• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Нова книга-игра на футболна тема ?

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
03 Ное 2011 18:54
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35451

seriosblack писа: писа:
Няколко неща ми хрумват та едно по едно.
[offtopic]1. Заровете във Франция-та освен че са много гадни са и причината да съм я преигравал десетки пъти дори и 4-5 години след края на първенството.[/offtopic]
2. Някъде на форума има(ше) анкета за какъв жанр книга-игра искате и беше с много възможни отговори. Аз гласувах само за спортна макар че бих чел на почти всякаква тематика.
3. Имам огромни съмнения че няма да ти стигне времето за книга посветена на Европейското. За написването може би да, обаче оформянето, редактирането, коригирането, издавнето и т.н. :?: Поправете ме ако греша за това.
4. Веднага като прочетох идеята и ми хрумна нещо. Навремето се опитвах на няколко пъти да пиша футболна книга-игра. Обикновено прекратявах работа малко след затварянето на трансферния прозорец. Писането на оценките на футболистите обаче ми доставяше най-голямо удоволствие, но и отнемаше огромна част от времето ми. Ти ще трябва да напишеш оценките на 16 отбора с по 30-40 футболисти(успех с оценките на Естония, Босна или другите „джуджета“ които все още имат шанс да се класират ако успеят да го направят разбира се :lol: ). Та идеята ми е като си избереш какви оценки да има футболиста да копираш готови таблици с оценки от някой мениджър. Ще ти спести много,много време, а ако искаш можеш и да редактираш някой оценки впоследствие.
Като се сетя какви други идеи имах пак ще пиша. Но ти си работи не се чуди. Пък дано излезе продукт.
Хубаво е, че се включваш в обсъждането. Най-изявените почитатели на футбола рядко се появяват на форума напсоледък, а тяхното мнение има съществено значение в случая.
[offtopic]1. Смятам да приложа нов похват за вариативност вместо Шанса. Твърде рано е да се обсъжда доколко е сполучлив, ще можете да си кажете думата едва когато го видите в действие. Иначе и аз съм играл "Франция '98", но често Формата, която зависи от Шанса, води до шантави експерименти със състава.[/offtopic]
2. Това, че замисълът ми попада в центъра на предпочитанията на определен кръг читатели, е насърчително.
3. Въпросът за времето не е маловажен. Не може да се предвиди как точно ще протече писането, но все пак имам половин година; не вярвам досегашните футболни книги-игри, посветени на световно или европейско, да са писани за повече време - все пак трябва да са ясни финалистите. Обаче се очертава чудовищен брой епизоди (близък до "Краят на коридата") :? . В същото време няма как да умуваме за начина на издаване на все още ненаписан текст. Но напиша ли го, книгата със сигурност ще стигне до вас, които казвате "да", ако ще и да са напечатани само двайсетина бройки. Да не говорим за "продукт" на този етап, само за игра.
4. Интересни наблюдения. Наистина ще падне доста труд по попълването на оценките на футболистите. Но ще бъде проява на слабост да се примиря с измислиците на FIFA Manager (където често се срещат играчи, чиито оценки са все 70, да речем) или с множеството случайно определени оценки във Football Manager, а да не забравяме и пресилените съвършенства на някои "звезди". Освен това в книгата показателите ще са по-различни, така че самото пренасяне може да отнеме толкова време, колкото и самостоятелното проучване: при мен има четири качества, които не отговарят точно на онези от компютърните, а оценките са от 1 до 9.[offtopic]За босненците нямам грижи - оценките на един Един Джеко няма как да ме затруднят; имам готова таблица с оценките на Ирландия, затова няма да е лошо естонците да си останат вкъщи.[/offtopic]Някои от оценките на играчите се образуват въз основа на достъпни из мрежата статистически данни, други ще са плод на моя преценка. Така или иначе качествата на треньорите и на отбора (които НЕ са производни на индивидуалните качества на играчите, а опират до ваши решения) също ще играят значителна роля.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ное 2011 19:18
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Нова книга-игра на футболна тема ? #35454
Моят личен съвет е да сведеш избора на отборите, с които читателят може да играе до 4, иначе ще се получи безумно голяма КИ. Тези 4 може да са с различно ниво на трудност - примерно един фаворит, два средни отбора и едно "джудже" (с което требва да си наистина добър, за да се победиш)

03 Ное 2011 19:21
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Нова книга-игра на футболна тема ? #35455
1. Като човек занимаващ се и с писане на КИ и с програмиране сегиз-тогиз ми е интересно как ще направиш емулацията на шанс? Без да си докараш 2356 епизода за проверки на 345 фактора, инициализирани в предните 4000 епизода (примерни цифри с огромна доза хипербола). Просто ми е интересно.

Съветът ми е да грабнеш идеята на KirilS и да заложиш много на извън-игровите проблеми. И да не се и опитваш да издаваш през Уейн, който държи на точно определен максимален обем, за жалост.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

03 Ное 2011 19:57
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35461

hameleona писа: писа:
1. Като човек занимаващ се и с писане на КИ и с програмиране сегиз-тогиз ми е интересно как ще направиш емулацията на шанс? Без да си докараш 2356 епизода за проверки на 345 фактора, инициализирани в предните 4000 епизода (примерни цифри с огромна доза хипербола). Просто ми е интересно.

Съветът ми е да грабнеш идеята на KirilS и да заложиш много на извън-игровите проблеми. И да не се и опитваш да издаваш през Уейн, който държи на точно определен максимален обем, за жалост.

Когато имам играта в някакъв поне полуготов вид, тогава ще мога да дам яснота за това как работи системата "анти-шанс". Засега мога да кажа следното: първо, направил съм съответните пресмятания няколко пъти и броят епизоди не е невъзможен. Тъкмо в тази насока - вариативността - ще опитам голяма новост в механиката; но не ми се струва разумно да се увличам в приказки за такава дръзка идея, която още не е приложена на дело. Колко е сполучлива тази идея ще може да се прецени едва след едно-две изигравания.

По предложението на KirilS ще разсъждавам доста. Струва си. Не че не съм мислил за психологически фактори досега, но специално това с различните манталитети ме очарова.

Колкото до издаването: ще се съобразя със съветите ви, доколкото мога... Но когато имаме рибата, тогава ще умуваме как да я сготвим :)

03 Ное 2011 23:42
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35507
А, аз питам от чисто любопитство. Да си изплагиатствам нещо, дето се вика. Макар че никога няма да премина на изцяло изчистени от шанс игри (макар да пиша такива с ниско влияние на шанса), определено обичам историите да не изискват шанс.

04 Ное 2011 14:07
seriosblack's Avatar
seriosblack
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Нова книга-игра на футболна тема ? #35580
Сигурен съм че може да се напише изпипана книга-игра за 6 месеца или за 4. Дори за 2-3 мисля че може. Мисълта ми е че не съм сигурен дали може да се създаде продукт за останалото време до началото на първенството(редакция, коректури, предпечат, илюстрации и др.). Тук обаче се сетих че никой не е казал че книгата трябва да излезе през юни, така че размислите ми всъщност са безсмислени.
За Босна се шегувах естествено. Сигурен съм че Джеко ще го измислиш. Те имат и много други интересни и известни футболисти BTW(Пянич, Пранич, Лулич, Ибишевич, двамата Муслимович и т.н.) Мисълта ми е че ще е трудно да си акуратен при оценките на играчи които не са основни футболисти на отбори от по-средна класа. Аз примерно знам 3-4 играчи на Полша и малко повече на Украйна. Ама ако трябва да включвам 30-40 футболисти в разширеният състав в него ще има поне 20 човека които или не съм ги чувал или не съм ги гледал и нямам впечатления за качествата им. Аз за такива футболисти си мислех че е подходящо да копи/пейстнеш от комп игра оценките. Като имах предвид единствено футбол мениджъра. Имам подозрение че двете ФИФИ са правени от хора които се интересуват малко повече от други спортове а не от футбол. Това не го знаех обаче за измислените оценки във Футбол Мениджър. По-точно мислех че се отнася за играчи от вторите дивизии и надолу. Щом това е вярно значи е добра идеята ти да разчиташ на статистически източници.
[offtopic]BTW какви сайтове за статистика ще използваш? От много време отчаяно се опитвам да си намеря сайт с много подробна футболна статистика но така и не успявам. Ще приема като лична услуга ако споделиш източници.[/offtopic]
И пак стигнахме до обема. Като прочетох идеята ти не си представях нещо под 1000 епизода(Ти имаш ли предвид златното правило че в началотоо всеки проект може да изглежда произволен брой епизоди, но е много вероятно в края да се получи с 30-50% повече от превиденото). Какъв е проблема да се получи том с 2000еп на 300стр. Колкото повече толкова по-добре. Имаш ли някакъв замисъл колко епизода ще продължава всяка среща?
А замислял ли си се че БНТ може да има интерес в спонсорирането на таковя издание. БНТ е държавна тв и като такава има задължение да дава трибуна на събития засягащи националните обичаи, култура и събития с местно значение. Евентуалната книга ще влиза в културната графа и освен това БНТ ще излъчват първенството. Но това са неща за вече готовия продукт.

The dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be...unnatural

04 Ное 2011 14:19
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Нова книга-игра на футболна тема ? #35582
Не сте ли се чудили що във фифата футболистите са с истински имена а в конкурентите с променени?
Ако ще се ползват имената и изданието ще е легално падате в групата с лицинзиите. Иначе винаги е хубаво да има спонсори.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

04 Ное 2011 14:28
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Нова книга-игра на футболна тема ? #35584
Вилорпе,
В нашия случай имената ще са още по-променени, т.е. написани на кирилица.
И все пак се надявам, че се шегуваш.

04 Ное 2011 15:00
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35585
Не се шегува и е прав. Всички имена на футболисти и отбори (май освен националните) са обект на лиценз. Т.е. не можеш да напишеш Димитър Бербатов. Трябва да е нещо от рода на Дититър Пербатов.

04 Ное 2011 15:14
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Нова книга-игра на футболна тема ? #35589
Тука можеш да пробваш да се измъкнеш, че Манчестър Юнайтед не е Manchester United, а съвпадението на имената на играчите на кирилица и латиница е напълно случайна. Случайно съвпадение е 30 пъти за отбор по 16 отбора. 480 случайности. БНТ като голям играч не може да си позволи да покрепи нещо пиратско, зщото тебе може да не те бирнат щото я имаш 10 бона за обещетения я нямаш, ама нея могат да я издумкат не с 10, а з 20 милиона.

Конструктивно предложение е играчите да са без имена, а само със статистики и номера на фанелките. Друго такова е предложено от Хам. Поредицата GTA го прилага съвсем успешно. Колата не е Лексус 320GT ами Лантус 320 TG това че е същата визия все минава за съвпадение. Не 480 пъти но минава.

Лично мен по ме радват събитията извън терена, както в боговете, където събираш пари и подкупваш съдии, евентуално участваш в черно тото. Ако можеш да решиш мача с 5-6 тактически решения + шанс и статове на играчите нещата ще са идеални.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

05 Ное 2011 11:22
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 399
Нова книга-игра на футболна тема ? #35649
Според мен това са глупости. Никой нормален човек няма да седне да търси права за реалните имена на футболисти написани в книга-игра. Никой не притежава имената на футболистите независимо къде играят, най-много някой определен футболист да може да има претенции за светлината, в която го представя :)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

05 Ное 2011 11:30
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Нова книга-игра на футболна тема ? #35651
Кажи го на първите PES, както и на Сега или който там правеше ФИФА поредицата.

Всъщност мисля, че националните отбори не са баш така, но бог знае. Жестоката истина е, че има някои неща, които не могат да се ползват ей-така. Няма ли някой адвокат наоколо, че да ни просветли?

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

05 Ное 2011 11:42
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Нова книга-игра на футболна тема ? #35652
Наистина имената принадлежат на футболните отбори. Дори Футбол мениджър не слагат реалните имена на немското първенство, а това се получава с патч.
Не знам обаче как стои въпроса да се използват тези имена за книга.

Избери своето приключение

05 Ное 2011 14:23
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Нова книга-игра на футболна тема ? #35664
По същия начин. Вече не сме в 90-те, където БГ издателите си пиратстваха на воля.

05 Ное 2011 15:50
SecondShoe
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Нова книга-игра на футболна тема ? #35675
[offtopic]Всъщност това не е съвсем вярно. Пример: www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=862578 [/offtopic]

Този пост съдържа прикачени файлове.
Моля, влезте в системата, за да ги достъпите.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Анкети
/
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Поредица "Приключенията на Лорън" (3 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Златаров
    • Today 04:14
    • В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (45 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от AverageHomeBoy
    • Yesterday 14:36
    • Пъстра никса 2025 (8 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от ringlas
    • Yesterday 09:19

За контакти