• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Колекционерате ли хартиени книги?

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
08 Ян 2021 00:29
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Topic Author
Колекционерате ли хартиени книги? #137166
Въпроса звучи наивно, но имам серия ппд въпроси.

Какви видове книги имате:

Тенически;
Романи;
Исторически;

Голям формат с твърди и меки корици - говоря за по арт книги или енциклопедии;

Комикси;
Странни издания;
Книги игри;

Как сте ги подредили?

По автори;
По издателство;
По тематика;
По големина на гърба на корицата;

Къде и как ги съхранявате?

В склад;
В библиотека/ки;
Където може;

Средно от кои години ви е колекцията?

Примерно от 1900 имате десетина до наши дни 2021 където пък имате стотина след 2000 година.

Интересно ми е въз основа на това че според някой мнения тук хартията отмира. Аз виждам, че сякаш не е така по скоро от 2001 до сега в книжарниците в България има чудовищен избор. Може да се сдобиете с нови книги от Сиела за два или пет лева, като някой са фантастично добри и интересни и. со заслужават ,,риска".
Аз съм кошмара на яве на майка ми и на жена ми, но още не съм имал мегдан да подредя всичко за да ми стане ясно колко точно и какво имам. Ако мерим в стени на апартаменти имам към две стени пълни четири на три метра от всичко по много.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Efix7, dechoto, George-AL, coddy

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ян 2021 10:29
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Колекционерате ли хартиени книги? #137184
Не, гледам да имам малко хартиени книги. Повече чета от четеца, по-практично е.

Не виждам смисъл една книга да лежи на рафта, да събира прах, когато може да обикаля по света и да събира читатели.

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

13 Ян 2021 21:51
Tralalaiko's Avatar
Tralalaiko
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Колекционерате ли хартиени книги? #137195
Аз събирам почти всякакви хартиени книги. Тъй като често ги подреждам спрямо това къде какво чета (в коя стая), в момента като се завъртя виждам както Скълдъгъри Плезънт, така и Анатомия на човешката деструктивност и Кратка история на езиците.
Намалил съм техническата литература на хартия почти до нула, защото в голямата си част няма смисъл от неща, които бързо остаряват, но имам ред класики като Програмиране=++Алгоритми и книгите на Чичо Боб, с които не бих се разделил.
Книгите, от които събирам колекции и описвам какво имам, какво ми остава (от нещата, за които знам, разбира се) са книгите-игри и книги за македонския край.
Книгите, към които имам съмнения са издадените по времето на комунизма. Този скептицизъм го придобих, след като разбрах, че съм чел непълен (цензуриран) Соларис, тъй като някое червено човече е решило, че трябва да премахне края.
Държа ги къде ли не. Имам все още книги в къщата на родителите ми, въпреки че голяма част от колекцията си я събрах след като си взех собствено жилище и вече не живеех на квартира. В момента имаме библиотеки и рафтове във всички стаи, има книги и в някои шкафове, а по-горе споменатите колекции ги държа в затворено пространство (библиотечка с врати, може да се нарече шкаф, но не е типичен шкаф, не знам как да го обясня :D ). Планът ми е след време да си вземем къща, в която да имаме стая-библиотека, само с книги и 2 стола за четене, но това е само план.
Книгите са ми от най-различни години - от една семейна антика от края на 19 век, през първите книги, които прадядо ми е придобил след преместването в свободна България през 1912-а, до чисто нови издания, но най-много мисля, че имам издадени след 2010-а.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin, dechoto

14 Ян 2021 01:29
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Колекционерате ли хартиени книги? #137200
Аз също мисля да си направя стая библиотека. За момента гледам главно да ги разкарвам към България че нямам много място. Идеята за библиотека, обаче е силно застъпена при условие, че няма да има как жена ми да мрънка ако не ги вижда, а щом не ги вижда няма да са и проблем.

Книгите игри гледам да ги събирам на едно място, опитвам се да имам повечето любопитни издания и прочее нещица, които са изцяло фенски от западна европа и някой от втората вълна, скоро може да накупя някой неща от нея, но трябва физически да съм там.

Screenshot_20210113-202804.jpg

Това е снимка от днешен търг, който няма как да спечеля при тия цени, но... просто показвам за какви неща се боря понякога.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Прикачени файлове:
Screenshot_20210113-202804.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

17 Ян 2021 19:38
coddy's Avatar
coddy
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Колекционерате ли хартиени книги? #137252
Въпросът е много интерерсен и актуален за хора,които колекционират. Примерно аз събирам книги игри издадени извън България, конзоли, комикси, постери и т.н. и къщата ми се пренатрупва. Конкрертно за книгите:

Какви видове книги имате: Технически, романи, комикси и книги игри

Голям формат с твърди и меки корици

Комикси- почти всичко ми е омнибуси с твърди корици
Странни издания- може би най странното нещо ми е немската книга игра за рок, която идва с диск. Има и някаква друга подобна (САЩ) от 90-те, но не се сещам името; за малко да забравя Ace of Aces, които идват в обемисти кутии

Как сте ги подредили?

По издателство и регион за книги като Lone Wolf, Fighting Fantasy

Къде и как ги съхранявате?

В библиотека/ки; гледам библиоткеите ми да са по дълбоки за да мога да пусна по два реда-ползвам хоризонтално нареждане за вътрешния ред и вертикално за редът, който се вижда. най-важното в случая е да имате солидни дървени рафтове, иначе се огъват след година-две
Книгите като Lone Wolf ( Mongoose), които са редки и с автографи ги държа в пликчета и далече от слънчева светлина.

Средно от кои години ви е колекцията?
Книгите игри- 80-те и 90-те
Кинг- повечето до Зеленият Път
Техническа- с ИТ книгите гледам да ги раздавам след няколко години и сега съм само дигитално. Държа си само нещата, които са за асемблер и ретро програмиране от 80-те.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin

17 Ян 2021 22:37
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Колекционерате ли хартиени книги? #137254
Страхотен отговор Коди благодаря ти.

От доста време следя идеята за рафтовете, някой от концепциите са разчупени с различни по големина кутии където може да се наредят книгте по големина, но там в случая е малко ъъъ женска идея, защото пък не можеш да спазиш никаква тематика.
Проблема с теглото е чудовищен... изчислих че ако нямаш добра структура и е от пода до тавана, долните редове ще носят над тон и половина нагоре особенно ако са дълбоки и са на два реда.
МИсля да правя библиотека, която ще е изцяло от масив (дърво) и ще има метални планки, не искам някой ден при пета по рихтер да получа наградата Дарвин, защото книгата Suicide girls да ме е довършила с падане от три метра. МИсля да сложа и ЛЕД осветление, но не навсякъде, просто предполагам, че само светлина в библиотеката ще е много уютно.

Слънчевата светлина яде кориците много грозно, имам книги с подобни поражения, които съм купувал втора ръка.

Проблема с комиксите.
След като направих два офис кашона с комикси и реших да ровя из тях за да намеря нещо си, разбрах, че ми трябва друг подход. Нямах време и нерви да подреждам много тематично (говоря за меки корици) и се захванах да си купувам едни фолдери или класьори за един паунд в които има двадесет прозрачни джоба. Като ги сложа вътре стават идеални. В началото слагах по два комикса в джоб ама се получаваше малко тегаво. Сега купувам десет фолдера и слагам по двадесет комикса вътре и се получава много добре. Повече от двадесет джоба ти създава голямо главоболие, защото започват трудно да се затварят. Имах едни с 80 джоба и знам, там се отказах да ги пълня всички.

Има един формат книги дето с твърди корици са високи към 60 см - или +. Много ме е яд, че няма библиотека на света (освен една черна дето си редя книгите игри) в която да ги поставя прави, примерно новата книга за Deadpool беше в такъв формат направо ме уби, никъде не можех да я напъхам накрая и намерих братчета и я пратих за България. Там ще им мисля местенца.

П.с. Коментирам, защото можем да си решим някой проблеми с колекциите, някой неща са близки до има но отбягват.

Имам подобни проблеми с дисковете от скоро може би към 2 години се захванах да си купя стари сд и от тях ми се надтрупаха няколко стотин и ми стоят навсякъде буквално. Решил съм в България да ги сложа в точно изчислени шкафове, които се затварят с врата за да не гледам шаренията.
Същото и с двд, дори повечето ги разкарах, че заеха също бая място.

Благодаря, че коментирате.

Още един въпрос.

Имате ли играчки, които държите някъде изложени? Аз имам към 20-30 (говоря за супер герои и чудовища), но се чудя как да ги сложа. В стъкнелни шкафове или направо по средата на библиотеката, макар че мисля, че ще стане много кич. Примерно на Уоркрафт играта с миниатюри, изглежда покъртително зле отдалеч, а поотделно са страхотни фигурките. Там съм решил да не се виждат, но от друга страна са супер готини и ако са на високо ефекта на шарена маса уроди може да не е толкова страшен... не знам.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, coddy

19 Ян 2021 13:50
lamiata
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
Колекционерате ли хартиени книги? #137266
Имам отделна стая-библиотека, в която държа всичките хартиени издания, които притежавам. Запален колекционер съм на деветдесетарски поредици с фантастика и фентъзи, но имам и доста съвременни издания. Освен това имам списания и книги, отнасящи се към другите ми хобита - автомобилен спорт, наука, история...
След неособено дълго мислене преди няколко години, реших да не правя библиотеката по поръчка, а да заложа на модулно решение, което да ми позволява разместване, пренареждане и т.н. За целта ползвам Калакс от Икеа, като не ги захващам за стените. Тези четвъртити модули не са предназначени точно за библиотека - въздълбоки са, но пък от друга страна позволяват реденето на заден и преден ред книги - което избягвам, но ми се налага от време на време.
Самите книги са разделени по серия и жанр, като имам и отделни места за КИ, за издания на родни автори, малко комикси. Има и отделна секция за непрочетени книги - чета по 60-70 на година, но купувам по 100-на...Най-отгоре, отчно под тавана редя специални и изконсумирани бирени бутилки. :) Има и маса, две кресла тип пуф и табуретки за изпъване на крака към тях, но не се използват много.
За организация на лична библиотека има доста начини, но според мен е важно как собственикът сам групира книгите в съзнанието си. Някои ги редят по големина и цветове, което не разбирам, защото за мен това не е особено важно, за разлика от съдържанието. Друг по-известен е по азбучен ред - на автор или заглавие.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin, MurderInc

19 Ян 2021 14:31 19 Ян 2021 14:40 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2007
Колекционерате ли хартиени книги? #137267
Не съм колекционер, но и аз имам бая книжки вкъщи, ако броим и тези от магазина, част от които са ми по библиотечките - хиляди, та знам какво е да са претоварени рафтовете.

Използвам също Икея (май бяха точно Калакс), здрави са, функционални и евтини - когато се слагат по две книги, което също избягвам, но също се налага понякога, вторите леко стърчат. Сложил съм рафтовете неравномерно - от шестте съм оставил почти двойно място над първия и четвъртия, почти по 50 cm, защото могат да носят най-много тежест (средният четвърти рафт е с по-яка сглобка) - при това останалите рафтове са на около 25 см и не може да се сложи списание, например или дори нещо от сорта на Пътя на Пъдпъдъка или Торнадо 6. Едното от тези по-широки разделения в момента ми е поело цялата нова вълна, хоризонтално наредени, списанията вертикално, част от книгите за съжаление са мушнати по дължина и не им се виждат гръбчетата, но няма как да събера иначе 3 колони + списания. Но за мен работи този вариант. За най-долният рафт това е задължително, защото той може да поеме всякакво тегло и е далеч най-стабилен.
Почти винаги имам натрупани и отгоре на покрива до тавана, обикновено цели пакети с книги от някоя новоизлязла.

Първо разделение - мои и гостуващи книги - гостуващите никога не ги смесвам и гледам да ги прочета с приоритет и да ги върна.
Второ разделение - "учебни" книги - обикновено нехудожествена литература, но там попада и художествена литература, която ми е нужна за някакъв research, примерно братя Грим като правих Grimmwood или книги от няколко детски автори, когато писах Малкия Българ (Том Сойер, Дръндьо, Тими провала, Найлс и Майлс и т.н.), пиратски книги покрай Абаносовия.
Трето разделение - език. Книгите на английски си стоят в тяхната зона и дори да са на един и същ автор, не ги смесвам с българските.
Четвърто разделение - интерактивни и неинтерактивни. Книгите-игри са си отделни, дори да са на същите автори. Нещо като подразделение ми е неинтерактивни книги на автори на интерактивни книги - Любо Николов, Краси Стоева, Богдан Русев, Божидар Грозданов, Караджов и други.
Пето - автори, серии и размери. По принцип водещото са ми авторите, но ако има много изразени серии, държа ги заедно. Понякога размеът е от значение, например Огнена пустиня ми стои при книгите на Еквус Арт.
Шесто - жанрове, гледам да събирам на едно място авторите на дадени жанрове - хорър, фантастика, белетристика, фентъзи и т.н. Но пак отбелязвам, ако авторът е предимно хорър автор, но има някаква друга книжка, примерно фентъзи на Кинг, то ще си е около хорър книгите при другите неща на Кинг. Автори, които за които са характерни два жанра гледам да държа между двата жанра. Книгите на даден автор в различни жанрове/серии естествено нареждам тематично.

Пренебрежими са ми неща като издателства и хронология на издаване.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin, George-AL, MurderInc

19 Ян 2021 17:05
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Колекционерате ли хартиени книги? #137268
Баси зубъра :)
Аз имам около 1000 книги, наблъскани в две икейски секции. Единствено книгите игри (и Тери Пратчет) съм си отделил над компютъра на два рафта, за да влизат от време на време в кадър във влоговете ми.

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, dechoto

20 Ян 2021 23:59
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Колекционерате ли хартиени книги? #137281
Имам три Калакс от големите и две от малките отгоре и ми се получи от пода до тавана в апартамента, само дето жената сложи кмъ 50 процента кутии, останалото са книги и фото лещи. Гледам ги изпразня тия дни че ако ми се наложи да се местя да ми е лесно.

Явно Калакс са решение за много хора. Секциите са бая недъгави, но цената им беше ок за втора ръка към общо 130 паунда.
Ако го разглобявате си пазете дървените пишки, че са с две големини и се чупят лесно.

Благодаря за отговорите, доста интересна информация.

21 Ян 2021 04:06
Stayfun's Avatar
Stayfun
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 103
Колекционерате ли хартиени книги? #137283
И аз си падам малко плюшкин, към момента използвам един КАЛАКС (наистина внимавайте с диблите една дълга замина още при монтажа). Като фен на ИКЕА и усилващото се вещоманство с възрастта обмислям една стена от жилището да бъде със секция БИЛЛИ (не знам защо, но имам чувството, че на Торо е такава, а не е КАЛАКС). Някъде до нея в ъгъла висока лампа за четене и креслото пак ще е от тях, вероятно ПЕЛЛО или СТРАНДМОН. Колкото до стая не знам дали бих отделил цяло едно помещение, искам да съм прочел поне книгите в БИБЛИОТЕКАТА си.

21 Ян 2021 04:44
coddy's Avatar
coddy
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 22
Колекционерате ли хартиени книги? #137284
Rahvin, относно играчките ;)
Аз имам доста и ги пазя в NIB ( New in Box). Когато си взема нещо ново (примерно SOR4 Axel) си ги поставям някъде където прекарвам повече време и мога да им се наслаждавам :) След известно време или когато нещо ново пристигне, просто ги връщам в кутията и слагам новите. В повечето случаи е библиотека с игри, комикси или книги игри. Ако теб те кефи, защо ти пука дали изглежда претрупано? Това си ти, и това е каквото харесваш. Всеки си има различен вкус (както казва прасето ).
Едно от нещата които ме впечатляват, когато гостувам... не са мезетата и пиенето, а какво е по библиотеките. Това е най-лесният начин да разбереш нещо за някого. Та да се върна към въпроса ти... Просто си направи средата уютна за теб самият

21 Ян 2021 15:34
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Колекционерате ли хартиени книги? #137291

coddy писа: писа:
Rahvin, относно играчките ;)
Аз имам доста и ги пазя в NIB ( New in Box). Когато си взема нещо ново (примерно SOR4 Axel) си ги поставям някъде където прекарвам повече време и мога да им се наслаждавам :) След известно време или когато нещо ново пристигне, просто ги връщам в кутията и слагам новите. В повечето случаи е библиотека с игри, комикси или книги игри. Ако теб те кефи, защо ти пука дали изглежда претрупано? Това си ти, и това е каквото харесваш. Всеки си има различен вкус (както казва прасето ).
Едно от нещата които ме впечатляват, когато гостувам... не са мезетата и пиенето, а какво е по библиотеките. Това е най-лесният начин да разбереш нещо за някого. Та да се върна към въпроса ти... Просто си направи средата уютна за теб самият

В живота има един проблем основен това е липсата на пари. В моя случай почти всичко си го правя сам и нямам наследство или ,,гръб,, зад гърба си. От това следва че вместо да живея в 300 кв метра къща в България, си живея в апартамент в Лондон. Затова като жената си купи ютия (напълно безмислен за мен уред) ми я тури в една от китийте. Евала.
Като имам пари и си направя къщата, ще намеря място на всичко....
16112360252641923259217231597854.jpg

Ей, лампа за четене, ютия и книги.

Иначе като видиш на някой библиотеката все едно си му видял душата...

Прикачени файлове:
16112360252641923259217231597854.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: coddy, Stayfun

21 Ян 2021 22:59 21 Ян 2021 23:24 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Колекционерате ли хартиени книги? #137294
Имам цял апартамент пълен с няколко хиляди книги, гараж пълен с книги, мазе пълно с книги (два железни шкафа) при едната ми баба държа още една стая с няколкостотин книги и като почина другата ми баба изхвърляхме цял хол с книги. Да не говорим, че ми откраднаха сума ти книги. Напоследък гледам да чета преди всичко електронно, че нямам място

П.С. гледам на всеки два-три дни да прочета една книга, като чета за час около сто страници. Дори сега съм смъкнал от Замунда към 10-ина книги и съм се подготвил другата седмица да чета. В момента имам 1,2 1,6 Гигабайта с книги на компютъра и това дори не са всички книги, които съм чел през живота си, а основно фентъзито,фантастиката, любовните.

П.П.С. по лични впечатления сега цените са по-скъпи по ред причини, а читателите се научиха да искат качество на книгите и завършеност на поредицата, затова напоследък като че ли има спад във фентъзито и фантастиката - излизат по-малко заглавия, но по-качествени. Не мога да кажа, че българина не обича да чете, просто няма пари за такава масовост като на запад.
......

сред по интересните колекции... Колекционирам енциклопедии. История На Полша, История на Русия, История на Шотландия, История на Ирландия, История на Великобритания, исторя на Османската империя, История на Мексико, История на Латинска Америка, История на Франция...усилено издирвам история на Германия от времето на Отон... биографични (Маркус Фолф, Конрад Аденауер, Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт)

Серия "Ласитър", Серия "Конан - бесмъртният войн" - всичките 15 книги,Тери Пратчет - притежавам около 20 от книгите (чел съм всички излезли, ) плюс Страта и т.н. Чета абсолютно всичко на Брандън Сандърсън, Робин Хоб, Джош Малерман, Патрик Нес..... да, имам любими автори, навремето нямах, но откакто качеството на книгите падна, а пространството ми намаля подбирам какво чета.

В този смисъл ако няколко книги са от една поредица или от един автор винаги ги слагам едни до други, като се мъча за обособя жанрово нещата, също по големина на книгите (най-големите са отдолу), а в гаража са буквено.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, dechoto

22 Ян 2021 01:37
Nedelcho Bogdanov
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 438
Колекционерате ли хартиени книги? #137296
ПС: Когато Джорж Ал напише един ред и след него шибне цяла страница послепис!

Дон Мон и Отново заедно - бестселърите на новата вълна. Търсете ги в книжарниците! "Страхотно четиво - вестник Труд" "Чел съм и по-добри - Джордж Ал"
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, George-AL

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.191 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg