• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
За и против използването на зарове (анкета)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
10 Сеп 2012 12:20
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Topic Author
За и против използването на зарове (анкета) #61196
Темата е дискутирана много пъти, просто ми се иска да проверя дали наистина читателите предпочитат да няма зарове или просто противниците на идеята са "по-гласовити".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

10 Сеп 2012 15:24
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1202
За и против използването на зарове (анкета) #61222
Заровете, като физически такива са страшно неудобен артикул когато ги ползваш с книга. Тъй като въпросът ти е специално насочен към заровете съм отговорил с третата опция.
Ако обаче визимаре шанс, таблица с числа или зарове по-страниците бих гласувал за 2-рата.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

10 Сеп 2012 15:46
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За и против използването на зарове (анкета) #61227
Идеята ми беше по-скоро за шанс като таблиците с числа и генераторите на случайни такива смятам за удачни заместители. Дори могат да се използват алтернативно. Най-малкото при апликациите си е генератор с визуално изображение на търкалящи се зарове.

От другата камбанария, просто е по-лесно да напишеш КИ в която има поне малко шанс. Имаш някакъв начин да разрешиш изхода от ситуации, в които читателят се е справил някак си, но не достатъчно добре, за да "заслужи" успешно преминаване през нея.

За игри с бойни системи ползата е още по-голяма. Измисляш правилата (пример - Кървав Мече, Битки Безброй) и после можеш да сложиш ен брой битки без никакво усилие. Друг е въпроса дали на читателя не му става сувсем скучно по някое време.

Хамелеонът издига хвърлянето на зарове в битки до ново ниво, съчетавайки тактически решения със система... което всъщност е подобрено изпълнение на системата на Пътят на Тигъра.

С други думи, аз съм за, стига изпозлването на зарове и други такива да не е толкова често, че да е преобладаващия игрален механизъм.

10 Сеп 2012 18:05
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
За и против използването на зарове (анкета) #61249

Рони# Мейдей писа: писа:
Хамелеонът издига хвърлянето на зарове в битки до ново ниво, съчетавайки тактически решения със система... което всъщност е подобрено изпълнение на системата на Пътят на Тигъра.
Хами неслучайно харесва толкова системата на Асасините, където е направено отдавна и тактиката и коефициентите са сляти на макс.

Може би говориш за нещо по-друго (като в Майстори на меча, 95% тактика + битки със зар тук-таме), но споменаването на ПнТ (с избора на техники и доразиграване с показатели) ме навежда точно на горната мисъл.

10 Сеп 2012 18:48
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1528
За и против използването на зарове (анкета) #61251
Аз гласува ЗА естествено. Всичко, което повишава многовариантността и коефицента на преиграване на една книга-игра, е според мен от първостепенна важност.

:)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

10 Сеп 2012 18:55
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
За и против използването на зарове (анкета) #61253

Хамелеонът винаги е казвал, че историята и сетинга са определящи за системата, съответно и за наличието на шанс от какъвто и да е вид. Да, определени светове биха имали нуждата и от сляп шанс. :)

И преди някой да скочи - да, Уейн говори истината - системата на АнП е най-готиното нещо в цялата книга и е наистина хубава система. Чакаме да видим, как ще се реализира в следващите книги :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

10 Сеп 2012 19:29
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
За и против използването на зарове (анкета) #61255
Гласувах с против, казвал съм си мнението и преди.

10 Сеп 2012 19:32
featbeast's Avatar
featbeast
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 8
За и против използването на зарове (анкета) #61256
И аз съм против използването на зарове. Ако искам да играя нещо със зарове ще си взема страт примерно. Книгата игра за това е книга все пак, за да мога да си я чета без да се затормозявам излишно с допълнителни работи :)

"A day without laughter is a day wasted."
Charlie Chaplin

11 Сеп 2012 09:30
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
За и против използването на зарове (анкета) #61281

Ейдриън Уейн писа: писа:

Хами неслучайно харесва толкова системата на Асасините, където е направено отдавна и тактиката и коефициентите са сляти на макс.

Може би говориш за нещо по-друго (като в Майстори на меча, 95% тактика + битки със зар тук-таме), но споменаването на ПнТ (с избора на техники и доразиграване с показатели) ме навежда точно на горната мисъл.
Да, системата на Асасините е може би най-добрия пример за това, за което говоря. Веднъж готова, Уейн може без особено усилие да вкара и 20 битки в 1 КИ - само посочва каква стойност е необходима за успешен удар и каква е ответната атака на противника.

За турнирните, както съм споделял и на Уейн, идеята ми харесва, но имам някои забележки към реализацията. Сигърно в едно 80 % от случаите битките завършват в стил ББ и се вземат само по 3-4 решения на битка... и знаеш, че ако допуснеш удар почти винаги стигаш до стандартните правила за схватка. Вярвам, че в идеята има доста хляб, просто не ми се експериментира след консервативността, с която читателите (не) приеха слабоинтерактивната литература.

Хм, лек превес на любителите на зарове.

11 Сеп 2012 09:46
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
За и против използването на зарове (анкета) #61282
Аз лично съм против заровете като физически атрибут към КИ.
Иначе нямам нищо против да се използва Шанс чрез таблица, но само при положение, че евентуално си взел погрешно решение и нещата са на кантар (както казва един млад Автор ) :)
В никакъв случай не желая битки от рода на ББ или КМ, отминало им е времето според мен. Правя само едно изключение - виждам че Тинман са автоматизирали процеса, така вероятно няма да е много досадно.

kiril-ps.itch.io/

11 Сеп 2012 11:38
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
За и против използването на зарове (анкета) #61287

Ейдриън Уейн писа: писа:

Да, системата на Асасините е може би най-добрия пример за това, за което говоря. Веднъж готова, Уейн може без особено усилие да вкара и 20 битки в 1 КИ - само посочва каква стойност е необходима за успешен удар и каква е ответната атака на противника.
Това е само част от цялото. Основното за тактическия компонент на битките е, че при всяка избрана техника за атака (или отбрана) авторът трябва да изчисли колко точки си добавя или изважда към силата на конкретния удар играча - според това доколко е подходяща при конкретните условия и противник техниката. Отделно пък и за различните Умения и мечове, които се използват в комбинация с нея.

Така че, не, ни най-малко: всъщност така битките се "пишат" 50 пъти-по трудно от обикновените, уви. Почти като чиста тактика, ако не и доста повече. Но не е важно колко е трудно на автора, а колко е интересно за играча.

11 Сеп 2012 14:38
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
За и против използването на зарове (анкета) #61296
За мен всички битки с бойна система се пишат значително по-лесно, защото иначе трябва да описваш всяко движение, да дадеш набор от избори за действие в дадена ситуация (различен всеки път) и все пак играчът да усеща някакво разнообразие при тези битки. Литературната част става доста по-тежка, а изборите трябва да се подбират всеки път внимателно и да не са очевидни, но последствията от тях да са логични. Да не почвам въобще колко по-сложно се получава при това, ако героят има различни оръжия и колко епизода и текст и труд отнема едно такова начинание.
Разпределянето на няколко коефицента, които варират с няколко точки, за мен е много по-лесно постижимо. Съотношението ми се струва нещо като 5 мин + 3 часа баланс и тест към 1 седмица писане.

11 Сеп 2012 14:47
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
За и против използването на зарове (анкета) #61299
Разбира се. Това е когато сравняваме чиста тактика с чиста система (коефициенти плюс шанс).

(Асасините, обаче, която беше намесена, не е добър пример за нито едно от двете, тъй като стои по средата. И наистина отнема много време и съсредоточаване при писане на битките. Дотолкова, че почвам да предпочитам чистата тактика на моменти - но там пък няма особена възможност за преиграване.)

12 Сеп 2012 16:42
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 221
За и против използването на зарове (анкета) #61343
Гласувах за втората опция с уточнението,че под пестеливо имам предвид: първо когато много си я закъсал и само шансът може да те спаси и второ ако имаш оценка с дадено умение или предмет и хвърляш еднократно зарче,което събираш с коефицента,твърдо съм против битките с размяна на многократни удари в стил ББ и Кървав меч

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

12 Сеп 2012 17:06
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
За и против използването на зарове (анкета) #61344
Не ми е ясно защо предложените отговори са четири, а не само три. Третият и четвъртият означават едно и също. Както и да е, употребата на зар е досада, особено ако трябва да се хвърлят много зарове.

Предпочитам да няма никакъв шанс, както съм казвал около сто пъти. Ако има някакъв, да няма нужда от зарове, дори от най-обикновени шестстенни, а да е чрез таблица с числа или отгръщане на случайна страница. Не си падам по битки със случайни числа, но най-приемливите от тях са тези, при които всичко се решава бързо, с две-три посочвания ("Сонора") и/или се използва еднократен шанс (и таблица за щетите) във всеки кръг от битката ("Ледените пирати", "Самотния вълк").

Приложението на шанс изобщо в случаи, в които си "много закъсал" или си играл средно добре (особено последното), не ми допада, дори е по-зле от използването му в с съчетание с качества. Щом си играл средно добре, би трябвало да има среден вариант за развоя на приключението или допълнителен избор / проверка на показател. Особено дразнещо е използван този подход в "Сърце от камък", когато при проверка на сбор от оценки и шанс (!) попадаш в средните стойности и отново ти трябва шанс.

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (49 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 23:34
    • Поредица "Избери и завърти" (9 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 14:03
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 08 Ное 2025 11:41

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност