• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
06 Ян 2026 03:57
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 576
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144442
Започнах да чета Агамор 4 от Въздушен патрул, донякъде от уважение към друг автор от Старата вълна, донякъде от любопитство.
За съжаление, много бързо получих криза на доверието, което не ми позволи да се насладя на разказа.

Първото неприятно усещане беше при избора на три умения и едно качество. Всъщност, имаш 4 показателя:
Пилотаж
Техника
Стрелба
Психика
Карат ме за три от тях да си избера ниво на владеене, а за четвъртото да избера недостатъка.
Фукльо (недостатък към Пилотаж) - склонен е към неоправдан риск.
Всезнайко (недостатък на Техника) - винаги е убеден, че знае най-доброто решение.
Каубой (недостатътка за Стрелба) - първо стреля, после проверява по какво.
Нервак (недостатък за Психика) - действа прибързано.

Защо е необходимо това, вместо просто да се каже, че има 4 нива на владеене и последното не е недостатък "с общо влияние в играта, не се отнася само към конкретното умение"?

Какво пречи да съм много добър стрелец, но и да съм склонен първо да стрелям, после да питам? Ако съм много лош стрелец, това да съм Каубой няма ли да е малък недостатък, предвид на това, че макар да стрелям прибързано, не улучвам?
Ако съм много добър инженер, но съм и убеден, че моето е правилното, това лошо ли е? Много различно е, ако не съм добър инженер и съм Всезнайко. В случая съм в комбина с куче. Ако не съм Всезнайко и имам колебания, с кого бих могъл да ги дискутирам?
Каква е разликата между това "да си склонен към неоправдан риск", "да си убеден, че твоето е най-доброто", "да действаш прибързано" и "първо да стреляш и после да проверяваш по какво"? Това са просто 4 начина да кажеш почти едно и също, като разликите не са малки, но са свързани не с израза, а с нивото на владеене на дадено умение.

Преглътнах, започнах четенето. В увода дирижабълът поема курс право към сърцето на бурята. 8-10-12 часа по-късно ме пращат с някакво куче да го гоня и той тъкмо влиза в бурята. Първият избор е:
- да опитам ли да вляза в хангара на дирижабъла, докато сме в бурята
- или да летя до него, докато стигнем Окото, и тогава на спокойствие да вляза

Стената на бурята е това, в което е в момента дирижабълът. Там е опасно. Проверявам: опасни ветрове могат да се усещат до 300–500 km от центъра при големи циклони. Нито знам с каква скорост се движат двете летателни средства, нито имам идея как да преценя риска.
Кое е по-кофти - да опитам да вляза в някакъв хангар насред опасна буря, или да летя до дирижабъла, докато не навлезем в окото (при тия дебелини, спокойно може да не навлезем в окото, понеже нямаме съвременни уреди, за да го намерим къде е)? Няма да ви чертая схеми, но... пръстен с дебелина 200-500 километра и в него дупка с диаметър 20-50 километра. Използвайте въображението си.
Преди да вземеш този избор, единствената информация, до която можеш да се добереш, е противоречива: "нужна е помощ веднага" плюс "в хангара няма застопоряване". Бих казал, че е все едно. Първото ни зове да се качим веднага, второто ни казва да изчакаме. Само дето загубих време да се сдобивам с тази информация, не че времето е показател.

Бих казал, че няма правилен избор, но се оказва, че за автора има.
Ако опиташ да влезеш веднага в хангара, вероятността да умреш е 26%. Просто си умираш, защото така ти е писано.
Ако опиташ да летиш в бурята, вероятността да умреш е съвсем малко над 50%.
Ще ми е интересно да разбера защо едното е по-правилно от другото. Или защо не смятате вероятности, когато ги използвате, за да решавате съдбата на безпомощния читател.
Ако приемем, че двата избора всъщност са еднакво логични, каквото се опитвах да докажа, още на първата случка имаш шанс 38% да умреш!
Защо бе!?! Не сме 1980-а и книгите-игри със 100% слепи избори не са на мода.

Не съм човек, който е любопитен какво ще се случи. Любопитен съм какво е сътворил уважаван творец, но този списък с уважавани хора не е дълъг и не раздавам с лекота кредити на доверие.

И така, понеже времето ми е ценно и началото ме разочарова, ще изиграя веднъж приключението, но няма да пиша повече за това. И ако още няколко пъти умра без да имам никаква вина за това, ами... Е, може би дори още веднъж да стане, и ще спра да чета. После няма да посегна към второ произведение на същия автор, а може би и на същото списание. Особено ако това не е най-слабата книга-игра в него. И разни кибици ще се чудят защо не успяваме да достигнем до нови фенове.
Но може би проблемът е в мен. Може би съм Каубой, Всезнайко, Фукльо и Нервак в едно.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: gbm

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

06 Ян 2026 07:23
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144443
Най-напред благодаря, че въобще си опитал да прочетеш разказа. Мнението ти е от голямо значение за мен дори да е толкова крайно отрицателно. Читателят има право да възприема едно произведение според собствените си разбирания. Признавам разочаровам съм, но какво да се прави толкова мога.

Мисля, че със забележките излизаш от рамките на нещо, което по условие е книга-игра и го анализираш като реална ситуация. Въпреки това приемам, че не съм се справил добре. Няма да започвам спор какво съм искал да напиша и как си го схванал. Щом съм останал неразбран, значи не е поднесено както трябва.

Все пак пробвай и другите произведения, може някое да ти хареса повече.

06 Ян 2026 10:22
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144444
Ако хората ги е страх да не влязат в спор, не знам как биха могли да дискутират каквото и да било.

Разбирам, че системите за игра не може да са свръхпрецизни. Това е книга-игра, не може правилата за игра да са в 28 тома, както е при D&D. Системата не ми допадна, но я приех и се опитах да играя с нея.

Това, което ме разочарова много, е изходът от изборите в първата случка. Случката има два изхода - или опитваш да се качиш на дирижабъла, докато сте в Стената на бурята, или оставяш за после, когато навлезете в Окото.

Не казвам, че в книгите-игри е забранено да има неинформирани или нелогични на пръв поглед избори. Нормално е да е така, без това играта би се превърнала в домашно по алгебра. Но ми стана интересно дали за теб има логика в този избор. Дали нещо е трябвало да ми подскаже, че да вляза веднага в хангара е два пъти по-добър избор от това да изчакам, докато влезем в Окото?

Ако приемем, че има логика в това да вляза веднага, то тогава след правилен първи избор в играта, има 26% шанс директно да умра, просто защото не съм избрал правилните умения и не съм хвърлил точните зарове. Мисля, че имаше дискусия за проблем от същия тип при "Ледената цитадела". Разбира се, в една дискусия има възможност за различни становища и не е казано, че в края ще стане като в "Шотландски боец", да оцелее само едно от становищата и то да царства над света.

Ако приемем, че първият избор просто прави разклонения и не се очаква да бъде информиран и логичен (може да е дори само привидно нелогичен, но да осигурява преиграваемост и да придава смисъл на друг избор по-нататък в играта, макар че не е това случая), то тогава при първата случка шансът да умреш, просто защото не си избрал правилните умения и не си хвърлил точните зарове, е 38%. Не казвам, че такова нещо е недопустимо в книга-игра. Напротив, Битки Безброй е много по-успешна поредица в световен план от нашите драсканици. Може всеки избор да е така и пак да имаш купища доволни читатели (което, в крайна сметка, е една от основните причини човек да седне да пише). Казвам, че не ми е по вкуса такъв тип игра.

Случка първа, в края на която хвърляме 10-стенен зар. При 1-4 умираме и хайде отначало, при 5-10 се радваме на умението си за хвърляне на печеливши зарове и продължаваме. И се чудя ти такъв тип игра ли си искал да напишеш?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

06 Ян 2026 16:47
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144447
Процентите, които съм цитирал, не са коректни. Има поне три различни гледни точки, които предполагат 3 различни стойности за процентите. Детайлите - в спойл таг.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Основният въпрос е как се възприема слагането на оценки и недостатък на четирите умения:
Пилотаж
Техника
Стрелба
Психика

Дали играта започва от този избор - дали тук трябва "внимателно да помислиш и да подбереш правилните"?
Или приемаш, че на този етап няма как да знаеш кое ще ти е полезно и кое няма да ти е полезно, така че просто правиш някакъв избор, евентуално съобразявайки се с предпочитанията си, но после в играта съобразяваш решенията си с този избор.

Изключително много мразя системи, при които става примерно следното:
Ще бъда пират, такава е играта.
Авторът ме кара да си слагам оценка за плуване.
В играта се оказва, че това е бил логически избор. като това може да се развие двете посоки. Първо, автор с чувство за хумор да не те накара нито веднъж да провериш плуването си, просто защото е яко. Или пък да се окаже, че много ще страдаш, ако не си много добър в плуването. Щото при пиратите, разбираш ли, всички са били отлични плувци. И това е важно, като ти потъне кораба, да успееш да доплуваш до суша.
Вярвам, че стартовите показатели трябва да са балансирани и за това е отговорен автора.

Детински подход е да ти се дава избор от 10 предмета и понеже ще ходиш в гората, играта да очаква от теб да подбереш ясните 5 предмета, които се използват в гора. Това е важен и поучителен избор за деца на 6-8 години.

При изборите аз подходих по следния начин:
Ще се кача на нещо, ще го пилотирам до дирижабъла в буря, после може да се наложи да пилотирам и дирижабъла. Значи, Пилотаж е важно умение.
Корабът има проблем, може да се наложи да се оправям там. Трябва да имам и Техника.
Психика... закъде без нея? Проблемът на Психиката е, че всъщност всеки от недостатъците, измислени от автора, е и проблем на психиката.
И реших да сложа недостатъка си на Стрелбата. Не мисля, че е логично решение, просто бях притиснат. Аз съм французин, гоня немци в свят, в който не знам какви са отношенията между народите ни, не знам и дали дирижабълът не е отвлечен.

Та, нали разбирате? Има логика в това всяко умение да не ти е ниско или недостатък. Ама едно трябва да е ниско, а друго трябва да е недостатък. И като не избереш както иска автора, страдаш (загубих мотивация да чета разказа, така че не знам как ти се отразява ниска оценка или недостатък в стрелбата или техниката по-нататък, дали изобщо опираш до тях и дали са балансирани уменията).

И когато не избереш да си Въздушен Ас или поне Пилот, още на първия избор много ще страдаш и е доста вероятно да умреш.

Освен това така и не схванах има ли логика в това къде да се качиш на кораба - дали веднага, при навлизане в бурята, или да изчакаш хипотетичното стигане на Окото. Само дето едното от посланията, ако си дадеш труда да се свържеш с дирижабъла, е че имат нужда спешно от помощ. Другото може да се тълкува като да е ужасно трудно да кацнеш в хангара, защото "в хангара няма застопоряване". После се оказва, че има. Карай да върви.

Така е реализирано, че ако си Въздушен Ас или поне Пилот, да няма особено значение какво ще избереш. Ако не си, обаче, и избереш да изчакаш до Окото, е доста по-вероятно да умреш, отколкото ако опиташ на момента. Сякаш авторът е очаквал да изтълкувам посланието от дирижабъла като "абе, хангара има някакъв проблем, ама трябва веднага да дойдеш".

П.П.
Като видя система от типа "имаш 3 умения, хвърли по един зар за всяко и си запиши точките" за мен това е за боклука и само този тип "система" е по-лоша от онова, което е приложено във Въздушен патрул. Щом ме караш да играя с всичко от 1-1-1 до 6-6-6, мерси за тая игра, дръж си я! Товае е другият ужасен гейм дизайн, някаква грешка на растежа, която отдавна е заклеймена и не трябва да бъде правена никога повече.

П.П.П.
Изключително грешен гейм дизайн за мен е хрумката едно от четирите умения да няма оценка на владеене, но да имаш в него недостатък. Който обаче е "с общо влияние в играта, не се отнася само към конкретното умение". Ходи, че разбери.
Джордж, разбира се, може да се измъква със: "защото съм проклето старче, което си умира да води за носа читателите".
Списанието може да се измъква с обяснението, че не нарушава творческата свобода на авторите.
Но е грешно. И в конкурентна среда такива грешки се наказват.

Hater

06 Ян 2026 17:28 06 Ян 2026 17:28 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1258
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144448
Ще се включа по темата в качеството си на редактор и от уважение.

Много благодаря на Mindcrime за подробния разбор. Голям труд си е направил – породи дискусия, накара ме да прегледам внимателно началните ситуации и да сметна вероятностите. Точно такива мнения, дори когато са по-остри, помагат да виждаме къде читателят може да загуби доверие още в началото. Това е ценна перспектива и е важна бележка.

(Следват спойлери за началото на играта.)

По отношение на системата: уменията в началото наистина не са балансирани да са равнопоставени и това до голяма степен е въпрос на похват – дали този тип дизайн импонира на играча или не.

Тоест изборът на умения не е на сляпо, а предполага внимателно четене на интрото и правилата. Дори и по този параграф Mindcrime има право: при първи прочит информацията хем от една страна е прекалено очевидна, хем от друга страна е оскъдна и подлежи на субективно тълкуване. Може би Джордж е бил твърде очевиден в подсказването, че ще се пилотира и това умение е важно, а това изглежда като прекалено насочване, което е нетипично при една система за избор на умения.

Ако човек избере пилотаж на добра степен, началото върви съвсем разумно и шансовете за успех варират от тривиални до много лесни.

Ако обаче разглеждаме четирите умения като напълно равноправни, избрани на сляпо, без да се уповаваме на друга информация, тогава в първата ключова ситуация се получават следните стойности: през епизод 25 шансът за смърт е около 44.44%, а през епизод 27 – около 27.08%.

Тук според мен се ражда и другото раздразнение – логиката на самия избор. Какво всъщност е "правилното" и защо? Моето тълкуване (без претенция, че е меродавното) е, че авторовият замисъл е влизането в хангара веднага да е по-безопасният ход: колкото по-дълго останеш в бурята с малкия паралет, опитвайки се да преминеш целия фронт до окото, толкова повече време прекарваш в най-лошата зона и рискът расте. Тоест идеята сякаш е: по-добре кратко, но трудно маневриране за влизане, отколкото продължително летене в бурята, когато си неопитен летец.

Разбирам защо това няма да се хареса на част от читателите и може да се възприеме като демоде. Mindcrime има основание да възроптава. И той сам го казва много точно:

"Не казвам, че такова нещо е недопустимо в книга-игра. Може всеки избор да е така и пак да имаш купища доволни читатели. Казвам, че не ми е по вкуса такъв тип игра."

Аз лично, ако се изявявам като бъдещ редактор, бих се съобразил с тази критика и бих следил по-внимателно за подобен тип баланс. Не защото произведението "греши фундаментално", а защото подобни корекции помагат то да бъде по-добре възприето от по-широка група читатели.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Mindcrime, turbobobi

06 Ян 2026 19:40 06 Ян 2026 20:01 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 185
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144449
За мен лично този избор само привидно е неинформиран. Да, не е указано ясно в текста, но всичко подказва, че пилотирането е важно. Заглавието е "Въздушен патрул - проблеми с призраци" В началото е описано ясно че сте пилот. Не мога да си преддставя на един пилот пилотирането да не му е силно умение и това да не му създаде проблеми. Или един пилот, ако е средна работа и едновременно с това
е нервак,
то е ясно че ще има проблеми да пилотира.

За справка - в "Номерът на Хю" имаше къде по-неинформиран избор в самото начало - кое чекмедже ще отворите - лявото, средното или дясното ? Нищо не подказва верният отговор, а от грешен отговор губите енергия. Там авторът те наказва, защото не си проявил интуиция и образно казано не си познал числата от тотото.
Иначе и там има един друг избор, който също е привидно неинформиран - дали ще вземете каубойската шапка, скафандъра или рицарският шлем. Този избор само привидно е неинформиран, корицата подсказва вярното решение, а в "Няколко думи от автора" ясно е указана тематиката на книгата. Така че макар да не си информиран в текста всеки човек ще се сети какво да вземе.. Същата работа е и тук. Това е привидно неинформиран избор, а всъщност е и информиран.

Апропо - Ако изберете пилотирането да ви е на-доброто умение ще се приземите без проблем. Ако изберете просто да сте добър, то се знае, че ви трябва и шанс.
Освен това имате един избор, който е ако не ясно указано, то поне има намек за него. - дали да направите маневрата, преди бурята да се е усилила, но да не чуете добре съобщението или да изгубите време за да го чуете повторно. И от едното и от другото решение има полза и двата избора са напълно равностойни.
Изборът не е ясно зададен, но всеки човек с малко акъл ще се сети за какво става въпрос.

П.С. Конкуренция има. Дори само в Агамор има 4 разказа, а отделно има куп книги-игри - само за тази година са 18-19? Някои от тях са наистина добри и факта, че масовата аудитория хареса именно Въздушен патрул говори, че той е добър.

Що се отнася до това едно от умениета ти да е най-силно, друго да е слабо и пр. аз самият ценя много този подход и той ми се струва логичен - не може във всичко да си добър. Напомням, че и Майндкрайм във викингските книги даваше свободно разпределение на точките.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin

06 Ян 2026 20:00 06 Ян 2026 20:01 от Mindcrime.
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144450
Благодаря на Виктор за отговора. За положения труд по написването и за уважението, което между нас е взаимно.

Целта на дискусиите е да се разберем и подобрим, не да се нахейтим и да се скараме.

Ясно е, че повечето неща са субективни или поне могат да бъдат усещани като такива. Ще се извади някаква логика и от двете страни. Ако е искрена, ако е дадена след замисляне и честно, ако отделиш време да прочетеш и разбереш аргументите на отсрещната страна (съвсем умишлено не употребявам "противника") само добро може да се получи. Дори да не се съгласим, ще се разберем.

Например този избор, който коментираме... За мен е ясно, че няма правилно и неправилно. Летиш с измислен летателен апарат, за който не знаеш нищо. Дори да имаш някаква оценка за уменията си, нямаш представа доколко можеш да й се довериш. Нямаш представа дали маневрата е по-рискова от продължителен полет.

Какво ти гарантира, че дирижабълът не е толкова зле, че да се разпадне в стената на бурята след 10 минути? Ти като влезеш в хангара, после забрави да излетиш.

Ще опитам (разбира се, първо ще положа усилия в следващите няколко месеца наистина да завърша книгата си) да осигуря редакционна работа и дори работа с първи читатели, ако е възможно. Не съм сигурен в това, което ще кажа, но за момента вярвам, че е добре ожесточените дискусии да предхождат излизането на книгата. И в това виждам негативи, но... Публикували са ми над 30 книги и нито една от тях не е минавала през редактор, така че съм фен на това да се мине през сериозна редакция, а не да се разчита само на контрола на автора.
За съжаление, първата ми книга в Новата вълна я писах при почти изтекъл срок, така че се лиших от възможността да използвам и половината от потенциала на редакционния екип на Призвание герой.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas

06 Ян 2026 20:14
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144451
Count Monte Kristo, малко по-дълбоко трябва да навлизаш в едно произведение, преди да се правиш на аналитик. И е добре да избягваш изрази като "Изборът не е ясно зададен, но всеки човек с малко акъл ще се сети за какво става въпрос.", поне докато не оставиш ясни и неоспорими доказателства за красивия си ум.

Няма никакво значение дали ще разчетеш съобщението от кораба, или ще побързаш да направиш маневрата. И в двата случая шансовете ти са еднакви.
Няма никакво значение кога ще избереш да влезеш в хангара, ако си Въздушен Ас.
Ако Въздушният патрул е сериозна организация, няма да допуснат слаб пилот в него, следователно нямаш право на такъв избор.
В един стийм пънк свят, за който не знаем нищо, нямаш представа дали да си Инженер или Стрелец не е по-важно от това да си добър пилот за Въздушния патрул.
И така-нататък...

Разбира се, няма нужда да четеш обяснението ми защо всяко от четирите качества може да бъде критично, ако е слабо.
Разбира се, няма нужда да се опитваш да разбереш колко сбъркано е като гейм дизайн да имаш 4 качества и да трябва на три от тях да поставяш оценка, а четвъртото да е само с недостатък, чието влияние се простира извън показателя, за сметка на което оставаш в пълно неведение какво е нивото ти по този показател.

Вероятно си прав за примерите от моето старо творчество. За съжаление, допускал съм много грешки. Бях в класи над другите като гейм дизайн, но... да, не бях и аз цвете за мирисане. Но това не е оправдание за никой съвременен автор да смърди в наши дни.

Hater

07 Ян 2026 09:53 07 Ян 2026 14:18 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144453
"Ако Въздушният патрул е сериозна организация, няма да допуснат слаб пилот в него, следователно нямаш право на такъв избор" - това е опит да прехвърлим условия "ако това е действителен свят" във фентъзи. Не знаем колко е сериозна организацията. Освен това дори в най-сериозната въздушна организация има пилоти на различно ниво.
Нито един кадет не е равен на дългогодишен ас. Предвид че няма графа "стаж", ни е въведено ниво. Освен това явно не си гледал "Самолетни катастрофи" - много хора с по 15-20 години стаж в авиационни компании, не са достатъчно добри пилоти, особено ако пилотират за по-малка компания и там няма достатъчно персонал.

Въпросът е, че тук имаш ниво на пилота и е логично да се съобразиш, че за един пилот летенето е ключово умение. Да, има логика и умението да поправя летателният апарат да е ключово, но няма как да е на първо място. Колкото и добър механик да си, ако не можеш да летиш добре става страшно. А ако можеш да летиш майсторски и с повреден самолет ще се оправиш (стига повредата да не е много сериозна. Но в книга-игра рядко се дава избор при който нямаш време за реакция.)

Забелязал съм, че обичаш да разсъждаваш по условието, а не да го приемаш такова каквото е.
Връщам ти топката относно логическата задача "Ако Герта се е оженила за Свен, пък Гудрун след две години се оженила за Бьорн...." - ами ако Герта е лесбийка и не иска да се жени? Или ако Гудрун е решила да остане стара мома? Опитите да се предифинира условието ми изглеждат като заяждане. По условие имаме пилот, който има ниво на владеене на уменията си.
Толкоз от мен.

П.С. Естествено, че прочетох примера ти, но не съм съгласен с него.
За пилот най-ключовото умение е пилотирането. Умението да поправяш кораба го слагам на второ място. Обясних защо - важно е, но майстор пилот би могъл да лети и със самолет, който не е в идеална кондиция. И аз на последно място оставих стрелбата, не допусках в рамките на сто епизода да има екшън, а още повече че по дифолт не пилотирам в ескадрила, а съм самотен пилот. Та вероятността да водя битки ми се водя малка
.Както и да е - според мен е супер идея да имаш различни нива на уменията и едно от тях да е критично. Това означва, че трябва да намериш верният път.

С това спирам обясненията, не искам да задълбавам в излишен спор. Нито ти ще си промениш мнението, нито аз..

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, lagrestin

07 Ян 2026 14:41
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144454
Извинявайте, проф. Гребенаров, не ви познах!

Не е честно да използвате маски и да обърквате нас, обикновените люде!

Само любов и уважение към Вас, великият автор на "Зараза"!

Не знаех, че и Вие имате принос към произведението, а това обяснява много неща!

Hater

07 Ян 2026 16:07 07 Ян 2026 16:21 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144455
О, велики авторе на "Футболът тактическа игра", много отдавна съм казал кой съм ! Още откакто се затри старият ми акаунт. И то - многократно. Тук, във форума, в Дискорда, във фейса - навсякъде. Дори си сложих старият аватар, за да е видно кой е. Не се крия. Който каже обратното ще излъже.

"Приносът" ми е минимален - дадох съвет да се пишат по-кратки изречения, освен това когато бе конкурсната версия се поинтересувах защо германците сключват сделка с злия герой и авторът каза, че след това мое запитване добавил един "скрит" финал (така и не го намерих)- ако това е приносът ми, да имам принос, но той е минимален.

Още когато излезе конкурсната версия, въпреки някои свои дребни забележки дадох много висока оценка (пак под този ник) на разказа. (По това време "принос" нямах, тъй че няма как да бъда обвинен, че не съм проявил обективност заради принос). Оттогава разказът се разви още и е показателно, че мнозинството го харесва. Разбира се - Вие сте в правото си да не го харесвате! Но не ми допада, че използвате тежки епитети като "смърди". Особено за разказ, който видимо се харесва от мнозинството.

Повече нямам какво да добавя, каквото съм казал - казал съм го. Няма смисъл да отговарям повече, излязохме от темата.

П.С. Отвръщам на любовта с любов и на уважението - с уважение.

П.П. С. ако е за объркване ще помоля да си кажете коректно името - Майндкрайм ли сте, Славейков ли сте, Дафовски ли сте? ;) Че простите люде се объркваме.

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

07 Ян 2026 21:44 07 Ян 2026 21:47 от gbm.
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144456

Count Monte Kristo писа:
"Приносът" ми е минимален - дадох съвет да се пишат по-кратки изречения, освен това когато бе конкурсната версия се поинтересувах защо германците сключват сделка с злия герой и авторът каза, че след това мое запитване добавил един "скрит" финал (така и не го намерих)- ако това е приносът ми, да имам принос, но той е минимален.

Нали ти показх как се стига до твоя край. Как така не си го намерил? В разклонението се влиза при определен ред на изиграване и ти трябва важна кодова дума, която е ключ и за други места. Например помага ти да оцелееш в три критични ситуации. От коментарите, които направи виждам, е разменяш реда на две от локациите. Повече подсказване само в личен разговор.

08 Ян 2026 14:47
Грубер Уайдуайт
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144471
Като цяло „Въздушен патрул: Проблеми с призраци“ много успешно залага на стиймпънк естетика, която стъпва върху реална наука и инженерно мислене – парни машини, двигатели на Стърлинг, алтернативно развитие на авиацията – и именно това прави света толкова убедителен. В същото време обаче, като фен не мога да не отбележа, че на места стиймпънкът съзнателно преминава от научна спекулация към чисто илюстративна фантазия, най-вече при прилепо-подобните крила на паралета. Те работят отлично като визуален образ и символ, но трудно могат да се защитят изцяло с реална аеродинамика и по-скоро напомнят за художествен компромис в името на атмосферата.

24 Ян 2026 21:58
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144595
Някой разбра ли защо не трябва да се ползва химикалка със зелено мастило?

24 Ян 2026 23:34 24 Ян 2026 23:35 от kartacha.
kartacha's Avatar
kartacha
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 190
Въздушен патрул - Джордж М. Джордж #144596

snake_fang писа:
Някой разбра ли защо не трябва да се ползва химикалка със зелено мастило?

Според мен е шега на Джордж. Че зеленото, като символ на екологичното, няма място в стиймпънк сетинг (на практика дефиницията на неекологичното).

"Код за достъп"
Nerd Zone

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Списание Книги-игри
/
Всичко за списанието
/
Time to create page: 0.084 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Гарван в полет (5 Мнения)
    • в Книги-игри / Нови книги-игри
    • от Radko
    • 02 Сеп 2026 22:36
    • Вкусът на кръвта (10 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Whisper
    • 02 Сеп 2026 15:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (542 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 02 Сеп 2026 09:25

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност