• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Вещери и ритуали в книгите.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
20 Юни 2012 20:55
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57610
Мненията са от спама в темата "Трябва ли младите автори да имат отделна потребителска група"

С тайно ръкостискане, сбирки и вещерски ритуали (специално заради Ронина)...

Понеже знам мнението ти, че вещери няма (тоест, практикуващите вещерство са само жени)... направо настръхвам. Сещам се за едни героини на Гуудкайнд...е, поне няма да им изцапаме дрехите :lol:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Юни 2012 21:01
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Вещери и ритуали в книгите. #57611

Рони# Мейдей писа: писа:
Понеже знам мнението ти, че вещери няма (тоест, практикуващите вещерство са само жени)... направо настръхвам. Сещам се за едни героини на Гуудкайнд...е, поне няма да им изцапаме дрехите :lol:
Е аз затова казах "пишещи братя и сестри". За участие във вещерски ритуал не е нужно да си "вещица".
Според мен и според Гуудкайнд морещиците също не са вещици. В неговите истории се подвизават само две: Шота и Шеста - и двете са малко ку-ку... така че няма опасност.

20 Юни 2012 21:09
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57612
Вярно е, че не са вещици в тесния смисъл. Имат някакви магически способности (свързани с агиела и възкресяването), така че ако разглеждаме значението на "вещица" като жена-маг... може и да се впишат някак.

Да не говорим, че с това окончание на български (идея си нямам как му е хрумнало на преводача), направо си плаче за свързване с "вещица".
За Шота и Шеста...вярно, че са ку-ку. Май даже са преки роднини, че даже и анти спел кастъри. Пълна лудница.

20 Юни 2012 21:17
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57615

Вярно е, че не са вещици в тесния смисъл. Имат някакви магически способности (свързани с агиела и възкресяването), така че ако разглеждаме значението на "вещица" като жена-маг... може и да се впишат някак.
Ама недай така де... вещици били... ще го повториш ли пред Кара или Дена?
Прочети пак "Храмът на ветровете" там Кара описва много подробно какви са и че не са "магьосници". Нямат магия, само могат да усвояват и контролират чужда способност.

П.П. SatanicSlayer, извинявай, не видах бележката ти. Рони, може ли да премести тия постове?

20 Юни 2012 21:37
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57619

Ами, може би не бих го споделил с гореописаните дами. Точно Храмът на Ветровете май съм я пропуснал/ Добре, а с какво се обяснява възкресяването?
Ако имаш предвид "Дъхът на живота" при морещиците(как е на английски и как би го написал) е способност да усещат кога "пациента" се кани да умре. Следва изкуствено дишане уста в уста + частично освобождавне на "овладяната дарба". Както знаеш тя лекува магьосниците, поне дава основата.
Когато споделя това с Ричард на него му хрумва идеята да "улови и върне отлитащия дух". Това вече си е магия.
И сега за да не ме питаш защо Плъзгата обявява, че Кара има и двете страни на магията, това е: Адитивната страна - Връзката с господаря Рал. И от друга страна последствието от "лечението" на Ричард. Отпечатък от допира с Отвъдния свят - Субстрактивната магия.

20 Юни 2012 22:05
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57624
Breath of Life. Странно е как съм забравил такива основни неща. А уж светът на Джейк е до голяма степен вдъхновен от този на Мечът.
Предполагам, че вината е до голяма степен на сериала, който изгледах почти изцяло. Ама, заслужаваше си.

Значи Морещицата не може да възкреси някой, ако не е присъствала на смъртта му. Е, явно не са толкова напомпани все пак.

20 Юни 2012 23:59
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57648
Имах предвид каква дума е използвана в оригинала за "морещица" и как би я превел. Това морещиица не ми харесва особено. Даже не знам къде се слага ударението.

За "възкресяването" не би трябвало да може, ама на Т.Г. понякога му се разминават описанията. Не че е лошо дава по-голяма свобода на авторското и читателското въображение.

Например Дена разправя, че не може да използваш Агиел ако не си обучаван с него и боли силно само като го държиш. Обаче дава възможност на принцеса Вайълет (не знам как се пише) да се забавлява с Ричард и т.н.

21 Юни 2012 00:05
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Вещери и ритуали в книгите. #57649
Ама как да няма вещери?! Това да не е някаква дискриминация?! Има си даже цяла поредица по темата - Вещерът ( chitanka.info/person/andrzej-sapkowski )

Формата на Вселената е пустота, пустотата е форма.

21 Юни 2012 06:46
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Вещери и ритуали в книгите. #57654
На мен много ми харесва Вещерът, или поне първите томове. На черния форматът е много приятен - де факто е сборник с разкази, вмъкнати в разказ. Мисля, че Джордж изхожда от фолклорното разбиране за женската страна на магията. Разбира се, това не е наука и всеки може да си прави каквито вариации си реши.

Морещица в оригинал е Mord Sith. Не мисля, че има превод. Явно Тери е фен на Толкин (Мордор) и Междузвездни Войни (Сит). Аз лично бих си го оставил Морд сит, за да избегна грешните асоциации с вещица. Иначе, когато за първи път прочетох думата "морещица" (поне на мен ударението ми идва най-естествено на "ре"), бях абсолютно сигурен, че на английски е Sea Witch (морска вещица).

Това с агиела ми е голяма мъгла. Противоестествено ми е морещиците да изпитва същата болка като жертвите си и да не дадат никакъв израз на това. На практика, това значи, че болката изобщо не е фактор за тях. В момента не се сещам, но като че ли някъде имаше ситуации, в които ги боли...знам ли?

Лошото в случая е, че Тери явно дава израз на някакви негови си фетиши, които възможно най-буквално пренася във фентъзи света си. Малко ми е странно.

21 Юни 2012 08:26
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57657

bersek писа: писа:
Ама как да няма вещери?! Това да не е някаква дискриминация?! Има си даже цяла поредица по темата - Вещерът ( chitanka.info/person/andrzej-sapkowski )
Ами ей така, няма :D В художествената литература могат да пишат каквото си искат.

Първо да уточня, че цялата теминология сега е абсолютна каша и всеки може да я използва както си поиска. Даже "Вещица" (дума със славянски произход) и популярното в англоезичната литература "Witch" не са тъждествени. Сега май в руското "ведьма" се придържат най-точно до същността.

Накратко жена, която има способности и познания да прави магии е вещица. Жени "магьосници" няма, както няма мъже "вещери". Не е никаква дискриминация, просто мъжете не са жени и жените не са мъже. Тези два термина се отнасят за две страни на едно и също нещо.

Разбира се има мъже, които могат донякъде да усвоят "вещерския" начин, също така има жени, които наричат себе си "магьосници" и се справят добре. Това обаче нищо не значи. Всеки може да нарече себе си както поиска. Специално в тоя "занаят" за повечето е подходящо името "Шарлатани".

Преди някоя от дамите да се обиди... хората, които знаят какво говорят не влагат нищо обидно в думата вещица. "Лошия имидж" на вещиците идва от тъмните векове на средновековието и до голяма степен е последствие от мъжката завист.

Съвременната представа за мъжът-вещер я създаде Гарднър, един англичанин. Самозванец, който се обяви за "крал на вещерите", измисли си цяла религиозна система и сам си повярва. А пък ширещата се "уич" митология е изцяло продукт на развлекателната култура. Да се позоваваме на нея (или на укипедията) е все едно да анализираме античната история по филма "300".

21 Юни 2012 08:47
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Вещери и ритуали в книгите. #57658
Аз съм привърженик на популярната класификация - warlock и witch, която също има доста противници.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

21 Юни 2012 09:06
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57659

Bloucester писа: писа:
Аз съм привърженик на популярната класификация - warlock и witch, която също има доста противници.
Това е добра класификация. Проблема е че в различните езици липсват точни съответствия. За Warlock например няма славянска дума, затова го кръстиха "вещер". В руския го превеждат като колдун (магьосник, вълшебник). Даже си измислиха думата "ведмак" (вещер) от ведма (вещица).

П.П. По тая тема мога да пиша и говоря безкрайно с голямо удоволствие. Предпочитам обаче да бъде обмен на мнения и забавление, не спор и заяждане. "Системата", по която работя не е "научно" доказана има си последователи, с които се разбираме и включва в "изследванията" даже убедително представени фентъзи светове.

21 Юни 2012 11:36
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1219
Вещери и ритуали в книгите. #57665
За мен от литературата най близки за образите на вещица и вещер са образите на Вихронрав и Герълт.

Вихронорав - жена поназнайваща малко магия ама пробваща да мине без нея, като набляга на трикове номера и неистини. Щото вещиците не лъжат. =)
Баба Яга - изперкала вещица с канибалски наклонности.
Герълт - унищожител на всякаква пъплеща сган, предимно митологична, също ползва магия и разни отвари но предимно с цел да пречука въпросната сган.
Магьосник - силно профилиран пич залагаш предимно или изцяло на магията.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

21 Юни 2012 11:47
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57669
Ами Накор синият ездач? Оня дето твърди, че магия не съществува, а просто трябва правилно да се борави с онези много мънички градивни нещица, за които няма точна дума.

21 Юни 2012 11:51
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Вещери и ритуали в книгите. #57670

gbm писа: писа:

bersek писа: писа:
Ами ей така, няма :D В художествената литература могат да пишат каквото си искат.
Извинявай, но темата не е ли точно за художествената литература? Защото, ако не е - то трябва да си уточнявате за кои точно книги става въпрос.

П.П. То и "Мечът на истината" колко е художествен е съвсем друг въпрос.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Представяме ви "Моята Колекция" - интера... (18 Мнения)
    • в Форум, сайт, дейности, общност / За форума и сайта
    • от Nichy
    • 02 Окт 2026 16:23
    • Бри и мистерията на Слендърмен (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Radko
    • 02 Окт 2026 13:28
    • Мочила (15 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от comics_ross
    • 29 Сеп 2026 16:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност