• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Новите Валенсиански хроники
/
Уменията на Валенс

Уменията на Валенс

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
27 Фев 2013 10:53
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Уменията на Валенс #68466
Аз бих разбрал тоя подход в стратегическа игра, от която да прецъкаш 5 минути и да разбереш кой показател какво точно прави и после да рестартираш. Но от гледна точка не само на вътрешната консистентност, но и на играча, нещата трябва да са ясни. Тук четеш история, сюжет някакъв, игровата прогресия е много по-изразена. Играчът ще чете, ще се кефи до половината и в някакъв момент ще пукне, без да знае защо.

Занаятчийски основи на писането

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Фев 2013 13:30
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 138
Уменията на Валенс #68470

Вилорп писа: писа:
Ако си спомняш доста те предупреждаваха, че да избереш меч по картинка или по име което чуваш за пръв път не е добра идея. Сега тук правиш същото. „Изберете си някоя случайна дума от тоя списък, пък после ще разберете какво сте си избрали всъщност!”

М тоя проблем нямаше ли го и със странните думички-умения в Хасаните 2? :?

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

27 Фев 2013 14:15
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Уменията на Валенс #68471
Ще ми е интересно Ловеца на Демони и Апостола какво умеят ;)

27 Фев 2013 15:38
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Уменията на Валенс #68475
След обясненията на Уейн, аз реших да гласувам за:
1. Апостол - това ми се струва, че ще е умел манипулатор :)
2. Душеприказчик - тук виждам психотерапевт
3. Лечител - любим сериал ми е др. Хаус.
Не знам как точно ще пригоди уменията към тези профили Авторът, но това си е негов проблем, хехе. Аз съм просто фен и работата ми е да хваля и да критикувам. Чакам с нетърпение развитието на играта.

kiril-ps.itch.io/

27 Фев 2013 16:00
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Уменията на Валенс #68476

kiril_ps писа: писа:
Не знам как точно ще пригоди уменията към тези профили Авторът, но това си е негов проблем, хехе. Аз съм просто фен и работата ми е да хваля и да критикувам. Чакам с нетърпение развитието на играта.

Проблемът никога не е да измислиш Х на брой умения. Проблемът е да ги балансираш (ако влияят математически) или да ги имплеметираш всичките в повествованието. А самите умения ще ги коментирам, като разбера какви са и дали са математически.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

27 Фев 2013 16:07
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Уменията на Валенс #68478
Аз исках да кажа, че ми се вижда трудно да пригодиш уменията към различните профили.
Лечителя дали може да скача на батут, Говорителя на мъртвите и той? Докъде едно умение може да се разпростре върху различни профили и докъде не, както и доколко. ТОва ми се вижда трудно.

kiril-ps.itch.io/

28 Фев 2013 06:19
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Уменията на Валенс #68557

Trip писа: писа:
Какъв геймплеен ефект ще имат? На числата ли ще влияят, или ще действат като специалните умения на героите в КМ и във Virtual Reality поредицата - като yes/no checks?
Бтв, откъде си взимаш дизайнерските модели, ако не играеш компютърни игри въобще?
Сериозно ли тва? Мислех, че сме се разбрали по въпроса още преди 6 години, когато обсъждахме как така си позволявам да пиша фентъзи, без да съм го чел особено (или не харесвайки повечето от прочетеното). :)
Точно защото никакви игри не играя (не само компютърни), имам свободата да си измислям сам системите - точно каквато ми харесва и ми е нужна за съответната книга. А откъде вземам материал - от собствените си разработки, това са 22 години в КИ хобито все пак.

Уменията на Валенс, като цяло, имат една главна цел - да му спестяват битки. :) Не се използват в битка със зар, дават достъп до тактики и избори, едва при провала на които (или липсата на подходящо умение) се стига до стандартна битка. При добра игра и добър набор умения, от 15-ина възможни битки със зар я минете 3-4, я не. Другата им цел е да му помогнат да разреши мистерията преди да е станало късно. Свършите ли тези две неща, играта е спечелена.

28 Фев 2013 07:10
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Уменията на Валенс #68558
1. Монах-воин - 2Ф за основен, 1Ф за помощен
2. Медиум - 2Д за основен или помощен
3. Лечител - 1Д за основен или помощен
4. Екзорсист - 2Д за основен 1Д за помощен
5. Душеприказчик - 1Д за основен
6. Апостол - 3Д за основен, 2Д за помощен

(Така ми се струва, че са по-добре профилите, с по една дума само, като цяло. Инфото след тях е какво Физическо или Духовно ниво изискват отначало - ако го нямате, не ги получавате дори да ги изберете.)

Медиум
1. Умиротворяване

Ако един дух е още в царството на живите, това не е в реда на нещата. И причината обикновено не е хубава. Един добър медиум има силата да почувства тази причина и да отмени проклятието на духа, отпращайки го в мир в отвъдното. Действа както на обитавани от отмъстителни духове места, така и на вдигнати от зла сила бродници.

2. Последен поглед
Поставяйки ръка върху главата на наскоро починал човек, медиумът може да погледне през неговите очи и да преживее последните му няколко минути. Излишно е да се казва, че това умение директно решава повечето криминални загадки.

3. Духовидец
Има такава дума - и тук е използвана съвсем буквално. Това е познатото ни "Шесто чувство", умението - или проклятието - на един човек да вижда и чува духовете. Универсално, но и амбивалентно умение - тук въпросът е дали ще имате шанса да ви навести дух и дали точно този дух може и желае да ви помогне. (Включват се и духовете на предци и светии-покровители, така че шансът не е лош. ;))

Очаквайте:

Лечител
1. Целебна длан 2. Отвари 3. Медитация

28 Фев 2013 09:18
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Уменията на Валенс #68560
2. Последен поглед
Поставяйки ръка върху главата на наскоро починал човек, медиумът може да погледне през неговите очи и да преживее последните му няколко минути. Излишно е да се казва, че това умение директно решава повечето криминални загадки.

Ако има такова умение във света, нали съзнаваш че всички жертви на предумишлени убийство ще свършват с черна торба на главата. Десетина минути след като са им я нахлупили?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Фев 2013 09:24
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Уменията на Валенс #68561

Ейдриън Уейн писа: писа:

Trip писа: писа:
Какъв геймплеен ефект ще имат? На числата ли ще влияят, или ще действат като специалните умения на героите в КМ и във Virtual Reality поредицата - като yes/no checks?
Бтв, откъде си взимаш дизайнерските модели, ако не играеш компютърни игри въобще?
Сериозно ли тва? Мислех, че сме се разбрали по въпроса още преди 6 години, когато обсъждахме как така си позволявам да пиша фентъзи, без да съм го чел особено (или не харесвайки повечето от прочетеното). :)
Точно защото никакви игри не играя (не само компютърни), имам свободата да си измислям сам системите - точно каквато ми харесва и ми е нужна за съответната книга. А откъде вземам материал - от собствените си разработки, това са 22 години в КИ хобито все пак.

Значи още смяташ, че можеш сам да измислиш нещо, което да не повтаря 1000 други и да не допуска грешките им. Ок. Това, че човек избира системите си както му харесва и както смята, че му пасва на книгата, goes without saying, мисля. Дълбоко не смятам, че човек трябва да не е чел, за да я има тая свобода, звучи ми детинско. Но нейсе.

Занаятчийски основи на писането

28 Фев 2013 09:54
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 480
Уменията на Валенс #68564

Вилорп писа: писа:
Ако има такова умение във света, нали съзнаваш че всички жертви на предумишлени убийство ще свършват с черна торба на главата. Десетина минути след като са им я нахлупили?
Грешиш! Такова умение има, но няма правна стойност. Няма начин да се докаже, че "екстрасенсът" не е измамник. Не може да обвиниш някой само на базата на твърдението "Аз виждам!" :lol:

Друг е въпросът, че Уейн много произволно борави с теминологията. В средновековна Европа монах-воин на свободна практика означава просто разбойник. Моля да не се смесва с членовете на разни рицарски ордени, те не действат самостоятелно извън рамките на ордена, пък и тогава пак са си разбойници.

Не знам откъде е изкопал "Духовидец" ама това си е баш "медиум". Ще вмъкна, че медиум е способност, за разлика от екзорсист или лечител, които са "професия". Ако "лечителството" е способност, талант - отиваме към фентъзито. Християнството "лекува" само и единствено чрез "чиста вяра и молитви". Всичко друго е ерес.

Гледам, че първо е било Ловец на демони, после става Ексзорсист. Двете неща не са еднозначни. Надявам се Алекс го знае и ще го вземе предвид.

Ще си позволя само един съвет. Уейн, моля не се изкушавай да сложиш "инквизитор на свободна практика" - беше ти дадено подобно предложение. Такова нещо няма! Имало е едни човешки утайки, които са се титлували "Ловци на вещици" и най-мекото определение за тях е "професионални доносници". Подвизавали са се основно в Германия и Холандия (имам предвид като географски понятия).

28 Фев 2013 10:28
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Уменията на Валенс #68566
Аз казах Инквизитор, но къде съм писал "свободна практика" - недоумявам.
en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Inquisition - Това към Джордж :)

kiril-ps.itch.io/

28 Фев 2013 10:33
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Уменията на Валенс #68567

kiril_ps писа: писа:
Аз казах Инквизитор, но къде съм писал "свободна практика" - недоумявам.
en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Inquisition - Това към Джордж :)
Моля без статии от укипедията.
Валенс по условие действа на свободна практика, затова съм го добавил и към монах-воин.

П.П. Това са теми с които се занимавам от почти 30 години. Като леко четиво, което претендира да обхваща всичко и не е толкова "сбито" като укито бих препоръчал: "The Encyclopedia of Witchctaft and Demonology" by Rossell Hope Robbins и приложената библиография за по-любознателните.

28 Фев 2013 12:33
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Уменията на Валенс #68570
Джордж, все пак, два въпроса:

1. Хоспиталиерите
2. Испания.

Първите ако и да не са били лечители, определено са имали нещо общо с болниците
Второто е бастион на инквизицията дълги години. Откачените процеси в северна Европа са съвсем отделен проблем.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

28 Фев 2013 13:06
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Уменията на Валенс #68572

hameleona писа: писа:
Джордж, все пак, два въпроса:

1. Хоспиталиерите
2. Испания.

Първите ако и да не са били лечители, определено са имали нещо общо с болниците
Второто е бастион на инквизицията дълги години. Откачените процеси в северна Европа са съвсем отделен проблем.
Хоспиталиерите са рицарски орден от времето на кръстоносните походи. Доколкото помня името идва от някаква връзка с "Рицари при болницата (или църквата) на Йоан Кръстител. Те са се подвизавали главно около Йерусалим и остров Малта. Имали са някакво деление на бойци-защитници и лечители. Лечителството им се свежда до четене на молитви, прислужване на болните в т.нар. болници и по-късно до "великото безумие - пускане на кръв". Няма никаква медитация, билкарство (това за тях е вещерство) или "лечебни длани". Последното е привилегия на кралете :lol:

Не отричам приноса на Испания към най-големия срам за християнството - Инквизицията. Това какво общо има с Валенс, него винаги съм го смятал за "положителен герой" и привлекателен образ?
Аз само казах, че професионалните доносници са процъфтявали там където няма силна централна власт. В Испания няма как някой да се обяви за самостоятелен инквизитор, да броди където си иска и да се занимава със собствени разследвания - рискува набързо да се озове от "обратната страна".
Останал съм с впечатлението, че Валенс не е обвързан с някаква институция или орден - ако греша моля да бъда извинен.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 10
Форум
/
Книги-игри