Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Няма проблем, питай каквото не е ясно !Извинявам се за дилетанския въпрос, но като става дума за оръжия, само за хладни такива ли? Огнестрелните например защо ги няма?
Не, не е недомислица. Това се случва в КИ (и в РИ, като в Advanced Fighting Fantasy), в които умението ти е изчислено, като по подразбиране се предполага, че ползваш оръжие. В Ледените пирати пък има допускането, че се биете с еднакви оръжия.В доста от книгите-игри оръжията добавят точки към умението или пък определят нанесените щети. Това да ти се отнемат точки заради липсата на оръжие ми се струва просто недомислица на автора.
Тъй като нямаме реални примери за ИИ - както си ги представя авторът...А каква е ситуацията, когато оръжията са автоматизирани? Примерно помощният арсенал по скафандъра, насочван от ИИ (имаше го мисля в Мъртви Звезди).
Никога не съм разбирал защо това е проблем. Честно.„Това се случва в КИ (и в РИ, като в Advanced Fighting Fantasy), в които умението ти е изчислено, като по подразбиране се предполага, че ползваш оръжие.“
Мда, както казах - недомислица. Работиш с отрицателни стойности вместо с базови такива.
Но ако ти кажат "умението ти е 1зар+2, ако носиш меч, добави си още 4" (както е в Битки безброй, ако го обърнем по твоя начин)...всеки път трябва да правиш събиране. Реално "извади си 4, ако не си ползваш меча", което се случва в една битка на книга, опростява нещата.Излишно усложняване е това да смятат, че винаги си носиш с тебе нож, но ако случайно пък не си носиш извади си от умението. Много по изчистен вариант е да ти кажат по-ниска стойност на умението и да добавят че оръжието ти дава нещо.
Аз не съм специалист по ИИ. Мога да направя екстраполации, но ще са само това, ако не съм виждал ИИ, управляващи конкретно бойни скафандри...Примери за ИИ в реалния живот колкото искаш. Виж за ИИ управляващи бойни скафандри е по кът да се намерят, но пак би могло да се сложи показател за костюм вместо да се вкарват случаен фактор.
Колко по-конкретно от "какво ви харесва"? Мога евентуално да добавя "има ли разлика в предпочитанията ви, ако играете КИ и ако играете/водите РИ"... но не мисля, че вече мога да едитвам първия пост .пп. Асенски Земи постови въпроса от първи пост по конкретно, защото в момента звучи така:
„Въпросът е - кое ви харесва повече? Кое ви харесва по-малко?”
и има някакво засягане на системите, оръжията и други не свързани брътвежи, особено за хора незапознати с ролевите игри.
Героят си приключенства и в една кръчма му скачат 6 бандита. Какво се случва във всеки от случаите?
- ако има кама, поваля първия автоматично и после се бие с останалите 5-ма; при успешен удар хвърля 1 зар и колкото покаже, толкова бандити побеждава със своя геройски удар
- ако има меч, поваля 3 автоматично и после се бие с останалите 3-ма; при успешен удар хвърля 1 зар + 1 и според сбора побеждава толкова бандита със своя геройски удар
- секира - поваля 5 бандита автоматично и при следващия си успешен удар, поваля и последния от тях
Тази "хибридна" система е крайно нереалистична, както в дадения пример, така и по принцип.
Тази "хибридна" система е крайно нереалистична, както в дадения пример, така и по принцип.
Стой не думай! Нима "геройския удар" не е бил достатъчно нереалистичен? Ами тогава го преименувам на "супер-дупер-мега-хипер-ултра геройски удар". Така доволно нереалистично ли е?
Аз не знам кой би тръгнал да търси реализъм в КИ или в РИ.
А в случая с "Кръвтта на зомбитата" - значи за зомбита може, а за бандити не може. Така ли?
Добре, ето примерно: играя танк в WoW. Там босът ме трепе с 3-4 удара, докато останалите ми другари ги убива с по 1-2 удара. За да убия боса трябва да го ударя 1000 пъти. Това реалистично ли е?
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas