• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Запад/verwesten - ревюта и коментари

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
05 Дек 2021 22:26
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
Topic Author
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139385
Отварям темата за ревюта, коментари, мнения и дискусии по книгата.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Efix7, последният_колобър

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Дек 2021 19:01 27 Дек 2021 19:16 от Efix7.
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1112
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139492
Запад е колосАЛЕН труд, монуМЕНТАЛЕН дори.

Някои биха го нарекли повече епоха, отколкото произведение на изкуството.

Не крайъгълен камък в пустиня, по-скоро морски фар, осветяващ буйните води на морето от книги-игри през Новата вълна.

И аз, като Филип, не знаех какво да очаквам от моята задача в Новоберлин. А шизофреничното на моменти повествование ме поставяше от един в друг свят, където зад всеки избор, зад всяко събитие, лице или явление, стоеше определен символ, имащ връзка с моята карма и необиологични ресурси. Така трябваше да се оприличавам с един или друг човек, да влизам в неговите обувки, за да направя един или друг избор. Какъв по-добър начин да изживея няколко живота наведнъж?

Любовна история? Глупости! Епитопите са къде-къде по-интересни. Особено, ако трябваш да се движиш през цялата епоха от край до край. Особено като се наложи да прочета "Хоризонти на невронауките" на Ферлаг - тогава вече всичко придоби невробиологични граници. Оформиха се краища, които се свързаха и морския фар се извиси над мен. А аз стоях в сянката му... буквално!

Разпад е продукт на типично интердисциплинарно мислене, подобно на това на Муерто и Тод. Но подозирам и количества неоинат и неоенергия, по-големи от вселенските закони, стоящи в основата на кармичните промени, описани от горепосочените учени. Съответно и читателя, искащ да разбере за този разпад, трябва да прояви и интердисциплинарно четене. Мда, не става само с промени в стохастичния механизъм...

И както е отбелязано в края на интервюто, прочитането на verWesten бе най-доброто, което можеше да ми се случи в алтернативната реалност, която обитавам в този момент. Разбира се, винаги ще съм отворен за дискусии по темата, ако други агенти решат да влязат в режим Хадес и да споделят нещо...

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, Longshot, sycamore_bright, Etom, последният_колобър

03 Ян 2022 21:27
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139517
Ревю от Ал Торо:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, turbobobi, MurderInc, Etom, последният_колобър

12 Ян 2022 21:14
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139570
Пратката пристигна и в Щурмберг. Благодарности, чест и почитания за Никсата.
20220112_200205.jpg
Прикачени файлове:
20220112_200205.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, Etom, последният_колобър

16 Ян 2022 10:35
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139584
Ще ми се да кажа 1-2 думи и аз. Разбира се няма да са достатъчни с оглед обема и качеството на книгата. Рядко коментирам, но тук ми се стори редно...

Като се замисля- съжалявам, че тази книга не се случи по времето, когато "изяждах" книгите-игри с кориците, изравяйки всички възможни варианти. Сега се опитвам да чета по-скоро, като роман, минавайки по един възможен път...

Някои впечатления:

Отлична, логична история. Достатъчно типична като тема и същевременно със свои нотки на уникалност.

Писането е добро. Потапя те. Особено към края имах чувството, че бях всмукан в света на болка и разпад, и не можех да спра да чета, сякаш исках да се измъкна от там.

Логични избори с широко поле на варианти. Нямаше дразнещи моменти, в които да си казвам- "е да бе да, то няма как така да стане", нещо което ми се случва в почти всички книги-игри поне веднъж.. (може би си е мой кусур?)

Системата за оценка и т.н. беше добре балансирана, може би на моменти беше малко тегаво да се изчитат правилата...

Епизодите бяха дълги, смислени, не като (както става понякога) просто отчитане, че нещо е станало...

Може би щеше да е добре да има опция да се играе без оценки и смятане? Вероятно това би дало възможност човек да потъне още по-дълбоко в историята?

Атмосферата само на мен ли ми напомни на Inception? Питам се дали авторът е мисли за този филм, когато е писал? Моментът с плажа ми напомни много за сцена от филма. И всичко това не го казвам като негатив, точно обратното.

Книгата е дълбока и с много варианти. Не съм най-големият специалист по невропсихология, но все пак се ориентирам в това онова. Та Брока-та например беше интересен избор. Както и да използваш антипсихотик за да си спреш гласовете? Авторът е лекар вероятно?

Предполагам, че можеше да разкрия много повече варианти, но оставям това за напред. На този етап ми стига това докосване до този свят. А може би в бъдеще ще се върна...

В обобщение. Книга явление. Поздравления!
И все пак не смята, че трябва да спираме до тук :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, nixata, Longshot, sycamore_bright, Etom, последният_колобър

19 Ян 2022 11:51 19 Ян 2022 11:52 от kiril_ps.
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 799
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139593
Иска ми се да споделя първите впечатления от книгата.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Но искам да предупредя, че с оглед обема и дълбочината на книгата, те може да се окажат лъжовни (да съм се заблудил), неизчерпателни и твърде повърхностни. Допълнителна тежест беше, че ги четох на части, понякога в присъствието на малък вихър на 4 години.

Началото започва интригуващо, па макар и леко да тежи началния инфо-дъмп, който на моменти ми идваше в повече. За радост, с оглед образованието ми, на мен лично ми бяха интересни всичките технически описания на Немезис и неговото приложение. Авторът определено се е постарал да изгради дълбочина на този сай-фай психо елемент.
Главният герой, за съжаление, не е особено вълнуващ и ми беше някак си безличен. Не ме заинтригува неговата персона. Може би това е резултат от това, че обръщах далеч повече вниманието на сетинга, игровите елементи и сюжета, които изискват заострено внимание.
Дневникът - богат, многообразен на съдържание и с развитието на играта се разкриват мистериите около всеки един негов елемент. Най-много ми допаднаха черна/бяла карма и това че мога да ги ползвам за "силите" си, а не да ми стоят само като точки, които в даден момент да ме "филтрират". Битките са направени само с проверки, а не с ония бибитщини - супер!
Още в началото, в първата мисия, се потопих във възможнистите на Немезис и неговите стадии. Беше страхотно изживяване като играч (въпреки че сгафих мисията).
СЛед това става някаква патаклама, арест, заплахи и попадам в главата на вражески шионин. Дотук добре, започва пътуването на запад. Срещам разни обекти и хора (за които хич не ми дреме), правя някакви избори (на сляпо), лутам се и аз не знам накъде...освен на запад. Ама защо?? По едно време забравих изобщо за кво се боря и какво търся, стана досадно и тегаво. Динамиката и мистерията се загубиха в едно оттегчително влачене на сюжетната линия. Опитите за екшън сцени и решения бяха зле създадени. Бях готов да зарежа книгата и тогава спасението от "уфф, кога ще свърши това" дойде.
Третата част на книгата (второ влизание в главата на руския шпионин) се завръща към първоначалния ритъм и нещата се пооправиха. В града беше интересно да се обикаля и сцените бяха по-добре развити, по-ясни и по-целенасочени. Играта вече става интересна, и иборите започват да се избистрят като детерминираност. Екшън сцените вече стоят на мястото си.
Финалът е странен и до известна степен екзистенциален, което за мен ОК. Заложено е по-скоро на взаимоотношенията и социалните избори, как да разкриеш мистерията около всичко случващо се с основния антагонист. Авторът се е постарал изборите да не са моралното клише черно/бели.
Общо взето след първото четене съм доволен и искам да я изграя отново, като този път, знаейки общата картина и за какво се боря, мисля, че ще ми достави повече удоволствие.

knigi-igri.bg/shop/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, sycamore_bright, turbobobi, последният_колобър

20 Ян 2022 19:57
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139604
По-голяма книга игра определено в България не е излизала.
Тъй като съм в процес на разнищването и - имам 2 въпроса (засега):
1. За какво служи код Освобождение ? Къде се използва?
2. Как се взима код Змия?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: sycamore_bright, последният_колобър

22 Ян 2022 21:06
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139631
Ако никой не е открил отговорите ще се радвам автора да помогне.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: sycamore_bright, последният_колобър

22 Ян 2022 22:17 22 Ян 2022 22:18 от sycamore_bright.
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139632
Привет! Слагам отговора в спойлер таг:

Код "Освобождение" получаваш на епизод 100. Служи само да маркира избора ти (да освободиш пленника) и по-късно за проверка на едно от условията за постижение "Django Unchained".

Код "Змия": за съжаление тук има грешка. Указанието да си запишеш код "змия" липсва на епизод 1056, където трябва да го получиш. Благодаря ти, че ми помогна да я намеря и съжалявам за допуснатата грешка.

Ще се радвам да разкажеш какво ти е харесало и какво не в книгата, както и кой начин на игра ти е допаднал най-много.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: vanio_l, turbobobi, последният_колобър

15 Апр 2022 23:43
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 72
Запад/verwesten - ревюта и коментари #139960
Ревю без спойлери
Уточнения: Чета мамейки и опитвайки се да видя всички възможни развои на всяка една ситуация (да, шизофренично е, знам), за да видя какво всъщност може да се направи и постигне. Въпреки това преравяне, на много места се бях изморил, разсеял или ми беше станало гадно и бях пропуснал ситуации, които открих след цялостно разлистване на книгата. Дори да имам някакви критики по-надолу, нека се счетат за добронамерени градивни критики и наистина са дребни спрямо многото положителни качества на цялото нещо :)

Накратко: Макар да има няколко скучни (незаинтригуващи) случки и усещане за влачене на действието, Запад е едно много полирано и увлекателно произведение. Чудо с такъв обем няма как да не изпитва затруднения с всичко, което се опитва да представи, но със сигурност успява да даде добре написани 15 + 1100 + 6 епизода (описания, обосновки и избори) и да даде няколко възможни чудесни завършека.
Стига човек да иска да преживее такъв тип приключение; да се потопи в такъв тип атмосфера - Запад с две ръце и три крака.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: В произведението има някои гнусни случки, както и усещания за подтиснатост/депресия ("разпад"). Няма задължителни такива случки, но все пак читателят може да се нацепи на тях, защото са доволно много. Имайте си едно наум.

Оформление книжното тяло: Много ми харесва! Дневникът е на 2 страници, които се виждат заедно - всичко се вижда и не трябва да прелиствам. Самият дневник хем има картинки, хем има е с леки тематични украшения - блазни окото!
20 илюстрации от Веско Чакъров! Жива да не бях! Наистина страшно много ми допадат и мисля, че придават много за усещането от ключовите ситуации (само те са илюстрирани, но не абсолютно всичките). Надявам се и за вбъдеще да можем да получаваме издания с толкова много и то висококачествени картинки.
Шрифтът е добър и се чете лесно. Само инструкциите в курсив на 1-2-3 епизода - намирам в момента само епизод 711- 1вият ред - се четат трудно. Все едно са изчезнали шпациите между думите.
Текстът с блед шрифт - хитро! Много хитро! Като зрителен и най-вече тематичен похват.
Самото тяло преживя моето разлистване и няколко огъвания и падания от кревата докато заспивах четейки, така че изборът на хартия за страниците и кориците е много добър. Такъв дебел том и все едно е бил разлистен само ....

Правила на играта: много елегантни и добре представени. Хем са на порции, хем показателите и това как се повишават придават стратегическо значение, което за мен даде стратегически тон на приключението.

Епитопите - скритите препратки в играта. От всички възможни само 3 наистина ми допаднаха (особено журнала на форд Апачи! Това беше хитро и мазно(елегантно) казване на "евала" от страна на автора).

Неоенергията - май ми се искаше да има с една идея повече начини/места за лекуване/възстановяване, макар и да разбирам тематичната нишка на изтормозване, както и геймплей баланса. Просто като виждам, че ме шамарят и знам, че я има как да се излекувам, я не, и ставам по-предпазлив, а това понякога ме лишава от дадени възможности и ситуации.

Бяла и черна карма - много приятни системи.

Системите - как се променят от теб, за какво служат и как понякога се изменят непредвидено от случващото се. Много добри баланс и елегантност.

Бележките - тук имам една дребна критика, че трябваше секцията да се казва просто "Бележки", тъй като има доста предмети и кодове, за които си пазех бележки, докато епитопите са малък краен брой и са незадължителни, така че бележките специално за тях са ми голям праз.

Грубо казано ще си позволя да разделя книгата на 7 части и ще ги разгледам по отделно:
  1. Встъплението - А епизодите: приятно въвличане в тематиката и как изборите дават последици (кармата, напитката и първия епитоп)
  2. До Сфиренов - страшно интригуващи ситуации, при които се вълнувах какво ли ще се случи след всяка една. Знаех, че трябва да съм на щрек, но въпреки това изненадите са пред мен.
    Тук ми беше и много драго, защото Новоберлин много ми напомни за Берлин от игрите и RPG системата Shadowrun :)
  3. До Брока - тук имах чувството, че съм в сериал с процедурно развитие ("procedural" като "От местопрестъпленето" или "West world"). Има много случки, някои от които са по-въвличащи от други. Като цяло какво мога да извлека като сюжет и описания много повече ми допадна, отколкото какво мога да извлека като игра (ключове, кодове, предме и карма).
    Може би по-малко случки и по-сбит, преднамерено сюжет - като на филм, а не като на сериал.
    Тази част доста ме измори и ми трябваха почивки, за да си върна желанието да продължавам да чета.
  4. В Брока - Има много разнообразие, но и сюжетно движение и напрежение в кажи-речи всички ситуации. Тук има една геймърска тънкост за едно от постиженията, която не обичам, но я одобрявам откъм тънкост само за веднъж (ключ "меридиан" и постижението, свързано с него).
  5. Гробището - Много се радвам, че тук събитията се случват точно по този начин и на етапи. Дори приключението да беше свършило тук с отворен край, пак щях да съм доволен.
  6. Островът - тук съм със смесени впечатления. Секцията е написана много добре, но бях натрупал други очаквания за това какво би се случило тук. Все пак последиците са интересни, леко неочаквани и смислени.
  7. Епилозите - Я епизодите: ах, какъв си хитър, Яворееее! Хем имаме няколко възможни завършека, хем 2 от тях са толкова хитро написани, така че с един и същ текст се обхващат два възможни варианта. Фактът, че имаме и леки разклонения тук също е много як - наистина епизоди, а не "салами" (два или повече епизоди, които просто водят един към друг без избор - реално сцени/епизоди).

Ревю със спойлери
Освен казаните по-горе неща добавям и следните коментари:

Бяла и черна карма - ако видя, че съм стигнал до checkpoint епизод или подобен на такъв и от предишната ситуация не съм получил точка карма, веднага се връщам да преигравам ситуацията/ситуациите. Хем ми беше малко дразнещо, хем приятно.
Наистина не ми хареса, че бялата карма е по-трудният ресурс, с когото да боравиш и тук "доброто е награда сама по себе си", т.е. се лишаваш от много неща - предмети, точки за системите, както и случки (да, повечето гадни, но все пак са преживявания и контекст). И излиза, че ако искам да съм добър, това е по-трудно и по-незадоволително отколкото да съм лош.
Все пак има един единствен момент, където дали бялата карма е повече има значение, така че дали трупам точки черна и съм гад, която просто понякога прави добро също беше ОК за мен. Много уестърнско и шпионско даже - "the man of violence who must do horrific things and occasionally good deeds" - като Джон Уейн и други.

Проверките
Харесвам тази система! Много! Само накрая като са всичките двуцифрени и просто ми стана леко скучно - като в Битки Безброй. Ясно е, че е трудно и че в случая имам много възможности с карма да трупам модификатори, но все пак така играта ми показва, че тук е трудно и дори да имам приемливи точки, пак има шанс за провал, а пък аз искам да съм булдозер и да мачкам без зарове в крайните фази на играта :P

Ключовете:
  • Архивраг - може би най-скучният ми ключ. Хем е вече в края, хем с него - без него, трудност и туй то.
  • Баракуда - какво ми казват човечетата като информация е прекалено малко и този ключ, както и Брока ги виждам просто като пълнители за точки. Примерно ако ми казват някакви различни и мънички подробности за Баракудата, като например, че май говорел с чуждоземски акцент (рашан) или че имал голяма пушка, която рядко се среща по тези земи. Такива детайли, които няма да променят нищо, ако не мина през тях, но да са приятни допълнения.
  • Брока - аналогично скучен ключ. Мисля, че само Торстен дава доста конкретни детайли за града.
  • Гробища - без малко да реша, че е скучен ключ, заради проверките му, но преобразяването му го извиси до статус на хитър такъв
  • Гръм - ОК ключ
  • Доверие - ОК ключ
  • Зора - скучен ключ. Имам абсолютно същите критики както към Баракуда и Брока
  • Изтребление - чак като стигнах до постиженията и видях за какво е и доби смисъл. Ако не ми пука за точно 1 постижение, този ключ ми беше безполезен.
  • Индианец - баш по средата ми е откъм полезност. Не е прекалено хитър, но не и прекалено скучен.
  • Меридиан - Тримата "лейтенанти/десни ръце" на Баракудата можеше да се споменат тук. Тия пичове са хванати много на парче, а можеха да са доста интересни - в момента само Док е интригуващ. Буч и Джеси се назовават по име чак на острова и само ключ "меридиан" ги отличава от другите гадове.
  • Мишена - хитър ключ. Макар и за кратко, хареса ми как модифицира трудността на финалната бойна конфронтация.
  • Подкрепление - също хитър ключ. Добро използване на брояч - начална стойност и какво се случва при различни стойности.
  • Пропадане - Виждам, че е малък брояч за представяне, но за някой мамещ като мен, това можеше и да е код, който или го получавам, или не.
  • Смърт - готин преразпределител за checkpoints. Все пак не можах да разбрера защо се казва точно по този начин.

Критика към сюжета: Изградих си очаквания, че имаме взаимодействия между хора, фракции и евентуални критики към обществото ... и накрая "Being John Malcovich" и мега лична история - атентатът и другите обществени неща - чао .... ОК съм с това да отидат нещата към изцяло лична конфронтация и развръзка, но ако има следи към това - например туморът или евентуалното прехвърляне на съзнание да са споменати или да са неща, за които Филип да си мисли да имат тежест за него - все пак е учен, който може да се е сблъсквал с такива теми или да има житейски преживелици с тях.
Наистина само това ми е основният проблем в цялото произведение. Всичко останало - бели кахъри.

Още коментари по случките:
  • Мари Берлингхоф: много добър микс от подсъзнателни случки и логика, както и въздействие върху реалността както за субекта (припадък, Хадес), така и за Филип (временното изтръпване на пръстите)
  • Случката с Юри: тук единствено ми беше интересно да видя какво е пишело в писмото, което е до мен
  • Затвора + комплекса - бягството: тук много ми хареса колко различни неща могат да се случат спрямо предишни (руснаците) и текущи (униформа/чистач/дибидюз затворник) избори. Единствено ми беше малко нелогично, че ако съм взел епитопите заедно с "бездомник", въобще не ми дойде на акъла, че след като избягам май имам възможност да ходя към аеровлака
  • Аеровлака: тук ми беше странно, че нещото е в заключена клетка в багажното на влака. Просто филмите, които съм гледал, са ме научили, че ключа за нещото е на гарата, а не във влака. А и в текущата ситуация е странно, че съм прясно избягал човек под наблюдение по принцип и отивам на влак, който отива надалеч от Новоберлин и после ... се връщам с този влак и не се притеснявам, че има кондуктори и евентуално вахмани по гарите? Не е голям проблем, но ми беше странно.
  • Кафе Делфи - много готини ситуации.
  • Рей - тук нещата много ми допаднаха, макар и тук да осъзнах за себе си, че ако искам да върша добро, ще съм мухльо и ще имам повече успехи и преживявания ако съм гадина, която от време на време прави нещо добро. Тук е 3тият ми любим епитоп от общо 3. Малката барачка обаче беше гнусна история - адски добре предадена, но гнусна.
  • Калахан - Тук бях леко озадачен заради липсата на контекст от случващото се с лулата и билките, както и че всички умряха ... щото така. Иначе ситуацията беше показателна за случващото се - духовете не приемат преселниците и ги избиват.
  • Заринатият - хареса ми. Пак ми беше показателна, че просто в този свят е гадно и е така. И да си малко добър е само малко.
  • Пощенската станця - също много ми допадна. Отклонението с Рей Бредбъри ми е най-любимият ми епитоп, макар и доста очевиден
  • Артур и Джейн - случката с тях ми допадна, но ме озадачи защо те бяха озадачени от надписа уж оставен от тях ... какво се е случило всъщност?
  • Селото - много ми хареса. Предмети, ситуации, разговори - все интересни неща.
  • Тримата келеши с робите - Тук ми беше трудно да проследя вариантите, в които Торстен е жив. Просто авторът го е направил толкова отвратителен, че не искам да имам нищо общо с него. Краят му в ръцете на индианците си беше заслужен и зверски.
  • Индианците - тук много ми хареса напрежението от атаката им по време на буря. Филип е ошашакан и тия идват да колят. Само ми беше трудно да предположа че мога и как точно да стигна до олтара и кървавия нож (за жалост е просто нож + черна карма) и медальона. Тук инстинтите ми бяха да ги избия или да бягам яката.
  • Оливър и Раза - Ей това е уестърн! Суперска ситуация! Само ако оставя Оливър жив и като се събудя ми липсва как се разделяме - тогава епизодът е общ, че просто продължавам по пътя си след срещата с тях без значение какво се е случило.
  • Гробището - Тук мога да похваля 3те фази на този "boss battle": когато съм на мушка напрежението е един вид и подходът е с цел приближаване/елиминиране на предимството на противника. Баш уестърнският дуел и как може да му се повлияе е са направени много готино и хитро. Разговорът накрая е черешката на тортата. Точно така подредени тези 3 фази за мен правят това май най-добрата бос битка в книга-игра, която съм чел.
  • Островът - тук наистина беше поддискащо и изморително - точно както се чувстваше Филип. Само не усетих тласъка да се махна от плажа - просто Филип усети, че така трябва (railroading отново)

А. Хорн - чувал съм, че това се третира като "фиаско", но особено като прочетох интервюто в края на книгата и идеята на автора ми хареса; даже ми се стори забавна и сладка. Хорн все едно с кисел чичка с физиономия като на австрийски учен (с много брада и мустаци), който е мега умен и огорчен на заобикалящата го среда от алтернативната история, в която живее ?
"Необерлин не ме обича, а аз съм егати пич... представящият разпада на модерното общество"
"Ей ви тука тоз труд на наука и очерк! Велик е! Разпад навсякъде около нас! Само смислените хора ще го оценят! "
Добре, добре, Зигмунд Фройд, изпий си чайчето и се успокой.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Ал Торо, sycamore_bright, последният_колобър

23 Май 2022 11:39
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 762
Запад/verwesten - ревюта и коментари #140075
Запад - как да напишеш ревю на нещо толкова мащабно! Трудът е огромен, системата на игра е страхотна, сюжетът те потапя и аз имах чувството, че съм в Inception. Да на моменти действието се влачи, но после се ускорява и влизаш още по-надълбоко. Има много хитри неща, привидно вървиш в една посока, но именно малките разклонения между чекпойнтовете правят интерактивността голяма. Искаш да видиш ВСИЧКО, а то е много :). Супер книга! Сега вече чакаме пак история от Мрак :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, kiril_ps, Rahvin, sycamore_bright, turbobobi, Stayfun, Etom, vikenti, последният_колобър

01 Сеп 2022 23:11
BERSERK's Avatar
BERSERK
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 145
Запад/verwesten - ревюта и коментари #140585
Няма много ревюта тук , което е странно. Прочетох книгата , умрях около 5 пъти и се каня да преигравам с други варианти.

беше голям кеф система с бялата и черната карма. Аз завърших с рекорда за черна карма. Изключително яко е да можеш направиш героя малко лош :)

Иначе постоянното търсене на храна и вода бая ме измъчваше и често губех енергия от това.

Системата за смърт и рестартиране е уникална идея - поздравления за това! Това е може би първата книга в която не съм чиитвал защото знаех че и да умра рестартвсм ситуацията с всички запзени точки и предмети (на цената на едно пропдане).

Светът е доста мрачен и апокалиптичен, което на мен лично ми допада. Историята върви бурно в началото, после малко зацикля и след това пак забързва към края.

Самия край (или по-скоро възможните завършеци) са доста изненадващи . Хареса ми концепцията.

Вариативността е изключителна! Мисля че ще трябват 3-4 изигравания да се хванат повечето разклони.

Като цяло книгата ми достави много кеф докато я играя . Оценка 9/10

Капитан Хайнс, Серджо Зъба, Малдеризи, Приятелите, ИК Мега
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, nixata, sycamore_bright, Etom, banskidedo, последният_колобър

07 Окт 2022 09:18 07 Окт 2022 09:19 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Запад/verwesten - ревюта и коментари #140794
Три пъти започвам да играя книгата, три пъти умирам. Да не говорим, че самата идея ми се стори тъпа. Почва като шпионска история и ненадейно става кибер-фантастика, намираш се съзнането на друг човек. Механиката ми се видя отвратителна сложна, непрестанно ми искат точки, като непрестанно занулявам кармата и преразпределям точки. Сюжета ми се стори доста линеен, макар че не е да няма разклонения. На практика ти не можеш да откажеш задачата която ти дават. А после съзнанието ти е в техни ръце и няма как тръгнеш тепърва да работиш за врага. Разбиването на части на историята допълнително наложи решението ми. Вероятно няма да я прочета. Жалко картинките са много хубави, историята е обезна, шпионските истории имат потенциал, но определено бих предпочел нещо по-просто.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Вилорп, sycamore_bright, последният_колобър

07 Окт 2022 16:40 07 Окт 2022 16:41 от sycamore_bright.
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Запад/verwesten - ревюта и коментари #140796
Джорджал: ако все пак решиш по някое време да четеш по-нататък: точките карма не се зануляват.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, nixata, George-AL, Etom, последният_колобър

12 Ян 2023 21:40
последният_колобър's Avatar
последният_колобър
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 16
Запад/verwesten - ревюта и коментари #141418
Здравейте! Първо искам да изкажа впечатлението си от книгата към автора Сикамор Брайт. Целият подход от самото начало на правилата и механиките на игра. Изключително изграден сват, литература и игра.
След това идват въпросите ми... :) ;)
1. При смърт кои показатели не се рестартират до последната отбелязана чертичка? Звучи ми логично, че има такива, но не мога да открия сам отговорите в правилата.
2. (По-конкретно) При смърт от цялостна загуба на неоенергия до неоенергията от последната чертичка ли се връщаме или до пълната (което много ми се иска), защото иначе на 11-то ниво стигам до задънена улица, при която се връщам на 4-5 точки и пак умирам в престрелката с Баракудата. :) .
3. Има ли луксозно издание на книгата с твърда корица, което бих си взел с колекционерска стойност, защото от разгръщането меката корица неминуемо се амортизира.

Благодаря за отговорите! :)

П.С. Много харесах преди години и Щурмберг, но след това се пооткъснах от книгите-игри, с изключение на поредицата "Кървав меч".
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, nixata, Etom, banskidedo

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.103 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кой какво слуша в момента (1000 Мнения)
    • в Общи приказки / Музика
    • от nixata
    • Yesterday 23:12
    • Най-слабият български автор. (52 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Etom
    • Yesterday 18:30
    • Размисли в-у Сим и Прокълната(та му) Земя (87 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Сим Николов
    • от LethianDreams
    • 21 Мар 2023 10:52

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg