• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Поредната ми анкета

Поредната ми анкета

• 1
  • 1
06 Ян 2012 12:07
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Поредната ми анкета #40880
Тук ще искам да попитам какви са предпочитанията на читателите относно първоначалния набор от умения, между които може да се избира.

Варианти:
1. Никакъв (като в Котаракът) - героят е цялостно изграден от автора, не се приемат варианти
2. Избор от малък брой умения - 3 или 4 (като в Пътят на Светлината) - героят е относително завършен
3. Избор от голям брой умения - 5 до 12 (като в Зелена Кръв, Планината на Смъртта) - голяма част от образът на героя е оставен на читателя. При толкова голям брой умения обикновено се дава възможност за избор на 2-4.

Личното ми мнение е някъде между 1. и 2. От една страна е добре да има някакъв предигрален избор, за да се подобри игралната стойност. От друга, уменията, които не избереш неминуемо ти заключват част от играта, която иначе все пак би могъл да достигнеш при "добра игра".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Ян 2012 12:18
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Поредната ми анкета #40883

От друга, уменията, които не избереш неминуемо ти заключват част от играта, която иначе все пак би могъл да достигнеш при "добра игра".

Съгласен съм с това, но от друга страна поражда още един ефект, който е много важен за КИ - преиграемост. КИ няма да бъде захвърлена с първото прочитане, предполага различни тактики на игра с други умения, и както беше казал аТоро някъде, създава съвсем друго чувство за игра. Ако в един случай си арогантен боец, в друг си хитър крадец или страхлив магьосник да речем. Най-играемата от мен игра, ако изключим първите две спортни на Мишо, е "В бездната сред мъртъвците", точно заради този игрови момент на преиграемост и различен подход всеки път.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

06 Ян 2012 12:29
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Поредната ми анкета #40884
Аз съм винаги силно "ЗА" да мога да си развивам героя с изборите, които вземам => от това да зависят негови по-нататъшни действия, както и (евентуално) различен финал. Безумието тук е когато се вкара "смърт" заради някакво логично или ситуационно взето по-рано решение (че даже и поемането по определен път на картата - след цифра четене да се окаже задънена улица) - четеш половината книга и умираш заради избор, който си взел в средата или началото на приключението - не виждам смисъл от това.

Та, прекалено многото умения може да объркат (особено ако в последствие се налага смятане), но зависи какво се цели. Аз съм може би по-скоро за втори (леко?) към трети вариант. В този контекст бях разочарован от "Асасините", защото реално не участвах в развитието на героя (героите?) си ("Котарака" тепърва ще си го закупувам) . Дано натам авторите си вземат поправителния. :P

06 Ян 2012 12:30
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 399
Поредната ми анкета #40885
4. Избор на различни персонажи

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

06 Ян 2012 12:31
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Поредната ми анкета #40886
^ Мисля, че анкетата е за нещо различно. :)

06 Ян 2012 13:24
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 157
Поредната ми анкета #40899
Хммм. Тази анкета да не би да е продиктувана от нещо, което си чел наскоро? ;)

Иначе, моето мнение е че избора между много или малко, или никакви умения не влияе толкова на завършеността на героя. Дали ще избере едно или друго умение не винаги оказва влияние на характера на героя, който искаш да изградиш. Просто проявява характера си в друга светлина. По - скоро нещата зависят от историята, големината, играта и начина по който искаш да я представиш. Поне според мен.

Иначе аз обичам да избирам как да направлявам героя си, но това не винаги става с избор между умения.

P.S. Да не би да обмисляш нещо по инициативата за 2-ро ниво, или това е идея за нещо ново?

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

06 Ян 2012 13:47
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Поредната ми анкета #40909

Leidrin писа: писа:
Хммм. Тази анкета да не би да е продиктувана от нещо, което си чел наскоро? ;)
P.S. Да не би да обмисляш нещо по инициативата за 2-ро ниво, или това е идея за нещо ново?

Да, един след друг четох твоя разказ и този на Козия. И се изкефих и на двата, макар единият да е от тип 1, а другият - от 3.

В няколко ситуации си казвах - "Как можах да не избера това умение?". Накрая чийтнах, понеже исках да хвана цялата история.

Идеи бол, но за сега само прескачам от една на друга, без да правя нищо. Последно си мислех за риалити игра, в която Естел и Лора влизат в битка по стратегическа карта. Главен съдия е самия Джордж!

06 Ян 2012 13:52
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 399
Поредната ми анкета #40913

partci писа: писа:
^ Мисля, че анкетата е за нещо различно. :)
Защо мислиш така?
Това е четвърти вариант, при който читателя избира между персонажи с предварително зададени умения.

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

06 Ян 2012 14:04
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Поредната ми анкета #40915
За мен е краен частен случай на 3. Даже посочения от мен пример - Зелена Кръв е точно такъв.

06 Ян 2012 14:11
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Поредната ми анкета #40916
Щото авторът говори за "герой" в единствено число (да, знам, че за много хора "й" така на края на думата може да значи и множествено число, но все пак си говорим на книжовен български, нали? :P ).

Когато се избира между повече герои (парти?) ситуацията/развитието в цялата книга/история става коренно различна. Защото едно е да си избереш "готов" герой, друго е да си оформиш начално зададеният такъв в хода на приключението. Да си избираш от 5 героя, които после тепърва да оформяш по някакъв начин (като характер) в една история... става вече много дълго и сложно. Поне аз така ги виждам нещата де.

06 Ян 2012 15:40
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Поредната ми анкета #40949

partci писа: писа:
В този контекст бях разочарован от "Асасините", защото реално не участвах в развитието на героя (героите?) си
Я кажи как точно не си участвал, след като всичко до последното Умение, оръжие или точка Характеристика си го избираш ти?

06 Ян 2012 15:48
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2517
Поредната ми анкета #40954
Ехм... протестирам...
"Котаракът" спада по-скоро в последната графа (Спасението на Аврея) и дори е отвъд в "Абаносовия дракон". Можеше да дадеш за пример "Нощта на върколака" :lol:

06 Ян 2012 16:12
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Поредната ми анкета #40960
Може би става въпрос по-скоро за линейността на произведението в "Асасините", тъй като нямаш опция Самир да бъде хаплив, стегнат или нагъл - той може да бъде само такъв, какъвто авторът го е развил. Напипа ли веднъж читателят "духа" на героя, може доста лесно да предположи правилните негови ходове в предстоящите епизоди. Бойната система в книгата (според мен) въпреки добрите намерения също има нужда от още доизкусуряване (а ла "Майстори на меча"?), но в крайна сметка тя също не влияе драстично върху геймплея (батълплея?).

Мога да посоча доста моменти, в които би могло да има повече от дадените като "правилни избори" за използването на дадено умение (и то да не се свърза задължително с показателите на героя), веднага ми изплува, май беше в битката с Абу Бурука накрая, дето Самир хваща оръжието на убиеца - ами с прилагане на умение като "Боен вик", както са лице в лице, не би ли могъл героят да стъписа (да го наречем) врага си и той да отстъпи, давайки възможност за ответна атака, но вече с изразено преимущество за Самир?

В този ред на мисли (уф, как не ми се пише...) трябва ли да се разширят допълнително битките с епизоди за различните "класове" герои или ще трябва да се смятат "вид атака срещу защита/блок/захват + зар/число от таблицата"? Второто за мен също не е развитие на клас герой, а по-скоро шикалкавене. При първото проблемът е обемът на книгата... но аз лично предпочитам по-дебела книга с повече четене (и по-висока цена) , отколкото по тънка (и евтина) с повече смятане (скипване) .

Не съм сигурен тия неща където ги пиша дали са точно за темата, но са неща за които съм мислил дълго време по една или друга причина.

06 Ян 2012 16:22
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Поредната ми анкета #40963
Ок, пояснявам, че говорим за Черния Нарцис

08 Ян 2012 18:18
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 190
Поредната ми анкета #41190

yoyovec писа: писа:

От друга, уменията, които не избереш неминуемо ти заключват част от играта, която иначе все пак би могъл да достигнеш при "добра игра".

Съгласен съм с това, но от друга страна поражда още един ефект, който е много важен за КИ - преиграемост. КИ няма да бъде захвърлена с първото прочитане, предполага различни тактики на игра с други умения, и както беше казал аТоро някъде, създава съвсем друго чувство за игра. Ако в един случай си арогантен боец, в друг си хитър крадец или страхлив магьосник да речем. Най-играемата от мен игра, ако изключим първите две спортни на Мишо, е "В бездната сред мъртъвците", точно заради този игрови момент на преиграемост и различен подход всеки път.
Както и другите три от тази серия, между другото...

"Код за достъп"
Nerd Zone

• 1
  • 1
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Поредната ми анкета
Time to create page: 0.102 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Вкусът на кръвта (13 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Count Monte Kristo
    • 10 Сеп 2026 20:04
    • Топ 9 любими книги (Майкъл Майндкрайм) (8 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от СУПЕРАГЕНТА
    • 10 Сеп 2026 10:23
    • ПГ представя: Герои - Ерик Берт КОМЕНТАРИ, РЕВЮТА,... (82 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой представя
    • от snake_fang
    • 07 Сеп 2026 03:20

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност