Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Тук сякаш говориш за стратове или стратоподобни книги-игри.
- Да назубрим "Опълченците на шипка". Т.е., в играта има някаква система. Системата не е разписана, а за да се "изпълни", играча трябва да помни необходимите действия и да ги "разиграва в главата си". Може да не е непременно система за битки, забележете. Общо взето момента, в който играча си зададе някой от въпросите “А сега какво трябваше да правя?” или „До коя фигурка на картата бях стигнал” е лош атестат за системата.
- Цикличните схеми са хубаво нещо. Пестят място. Само че, когато играча трябва за пети път да мине от едно и също място става леко досадно и изглежда недомислено. Мнението ми е, че ако има циклене в книга игра, трябва системата да е заложена така, че след втория прочит играта да предполага различно развитие на събитията.
Това малко ми напомня на системата на Мутирала Плът, особено в частта с отчисленията. Но там са сбор на зар, константа и показател. И по принцип е нормално при меле и стрелба да има различно сформиране на щети.- Домашно по аритметика. В някои книги даден коефициент или оценка се формира от два, три, четири или даже пет фактора. Съответно, като смениш меле оръжие със стрелково трябва да правиш отчисления. Не че е големия проблем да се сметне 6+5+2+9, ама идеята е, че човека е седнал да релаксва, не да се бори с числа (и най-вече да прелиства дневника). Максимум 2 показателя - и толкова.
- По възможност, спазвайте някаква консистентност на гейма. В биткаджийска игра, да няма единичен епизод в който играча трябва да си избере кое чекмедже да прерови. Ако ще е куест – да е куест. Ако ще е сбирщайн (Небето ви чака, Синът на пустинята) – да има по равно от всичко.
Всъщност, мисълта ми е за "Проблеми в системата". Отварям тема за неща, които са подразнили читателите като елементи в системата, чуствайте се свободни да допълвате...
Има и още. Аз се сещам. Но ще си трая! Междувременно, който има идеи може да пише.
ОК! Нямам претенции към "по-свойки език", моя пост е много по-груб. Признавам си гоДжордж, не разбирам. Ако съм си позволил по-свойски език в първия пост, то е защото очаквам, че ще ме четат основно хора, които ме познават. Може би това е грешка, но причините за твоя афект остават неясни за мен.
Примера, който си дал е крайно неподходящ, просто защото не е драстичен. Мога да дам подходящ пример, но виждам че по-скоро не искаш да се впускаш в обсъждане и не виждам смисъл да го правя.
Не е празни приказки. Освен това се чуствам обиден, че не ме вкара в графата хора, които обичат математиката в играта... "подсмърч"
Ясно, че бележките не са само към моите игри, а по принцип, но при мен "числовите чудовища" бяха често срещан противник. Да не се отвличаме повече, продължавам по същество и напълно сериозно.
Като затруднения от чисто "математически" характер обикновено се посочва (по реда на "омразност"):
1. Вариатори на случаен принцип (шанс)
2. Сумиране и сравняване на показатели.
3. Количество показатели.
4. Структуриране на данните. (дневник, таблици, реално необходими показатели)
4. Цикли (да, това не е само литературен "дефект").
6. Подходяща индексация (имам предвид епизодите, преходите и връзката им с разни контролни кодове).
7. "Логически" и "математически" задачи.
На времето направих грешки по всяка една точка, като основната беше, че приех моите предпочитания за "всеобщи". Сега поне знам, че могат да се избегнат. Изхвърлянето им от играта не е решение!
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas