• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон"

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
14 Юни 2016 20:59
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116024

Ал Торо писа: писа:
Няма грешка, просто ситуацията е много заплетена и редакторите също се чудеха дали не е грешка този момент - просто при мета мисленето в книгите-игри наистина изглежда като грешка, но точно това се случва на кораба - учудването на Котарака съвпада тук с твоето учудване - и той не знае за какво иде реч, но му държат сметка. Защо така се е получило с повече замисляне читателите сами ще открият (повечето, поне, стига да се доверят на автора, че няма грешка в сцената ;) ).

ПП. Ако все пак не се сещате, ще обясня в спойлър таг за какво стоят кодовите думи и какви са изходите от ситуацията спрямо възможните комбинации от тях.
Мда, след този отговор се замислих и вече откривам логиката...тоя Черният е голяма гад...
просто двете проверки на едно и също не ми се връзваха + "без вина виновен", но трябва да призная, че има логика!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, TheVaka

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Юни 2016 16:21
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 77
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116099
Може и да е коментирано ... но в момента не се сещам за по-непривлекателна визия на книга игра. Всъщност си е откровено отблъскваща. А от първия котарак се оплаквахме за фасадата му :unsure:
За книгата - харесва ми. Два опита - първия 37т, втория ... 42 - отново незадоволително. Та определено много неща ми убягват и ще се преиграва, но книгата ми хареса и ще си я разцъквам с удоволствие :)
Продължението това десетилетие ли ще е? ;)

19 Юни 2016 16:38
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116100

vanio_l писа: писа:
Може и да е коментирано ... но в момента не се сещам за по-непривлекателна визия на книга игра. Всъщност си е откровено отблъскваща. А от първия котарак се оплаквахме за фасадата му :unsure:
За книгата - харесва ми. Два опита - първия 37т, втория ... 42 - отново незадоволително. Та определено много неща ми убягват и ще се преиграва, но книгата ми хареса и ще си я разцъквам с удоволствие :)
Продължението това десетилетие ли ще е? ;)
Благодаря за мнението. За визията - корицата като картинка, оформлението, вътрешното оформление или всичко въобще? Критиката ще ми е полезна да знам какво да променя за следващите части. Продължението се надявам да е следващата година, но в момента ми е трудно да прогнозирам - зависи от външни фактори, които ще определят възможността ми за работа по книгата и развитието на два други проекта.

19 Юни 2016 17:15 19 Юни 2016 17:16 от vanio_l.
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116102
Корицата имах предвид. А тя е много важна - тя създава първото впечатление на незапознатия потенциален читател. Иначе вътрешното оформление, а и всичко останало си е супер. Всъщност си е направо перфектно, но предната корица е ужас :(

19 Юни 2016 17:18
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116103
Между другото 62т. от ... трети опит :woohoo: Тази книга определено ме затрудни

20 Юни 2016 23:16
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116124
Преди известно време си купих почти пълната колекция на един от любимите си писатели - Бърнард Корнуел. Не вярвах, че нещо ще успее да ме откъсне от четиридесет и едната книги, преди да ги свърша и започнах "Котарака" малко насила. Поздравления, Торо! Не само, че не бързах да се върна при капитан Шарпе, но с удоволствие изиграх приключението два пъти.

С огромно удоволствие отбелязвам, че Торо се е справил с морската тематика. Тя е голям препъни-камък и винаги се дразня, когато лаици описавт морски приключения. В "Котарака" няма сериозни пробойни по темата, напротив добре използваните термини потапят в атмосферата. Малко ми беше терсене, че нямаше ветроходни стратегии, но те едва ли биха били интересни на много хора. Фрегатата "Абаносов Дракон" на жаргон се нарича "магарешка" фрегата, според Капитан Мариат, защото толкова била фрегата, колкото и магарето е кон :).

На първо изиграване получих 48 точки, а на второ 90. Най-сериозната ми критика е, към избора на умения. По-правилно щеше да е, Котарака да започва с Ключарство и да си избере още Х на брой умения. Ключарството дава несравнимо повече точки от останалите умения.

В еп.16, реших, че момичето е метреса на капитана, как Котарака разбра, че му е дъщеря? Аз така или иначе не се занимавах с нея, оставям я в тая крехка прокурорска възраст за младежите и се придържам към огненото лелче.

Моментът с катапулта, мятащ огнени топки. Трябва да си много отчаян, за да използваш подобно съоръжение на дървен ветроход. Римляните са използвали подобни срещу Картаген, но там такелажът е бил значително по-малко.

Малко не можах да се съглася, че ще се бия с кинжал срещу щитоносец, ама Котарака е пълен с изненади и победих. Типично абордажно (и бюджетно) оръжие е брадвата, много по-подходящо е от кортици и ножове.

Историята е много приятна, поднесена с хумор, подобаващо образователно и определено ще я препоръчам на синовете си.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

15 Юли 2016 20:36
sarutobu's Avatar
sarutobu
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116341
Страхотно пиратско приключение, поднесено в духа на множество класически автори на истории за пирати. Истински се забавлявах с взаимодействията между персонажите, и тънкостите на пиратския живот. Напълно разбирам защо на Торо му отне повече време за да напише тази книга. Рядко съм виждал книга-игра с толкова много разклонения и взаимовръзки, при това всичките смислени. Страхотно впечатление прави дългосрочният и многократният ефект на определени решения. С такава схема преиграването придобива много по-голяма стойност. Като недостатък отчитам повишената трудност на тестването на всички разклонения и варианти. Например, в началото се обърках колко жени има на кораба, коя жена коя е и няколко подобни. Въпреки това не усетих никъде game breaking проблеми. Усеща се също и колко много усилия са вложени в бойната система. Аз играх по пълните правила, и комбинацията между тактически избори и бойна система ми се стори особено успешна.

Като литература се чете леко и приятно, сцените са пъстро описани без излишни обяснения. Бонус точки за свободното използване на морски термини. За мен няма причина една книга-игра да не използва терминология от света си, особено когато е даден речник накрая. Стори ми се странно колко много магьосници има на борда. Обмислях как ако този капитан има на разположение банда главорези и двама талантливи магьосника сигурно би могъл да натрупа маса богатство из света на Крея много по-бързо и лесно, отколкото като търси митичен остров на месеци корабоплаване в явно вражески води. Трудно ми беше да разбера мотивацията му в този аспект.

След дракона с нетърпение очаквам островът на белязания Чък (що за пиратски капитан се казва Чък???). Особено ми е любопитно как събитията на борда на Абаносовия дракон ще се пренесат на острова. Може би ни очаква нещо съвсем различно и неочаквано?

15 Юли 2016 22:40
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116343
Мерси за коментарите :)

Стори ми се странно колко много магьосници има на борда. Обмислях как ако този капитан има на разположение банда главорези и двама талантливи магьосника сигурно би могъл да натрупа маса богатство из света на Крея много по-бързо и лесно, отколкото като търси митичен остров на месеци корабоплаване в явно вражески води. Трудно ми беше да разбера мотивацията му в този аспект.

Съвсем правилно заключение, мотивацията на Финигън е by design мъглява в тази част от приключението, което е и мнението на някои от моряците. Нещата стават по-интересни в продължението, а имаше и запланувана отделна книга 50 години по-рано на същия остров (в съавторство), но не мисля, че ще види бял свят.

16 Юли 2016 03:32
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116345
Може да се опънат двете последователно, първо опъваш голямата, веднага след нея и дъщерята

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"

16 Юли 2016 13:18
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116350

Nedelcho Bogdanov писа: писа:
Може да се опънат двете последователно, първо опъваш голямата, веднага след нея и дъщерята

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Това е възможно само ако аправиш мошеничество ;) На епизод 296 те пита за кодови думи "пожар" , или "огън" като първа опиция. Тези думи означават съответно , че си изпердашил Мелинда и че си я изпердашил и си се похвалил. Опцията да дойде Криси при теб е да си направил някой подвиг в битката и да имаш кодова дума "пламък", която значи , че си отблъснал Мелинда. В тази част на играта няма как да имаш кодова дума "пламък", в комбинация с "пожар" или "огън" (те се задраскват при запис на "пламък" , но пак е невъзможно да си минал през една от двете и после "пламък" на този етап). Ако сега отблъснеш Мелинда ще имаш тази комбинация, но не ти върши работа, щото вече си изпуснал Крисито. А в решаващия момент на епизод 296 си могъл само или да отблъснеш или да опънеш Мелинда. Няма опция да си я опънъл и отблъснал

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

16 Юли 2016 14:35
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1186
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116361
Абе баш има опция и да си я опънал и отблъснал, а и по скоро тя те опъва тебе многократно не ти нея...

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

16 Юли 2016 14:40 16 Юли 2016 14:42 от BERSERK.
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 173
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116364
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Добре кажи кой е този вариант. Книгата е пред мен, опитах всички разклонения и е невъзможно. Досега ти с Мелинда преди 296 е само един и завършва с пожар/огън или памък. Втория евентуален досег в на 296 ако я отблъснеш или приемеш . Просто няма друг начин. Ако искаш ще ти дам детилно всеки епизод, където имаш подобен избор. Освен да съм пропуснал някоя линия, ама доколкото изпробвах всички варианти, няма такава опция. Ти ако си намерил ще те помоля да дадеш номера на епизода, в който можеш да запишеш пламък след пожар/огън преди 296.

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега

22 Юли 2016 13:03
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116434
Критика на Корица
Корицата не е лоша, но имам забележки:
Първо – мяза ми на сцена от комикс. Не че е лошо, но за корица…оформлението куца според мен. Особено тия възли, дето уж правят мост с Котака 1.
Второ – Елфът ми стои като размазано тъмно петно. Ушите му изглеждат като дървени пръчки. В интерес на истината, като го гледам на екран на сайта, изглежда по-добре – по-светъл и по-цветен.
Трето – имаме бойна сцена (може би при абордажа). Илюстрацията трябва да вдъхва екшън, хаос, напрежение…а насреща какво имаме – спокойно синьо море и красив залез (изгрев), все едно съм си купил поздравителна картичка от Флорида. Да, в реалността може да е така, но тук говорим за внушение на евентуалните читатели за дадено творение. Усещането за опасност и напрежение се губи.
Четвърто – надписът книга-игра виси в нищото, но пък е удебелен сякаш това е най-важното. Грозно е.
Пето – Котаракът и Черния нарцис VS Котарака и Абаносовия дракон

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, nixata

22 Юли 2016 14:09 22 Юли 2016 14:10 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116435
Благодаря за конструктивната критика!

За членуването на Котарака - това не знам дали не е писано вече - след първата книга имаше много мнения, че прякорите не бива да са с пълен член. Реших(ме) да го променим въпреки различието овреме, тъй като се надявам да има още доста книги за Котарака, а някой ден ще можем да се поправим и в първата при преиздаване.
В последствие излезе информация, че си е авторово решение в художествената литература и е можело да бъде и по двата начина (примерно Малкият принц), както и специфика на прякора (някои си го членуват, ако решат, например Кембълът (R.I.P.). Да, може би щеше да е по-добре да не го променяме, но така се наредиха нещата... Между другото са чернияТ и абаносовияТ, а не както си ги писал - за име на неудохотворен предмет се оказа, че трябва да е с пълен член, затова Абаносовият.

Надписът книга-игра е най-важното. При предпечата се видя, че в рамка не стои добре, затова я махнахме - аз нямам око за тези неща, но гласувам доверие на хората, на които съм делегирал тези задачи и това им е професията, т.е. слагам тяхното мнение над моето - така работя и по професионалните си проекти :)

За мое съжаление трябва да призная, че корицата е сериозно критикувана, така че определено ще помисля как да подобрим нещата за напред. Може би най-сериозната грешка е, че по-стилизирания стил на Drawly, която сама по себе си намирам за доста добра, не пасва добре на по-сериозния стил на текста.

22 Юли 2016 14:23
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 395
Коментари /дискусии "Котарака и Абаносовия дракон" #116436
Да, прякорите могат да бъдат пълен или непълен член (поради не знам каква причина една идея по-правилно е да са непълен), важното е да се запази навсякъде в текста, т.е. не се влияе от правилата за пълен/непълен член.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Котарака и Светът на Крея
/
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22
    • "Мината на Орките" е вече налична за сва... (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Юли 2025 21:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност