• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
ПРОБИВЪТ

ПРОБИВЪТ

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
05 Авг 2014 12:08
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
ПРОБИВЪТ #93844
Всъщност групата свири основно по-хард рок а не купонджийски, купонджийските са допълнение също като баладите. Затова аз гледах да са малко над 5 хард рок, една или две купонджийски май и имаше и няколко балади ( тъй като и аз ги харесвам :-)). Да групата трябва да е колкото да не те уволнят но затова ти трябват не повече от 2 точки, докато при популярноста ти трябва бая повече. Важни бяха и хитовете, на тях и на двете докарах 5 плюса като единият ми беше хард рок а другия балада и ми бе казано, че е страхотна комерсиална комбинацията това :-) и спечелих добри точки ама пак не ми стигна за да бия играта.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

05 Авг 2014 12:25
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1104
ПРОБИВЪТ #93846
Верно че беше с +-чета, какво съм се заблудил с тия числа не знам.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

05 Авг 2014 12:34
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
ПРОБИВЪТ #93847
Мисля, че тази КИ би била доста успешна дори днес, ако се преведе и публикува като проложение за мобилни апарати (под лейбъла на Hosted Games / Choice of Games). Това се харесва там - да, темата е музика, но в основата е балансирането на отношенията с и между членовете.

Единственото стихотворение, което съм написал като тийн носеше името на една от песните в албума - Кървящо сърце. Сещам се и за някои от другите, въпреки че не съм чел тази КИ цяла вечност - Нежни ръце, Песента на камбаната, Хайде на купон. Изобщо, никога не съм крил, че ММ беше нещо като... не бих казал религия, но пък фен е твърде слаба дума.

Аз лично заложих на 2 балади, което с право беше окачествено като грешка, понеже не е основния стил на бандата.

05 Авг 2014 12:40
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
ПРОБИВЪТ #93850
Най-силните варианти за хитовете са или да вкараш две хард рок или хард рок и балада както направих аз, това дава най-много точки.

10 Авг 2014 11:48
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
ПРОБИВЪТ #94452
По спомени тактиката беше повече да се намесваш, когато назряват конфликти. Така получаваше повече хиксчета.
Тежкото парче + баладата си беше най-силната комбинация. Може ММ да се е повлиял от Черният албум на Металика, където водещите два хита бяха Unforgiven и Еnter Sandman.

Избери своето приключение
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Fire

01 Ян 2015 10:43
Lighthammer
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
ПРОБИВЪТ #99904
За мен това е една от най-добрите книги-игри, издавани в България! Оригинална идея - страхотно изпълнение! Точно по това време се учех да свиря на китара и тя изигра немалка роля да не се откажа рано, както става с много хора, да продължа да се развивам и наистина да изживея някои от описаните случки. Майкъл бе (разбира се, и все още е) най-добрият не защото бе най-добрият писател в България, а защото правеше точно такива неща - потапяше се в една оригинална за пазара на книги-игри идея и я развиваше според вдъхновението си. Да, имаше и не толкова сполучливи истории, но пък когато успяваше да се справи добре - майко мила! Както е и с тази книга.

07 Юни 2016 14:44 07 Юни 2016 16:42 от comics_ross.
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 261
ПРОБИВЪТ #115895
Многократно съм споделял, че за мен „Пробивът“ е най-добрата книга-игра от български автор. Направи ми невероятно впечатление като дете. Препрочитал съм я десетки пъти изпробвайки всички възможни комбинации и стремейки се да стигна до всеки епизод. Мисля, че това е и книгата, която е издържала най-добре проверката на времето. Изключение правят жаргонните думи, които в момента са безвъзвратно остарели, но в началото на 90-те си звучаха съвсем на място.

„Пробивът“ беше наистина революционна книга. Глътка въздух от поомръзналите фентъзи сюжети и предвестник на поредицата за Хлапето. С нея Мишо доказа, че може да се пише по теми насочени към по-възрастните читатели. През 1995 г. бях на четиринайсет години и слушах основно Queen, Metallica, Guns N` Roses и Scorpions. Всичко ми се стори толкова реално и правдиво описано, а персонажите толкова пълнокръвни, че след множеството препрочитания споменът за книгата ми беше по-скоро като за филм. Дотолкова се бях вживял в действието и изградил представа за визията на героите (и не, не приличаха на нарисуваните от Иванчев :) ).    

В книгата е постигнат много добър баланс между игра и литература. Нито едно от двете не взима превес, което за мен е перфектното съотношение за една КИ. Изборите са разработени изключително добре. Едни от най-често срещаните критики за книгите от 90-те са свързани с несъгласие с логиката зад правилните или грешните решения. Това е съвсем разбираемо – вече сме на възраст, на която трудно бихме възприели писателите като безспорни авторитети, респективно виждаме проблеми. В „Пробивът“ обаче такива трудно могат да бъдат открити. Да, има някои спорни моменти, но като цяло всички избори са много логични, а последствията добре аргументирани. Много ми допада това, че има различни подходи, които могат да бъдат следвани, за да се постигне добър резултат. Т.е. решенията, които се взимат са взаимосвързани и рядко някой от изборите е еднозначно правилен или грешен. Трябва да се погледне цялостната картина, за да се разбере. Това е страхотен подход, който е трудно да бъде реализиран на ниво, но за мен лично е най-правилният и е най-близо до реалността. В живота често решенията, които взимаме нямат еднозначен ефект и само от дистанцията на времето може да преценим и то отново без абсолютна сигурност дали даден избор е бил добър или лош.  

Малък недостатък е, че книгата е доста линейна. Въпреки това, както писах и по-горе аз съм я препрочитал много пъти. Множеството показатели дават възможност за различни комбинации, което е предизвикателство. Липсват обаче различни пътища, което разбира се е обусловено от обема и от това, че не при всички избори има пряка диверсификация на „правилни“ и „грешни“. Ако имаше и няколко отделни пътя за изиграване, щеше да бъде адски трудно да се съединят нишките. Не съм специалист по темата и със сигурност не е невъзможно, но няма как да се случи в подобен обем и за няколкото безсънни денонощия, за които основната част от книгата е написана.  

Много се надявам, че Майкъл и/или Торо ще напишат продължението, което толкова години чаках. Вече бях загубил интерес към жанра, но периодично проверявах дали „Големият купон“ не е излязла. Може би „Отново заедно“ и книгата, върху която Мишо работи в момента ще бъдат една добра репетиция за това. Пропусна се възможността за достойно отбелязване на двайсетгодишнината от публикуването на „Пробивът“, но поне за четвъртвековния юбилей…

Интересно ми е и как ще бъде възприета книгата от читателите в Русия. Знам, че я превеждат от доста време. Надявам се, че ще ускорят темпото и ще получим обратна връзка. 

P.S. Потресе ме, че Мишо се е запалил по тежкия рок покрай „страхотните видеоклипове“ на Twisted Sister. Това обаче е един от малкото слаби моменти в книгата :)

26 Юни 2016 22:39
sarutobu's Avatar
sarutobu
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
ПРОБИВЪТ #116173

comics_ross писа: писа:
Много се надявам, че Майкъл и/или Торо ще напишат продължението, което толкова години чаках.

Напълно е възможно да има продължение, remaster, или нещо подобно. Модите са циклични, ако се уцели правилния момент когато рока отново е във възход такова издание със сигурност ще бъде успешно.

16 Окт 2017 09:28
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 486
ПРОБИВЪТ #124985
Прочетох "Пробивът" само веднъж. Постигнах следното (стори ми се лесна, но все пак аз съм я писал, макар и преди 22 години):
Отношения с групата: 3
Популярност: 17
Албумът включваше инструментал, два блуса, купонджийски рок и 6 хард-рок парчета. Докарах ги до 3 5-ици, 6 4-ки и една тройка.
Започнах с 33,000 завърших с 500 долара.
На много места ме дразнеха и литературата, и изборите. Ако се стигне до издаване на "Големият купон", който да е продължение на "Пробивът", би било хубаво да се издадат двете в едно с много-много редакции.
Пример за лош епизод откъм механика е 69.
С Пробивът съм постигнал онова, което преди това постигнах с Тъмната страна на Земята - точната тема в точния момент за аудиторията на книгите-игри. Понеже е писана след натрупан опит, Пробивът е доста по-добра, но има тголкова трески за дялкане...
Ще ми е интересно какво ще напишете вие.
Мисля, че моето мнение не е за каталога, затова пиша само в темата на книгата.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Zort, ze BG, Monevwww, comics_ross, Etom

16 Окт 2017 10:25 16 Окт 2017 10:38 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
ПРОБИВЪТ #124988
от сайта:
Вилорп
16 Октомври 2017 at 09:57 | #
За пари и малко слава... ПРОБИВЪТ!
Представя поредния опит на Майкъл Майндкрайм да разчупи закостенелите фентъзи рамки на книгите-игри и да покаже че това не е прости детска литература.
В книгата влизате в ролята на един новоизлюпен импресарио който е толкова млад именно, за да е по близък, като възраст до читателите по времето на издаване на книгата. На двадесет и четири години той се е борил с две предишни групи което не е много, но не е и съвсем малко. А сега му предстои да намери музикална група с която да избие рибата. В общи линии книгата не е толкова трудна ако следиш отношенията в групата винаги да са на добро ниво и да оставяш музикантите да творят. Не е проблем да превъртиш играта с какъвто ти душа иска албум, но ако решиш да гониш добър резултат наистина е добре да се съобразиш със стилът на самата група, а именно - рок!
Има голяма доза тактика и голяма част от решенията са от типа: какво ще ми трябва повече в момента което малко разваля сюжета. Всъщност сюжет е силно казано защото след началната овертюра по събирането на групата започва чисто тактическа игра в десетина сцени преразказани от импресариото и представящи живота на групата докато записват първия си албум. После идва математика и оценка на играта ти.
Това не е книга в която да са потопиш заради историята, а това което мога да посоча като липса е таблица с предизвикателства накрая от рода на:
- завърши с 18 популярност
- превърти играта с 20 пари
- завърши с 6 отношения с групата
...
Като цяло много добра книжка и личната ми оценка е 7/10, като ако харесвате социалните игри и приемате предизвикателствата от по-горе може да добавите още 2 към крайната оценка.

Лично за форума и препрочитателския клуб:
Прочетох "Пробивът" само веднъж (като рових все пак напред на зад да видя и другите варианти). Постигнах следното (стори ми се лесна, но все пак аз съм я играл и преди 20 години, а имам склонността да помня книги):
Отношения с групата: 4
Популярност: 14
Албумът включваше инструментал, три балади, два купонджийски рока и 4 хард-рок парчета. Докарах ги до 4 5-ици (по една за всеки тип парче Б, Р, К и И), една 4-ка и пет тройки.
Започнах с 33,000 завърших с 0 долара (специално беше разрешени да се профука всичко за накрая).
Озадачи ме един избор в началото тип асасините - дали да отидеш на масата на групата, ако отидеш ти се казва: „чшш ти къде бе” и след това те праща на събирателния епизод без никакви последствия, дори да минеш по верния разклон резултата е пак същия.
Към края имаше една много интересна врътка с промени на една то баладите където правилното решение зависи от това колко си наблюдателен и дали ще се подхлъзнеш от думите на автора. В единия вариант ако групата защити песента правилния избор е да не я пипаш, в другия, ако не я защити правилния избор е да я промениш. Така има малка вероятност в преиграването, не съм ровил дали и в предходните решения има подобна врътка.
Понеже стана въпрос в чата - не съм слагал песни само с по едни + в тавата, предполагам че на някой може и да му се наложи, но определено можеш да имаш поне 10 песни с два и повече ++. Лично на мен преди да почна събирането на тавата ми бяха останали 3 от 17-те песни са един +. което би трябвало да говори, че не съм си оптимизирал добре нещата и съм имал 4 плюса отишли на хаус.
Както и по горе казах за литература е трудно да се говори, но като сравнявам с извадки от Самотния вълк, които пуска Дер, то най-калпавия текст на Мишо е по-добър от тия неща дето са наливани на запад навремето.
Предполагам, че от препрочитателите Монев може да се заиграе и да даде максималната популярност която може да събере групата. Албумът който е посочил Мишо ми звучи като оптимален, ама все пак като го е писал се е съобразил със своя си вкус. Аз както се вижда по-горе не взех никакви ++ от роковете тъй като съм изневерил на стила на групата =))))))

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, Zort, Monevwww

16 Окт 2017 11:04
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 359
ПРОБИВЪТ #124989
Играх "Пробивът" преди около половин година или повече. Това, което на мен лично ми направи впечатление е почти напълно пропуснатия потенциал по изграждането на образите и техните взаимоотношения. Предвид, че книгата е преди всичко социална, това си е сериозен проблем. Единствените образи, за които получаваме някаква информация са фронтмена и китариста (май беше?), който се присъединява към групата - дори и те са по-скоро щриховани, но да приемем, че са ок. За другите няма нищо. На фона на книгите-игри по принцип "Пробивът" бива откъм литература, а това, че тематиката и е уникална и носи много плюсове, но за мен обемът трябва да е поне двоен и потенциалът, който е пропуснат е сериозен.

Дугулите и вълшебното листо
prikazka-igra.com/book5.html
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime

16 Окт 2017 11:16
Horacio B. Andreas's Avatar
Horacio B. Andreas
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 24
ПРОБИВЪТ #124990

Вилорп писа: писа:
от сайта:
Озадачи ме един избор в началото тип асасините - дали да отидеш на масата на групата, ако отидеш ти се казва: „чшш ти къде бе” и след това те праща на събирателния епизод без никакви последствия, дори да минеш по верния разклон резултата е пак същия.
Сега, като го каза, се сетих, че имаше още един такъв избор малко преди това. Ако не заговориш Дани, за да им станеш мениджър, той те заговаря.
Ze BG, защо да няма нищо за другите образи? Дъги и Еди са женкари, Сами се кефи на здрав рок и всичко друго е лиготия, а Джо е турбо алкохолик. :lol:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Monevwww

16 Окт 2017 11:24
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
ПРОБИВЪТ #124991
Едва ли има някой, който не е мечтал да бъде рок звезда или поне да се докосне до славата на такава :)
Майкъл, не знам за треските за дялкане, сигурно може и да е по-добра, но и в този вид Пробивът е страхотна книга-игра. Един от най-добрите представителите на жанра. Темата да поемеш рок група и да успееш да я направиш успешна е актуална през 90-те, но и днес е интересна.
Сюжетът - ти си импресарио, намираш едни читави момчета, виждаш потенциалът в тях и тръгвате заедно по пътя на славата. Засегна ти се редица проблеми, които могат да бележат една група - липса на пари, скандали вътре в групата за музика, жени, пиянски изцепки... е да сигурно би ни се искало да са повече, но...дано видим повече в Големия купон :woohoo:
По-интересната част е играта - същински мениджър! Играта е доста трудна на първо изиграване. Има няколко неща, с които трябва да се съобразяваш - твоето отношение с групата; отношенията между членовете на групата, защото това оказва влияние върху съвместната им музикална дейност; изборът на песни за албума; и последно, но не на последно място точките популярност! Все пак не бива да се подценява и факторът късмет, защото понякога зарът може да ти донесе извънредни разходи или да те вкара в неприятна ситуация.
На първо изиграване завърших с умерен провал, защото се издъних в избора на песни и съответно не можах да генерирам достатъчно популярност:
Започнах с 35 000 пари, приключих с 11 точки за популярност :sick: Като вкарах 2 Купонджийски рока, 2 балади и 6 Рок парчета, но нито Рок парчетата ми бяха добри, нито баладите бяха с 5 плюса.
На преиграване вече знаех към кои песни да се насоча, защото има такива, които не получават плюсове на база отношенията в групата и нещата вече бяха много по-лесни - 19 точки популярност, като вече вкарах 6 рока, 2 Балади (които най-лесно вдигат допълнителни плюсове), 1 инструментал с 4 плюса (повече е излишна загуба на ресурс) и 1 добър Купонджийски рок. При прецизиране на песните за албума, мисля, че може да се докара оценка от 21-22 точки популярност (за повече съм леко скептично настроен).
Наистина както Вилорп е отбелязал, липсват предизвикателства, които са типични за Майкъл и дават по-голяма преигравемост.
не е в стила на групата от книгата, но...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Mindcrime, Zort

16 Окт 2017 11:44
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
ПРОБИВЪТ #124992
За характерите
Дани (вокалиста и фронтмена) и Джо имат много сериозни връзки, първия с Джина, а втория с джина.
Дани ми изглежда леко под чехъл, но от време на време се опъва на ревнивата си половинка.
Джо няма този проблем със своята, тя е навсякъде и под всякакви форми, но на един бог все пак му е простено. Освен това посещава музикалните магазини, както можеш да разбереш индиректно.
Тук всъщност май няма никакъв шанс да не вземеш Джо, прегледах страничните разклонения и се оказва че богът идва при теб при всички положения просто дава по малко ++ ако не си го дръпнал първоначално.
Има доста стереотипи като това че голяма част от скандалите в групата са свързани с пиенето. Предполагам че може да се разнообрази с наркотици* или някаква венерическа буба лепната от Дъги, Еди или Сами. Има една любовна драма която ти напомпва баладите, а ако решиш да се намесиш в драмата ти дава отношение вместо да ти напомпа купонджийските рок парчета.

Нещо интересно за допълнителния материал на епизод 333. Лятото на 94-и аз прекарах на Равда, та: Бил съм на море заедно с Мишо =)))))

*не че одобрявам, ама като ще го удряме на стереотипи.

Цвят за модериране

16 Окт 2017 12:02 16 Окт 2017 14:55 от Zort.
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
ПРОБИВЪТ #124993
"За пари... и малко слава.Пробивът."

Предимства:
Огромното предимство на тази книга-игра пред всички други Е и ще си остане сюжетът. И тогава и сега. Замислете се - книгата излиза едва в края на 1995г. и е единадесетата книга на автора. Новаторският сюжет, остава недостижим за конкуренцията в жанра, а темата разработена като основни избори и механика е изложена доста подходящо. Да - може да се направят много забележки и в тази насока, но те не правеха фрапантно впечатление във времето в което излезе книгата. Кои са другите неща, които правят добро впечатление? Леките и интересни избори - авторът се е стремял, близостта на импресариото с групата да е определяща за микроклимата в нея, което е условие и за продуктивността и успешността на песните. Караниците за момичета, споровете за различни музикални предпочитания и пр. добре пасват на играта. В този смисъл оценките за "Отношения с групата", "Популярност" и "Пари" са добре балансиран базов критерий, който е определящ за развитието на играта и според мен, не я затормозява излишно в сравнение с други книги-игри с много по-тежки дневници на същия автор. Като цяло, следва да се посочи, че илюстрациите са подходящи и пасват на игровите ситуации, по начина по който са разположени в книгата.

Недостатъци:
Едно добро произведение, винаги може да стане по-добро. В случая, нивото на литературата е доста над средното за книга-игра от онзи период, но се срещат и някои грешки, които правят впечатление. Например още в увода, авторът ни уведомява, че импресариото до този момент е работил с друга група - "Полуда". Тя обаче, поради проблемите си с алкохола, се е разпаднала само за три месеца. Малко по-нагоре пък, е посочено, че Слеш от "Гънс" ги е харесал и е дошъл да купонясва с тях, подарявайки на Ричард Хоуп, бомбе с дайре. Разбирам желанието в случая да се предаде по-голяма автентичност и убедителност на рокаджийската атмосфера, но някакси ми се струва нелогично, дните на славата за една група да продължават само три месеца в рамките на които да успеят да привлекат вниманието и на Слеш! :woohoo: В еп.235, липсва част от текста, което сигурно е по вина на редактора и е добре, че това не повлиява реално на играта. Въобще качеството на хартията на изданието, дребния шрифт на буквите, който е използван в книгата, правят лошо впечатление и са срам за качествата на произведението. Направи ми впечатление, че представянето на групата в рок клуба, зависи не толкова от началния час, колкото от шанса на зара, който използваш. Автобусът в играта, също може да се счупи, независимо кой модел си взел - скъп, средна ръка или евтин, пак на базата на шанса. Според мен, тук скъпият автобус трябваше да има възможност да се счупи при хвърляне на 6 (вж.еп.166), тъй като това повече доближава тази вероятност до реалния живот, но на практика има поне 33% шанс, това да се случи. Но това са бели кахъри...
Не ми харесаха нещата в еп.69, а мернах, по-горе, че и Майкъл има забележки към неговата механика, но ще напиша, каквото аз имам предвид. На този епизод авторът те изпраща от еп.49, който е "разпределителен". Там, за първи път получаваш възможността за нанасяне на плюсове на песните, като го правиш на случаен принцип, без да можеш да слагаш по два плюса на една песен. Вече в епизод 69, авторът ти дава възможността да нанесеш 20 плюса в таблицата "Репертоар", като е задължително на всичките 17 песни да "пляснеш" поне един плюс. Дава ти се опция, три плюса да разпределиш, както намериш за добре, НО не и да имаш отбелязани три плюса на песен т.е. ти не можеш да качваш нивото на песните, които току що си премирал в еп.49 и които считаш, че искаш да развиваш тепърва, конкретно в еп.69. Трябва да разхвърляш въпросните три плюса между други възможности ако и да ти се струват не особено привлекателни. Стори ми се нелогично. А още по-добре щеше да е, разхвърлянето на плюсове, да ти се предостави от автора, след запознаването с песните в еп.62, когато реално си съставяш мнение за техните качества и с това, кой работи по отделното парче.
Аз изиграх книгата два пъти. Първия път се провалих - завърших с 11 точки, но после видях, че съм пропуснал една препратка за допълнителни премии. Втория път обаче бях безапелационен - 16 точки, като в тавата включих 6 рок парчета, 2 балади, 1 купонджийски рок и 1 инструментал. Хитовете, които определих бяха балада и рок - съответно "Джунглата" и "Кървящо сърце" с по 5+. В гарнитура към това купонджийският ми рок "Хайде на купон" беше също с 5+, а рокаджийските "Нервна криза" с 4+, "Оцеляване" с 5+, "Моята душа" с 5+, "Разруха" с 3+, което ми гарантира и премията от еп.346. Другите парчета от тавата бяха баладата "Самотник в дъжда" с 2+, "Видения" с 2+ и "Свят на компютри" със само 1 плюс! Тези парчета, може да се определят като провал, но и другите свършиха работа за успешното завършване на книгата. Тук смятам, че с моите кодови думи: срам, жълт, корен, фаза, луна, пола, кило и хубав в еп.260 ми е абсолютно невъзможно да вкарам парчета с най-малко два плюса в тавата. Вкарах 7 парчетата отговарящи на този критерий и по-добри, но три си останаха само с един. И при първото и при второто ми разиграване! Така, че не смятам, че съм излъгал автора за да бъда по-щастлив, а по-скоро това е въпрос на баланс, сочещ, че книгата е доста трудна при първите и изигравания. Стига толкова! Графата с недостатъците, взе да набъбва, а наистина, точно тази книга-игра заслужава предимно добри думи.

В заключение:
Една книга-игра, която далеч изпревари времето си като сюжет и игрова механика. Едва в много по-късни години на пазара имаме и "Metal heroes", което е показателно, че чуждестранните автори достигнаха до тази идея много късно. Поглеждам, последните страници на книгата и виждам, че подготвянето на продължението и "Големият купон", е било нещо, което уж е било предстоящо - публикувана е даже проект на корицата, а епилогът на автора, пращи от увереност в тази насока... за съжаление, нещата не са се развили по този начин, което считам за един от най-големите идиотизми при издаването на книгите-игри у нас. Анализът на това произведение обаче, ще остане незавършен ако не споменем и изложението на автора в еп.333. Да, днес е особено лесно да отминем това емоционално откровение с пренебрежение: "Що за сантиментални отклонения са това?!", но във времето в което го прочетох за първи път, то ми направи силно впечатление. Защото ми демонстрира човешкото лице на автора, което аз исках да виждам като дете. Повдигна една завеса, която не помръдваше, до този момент. И кой знае защо, ме зарази с някакъв мрачен оптимизъм за бъдещето...
Книгата-игра "Пробивът" е едно от най-добрите произведения писани от български автор на книги-игри и е повод, българската школа да крачи гордо, сред чуждоезичните издания, без да се притеснява от което и да е мнение. Тя си остава онзи продукт, който с гордост бихме нарекли "наш", от златните времена на книгите-игри.

"Intellect is invisible to the man who has none".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, grigorov, Monevwww, comics_ross

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
ПРОБИВЪТ
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Трошача (18 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от Der
    • Today 12:00
    • Пролетна форумна среща на йеденйе и пийенйе! (2 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Stayfun
    • Yesterday 20:38
    • Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg