• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
03 Дек 2023 18:18
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142159

Ал Торо писа:
Успех на всички за конкурса и нататък!

Торич, бутам четвъртата стена и ти казвам да добавиш и номер 4.

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Дек 2023 19:46
hektors's Avatar
hektors
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142160
Здравейте, аз лично гласувах за номер 4 " Да спасиш прасе". Изпратих лично съобщение до Coblin, но не разбрах, дали е получил съобщението. Общо взето, не разбираме как става това тайно гласуване. Може би, гласуването трябваше да е явно. Не може да сме сигурни за обективността.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, banskidedo

04 Дек 2023 12:44 04 Дек 2023 12:56 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 991
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142166
Благодаря на Торо за хубавите думи.
Да, dark fantasy ми е любим жанр и там ще се пробвам и занапред, пък каквото сабя покаже.
За съжаление ми липсва онзи детайлен игрови ум, но пък от 25 години чета фентъзи, така че имам какво да кажа в тази област (това не значи, че мога да пиша, разбира се).

Засега чета на Воденичаров.
Много ми допада циничния поглед в Императорска серия на Борис. Препоръчвам да се чете, въпреки че не е изчистено (има нужда от редакция). Пълно е със сцени/диалози, които ще ви разсмеят искрено. С кеф се потапям в това произведение.

kiril-ps.itch.io/

04 Дек 2023 16:12
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 594
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142167
И аз си видях грешката с липсващия епизод ще видя и другата.

За правопис го е минала Ваня ако има нещо моля кажете ми къде да и натрия носа.

Отделно аз персонажите ги познавам лично, даже Панайот ако знае че е в книга игра ще е доста огорчен. Най лесно се пише за хора които познаваш ш, знаеш какво ще кажат....

Благодаря

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

04 Дек 2023 16:13 04 Дек 2023 17:18 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142168
Като се замислих, при Рахвин го има същия ефект като при Неделчо - неизгладеният им стил сам по себе си може да е катастрофален, ако се сложи в друго произведение, но точно в това, което пишат, още повече вкарва читателя в духа на нещата (Дон Мон, 30 минути в бъдещето и тук).

Време е за десерта. "Да спасиш прасе". Магьосникът Улем е на мисия в търговския град Пунк-на-Хур, прекъсната обаче от война Кендъл, който спешно се нуждае от помощ да открие отвлечения си домашен любимец. Ами, добро е, допускам, че ще е категоричен победител, но пък мисля, че не задминава конкуренцията с обиколка (а допусках, че може и така да стане). Стефан опитва нов стил тук, подобен на Блонд и Козия - лековато и шеговито, същевременно героично фентъзи. Хубавото е, че му се получава и то доста добре. Историята ми хареса по-скоро като "пътешествие", отколкото кулминация. Самия завършек ми беше леко слабичък, нямаше нещо кой знае колко вълнуващо в кулминацията, може да се подсили там мъничко поне, а епилогът ми дойде една идея прекалено комедиен. Нищо лошо, реално, просто по-интересните сцени бяха преди края. Последно в литературно отношение, малко по-особено ми влиза комедийната част точно за тези герои, като съм чел вече "За честта на Зур" - мисля, че ако се търси чисто разтоварване, ако бяха просто произволни други герои, щеше да е по-добре.

Изборите и обикалянето са си интересни и достатъчно разгърнати за продължителността и обема. Системата е доста чиста и функционална, но един момент, който не работи прекалено добре - да имаш всички магии и чак да ти потрябва някоя два пъти е слабо и малко вероятно ограничение, предвид че имаш и второ ограничение по въпроса - енергия. Допълнително, това правило си губи напълно смисъла на висока трудност. По простичък вариант като избор на няколко магии (+ ограничението по енергия) би могъл да работи по-добре, с добавена възможност да промениш наличните (подготвените) в момент на почивка (какъвто вече има).
Най-високото ниво на трудност е малко особено и мисля, че можеше да е по-добре изпълнено - първо, то те превръща в мъгъл, което отнема малко от самата идея на приключението; второ - мисля, че трябва освен да минеш по точно конкретен път и то в правилния ред, също и да ти върже на 50% шанс, което вече е недопустимо - не бива зарът да ти определи възможността да минеш книгата, независимо от нивото на трудност.

Заглавието не ми допада, няма нищо фентъзи в него, очаквах да е нещо тип Ивановден. Може да се измисли нещо по-подходящо.

Като цяло, доста добре - малко като се подобри и е готово за отпечатване на хартия :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, ringlas, Cliff_Burton

18 Дек 2023 08:19
Slayer
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142202
След малко ще изпратя ЛС на Коблин, с което ще гласувам за Нокс на Кирил. Авторът влага сърце и душа в произведенията си (освен, разбира се, магия) и това си личи. Личното ми предположение е, обаче, че ще спечили Стефан.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Coblin

19 Дек 2023 18:28
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 338
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142204
Съжалявам, че пропуснах този конкурс по здравословни причини, (3 месеца в кома)но в следващия ще се включа. Успех на участниците!

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: kiril_ps, Rahvin

21 Дек 2023 20:03
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142215
Пропусна възможността да ме биеш още веднъж. Шегувам се, разбира се, този път щях да надделея...само ако не се изправя срещу Миранда 2.
Иначе искрено се радвам, че си се възстановил и си готов за Нови битки!
Отсега почвам да се готвя за следващата схватка.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Coblin, Etom

24 Дек 2023 12:22
Coblin's Avatar
Coblin
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Topic Author
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142225
Привет, приятели :)
Време е да обявя победителя на публиката, за който гласувахте през последните няколко седмици...
И така на първо място според читателите е:

Стефан Стефанов - "Да спасиш прасе"
(който печели настолна игра "Кралят на бардовете". Ще се свържа с него допълнително за да уточним как и къде ще си получи наградата.)

Очаквайте допълнителен пост от Efix, който ще обяви другия голям победител - спечелилия тазгодишната "Награда за иновации “Вълшебен зар” .
Благодаря още веднъж на всички участници, читатели и фенове на жанра, които участваха в това начинание. Надявам се, че ви хареса конкурса в този нов и донякъде експриментален хибриден формат.

Весели празници от мен и приятна игра! :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Cliff_Burton, kiril_ps, Efix7, Etom

24 Дек 2023 13:44
pycku's Avatar
pycku
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142226
Мафия! По регламент гласуването е до 24.12. включително, а ето, че победителят е обявен преди крайният срок да изтече! Аз повече в нагласени работи няма да участвам!

Шегата настрана, още не бях пуснал вот, тъй като не не беше изтекъл срокът, а и не съм изчел всичко. От друга страна е малко тъпо да гласувам, тъй като и участвам като автор. Така или иначе "Да спасиш прасе" е заслужен победител и най-вероятно щях да гласувам за него (ако изобщо бях гласувал). Честито на победителя/ите (в зависимост Efix кого награди), с пожелания за много творчески успехи на всички участвали в конкурса!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Coblin

24 Дек 2023 15:02
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142227
_DC2023.png

И така, ето го и краят на този конкурс. Благодаря на всички записали и предали за него!

По-горе ще намерите класирането за иновации за Вълшебен зар в детайли, а по-долу - по няколко думи за всяко произведение.

9. Рико Нико – "Комикс" (10 точки)
Най-малкият участник в този конкурс е на 10 години и той се изявява в него с комикс-игра. Вложеното старание за написването на тази страшна книга-игра, битките, решаващи се с хвърлянето на зарове, ключовете, отварящи различни портали и срещата с финалния бос са сред най-открояващите неща в него. Пожелаваме му да не спира да пише и да се развива в бъдеще!

8. Боян Георгиев – "Тайната" (31 точки)
"Новобранецът", Боян Георгиев, е написал една нелоша, но твърде, твърде къса история. В нея заварваме Земята, която е претърпяла някаква глобална катастрофа и човечеството оцелява ден за ден. Действието се развива мудно, сякаш реже слайс по слайс салам, но от друга страна така добре потапя постепенно читателя в атмосферата. Игра на практика няма, защото след първия избор, останалите са в голяма степен предопределени. По отношение на кодовите думи не може да стане ясно дали е разбрал как се използват кодовите думи в книгите-игри или гледа на тях под друг ъгъл, респ. използва ги по друг начин. Произведението е повече разказ, с добавени няколко избора (повечето фиктивни), отколкото стандартно написана книга-игра. Краткостта на "Тайната" определя ниската оценка и тя се усеща повече като увод или първа част на по-голямо произведение, което се надяваме да напише един ден.

7. Кал Онски – "Ключът на Абограм" (39 точки)
Кал Онски е псевдоним на Иво Кальонски - един от старите участници във "Вълшебен зар" 2021 с "Мисия Чернорог". Там той дебютира със произведение от същия свят, който очевидно е продължил да надгражда и развива. Това е оказало своя ефект във времето и новото му произведение, "Ключът на Абограм" е стъпка напред във вярната посока и като обем, и като светоизграждане. За съжаление повечето информация, която се дава на читателя в началото, не се използва впоследствие и ненужно го натоварва. Изборите са добре направени и един опитен играч бързо би стигнал до края на произведението. Липсва по-дълбоко разграничение на уменията, което би дало и по-уникално разиграване, избори и решения. Ако един ден авторът реши да свърже "Мисия Чернорог" с "Ключът на Абограм" и използва всички факти от двете произведения, би се получило още по-добро и завършено начинание.

6. Кирил Иванов – "Нокс" (40 точки)
Кирил Иванов е познат автор, от страниците на списание АГАМОР, където участва с двете части на "Мелинда", "Полукс и милостивите" и "Бърза схватка". Отново не изневерява на стила си, предлагайки балансиран микс от фентъзи литература и тактически екшън. Този път главният герой е Нокс - кадет от аркадийската ададемия, който заедно със състудентите си има за задача да издържи финално изпитание по време на своето обучение. Мисията е да се преминат руините на Тракарис - древен омагьосан град, който крие смъртоностни опасности за неподготвените. Кадетите обаче са подготвени в различните елементални школи и притежават нужните магически сили, за да се справят с изпитанието. Произведението се усеща силно, заради тактическите решения, изпитанията, туиста в края на сюжета и различните постижения на финала. Слабите му страни са декоративното описание на уменията в епизод 19, липсата на нива на трудност, управлението на маната, ограничения брой магии и интеракции/реакции между членовете на групата или накратко, липса на иновации. Но това е зоната на комфорт на автора и смятам, че това е най-силното му произведение до момента.

5. Борис Воденичаров – "Императорската серия" (41 точки)
Във второто, всъщност третото, свое "официално" произведение, Борис Воденичаров не изневерява на своя реалистичен, леко груб стил с персонажи, взети от настоящето и забъркани с неща от миналото. Отново тематиката е българска, но този път имаме търсене на редки марки в центъра на сюжета. Любопитно е използването на реални показатели от живота на читателя, за да се оправдаят едни или други посоки на фабулата. Примерно, коя зодия е, какви оценки е имал в своята диплома, какво са му очите и т.н. Това се опитва да придаде уникално преживяване за всеки читателя, но механически не работи добре в произведението, ако читателя не може да се асоциира с главния герой. Това, което работи най-добре и се усеща прекрасно, е лекият и небрежен стил, в който е написана историята и естествените интеракции между персонажите. Вероятно това произведение ще попадне в Топ 3 при читателския вот.

4. Деян Рангелов – "Тайната на Битки Безброй" (42 точки)
Носителят на "Златна Никса", Деян Рангелов, участва в конкурса с пародийна история. В нея много от обичайните заподозрени в Новата вълна от последните години намират свое литературно превъплъщение под формата на герои от разказа. Пародията е жанр, който изглежда лесен за написване, но всъщност е един от най-трудните такива. Имената на героите веднага извикват асоцииации на по-запознатите с Новата вълна читатели, но липсват хубави комични ситуации, в които да се отключи техният потенциал. Реално това е една сериозна история, изпародирана до някаква степен от автора. Силните страни на произведението са перфектно изпълнение и познаване на възможностите на книгите-игри, грамотност и литературна техника, която някакси стои похабена. След като прочетох тайния епизод 11 се замислих, че по-скоро бих прочел историята за знамето на Дунав (Русе) и това наистина би било заслужен финал на тази трилогия.

3. Роча ДеСтефано – "Фенъл Брокула и тайната на Сатъра" (46 точки)
Роча ДеСтефано е псевдоним на творчески брак с главен художествен ръководител Димитър Стефанов, известен още като съавтор в колектив от автори, именуван Колийн Ливингстън, чиято творба, "Ной", е един пародийните лакмуси на Новата вълна в книгите-игри в България. И както може да се очаква, той сервира нова порция пародийност с кулинарния си шедьовър за Фенъл Брокула. Приликите с Лукчо на Джани Родари излизат веднага, когато човек потъне в света на Хортофагия и нейните кулинарни описания и забележителности. Героите са колоритни, особено Керана, а ситуациите и езикът пасва на пародийния жанр. Изпълнението на механиките е без грешка, илюстрациите са красиви, но липсва иновативност в произведението, а инфантилността е прекалена на моменти.

2. Стефан Стефанов - "Да спасиш прасе" (47 точки)
Другият носител на Златна Никса, Стефан Стефанов участва в конкурса също с пародийно произведение по подобие на Деян Рангелов. Явно годините прекарани в ПГ и невъзможността и на двамата да пишат пародии, защото няма да ги издадат, са си оказали своето въздействие и сега са се отпушили на подобни истории. От всички произведения, това е с най-добрата изработка и литература. Всичко работи перфектно - героите са пипнати, пътищата до успешния край са няколко, има преиграваемост, произведението вероятно ще попадне на страниците на АГАМОР в някакъв момент, но ... Както се казва нещо не му достига за да заеме първото място и това е липсата на иновации. Тази мини-версия на Зур е в същата зона на комфорт на автора, както по-големият ѝ батко. Вероятно това ще е победителят при читателският вот и при класация с равни критерии за литература и игра, но не е такъв случая тук. Личната ми препоръка към автора е да излезе от зоната си на комфорт, защото знам, че ще напише нещо наистина уникално.

1. Рони Мейдей - "Нощта на демона 2: Тайната на картите" (49 точки)
Втората част на "Нощта на демона" отново ни среща с демонолога Уилям и вещицата Лоурън, които този път отново имат да преодоляват страховити приключения и неочаквани превъплъщения. Този път замесени са Картите на Съдбата, които тайнствено направляват тяхното приключение през времето и пространството. Произведението на Рони Мейдей печели наградата за иновации, защото единствено то предлага нещо ново и работещо от всички останали. Въпреки, че обемът е малък и тази картова механика не е разгърната максимално, авторът успява да предложи нещо ново и свежо, което да привлече вниманието на играчите, не само на читателите. Играта с построяването на тестето и шанса се получава механически добре в самото произведение и дори и едно теглене накрая, пак успява да внесе нотка на неочакваност при нормална игра. При останалите компоненти произведението не изостава с много и благодарение на по-голямата тежест на иновациите при критериите, успява да завоюва първото място. Честито на победителя!

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
_DC2023.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Cliff_Burton, pycku

24 Дек 2023 17:34
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142228
Всичко ми е в главата, въпрос на време е да го излея на компа. С по-глям обем, по-голям дневник и повече приключения.

Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Coblin

24 Дек 2023 17:37
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142229
Честито на победителите: Стефан и Рони. Пожелавам им да играят до скъсване наградите и да прекарат хубаво празниците.
Благодаря и на организаторите на конкурса (Ефикс и Коблин), за предоставената "арена" за изява.
На мен, като участник (и зрител) ми достави кеф.
Още веднъж благодаря и честито на Победителите.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Coblin, Slayer

24 Дек 2023 17:53
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142231
Честито на победителите!

Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Slayer

24 Дек 2023 19:12
Slayer
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 #142232
Много благодаря на организаторите и на всички, които се включиха в четенето :)

Не мога да кажа, че съм изненадан, защото явно всички други автори са решили да се борят за наградата на публиката. Но пък това някакси не ме лишава от удоволствието да се чувствам победител.

Имам опит с гледане на карти таро. Това е хоби, което за известен период от живота ми замени писането на КИ и се опитах да го включа като механика в продължението на Нощта на Демона. Доста сложна задача, като се има предвид, че целта беше всяка карта да не е просто цифра, а да запази оригиналното си значение. В последствие се наложи да се огранича с част от тестето. Най-големият плюс, според мен е, че може да се добавят или вадят карти, което променя шанса за успех. И, за критиците на използването на шанс добавих вариант :)

Грешка беше да не добавя илюстрации на картите, които се използват. Представям си, че ако се появи в Агамор ще има 2 листа, които да могат да се изрежат в стил старите стратове.

Честито и на Стефан!

Искаше ми се да можем да видим и колко броя гласове е дала публиката на всяко произведение.

Весели празници на всички!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Coblin

• 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Конкурси
/
Time to create page: 0.102 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• P(L)AY THE GAME: Залози с живота (5 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Yesterday 11:44
    • Бележки от Саракт (77 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Лично творчество
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 20:39
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (518 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 13 Юли 2025 18:30

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност