Понеже знам мнението ти, че вещери няма (тоест, практикуващите вещерство са само жени)... направо настръхвам. Сещам се за едни героини на Гуудкайнд...е, поне няма да им изцапаме дрехитеС тайно ръкостискане, сбирки и вещерски ритуали (специално заради Ронина)...
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Е аз затова казах "пишещи братя и сестри". За участие във вещерски ритуал не е нужно да си "вещица".Понеже знам мнението ти, че вещери няма (тоест, практикуващите вещерство са само жени)... направо настръхвам. Сещам се за едни героини на Гуудкайнд...е, поне няма да им изцапаме дрехите
![]()
Ама недай така де... вещици били... ще го повториш ли пред Кара или Дена?Вярно е, че не са вещици в тесния смисъл. Имат някакви магически способности (свързани с агиела и възкресяването), така че ако разглеждаме значението на "вещица" като жена-маг... може и да се впишат някак.
Ако имаш предвид "Дъхът на живота" при морещиците(как е на английски и как би го написал) е способност да усещат кога "пациента" се кани да умре. Следва изкуствено дишане уста в уста + частично освобождавне на "овладяната дарба". Както знаеш тя лекува магьосниците, поне дава основата.Ами, може би не бих го споделил с гореописаните дами. Точно Храмът на Ветровете май съм я пропуснал/ Добре, а с какво се обяснява възкресяването?
Ами ей така, нямаАма как да няма вещери?! Това да не е някаква дискриминация?! Има си даже цяла поредица по темата - Вещерът ( chitanka.info/person/andrzej-sapkowski )
Щото си знаем "матриала".
![]()
Това е добра класификация. Проблема е че в различните езици липсват точни съответствия. За Warlock например няма славянска дума, затова го кръстиха "вещер". В руския го превеждат като колдун (магьосник, вълшебник). Даже си измислиха думата "ведмак" (вещер) от ведма (вещица).Аз съм привърженик на популярната класификация - warlock и witch, която също има доста противници.
Извинявай, но темата не е ли точно за художествената литература? Защото, ако не е - то трябва да си уточнявате за кои точно книги става въпрос.
Ами ей така, нямаАма как да няма вещери?! Това да не е някаква дискриминация?! Има си даже цяла поредица по темата - Вещерът ( chitanka.info/person/andrzej-sapkowski )
В художествената литература могат да пишат каквото си искат.
Книги-игри в България, 1991–днес
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas