• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Мъглороден на Брандън Сандерсън

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
13 Ное 2019 16:11
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 585
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132553
Че ако не е мое мнението на Яворов ши да е?
Масата няма много мозък, тя не е извадка, питай Мишо ако не вярваш. Ще ти пратя снимка от чаеното парти.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ное 2019 16:14
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132554
Ето една от партито....

Иначе уж си чел бе Джордж ама си като матрьошка, бутам те назад не падаш, даже се връщаш към мене.

Пиша ама нямам толкоз издания, то и пейсе нюанса сиво има издания ама повече от пейсе и втора страница не можеш да наемеш.

Сандерсън е клиширан деца. Даже Вилроп го е разбрал, ако той го осъзнава смятай....

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

13 Ное 2019 22:02 13 Ное 2019 22:04 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1105
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132566
//извън темата - неваляшка не матрьошка

//по темата
Сандърсън има хубави идеи и пише сравнително увлекателно. Има обаче проблеми да си завърши нещата качествено, все едно е тръгнал да пише 10 томен епос ама знае че трябва да го приключи в трети том, лапа си пръстите и каквото изсмуче от там го пуска за финал.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Rahvin, George-AL

14 Ное 2019 09:50 14 Ное 2019 09:54 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132579
Спасе, приемам твоят пост. Да, така е, прав си. За Мъглороден могат да се кажат и хубави, както и лоши неща. хубавото е че има добър замисъл, много тактика, епичност и т.н., а проблема е е че епилога на първата трилогия е твърде абстрактен. на мен също не ми хареса финала на първата трилогия., но за сметка на това първият Мъглороден (Последната империя) е може би най-доброто фентъзи, което съм чел. Познавам обаче хора на които точно епилога им харесва, а началото - не, (колкото и да е странно, но- вкусове всякакви). Като цяло според мен Мъглороден е едно от добрите попадания на жанра, въпреки някои негови недостатъци и неслучайно автори като Браян Маклелън се повлияха от идеите на Сандърсън за стийм-пънк. А виждам че напоследък все повече стийм-пънка навлиза на мода във фентъзито и Сандърсън определено има своите заслуги.

Не приемам, обаче тезите на Рахвин, който влезе с бутонките да обяснява как един световноизвестен автор печата "боклук", и как мнението на мнозинството което го чете не било от значение. А кое е от значение - мнението на Рахвин? Той ли ще оценява Сандърсън, или трябва Сандърсън да оценява Рахвин?
с Рахвин съм преустановил диалога, хаотичен е, не е конструктивен и се стреми да се скара с всекиго.

П.С. Да, образите в някаква степен са клишета, но във Властелинът има къде по-клиширани образи. Келсайър определено не е клише, в никакъв случай не може да го представим нито като типично добър герой (омразата му към благородниците е направо нечовешка, до един момент е готов да лее кръв, а накрая
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
сам дава живота си в името на идеята
), нито като лош.

Истината ще те направи свободен

14 Ное 2019 17:02
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132614
аз не се карам с тебе бе Джордж, изказвам мнение. Не съм казал пе Сандерсън пише боклуци, а че е неудачен. Определено по добър от Елена Павлова....

Като те ощипя плачеш...

15 Ное 2019 11:06 15 Ное 2019 11:17 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132645
Рахвине, бях се заклел да не ти отговорям, но ти наистина имаш деменция. Два-три поста надолу, аз съм ти дал примери, защо не трябва да сравняваш творчеството на Хауърд, или на Толкин със Сандърсън и ти казваш "Всичкия боклук съм го чел...." т.е. приравняваш Сандърсън сред авторите които пишат боклук (пък и Толкин - също). Малко по-горе пък тръбеше, че той пишел "манджи".. Бъди така добър да помниш какво си писал преди три дена, не е толкова много. Или пък - записвай си в тефтерче.

Така и не разбрах, ти какво си написал, че да оценяваш (силно негативно) автор, като Сандърсън. А Сравненията с Елена Павлова са не просто жалки, а абсурдни. По същата логика можем да сравняваме Толкин с Богдан Русев.
Второ - изказването на мнение, не се прави с този тон. Няма лошо да имаш мнение, лошо е когато се опитваш да го налагаш на останалите и да твърдиш че "Масата няма много мозък, тя не е извадка". Айде бе! Не знам дали знаеш, но книгите се пишат за масите. Ако целта е някой да напечата книга в 3 броя тираж, го смятат за твърде елитарен и не го вземат насериозно. Освен това такъв издател ще фалира. Да не говорим, че частното мнение дали една книга е хубава е субективно понятие. Виж - продаваемостта на книгата е обективно понятие, защото имаш някакви безспорни цифри. Едва ли милиони хора биха купили тъпа книга, защото новината, че не е хубава ще се разпространи като мълния в сферата на дигиталните технологии.

Толкова по този въпрос, наистина нямам желания да си комуникирам повече с теб. Ти от дума не отбираш. Каквото си разбрал-разбрал.

15 Ное 2019 12:08
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #132647
Чел съм всичкия боклук от фентъзито, никога не съм твърдял че професора с нещастен брак Толкин е написал боклук...
Много си тенденциозен понякога.
Масата драги ми Смехурко е много забавно нещо. Като запален букинист често купувам странни книги, които винаги са ме изпълвали с почуда, кой подяволите ги е издал. Има обаче списък отзад или отпред и понякога го прочитам. Бая народ са замесени песто, а редките издания струват маса пари понякога....

Тия дни ще ти измъкна книга дето не е правена за масата народ илюстрациите са от Петър Рубенс. Ще ти допадне, уверен съм. 400 години по късно си също толкова бяла и ярка колкото когато е била отпечатана.

Масите не струват, Джордж... масите четат Тропика на Рака, на Косирога ти тях чети ли ги?
Масите четат Дьо Сад, масите четат екстременти, като книгите на разни еврей дето никога не са работили през жалкия си живот ама са написали Дас Капитал, разорили най голямата империя на планетата за да погребат автора в гробището на Хайгейт тука до мене в Лондон... все масите го правят!

Сандерсън е същия. Джордж с талант. Изчел сто книги, играл ролеви игри, кой знае от кой взел системата за аломантията, която видимо не я разбира, защото като опитен играч на ролеви само четейки му глупостите ми е ясно особенно при боя.... и прочее. Ама тъй като си от масите народни на петльо туй не вреди че кокошката няма си гърдички и той.... така леко....

23 Юни 2021 10:02
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 800
Мъглороден на Брандън Сандерсън #138570
Минаха доста години откак четох тази поредица.
Спомените ми са за туиста в първа книга накрая - много яко се е получил. Магичната система е интересна, героите не са кой знае колко добре развити, но биват.
Втората книга също ми допадна (не помня защо). Но третата - там нещата се сговняха...не можах да я изтрая докрай.
Така че съветът ми е - само първа и втора част :)

knigi-igri.bg/shop/

23 Юни 2021 10:44
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #138571
Има и продължение 300 години по късно, главния герой се казва Уейн.

23 Юни 2021 11:28 23 Юни 2021 11:37 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Мъглороден на Брандън Сандерсън #138572
Всъщност мъглороден са три части и по-скоро действието се развива в три епохи- Първата е античноста или ако предпочитате - ранно средновековие. Героите са Келсайър, Вин, Елънд и приятели. Действието се развива в Трилогия.

Втората е нещо като стиймпънк, развива се 300 години по-късно и е четирилогия. По позната е като Уакс и Уейн. героят Уакс е далечен потомк на Бриз - един от героите в първата трилогия, Уейн е верен негов спътник и партньор.

Третата трилогия ще се развива в бъдещето и не е написана още.

Личното ми мнение че на-добра е първата книга на първата трилогия - Мъглороден - последната империя.Втора и трета книга също са интересни (особено втора), но към тях имам забележки. Финалът е малко....абстрактен и недовършен. Финалът на първата трилогия е малко в стила " Варварският бог" -
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Вин се бие със Злото и изведнъж се превръща в някаква богиня.

Следващата свързана поредица -четирилогията Уакс и Уейн /Мъглороден 300 г. по.-късно не е лоша, но...определено сваля гарда.

В добавка -Сандърсън непрестанно усложнява механиката, но във втората епоха не мисля, че това е било от полза.
В първа и втора книга на първата трилогия той е успял да се концентрира върху Сюжета, докато натам се концентрира върух сетинта.

Така че - заставам зад мнението на Кирил (че трябва да се четат само първа и втора книга, а не че не са развити героите - с това не съм съгласен. Келсайър например е доста развит, Вин и Хам - също. единствено Марш има малко внимание, но той е поддържащ образ)

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Литература
/
Time to create page: 0.073 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра Никса 2022 (3 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Today 08:34
    • Юбилеен конкурс 30 години книги-игри в България (21 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Reiko
    • Yesterday 22:34
    • Търся / Разменям / Купувам книги-игри и стратове (64 Мнения)
    • в Книжна борса / Търся / Разменям / Купувам
    • от Radko
    • Yesterday 21:59

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg