• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
06 Фев 2012 11:32
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45629
Ами форумът вече демонстрира работещ модел за финансирането на подобна книга - още повече, че тя би била доста по-евтина от тази, която предвижда Майндкрайм - с меки корици (да речем), с наполовина по-малък обем примерно, с по-малък тираж.

Големият проблем е, че или трябва да се измисли как да бъде юридически изряден целия процес или да се прави от хора, на които имате огромно доверие. В случая с Майндкрайм - Никсата и Митко не ни подведоха, но това може само да амбицира измамниците да се пробват с нещо подобно :mrgreen:.

За самите разкази: аз имам много ниско мнение за качеството на онези от тях, които видях - те са два или три на кръст, де - и не бих дал пари на този етап. По-добре да се натрупа повече материал, за да има възможност наистина да се избере най-доброто - пък дори и тогава си иска много редакторска/коректорска работа.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Фев 2012 12:16
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45639
Анардил,
съгласен съм за ниското качество на разказите. Но само от гледна точка на професионалист, иначе като фен ме кефят. Затова и предлагам да са само като малко книжленце-безплатен бонус за читателите на Патрула, Дракона или някое друго професионално произведение. Когато авторите натрупат опит и материали може да се мисли за самостоятелен продукт (сборник).

kiril-ps.itch.io/

06 Фев 2012 15:39
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45686
Идеята за патрула е ОК. Но по-добре да издаваме качествено, за да не повтаряме грешките от едно време, които обсъждахме сигурно в 3 тома от по 1000 страници.

"Код за достъп"
Nerd Zone

06 Фев 2012 17:18
_Nocturnal
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45699
Абе, хора, някой от вас замислял ли се е да си купи принтер?
Принтерът е нещо като мини-печатница, на която шефът си ти!

Напуснал форума след многократен произвол от страна на модератори и админи.

06 Фев 2012 17:21
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45701
Симпатяга, не се заяждай на дребно. Едно е да си го принтираш, друго е да го имаш на книжка, която могат да си закупят хиляди други хора.

"Код за достъп"
Nerd Zone

06 Фев 2012 17:33
_Nocturnal
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45706

kartacha писа: писа:
Симпатяга, не се заяждай на дребно. Едно е да си го принтираш, друго е да го имаш на книжка, която могат да си закупят хиляди други хора.
Изобщо не се заяждам. Къде са тия книжки, които могат да си ги купят хиляди хора?
Ако искаш да си на хартия и произведнието ти да попадне в ръцете на хората - взимаш си един принтер, печаташ и им го даваш.

06 Фев 2012 18:25
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45729
Ако говорим за комерсиален продукт не съм уверен, че ще е добра идея всички разкази да се включат, въпреки че съм чел само няколко от тях. Дори и по най-добрите има още бая работа. Освен това ще е нужна по-сериозна инвестиция в този случай.

Струва ми се по-приложим вариант да се издаде алманах/сборник, за който да не се търси разпространение, нито инвестиция - самите автори могат да съберат по 50-100 лева и да отпечатат няколкостотин броя тираж (което според мен ще е напълно достатъчно спрямо търсенето). Съответно някаква част от тиража може да се продава през този сайт, а всеки от авторите да получи по 10-20 авторски бройки, които със сигурност ще има на кого да даде. Така и самите автори ще се грижат за разпространението - всеки един от тях ще разпространява останалите. Сумата, с която всеки участва, както и съответстващите на нея авторски бройки може да е функция от страниците, които заема неговата творба/творби.
Споделям този модел, защото е тестван и работещ за текущата ситуация. Трябва ви организатор, коректор, ако има редактор още по-добре, но нещата са наистина постижими, ако имате желание.

Разбира се, нищо не пречи да се пусне една мини-инициатива във форума да облекчи още повече авторите.

06 Фев 2012 18:49
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45736

Anardil писа: писа:
За самите разкази: аз имам много ниско мнение за качеството на онези от тях, които видях - те са два или три на кръст, де - и не бих дал пари на този етап. По-добре да се натрупа повече материал, за да има възможност наистина да се избере най-доброто - пък дори и тогава си иска много редакторска/коректорска работа.

:huh: . Не си спомням да си ми споделял нещо подобно за моите разкази.

@ Ал: Мисля, че и друг път съм споделял, че подобни неща не ми харесват. Ако ще е нещо некомерсиално - може да се впише в списанието.

06 Фев 2012 20:51
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45781
Аз пак съм недоразбрал, мисля че говорим не за комерсиален, а за фенски продукт.
1. Ясно е, че са с ниско качество от професионална гледна точка
2. Книжлето (сборника) ще е бонус - няма да се продава, а ще се подарява, за да се подкрепят младите автори
3. Да, мога да си го принтирам удома, но не мога да го оформя - предпечат, постпродукция и прочие...и как ще го давам на други хора, разпечатано от Word...на мен ми е непонятно.

kiril-ps.itch.io/

06 Фев 2012 21:08
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 66
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45786
[offtopic]

Рони# Мейдей писа: писа:

:huh: . Не си спомням да си ми споделял нещо подобно за моите разкази.

Ами, толкова съм ориентиран по отношение на конкурса, че не знаех, че твоите участват. Не говоря за тях в случая! (Иначе, мнението ми за тях, което и споделих, беше 50:50: Пътят на светлината ми харесва, въпреки че има още какво да се пипне, другият не ми харесва, при все че личи развитие в изказа ;).)[/offtopic]

Торо, а как се организира това законно? В смисъл трябва ли ти юридическо лице, как стоят нещата с ДДС-то...?

06 Фев 2012 22:15
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45819
Ронин, това е вариантът с добро разпространение и без едностранна сериозна инвестиция, без зависимост от издател и инвеститор и без събиране на дарения или предплащане (без да считам някое от изброените за негативен вариант). Ако могат да се намерят такъв инвеститор/издател, книжарници, които да го разпространят и хора, които да го купят в голям тираж, съгласен съм, че предложения от мен вариант е по-слаб. Мисля че предната ни дискусия беше за по-малък брой автори или самостоятелен, когато са повече и сумираш околните на всеки от тях, до които ще стигне книгата по този начин (+ заинтересованите на този форум), нещата си придобиват съвсем прилични измерения.

Торо, а как се организира това законно? В смисъл трябва ли ти юридическо лице, как стоят нещата с ДДС-то...?
Там, където участвам, беше организирано по следния начин. Към всеки автор се изпращаше персонален договор, в който бяха упоменати дължимата от автора сума, броят страници и броят авторски бройки, които ще получи. Предполагам е аналогично ако авторът няма да заплаща нищо и малко по-сложно, ако ще получава хонорар. Минаваше през юридическо лице - издателство. С този договор авторите дават неексклузивни права за творбите си, т.е. запазват си правата, просто позволяват творбите им да бъдат включени. Събраните от авторите пари горе долу покриват преките разходи по тиража (отпечатването), като разбира се в замяна не получават целия тираж. Издателството си разпространява останалите бройки, които са си негова собственост и с приходите си покрива труд/разходи/печалба, при допечатки също всичко е за тях. Авторите имат право да си закупуват допълнителни бройки на нещо от сорта на 50-60% от цената.
Това разбира се не е най-изгодният вариант за авторите - ако някой свърши работата на издателството неговият дял ще се разпредели между тях.
Не виждам защо да не стане и без юридическо лице - отпечатват си участниците заедно книга, всеки си получава бройките и си ги разпространява както знае. Има едни данъчни декларации, които всеки от авторите/собствениците трябва да пуска за продадените бройки (на тримесечие) и т.н. В този случай обаче за разпространение не може да става и дума, тъй като почти никой разпространител не сключва договор с физически лица. Предполагам остава като вариант за допълнително разпространение този сайт, но там вече трябва да си се разбират хората със собствениците.

06 Фев 2012 23:23
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45839

Ами форумът вече демонстрира работещ модел за финансирането на подобна книга - още повече, че тя би била доста по-евтина от тази, която предвижда Майндкрайм - с меки корици (да речем), с наполовина по-малък обем примерно, с по-малък тираж.

Големият проблем е, че или трябва да се измисли как да бъде юридически изряден целия процес или да се прави от хора, на които имате огромно доверие. В случая с Майндкрайм - Никсата и Митко не ни подведоха, но това може само да амбицира измамниците да се пробват с нещо подобно :mrgreen:.

Странно, но съм съгласен... какви времена настанаха... :lol:

честно, с Уейн дори сме си говорили преди време, но той не прегърна идеята за нещо подобно - сборник с разкази, па ако ще и с формата на "тетрадката" да е, който да е на минимална цена и просто да се раздава като бонус заедно с книгите-игри издавани от хора в общността (както и евентуално за зарибявка).

Продължавам да съм със смесени чувства към идеята - от една страна е ок, от друга... истина е, че част от разказите трудно могат да вземат повече от "средна работа", като оценка. Съжалявам, но е така. Може би основния проблем бе малкото време.

ОТНОВО повдигам въпросът за реклама на форума и сайта, която да пълни стотинки за такива инициативи, реклама в самия продукт (3в1 винаги ми се е въртяло в главата, като интересна украса за страниците), лични дарения и т.н. С такива неща може и да се постигне. Много доброволен труд.

Естествено, трябва да се навият хора да помагат, а това е леко сложно. ИККИ е най-удобния вариант, защото може да оправи данъци и т.н. без проблем, но много хора само като чуят за замесване на Уейн и ще пукнат. Не знам как е издадено котето, може би Торо е друг добър вариант.

Както и да е. Мен ако ме питате, трябват ви още поне един-два конкурса, че да мислите за такова нещо. В момента имате общ обем на разказите МНОГО над този на асасините и не мога да разбера, защо някои хора още не го проумяват.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

07 Фев 2012 04:40
_Nocturnal
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45905

kiril_ps писа: писа:
Аз пак съм недоразбрал, мисля че говорим не за комерсиален, а за фенски продукт.
Аз също. В този смисъл, не виждам причина да се чака каквато и да било помощ от някъде.

Да, мога да си го принтирам удома, но не мога да го оформя - предпечат, постпродукция и прочие...и как ще го давам на други хора, разпечатано от Word...на мен ми е непонятно.

Всичко зависи от това какви точно са амбициите за цялото начинание. При положение, че съм схванал правилно нещата по-горе, няма никакъв проблем въпросът да се реши така.

Оформлението може да се направи от произволен човек, след което да се пусне във форума. Всички желаещи ще могат да си свалят файловете и да ги разпечатват. При желание, може да се потърсят малко по-специализирани печатарски/канцеларски услуги или да се впрегнат двама-трима човека с умения по "труд и техника", така че от напечатаните страници да се получи нещо по-близко до книжка.

07 Фев 2012 07:53
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45908
Цели 8 гласа са против, жалко, наистина може да не е назрял момента за хартиен вариант. Исках да си видя Редника (само три странички, пълни с литература от "ново" поколение :) ), но здраве да е. Мисля че разказа за Кифлата си заслужава да бъде публикуван (въпреки че не е от Конкурс 2), както и Пътят на светлината. За другите - не мога да преценя.
Иначе, приказките че разказите били с ниско качество....хайде да не споменавам заглавия от старата вълна с по-ниско качество. Но за да се зарибят повече хора, наистина трябва да се вдигне летвата над някои от "бисерите" на старата вълна.

kiril-ps.itch.io/

07 Фев 2012 09:27
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Сборник разкази-игри-от К №2 - на хартия #45917
Ако ще се прави сборник, то наистина трябва да мине време, за да се съберат повече разкази и от тях да се изберат най-добрите. Варианта с бонус книжка към голямо произведение може да се осъществи, ако в тази книжка има един или най-много два разказа и е в някакъв по-малък и нестандартен формат - А6 например, с гланцирани листя, като програмата за телевизията, както излиза в някои вестници. Нямам предства, колко би струвало отпечатването на такова нещо, някой по-запознат може да сподели.

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22
    • "Мината на Орките" е вече налична за сва... (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Юли 2025 21:11

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност