Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Може би имаш предвид фалангите? По това, което аз съм чел, легионът (докато е имало по-тежки и по-леки части) се е строявал в дълбочина (леки отпред, тежки отзад), а не в елинистичния ляво-дясно принцип, а съюзните сили, докато са ги ползвали обикновено са се разполагали по фланговете.Това за щитовете го пише абсолютно официално навсякъде където съм, го чел в сериозни статии засягащи военната история. Ако се зачетете в някоя статия за римските легиони ще ви направи впечатление че умишлено най-тежката войска е била в дясното крило - винаги там се е нанасял решаващия удар за да се порази фланга от страната на щитовете накъдето са насочени.
А относно армията на византия - според всички военни историци византийската армия е винаги била най-силната до късното средновековия , само според българските "историци" те са някакви слабаци съдейки по това че сме си побеждавали по случайност 2-3 път, нищо че само населението на Константинопол е било десет пъти повече от цяла България и че 90% от територията на Византия е била в мала азия където никога ромеите никога не са спирали са се бият на многобройни фронтове при хронична липса на войници. Цялата стратегия на ромеите е избягвала големите жертви - за разлика от наш Симеонча който е оставил разсипана държава, лесна плячка за "уж" победените византийци.
Ами може и така да е - не съм компетентен чак толкова но по скоро става дума става дума за проблеми извън самата армия сама по себе си. Доколкото чета кръстоносците докато са нападали изненадващо Константинопол никой не се е готвел за защита - нямало е е никаква събрана армия. A самата византия е била така след възстановката си след Латинската империя изтощена, че са можели да съберат някакви жалки сили срещу многократно превъзхождащите ги по брой противници. Не може да се очаква с 20 кораба и 15 000 войска да побеждаваш 30-50 хилядни армии на турци, мнонголци и европейци. Ако се зачетете - в Мала Азия битките никога не са спирали. Селджуците и Кръстоносните краства не са спирали джентълменски да дадат шанс на Византия да се справи с българите и латините. Битката при Манзикерт с турците е много интересна - това е най-големия разгром на Византия, губят сърцето на империята и западат. A точно по същото време на другия край на империята - Италия норманите им разбиват другата армия.Не беше ли точно за Ангелите (династията) основен проблем, че таковат мамата точно на армията?
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas