• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Нова книга-игра на футболна тема ?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
03 Ное 2011 01:12
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35333
Искам да разбера колко от вас биха прочели нова книга-игра на тема футбол. Да предположим, че става дума за европейското първенство догодина и можете да играете с всеки от шестнайсетте отбора финалисти по свой избор. Въпросът е принципен и не засяга детайли като брой страници, цена, хартия, тираж и други подобни. Говорим за самата ИГРА, не за "състоянието на пазара".

Целите: да видим доколко има интерес към подобна тематика в нашата общност; да преценя дали да си правя труда да пиша такава (естествено, авторите от Първата вълна със спортни книги-игри също биха могли да си направят изводи.)

Ако отговорите са по-скоро положителни, ще се навия да напиша такава игра, без значение какви са изгледите за издаване. Имам идеи в тази насока, които отлежават от години. Ще се радвам да ги осъществя при достатъчен интерес.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ное 2011 01:39
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Нова книга-игра на футболна тема ? #35334
От футболните КИ съм чел само тези на Майкъл. По принцип гледам само мачове от европейски и световни първенства. Грабна ме с ключовата дума "европейско"

Отговорите ще са по-скоро положителни заради хората, които биха проявили интерес към всяка КИ инициатива.

03 Ное 2011 01:46
stalk
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Нова книга-игра на футболна тема ? #35336
Ами не е само заради тях, футболната тема винаги е била актуална и продължава да е такава. Аз като не особено голям фен на футбола, не съм много ентусиазиран, но гласувах с да, може би за европейското или световното би станала готина игра.

03 Ное 2011 02:09
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 187
Нова книга-игра на футболна тема ? #35337
За футболна игра винаги.
Винаги съм се кефел на всички излезли до момента книги-игри на тема футбол, като единствената такава, която не съм играл е Оле ле на Световно сме. За мене досега перфектната игра се нарича Футболмания 98 и в съответната тема съм посочил защо е така. Но времената са други и вярвам, че може да се напише нещо с пъти по-добро от него, защото вече всички знаеме какво искаме да правиме и как точно трябва да изглежда.

Избери своето приключение

03 Ное 2011 08:13
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1000
Нова книга-игра на футболна тема ? #35339
Гласувах против.
Боговете на футбола е една от най-преиграваните от мен книги-игри през 90-те. Страхотна е, но за времето си. Сега ще изглежда нелепо на фона на футболните PC игри, които са масово разпространени.

kiril-ps.itch.io/

03 Ное 2011 10:04
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 19
Нова книга-игра на футболна тема ? #35351
Аз бих се изкефил на нова футболна книга- игра. И все пак за да е успешня спрямо комп. игрите ще трябва да е доста изпипана. Може би да се заложи на някакви неща и извън мачовете и със сигурност да е свързана с реални отбори играчи и т.н... Може би някакъв фантастичен сетинг, като във Боговете...
Или както вече обсъждахме подобрена версия на Футболмания 98, която обаче по- скоро би ме изкефила от носталгия, тъй като не знам с кой бих я играл сега ;)

03 Ное 2011 12:10
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35369
Гласувах против, следвайки три причини:
1. В миналото едва една футболна КИ ми е правила добро впечатление, като дори и тя страдаше от множество слаби неща. Не, не е Боговете. Боговете винаги ми е била скучна. Беше Франция 98. И дори и тя можеше да е доста повече, ако не беше сравнително малка.

2. В миналото само една КИ имаше потенциал за нещо интересно, но в нея имаше всичко на всичко два мача (няква за английската висша лига беше). Но дори и там, потенциалът бе осран с лошо изпълнение.

3. Не виждам, какво може да ми даде една футболна КИ, което PES или поредния мениджър не могат.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

03 Ное 2011 13:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2449
Нова книга-игра на футболна тема ? #35375
Искам да посъветвам автора ако прави нещо подобно да не набляга на циклична система, тежки правила и дълги мачове - причините са ясни.
За да има потенциал трябва да е в стила на Пробивът - основно решения, всеки път различини и минимално циклене.

03 Ное 2011 13:36
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35376
Хамелеоне,
1. "Боговете на футбола" като игра няма нищо общо с моя замисъл (но не защото не я харесвам). Най-близо е може би "Франция '98" - голяма свобода при избора на състав, множество качества на играчите. По отношение на фактора шанс (чиято прекалена тежест е основната слабост на "Франция '98" според мен) по-скоро клоня към "Гоол ! Българи-юнаци !" (където зарът се намесва само при изпълнение на наказателни удари).
2. Да, тематиката на "Магията на английския футбол" и "Премеждия във Висшата лига" наистина предполага големи възможности, които не бяха оползотворени. Същото може да се каже и за полуапокрифната "Футбол и пари", с която се запознах тук.
3. Тук вече изобщо не мога да се съглася, но разбира се, играй каквото ти се играе. Моето мнение е, че днешните компютърни игри на тема футбол са УЖАСНИ като игра. От около пет-шест години насам PES е най-обикновено псе, грозна дърварщина, която прилича на най-лошото от малоумната FIFA. Затова играя футболни симулации от деветдесетте, като предпочитам създадените в Европа - Англия и Испания (японците имат малко странни разбирания, канадците нищо не разбират). Всъщност всичко това няма особено значение, тъй като по начало е по-уместно футболните книги-игри да се сравняват с мениджърите сред компютърните. За днешните игри от този род се казаха доста неща в темата с въпросите към Майкъл. Накратко, твърде случайни са, има твърде много избори, които нямат особено значение за успеха.

03 Ное 2011 14:17
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35378
vg, спорили сме хиляди пъти за Шанса и силата му. Общо взето на тебе ти се иска поредната спортна игра, но без "лошия шанс", който има способността да ти прецака иначе добрата игрова схема, която си си направил.

Приятно писане. Нямам намерение да споря, та почвай. Но спортна КИ без шанс...

03 Ное 2011 14:39
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35383

aToro писа: писа:
Искам да посъветвам автора ако прави нещо подобно да не набляга на циклична система, тежки правила и дълги мачове - причините са ясни.
За да има потенциал трябва да е в стила на Пробивът - основно решения, всеки път различини и минимално циклене.

Още дори не съм станал автор, засега съм само измисляч :) , но такива съвети са добре дошли. Без да отричам качествата на някогашните книги-игри на тема футбол, НЕ предвиждам познатото циклене: нито мачовете да се разиграват в една голяма циклична схема (както е във "Футболът - тактическа игра", "Футболмания", "Премеждия във Висшата лига"), нито да има препратки към малки цикли за различни типове ситуации (както е във "Франция '98"). Дори и в "Пробив в NBA" има малки циклични схеми, но там спортът е друг и този похват пасва добре.

Не е съвсем ясно какво трябва да се разбира под "тежки правила". Дълъг раздел "Правила на играта" няма да има (не повече от 3-4 страници. От друга страна винаги съм бил почитател на сложната игра, основана на множество закономерности, с изобилие от избори, които не са еднозначно правилни или грешни. Какво друго може да се очаква от една спортна книга-игра ?
Както стана ясно, говорим за европейското първенство идната година.
Смятам да включа:
- Избор на отбор от класиралите се шестнадесет.
- Възможност за шестнадесет различни изигравания: не само с други оценки, но и с по-различни ситуации в твоите срещи, различни резултати от срещите на останалите отбори, а оттам и различни противници при излизане от групите.
- Избор на състав за първенството (23 играчи измежду 30-40); играчите ще имат по петнайсетина оценки, както и обичайни постове, които не са задължителни, но имат значение в играта.
- Качества на наставника: ако мразите тестовете, ще ви дам да си разпределите точки по ваш избор, иначе при всеки прочит ще отговаряте на различни въпроси (само по веднъж в началото на играта).
- Избор на треньорски щаб: треньор на вратарите, кондиционен и прочее.
- Отборни качества: оценки за различни тактики; оценки за сработеност между играчите.
- Подготовка: тренировки (тук влизат в действие качествата на наставника и помощниците му) и няколко много кратко описани приятелски срещи за обиграване на отбора.
- Избор на тактическа схема: трябва да има значителна тежест, но без предварително стесняване на избора (каквото има във "Футболът - тактическа игра"). Признавам, че точно в тази насока от системата за игра имам доста за избистряне.
- Ще се смятат умора, наранявания, картони. Като нищо може да включа и съдии с различни качества.
- Оценка на играта - колкото по-силен отбор сте избрали, толкова по-високо класиране се иска.

03 Ное 2011 14:53
KirilS
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Нова книга-игра на футболна тема ? #35393
Ами и аз да си кажа мнението, което никой не го интересува :D
Силно съм "за" всеки нов проект на книга-игра, ако ще да е дори за патилата на мухата еднодневка.

Мога да предложа и някоя нова/стара идея, ако vg не възразява. Като например моралната система, която в крайна сметка отпадна от "Франция 98" (останаха само някакви дребни откъси като едно напиване в началото и изгонване на Любо Пенев към края). В зависимост от бъдещия противник, резултатите от предишните мачове и нивото на вътрешна дисциплина, треньорът/отборът да са изправени преди и след всеки мач с различни дилеми, които трябва да се разрешат извън игрището. Ако може да водиш различни отбори, то всеки отбор да има някакъв манталитет (в моя случай беше балкански :lol: ). Проблемите могат да са свързани с прекалено самодоволство (след голяма победа), пораженчество (ако си паднал от слабак), скандали с тарторите (ако пускаш повече талантливи младоци вместо тях) и т.н.

Що се отнася до използването на шанс, аз си държа на мнението, че честото му използване беше необходимо навремето. "Франция 98" съвсем умишлено си ползва сериозно зара. Днес, при по-различните ни реалности, не виждам вреда да се набляга на избори, а късметът да важи рядко.

03 Ное 2011 15:19
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35405
Много навременна намеса на KirilS, чието мнение по темата няма как да не ме интересува.

Предложенията са най-малкото любопитни. Вероятно тези психологически ситуации са отпаднали от "Франция '98" поради съображения за обема; такава пречка се очертава и в моя случай, за жалост. Несъмнено играта само би спечелила от такава "морална система". Правил съм си малък опит в тази насока, но засега не знам как би трябвало да се разгърне такава система в цяла книга. Конкретно тази нова идея за манталитет на отбора е страхотна. Ще обмислям как бих могъл да я приложа най-сполучливо, в съчетание с другите игрални похвати.

03 Ное 2011 15:47
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Нова книга-игра на футболна тема ? #35414
Няколко неща ми хрумват та едно по едно.
[offtopic]1. Заровете във Франция-та освен че са много гадни са и причината да съм я преигравал десетки пъти дори и 4-5 години след края на първенството.[/offtopic]
2. Някъде на форума има(ше) анкета за какъв жанр книга-игра искате и беше с много възможни отговори. Аз гласувах само за спортна макар че бих чел на почти всякаква тематика.
3. Имам огромни съмнения че няма да ти стигне времето за книга посветена на Европейското. За написването може би да, обаче оформянето, редактирането, коригирането, издавнето и т.н. :?: Поправете ме ако греша за това.
4. Веднага като прочетох идеята и ми хрумна нещо. Навремето се опитвах на няколко пъти да пиша футболна книга-игра. Обикновено прекратявах работа малко след затварянето на трансферния прозорец. Писането на оценките на футболистите обаче ми доставяше най-голямо удоволствие, но и отнемаше огромна част от времето ми. Ти ще трябва да напишеш оценките на 16 отбора с по 30-40 футболисти(успех с оценките на Естония, Босна или другите „джуджета“ които все още имат шанс да се класират ако успеят да го направят разбира се :lol: ). Та идеята ми е като си избереш какви оценки да има футболиста да копираш готови таблици с оценки от някой мениджър. Ще ти спести много,много време, а ако искаш можеш и да редактираш някой оценки впоследствие.
Като се сетя какви други идеи имах пак ще пиша. Но ти си работи не се чуди. Пък дано излезе продукт.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

03 Ное 2011 15:54
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35417
3. има повече от достатъчно време. Има време и за три книги, ако реши да напише ;)

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.113 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ловец на Таласъми - коментари и ревюта (10 Мнения)
    • в от ИК "Книги-игри" / Книги-Игри Класика
    • от Aleks~
    • Yesterday 20:33
    • Еволюцията на КИ у нас и навън (39 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Efix7
    • Yesterday 15:39
    • Компютърни войни !? (14 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • Yesterday 09:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност