, които иначе биха я определили автоматично за "детска".
2. Книгата е максимално лишена от "игрови" елементи - никакви кодови думи, предмети, лични характеристики, отчитане на време, пресмятане на точки, хвърляне на зарчета и т.н. Дневник липсва, просто я взимаш и си четеш, като правиш съответните избори.

albumkrassy.blogspot.com/
www.facebook.com/krasimirastoevabooks?ref=hl

31 Дек 2015 14:11
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2460
Topic Author
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111356

Krassy писа: писа:
2. Книгата е максимално лишена от "игрови" елементи - никакви кодови думи, предмети, лични характеристики, отчитане на време, пресмятане на точки, хвърляне на зарчета и т.н. Дневник липсва, просто я взимаш и си четеш, като правиш съответните избори.
Това са "механики". Игрови елементи има. В това отношение между другото не се разграничава от останалите книгите-игри, най-популярната западна поредица "Избери своето приключение" е също само с механиката за избори, не са малко и нашите такива книги-игри.
Иначе в останалата част на поста - добре казано :-)

31 Дек 2015 15:33
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 89
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111360

gbm писа: писа:
Обаче има една неточност. Първият интерактивен роман от български автор е дело на Уейн - "Асасините на Персия". Той го е казвал няколко пъти още когато излезе книгата. Значи като родоначалник на поджанра само Уейн има право да определя дали една книга-игра е "интерактивен роман" или не е.

Абсолютно, сега само трябва Уейн да каже има ли друго произведение, което може да се нарече "интерактивен роман", освен легендарните "Асасините на Персия".
Аз не съм склонен да приема, че "Седемте живота на Мая" е "интерактивен роман". Никаква тактика не намерих в тази книга.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

31 Дек 2015 19:36
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Сдружение книги-игри в Пловдив (16 Декември) #111367
Точно тази книга (Мая) си е точно интерактивен роман. Съвсем правилно е решено да не пише книга-игра.

Моето разбиране за термина беше доста по-друго, разбира се, когато го използвах за Асасините. Но това няма никакво значение, тъй като не аз съм измислил и наложил въпросния термин (както с Турнирна КИ и други).

Даже не смятам да го използвам вече - още нещо, което си остава само за пилотното издание. Серията Хашишините на Персия са си книги-игри и като такива ще излизат. С какво са по-добри литературно от обикновената книга-игра човек може да прецени и сам като ги прочете, няма нужда да се сменя името на "жанра" за целта. :-)

Не бих използвал interactive novel и навън. Там вече е наложено разбирането "схема като от детските Избери Своето Приключение", в които не толкова избираш как да реагираш, а накъде да насочиш действието.

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Събития
/
Time to create page: 0.089 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Размисли за писането на критика за книги-игри (34 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Rahvin
    • Today 00:15
    • Код за достъп (47 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от hyper_
    • Yesterday 19:35
    • Търг - Пътят на Тигъра "Изкупител" (8 Мнения)
    • в Книжна борса / Търгове
    • от Efix7
    • Yesterday 18:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност